Asemakaavan muutos nro 12896 , Pitäjänmäen yritysalue, Meijeritie 5, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2023-011173
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 76 §

Detaljplaneändring (nr 12896) för Mejerivägen 5 i Sockenbacka

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för tomten 1 och gatuområdet i en del av kvarteret 46054 i 46 stadsdelen (Sockenbacka, Sockenbacka företagsområde) enligt ritning nr 12896, daterad 26.11.2024 och ändrad 13.3.2025, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen. Ett nytt kvarter nr 46168 bildas genom detaljplaneändringen.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Detaljplaneändringens centrala innehåll

Vid Vichtisvägen och i dess omgivning genomförs ett stort stadsutvecklingsprojekt inom den närmaste framtiden. I och med stadsutvecklingsprojektet ändras tomten på Mejerivägen 5 från ett industrikvarter till ett bostadskvarter. På grund av planeringsområdets särskilt goda läge satsas i detaljplanen på de offentliga rummen och en tät stadsstruktur. Intensiteten av trafikströmmarna omkring området styr byggnadernas form som antingen skyddar mot trafiken eller öppnas mot goda och ljusa vyer. Även våningsantalet som varierar mellan fyra och åtta följer samma princip. Valios huvudkontor som är arkitektoniskt värdefullt ligger i områdets sydvästra del. Med dessa utgångspunkter blir planen en del av en fotgängarvänlig stadsväv som betonar kollektivtrafiken.

Detaljplaneändringens mål är att bygga högklassiga flervåningshus. Den särskilda arkitekturen av Valios huvudkontor beaktas med nybyggnadernas läge och dimensionering. På Vichtisvägens sida skapar nybyggnaderna ett skydd mot trafikens buller och orenligheter i luften. Antalet våningar i nybyggnaderna varierar på Vichtisvägens sida mellan sex och åtta och i övrigt mellan fyra och sju. I fråga om de offentliga rummen och gårdsområdena betonas grönska och trivsamhet. I detaljplaneändringen bildas ett offentligt rum, Ampereplatsens ända och Saftfabriksgränden mellan byggnaderna. Man har särskilt uppmärksammat gångmiljön genom att göra den grön, trivsam och lugn. Dessutom planeras affärslokaler i området för att betjäna nya invånare och bidra till en livligare gatubild.

Avsikten är att koppla samman detaljplaneområdet med den helhet som håller på att utvecklas i Gjuteriet och Valio-området.

Detaljplaneområdets trafiklösning och gaturum är kopplade till området kring den bredvidliggande transformatorstationen och Valio-området som planläggs vid sidan av det. I detaljplaneändringen ingår inte en separat trafikplan utan den preciseras när planeringen av de omgivande områdena fortskrider. Den gemensamma parkeringen för detaljplaneområdets invånare har koncentrerats i en parkeringsanläggning under ett gårdsdäck på den norra tomten.Gjuteriets järnvägsstation och områdena på den norra sidan av den håller på att bli en urban stadsmiljö. Förändringen har att göra med den dispositionsplan för boulevardstaden vid Vichtisvägen och Hoplaksvägen som stadsmiljönämnden godkände 2019. Gjuteriets järnvägsstation blir en knutpunkt för spårförbindelser. Spårvägen i västra Helsingfors som kommer att löpa längs Vichtisvägens boulevard och kopplar samman stadskärnan och Gamlas betjänar områdets nuvarande och nya invånare genom att ansluta till kustbanan i Gjuteriets järnvägsstation.

En industribyggnad som låg i planeringsområdet har rivits och området används nu som ett lager för fyllnadsmassor. Vid Mejerivägen har staden planterat rader av ädellövträd som redan har blivit stora. Vichtisvägen löper nordost om området.

Den nya bostadsvåningsytan uppgår till 18 460 m² och den nya våningsytan för affärslokaler till 635 m². Antalet invånare ökar med 460. Antalet arbetstillfällen ökar med 10.

Då detaljplanen genomförs ökar antalet bostäder och arbetstillfällen i området. Mängden växtlighet och grönska ökar betydligt i området jämfört med nuläget.

Detaljplaneändringens årliga koldioxidavtryck per kvadratmeter våningsyta blir cirka 22 kg CO²e och det årliga koldioxidhandavtrycket per kvadratmeter våningsyta blir cirka 1,68 CO²e.

Beslut som detaljplaneändringen bygger på

Detaljplanen bidrar till att staden kan uppnå målen i stadsstrategin bland annat genom att främja bostadsproduktion vid goda kollektivtrafikförbindelser, förstärka stadsdelens livskraft och karaktär samt förebygga differentiering mellan olika områden. Detaljplaneändringen genomför nätverksstaden för spårtrafik genom att möjliggöra byggande längs den kommande snabbspårvägsförbindelsen och i omgivningen av järnvägsstationen.

Detaljplaneändringen stämmer överens med generalplanen och bidrar till att staden kan uppnå dess mål om att utvidga innerstaden bland annat längs Vichtisvägen och Hoplaksvägen, som ska byggas om till stadsbulevarder.

Områdets utgångspunkter och nuläge

Detaljplaneområdet är en del av Sockenbacka företagsområde. I området belägna Pakastamo Oy:s industrianläggning revs åren 2017–2018 och området används nu som ett lager för jordmassor. Sydväst och nordväst om detaljplaneområdet ligger Valios industriområde. Huvudkontorsbyggnaden och dess omgivning är ett arkitektoniskt allkonstverk. Sydost om detaljplaneområdet ligger en nuvarande elstation som rivs och en ny elstation uppförs på samma plats. En detaljplan för den nya elstationen har vunnit laga kraft och kommer att byggas bredvid den gamla elstationen sydost om detaljplaneområdet.

För området gäller detaljplan nr 7730 från år 1978, i vilken det har planlagts ett kvartersområde för industri- och lagerbyggnader. Cirka 20 % av den ursprungliga tomten har redan tidigare planlagts som ett kvartersområde för samhällsteknisk försörjning (ET).

Helsingfors stad äger tomten och gatuområdet i detaljplaneområdet. Planläggningen inleddes på initiativ av staden. Planläggningen inleddes, eftersom generalplanen och ändringen av Vichtisvägen till en stadsboulevard gör det möjligt att utveckla området.

Kostnader för detaljplaneändringen

Genomförandet av detaljplaneändringen medför kostnader på cirka 400 000 euro i kostnadsnivån för 1/2024 för staden för anläggning av gatuområden. Detaljplaneändringen medför även behov av att flytta ledningar och bygga ett nytt nätverk för samhällsteknisk försörjning. Fördelningen av kostnaderna för dem avtalas mellan staden och operatorerna under den fortsatta planeringen. De kalkylerade kostnaderna för anläggning av vattenförsörjning uppgår till 150 000 euro. Kostnader för andra ledningar har inte uppskattats.

Inkomsteffekter

Detaljplaneändringen höjer områdets värde. Det område som planläggs ligger i sin helhet på stadens mark. Staden får inkomster för försäljning och utarrendering av tomterna. Värdet på den byggrätt som planläggs uppgår till ca 14 miljoner euro.

Växelverkan under beredningen av detaljplanen

Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplaneändringen samt bemötandena till påpekandena i dessa.

Myndighetssamarbete

Beredningen har gjorts i samarbete med stadsmiljösektorn, kultur- och fritidssektorn samt social-, hälsovårds- och räddningssektorn. Under beredningen har man dessutom samarbetat med Helen Elnät Ab, Helen Ab, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) och Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes).

Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde kravet att göra detaljplaneområdet tryggt innan byggandet inleds på grund av det gällande kemikaliesäkerhetstillstånd som den näraliggande industriverksamheten har, aspekten om att värna om kulturmiljön så att Valios huvudkontors betydande arkitektur beaktas i planeringen, tillgängligheten till bostadsbyggnaderna i räddningssituationer och beaktandet av att utryckningsfordonens tillträde till trapphusen samt beaktandet av den befintliga och kommande kommunaltekniken i planeringen. Bemötandena till ställningstagandena anges i rapporten om växelverkan.

Åsikter

Det kom in en åsikt om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet. Åsikten gällde inte detaljplaneområdet.

Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i lagen om områdesanvändning)

Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt 2.4–3.5.2024.

Två anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget. Påpekandena i anmärkningarna om planeringen av nybyggnaderna gällde beaktandet av ljuden som orsakas av verksamheten dygnet runt på det industriområde som ligger söder om detaljplaneområdet i planläggningen samt beaktandet av fåglarnas säkerhet och möjlighet att häcka.

Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes), stadsmuseet och räddningsverket gav utlåtanden om detaljplaneförslaget. Museiverket och fostrans- och utbildningssektorn meddelade att de inte har någonting att yttra om förslaget.

Utlåtandena gällde beaktandet av den särskilda arkitektoniska karaktären av Valios huvudkontor och naturvärden i dess omgivning i planeringen, avlägsnandet av den säkerhetsrisk som den närliggande industrin medför, beaktandet av placeringen av räddningsverkets lyftplatser och räddningsenheter i planeringen, behoven av att flytta ledningar och beaktandet av en närliggande underjordisk tunnel när man bygger i närheten av den samt behovet av en transformatorstation och ett transformatorsrum i planeringsområdet. Genmälena till utlåtandena anges i rapporten om växelverkan.

Åtgärder efter att detaljplaneförslaget varit offentligt framlagt

Det som framförts i påpekandena har beaktats till ändamålsenliga delar med hänsyn till detaljplanens mål. I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens näst sista kapitel. Ändringarna är till sin karaktär ringa och förslaget behöver därför inte läggas fram på nytt.

Efter behandlingen i stadsmiljönämnden upptäcktes en brist i detaljplanekartan: en preciserande beteckning om byggnadsyta Ii saknades i den sydöstra kanten av kvarteret 46168 och beteckningen ”riktgivande” saknades i planbestämmelsen Ii. I den reviderade bestämmelsen är byggnadsytans läge riktgivande, vilket betyder att beteckningen gör det möjligt att placera funktionerna mer fritt. Revisionen är teknisk och inverkar inte på planens innehåll.

Befogenheter

Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.

Stäng

Kaupunginhallitus 31.03.2025 § 202

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Helsingin kaupungin 46. kaupunginosan (Pitäjänmäki, Pitäjänmäen yritysalue) osan korttelia 46054 tontin 1 ja katualueen asemakaavan muutoksen 26.11.2024 päivätyn ja 13.3.2025 korjatun piirustuksen numero 12896 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein. Asemakaavan muutoksella muodostuu uusi kortteli 46168.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunta 26.11.2024 § 651

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

  • 26.11.2024 päivätyn asemakaavan muutoksen nro 12896 (liite 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee Helsingin kaupungin 46. kaupunginosan (Pitäjänmäki, Pitäjänmäen yritysalue) osaa korttelin 46054 tonttia 1 ja katualuetta (muodostuu uusi kortteli 46168).

Lisäksi lautakunta päätti

  • ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
  • antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet esitettyihin huomautuksiin. Päätösasiakirjat ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
  • ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat arkkitehti Jooel Keramaa ja tiimipäällikkö Suvi Tyynilä. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Jooel Keramaa, arkkitehti, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 52346

jooel.keramaa@hel.fi

Suvi Tyynilä, tiimipäällikkö, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 37264

suvi.tyynila@hel.fi

Eetu Saloranta, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 20498

eetu.saloranta@hel.fi

Harald Arlander, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 42146

harald.arlander@hel.fi

Jarkko Nyman, projektipäällikkö, teknistaloudelliset asiat, puhelin: 09 310 37094

jarkko.nyman@hel.fi

Anu Haahla, ympäristöasiantuntija, teknistaloudelliset asiat, puhelin: 09 310 28916

anu.haahla@hel.fi

Nimistötoimikunta 14.02.2024 § 16

Nimistötoimikunta päätti esittää alueelle seuraavan uuden nimen, joka liittyy myös nimistötoimikunnan 14.2.2024 § 15 Valion alueelle esittämään nimistösuunnitelmaan:

Mehutehtaankatu – Saftfabriksgatan

(katu)

Perustelu: Ryhmänimi (Valion mehutehtaan tuotteet ja raaka-aineet); vuonna 1971 alueella toimintansa aloittaneen Valio Oy:n Helsingin mehutehtaan mukaan.

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 09 310 37386

johanna.lehtonen@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 07.02.2024 § 8

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12896 pohjakartan kaupunginosassa 46 Pitäjänmäki. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:

Asemakaavan numero: 12896
Kaupunginosa: 46 Pitäjänmäki
Kartoituksen työnumero: 56/2023
Pohjakartta valmistunut: 13.11.2023
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000

Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.

Lisätiedot

Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 09 310 31911

merja.kyyro@hel.fi

Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883

timo.tolkki@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 25.04.2025

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
  • av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
  • av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser eller för vars område byggnadsordningen har konsekvenser
  • av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid

Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.

En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Besvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet

Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Besvär anförs primärt via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Förvaltningsdomstolens besöksadress är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Förvaltningsdomstolen är öppen måndag–fredag kl. 8.00-16.15.

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena); 
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

Till besvärsskriften ska fogas

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi