Asemakaavan muutos nro 12919, Vartiokylä, Puotilan metroaseman alue
Detaljplaneändring (nr 12919) för området vid Botby gårds metrostation (omfattar trafikplan)
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige godkänner en detaljplaneändring för kvarteren 45203, 45240, 45241, 45246, 45247 och 45257 samt områden för idrotts- och rekreationstjänster, park-, skyddsgrön-, genomfarts-, infartsväg-, spårtrafiks-, gatu- och torgområden i 45 stadsdelen (Botby) enligt ritning nr 12919, daterad 22.10.2024 och ändrad 25.3.2025, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen. Ett nytt kvarter nr 45593 bildas genom detaljplaneändringen.
Föredragandens motiveringar
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Detaljplaneändringen gäller området vid Botby gårds metrostation som för tillfället är i huvudsak obebyggt och som ligger på bägge sidor av Österleden vid gränsen till delområdena Botby gård och Botbyhöjden.
Trafikplaneringens mål är att förbättra områdets gång- och cykelförbindelser och ändra omgivningarna för metrons biljetthallar till trivsamma och livliga stadsrum. I dimensioneringen av gaturummen förbereds för den eventuella snabbspårvägen som skulle trafikera från Östra centrum mot öster. På detaljplaneområdet ändras Österleden detaljplanemässigt från en genomfarts- och infartsväg till en gata.
På området planeras tre bostadskvarter som består av lamellhus och två kvarter som består av en kombination av ett tornhus med bostäder och ett parkeringshus. I korsningen av Österleden och Brahelinnavägen placeras ett kvartersområde för affärs- och kontorsbyggnader som sträcker sig till området för metrostationens norra biljetthall. Det går även att bygga ett hotell på kvartersområdet. Det är möjligt att bevara den nuvarande biljetthallsbyggnaden eller ersätta den med en tvåvåningsbyggnad med en ny biljetthall, i anslutning till tornhuset med verksamhetslokaler. Genom detaljplanebestämmelserna styrs lösningar för fasader och takformer så att de passar ihop med närmiljöns särdrag.
I kärnan av detaljplaneändringsområdet ligger två nya, parkaktiga öppna platser som förenas av metrostationen som sträcker sig under Österleden samt en gång- och cykeltunnel.
Byggrätten för kvarteren för flervåningshus uppgår till totalt 43 250 m² våningsyta varav 1 800 m² vy är våningsyta för affärslokaler. Byggrätten för kvarteret för affärs- och kontorsbyggnader och metrostationens södra biljetthall uppgår till totalt 10 600 m² vy för verksamhetslokaler. Bostadsvåningsytan är ny medan mängden våningsyta för verksamhetslokaler minskar med 27 700 m² vy i förhållande till den gällande detaljplanen. På kvartersområdet för offentliga byggnader (lågstadiet Puotilan ala-aste) förblir byggrätten på 7 280 m² vy oförändrad. Det genomsnittliga exploateringstalet för kvarteren AK, AK-1 och K är 2,45. Antalet invånare ökar med 1 100.
Det har gjorts upp en trafikplan i samband med detaljplaneändringen (ritning nummer 7694). Med undantag av flyttningen av Botby metrogata och dess omvandling till en cykelgata förblir gatunätet och antalet körfält på körbanorna ungefär oförändrade. Staden förbereder sig på att spårvägsnätet förverkligas enligt generalplanen med tillräckliga reserveringar av utrymmen på gatu- och vägområden på Brahelinnavägen och Österleden. I trafikplanen föreslås hur gatuområden används före byggandet av spårvägen. I trafikplanen beaktas målnätverken för olika transportsätt.
Genomförandet av detaljplanen har särskilt den effekten att samhällsstrukturen i knutpunkten för kollektivtrafiken förtätas och området som länge har varit halvfärdigt får en mer centrum-liknande karaktär. Genomförandet av området utvidgar det regionalt viktiga centrumområdet som ligger mellan två metrostationer. Fjärrlandskapets vyer ändras om byggnader som är högre än vanligt byggs. Med nybygge skapas nytt tidsmässigt, dimensionerat och stadsbildsmässigt skikt som anpassas till sin miljö med fasad- och takformslösningar. Tjänsterna på byggnadernas bottenvåningar och de offentliga uterummen som byggs mellan byggnaderna ökar områdets livlighet och trivsamhet. Bullerolägenheter för de omgivande områdena minskas genom att avgränsa Österleden med byggnader.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
Detaljplanen bidrar till att staden kan uppnå målen i stadsstrategin bland annat genom att Helsingfors utvecklas som en stad för nätverk av spårtrafik, och kompletteringsbyggande sker främst intill spårvägstrafiken och kring stationerna. Detaljplaneändringen bidrar till att stadens strategiska mål kan uppnås då den främjar stadens tillväxt genom ny bostadsproduktion. Byggandet anvisas inte till stadens mest värdefulla naturområden.
Detaljplaneändringen stämmer överens med generalplanen.
Stadsmiljönämnden godkände vid sitt sammanträde 12.4.2022 planeringsprinciperna för Östra centrum och dess omgivning, daterad 29.3.2022, som underlag för den fortsatta beredningen.
Detaljplaneförslaget presenterades för stadsmiljönämnden 22.10.2024 och nämnden bestämde 29.10.2024 att förslaget till detaljplaneändring ska hållas framlagt. Utöver detta
- ansåg stadsmiljönämnden att staden i den fortsatta beredningen strävar efter att hitta en lösning för en högklassig och trygg gångförbindelse över Österleden som löper genom planeringsområdet. Alternativen kan vara exempelvis i första hand ett nytt trafikljusreglerat övergångsställe eller sekundärt en högklassig tunnel.
- betonade nämnden att i den fortsatta beredningen ska särskilt uppmärksamhet fästas vid planeringsområdets arkitektur och hur arkitekturen anpassas till den omgivande bebyggda miljön. I den fortsatta beredningen kan man till exempel återspegla tegelfasaderna och de rappade fasaderna samt takformerna i Botby gård i arkitekturen.
- konstaterade stadsmiljönämnden att det finns problem med segregation i Östra Helsingfors, varför man ska bygga ett tillräckligt antal högklassiga ägarbostäder i området vid Botby gårds metrostation och att staden håller fast vid det totalantal hyresbostäder som fastställdes tidigare, dvs. högst 50 procent av den totala bostadsbyggrätten, bland annat på grund av den ändrade lagstiftningen om bostadsrättsbostäder.
Områdets utgångspunkter och nuläge
Kvarteren i Botby gårds metrostation planlades för cirka 25 år sedan med tanke på den nya metrolinjen till Nordsjö och dess station samt för affärs- och kontorsbyggnader. Av detaljplanen har i praktiken endast metron och stationen med biljetthallarna byggts. De obebyggda affärs- och kontorstomterna har sedan dess använts för infartsparkering och varierande tillfälliga ändamål, såsom bränsledistribution, däckbyte och försäljning av husvagnar.
I detaljplaneändringsområdet ingår dessutom parkremsor, stadens gator, en del av vägområdet för Österleden som staten äger och intilliggande skyddsgrönområden, en skoltomt där en ny byggnad för lågstadiet Puotilan ala-aste färdigställdes 2022 samt en bit av Botbygårds idrottspark med en näridrottsplats i norra spetsen.
För området gäller flera detaljplaner från åren 1959–2001.
Helsingfors stad äger områdena förutom vägområdet för Österleden som är i statens ägo.
Planläggningen inleddes 2023 på initiativ av staden med anledning av en ansökan om detaljplaneändring som lämnades in av de ovannämnda privata parter som fick utvecklingsreserveringen. Ansökan om detaljplaneändring uppdaterades under 2024. Detaljplaneändringens innehåll har förhandlats fram med sökandena.
Kostnader för detaljplaneändringen
Detaljplaneändringen medför följande kostnader för staden, exklusive mervärdesskatt (9/24):
Gator och trafikområden | 7,3 miljoner euro | |
Kommunalteknik | 3,0 miljoner euro | |
TOTALT | 10,3 miljoner euro |
I kostnadskalkylen ingår inte kostnaderna för tunneln, de öppna platserna och strukturändringar i metrostationens entrébyggnad. Dessa kostnader preciseras under detaljplaneprocessen.
I kostnadskalkylen ingår inte byggande av spårvägen. Inte heller ingår trafikens tillfälliga arrangemang i kostnadskalkylen.
Detaljplaneändringen höjer områdets värde. Värdet på den byggrätt som planläggs är grovt uppskattat till 25–30 miljoner euro.
Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i markanvändnings- och bygglagen/lagen om områdesanvändning) 13.11–24.12.2024
Detaljplaneförslaget presenterades för stadsmiljönämnden 22.10.2024 och nämnden bestämde 29.10.2024 att förslaget till detaljplaneändring ska hållas framlagt.
Fyra anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget.
Påpekandena i anmärkningarna gällde anpassningen till den omgivande stadsstrukturen, de buller- och vibrationsolägenheter och olägenheter för luftkvaliteten som trafiken orsakar, förhållandena på bostädernas gårdsområden, jämförelsen mellan tävlingsförslaget från 2020 och detaljplanens referensplan, Österledens hastighetsbegränsning och övergångsställen, kvaliteten av grönbyggande på VP- och Vl-områdena, beaktandet av det befintliga byggnadsbeståndet vid slagpålning för de nya fundamenten, dimensioneringen och placeringen av parkeringshusen, antalet gatuträd, oroligheten i torn- och hyreshusen samt korsningen av Botby metrogata och Strandgårdsvägen.
Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Påpekandena i utlåtandena gällde bestämmelsen om en reservering för en transformatorstation, bushållplatsnätverket, trafikregleringarna på Vanhalinnavägen vid kvarteret AL-1, informationen om avfallshanteringsbestämmelserna, buller- och vibrationsolägenheterna, bestämmelsen om skadliga ämnen i marken, antalet affärslokaler vid kvarteret K samt gatuhållningsbeslutet.
Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT), samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) och stadsmuseet gav utlåtande om förslaget.
Fostrans- och utbildningssektorn samt social-, hälsovårds- och räddningssektorn meddelade dessutom att de inte har någonting att yttra om förslaget.
Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag och bemötandena till påpekandena i dessa.
Det som har framförts i påpekandena har beaktats i den mån det är ändamålsenligt med hänsyn till detaljplanens mål.
Det har gjorts ändringar i bestämmelser och detaljplanens bilagor med anledning av de motförslag som stadsmiljönämnden gav 29.10.2024 i samband med beslutet.
De ändringar som gjordes i delgeneralplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet efter att delgeneralplanen varit offentligt framlagd redogörs närmare i delgeneralplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).
De ändringar som gjorts efter att förslaget hölls offentligt framlagt har diskuterats med berörda parter.
Vid behandlingen av förslaget för stadsstyrelsen godkände stadsmiljönämnden enhälligt följande tillägg som gäller den fortsatta planeringen: Eftersom grönområdena och parkerna till stor del är omgivna av trafikområden uppmanar nämnden staden vid utarbetandet av parkplaner att satsa på att göra grönområdena och parkerna visuellt intressanta och mångsidiga för att öka områdets trivsamhet.
Närmare motiveringar
Motiveringarna till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Befogenheter
Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.
Föredragande
Mer information fås av
Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045