Poikkeaminen, Vartiokylä, Palopirtintie 6, Telia Towers Finland Oy

HEL 2024-001862
Ärendet har nyare handläggningar
§ 9

Vartiokylä, Palopirtintie 6a, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 49. kaupunginosan (Vartiokylä) korttelin 24 tonttia 19 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 11466 seuraavasti:

  • Käyttötarkoitusmerkinnästä, jonka mukaan rakennuspaikka on erillispientalojen korttelialuetta (AO). Tontille ei ole osoitettu rakennusoikeutta eikä rakennuspaikkaa matkaviestintukiasemalle. Hakemuksen mukaiselle rakennuspaikalle saa rakentaa 29,8 m korkean tukiaseman maston.

Maksu

2 910 euroa

Hakija

Telia Towers Finland Oy

Rakennuspaikka

49. kaupunginosan (Vartiokylä) korttelin 24 tontti 19

Hakemus

Hakija hakee lupaa matkaviestintukiaseman rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 11466 siten, että sijoituspaikka on asemakaavassa AO-aluetta, jolle ei ole osoitettu rakennuspaikkaa tukiaseman mastolle.

Hakijan tarkoituksena on korvata tontilla oleva n. 19 metrin korkuinen matkaviestintukiaseman antennipylväs n. 30 metriä korkealla antennipylväällä. Oleva antennipylväs sijaitsee suunnitellusta uudesta antennipylväästä noin 13 metrin etäisyydellä länsilounaan suunnassa.

Hakijan mukaan antennipylväs/tukiasema ei häiritse AO-alueen käyttöä. Kiinteistöllä sijaitsee VPK:n rakennus, josta osa on merkitty sr-2 alueeksi. Uuden pylvään vuoksi ei VPK:n rakennukseen tule muutoksia. Uusi pylväs soveltuu hyvin kyseiseen paikkaan ja ei häiritse sr-2 alueen määräyksen toteutusta. Tukiaseman laitteet sijoittuvat Marjaniemi VPK:n rakennuksen sisälle. Tukiaseman huolto tapahtuu noin 1–5 kertaa vuodessa Palopirtintien kadulta kiinteistön läpi jalkaisin. Hakijan mukaan antennipylväästä ei ole haittaa ympärillä oleville asuinrakennukselle.

Matkaviestintukiaseman masto, MRL 171 §:

1) ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle

2) ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista

3) ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista

4) ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin ei aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että suunniteltu matkaviestintukiasema ylläpitää ja kehittää olevaa matkapuhelinkuuluvuutta ja datakapasiteettia alueella. Tukiasema palvelee mm. liikkuvan laajakaistan asiakkaita. Yksi tukiasema voi palvella samanaikaisesti vain rajallisen määrän asiakkaita. Sen kapasiteetti on siis rajallinen. Tämän vuoksi tukiasemia täytyy rakentaa suhteellisen taajaan kaupunkialueilla, missä on paljon ihmisiä.

Hakijan mukaan suunnitelmia tehtäessä kartoitettiin, että voiko alueelle laadullisesti ja kapasiteetiltaan riittävän palvelun tuottaa jo olevia tukiasemapaikkoja hyödyntäen. Etäisyys lähimmistä olemassa olevasta tukiasemapaikasta halutun kuuluvuusalueen kannalta optimaaliseen uuteen tukiasemapaikkaan on kuitenkin niin suuri, että korvaavaa vaihtoehtoa ei ollut tarjolla. Alueella ei myöskään ole jo olemassa olevia soveltuvia rakenteita tukiasemalaitteiden asennusta varten. Alueella hyvät ja toimivat langattomat matkaviestinverkot ovat jopa turvallisuuskysymys.

Suunnitellulta rakennuspaikalta noin 100 metriä luoteen suuntaan sijaitsee ET-korttelialuetta oleva tontti (yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialue), jolla sijaitsee tietoliikenteen rakennus. Hakijan mukaan matkaviestintukiasemaa ei voida sijoittaa kyseiselle alueelle. Maanpinta laskee VPK-tontilta pohjoisen suuntaan erittäin voimakkaasti, jolloin maston sijoitus ET-alueelle ei ole radioverkkoteknisesti optimaalinen. ET-alueelta ei saada palvelua mm. etelän/kaakon suunnalla oleville asutuksille, jotka ovat merenrannan puoleiselle rinteellä.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi (A4), jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön.

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 5.12.2003 lainvoiman saanut asemakaava nro 10835. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on erillispientalojen korttelialuetta (AO).

Nykytilanteessa tontilla sijaitsee kokoontumisrakennukseksi luokiteltu rakennus, jossa toimii Marjaniemen Vapaaehtoinen Palokunta ry. Vuonna 1947 valmistunut rakennus on suojeltu asemakaavassa sr-2 -merkinnällä. Tontilla sijaitsee matkaviestintukiaseman masto, joka on 19 metrin korkuinen. Masto on sijoitettu tontille vuonna 1996 toimenpideluvalla (45-3898-95-C).

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (17.9.2024). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle alueelle.

Muistutuksia saatiin 1 kpl. Muistuttajan mielestä suunniteltu tukiaseman masto toisi turvallisuusriskin, sillä masto voisi kaatua, maston keräämä jää ja lumi voivat pudota tai mastoon kohdistuvat vahingonteot voivat aiheuttaa vaaraa. Muistuttajan mielestä mastosta tuleva säteily saattaa aiheuttaa ihmisille terveydellistä haittaa. Muistutuksessa todetaan, että suunniteltu masto tulee hyvin lähelle muistuttajan asunnon ikkunoita ja muodostaa ruman näköesteen. Muistuttajan mielestä tämä aiheuttaa kiinteistölle merkittävää arvonalennusta.

Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista.

Hakija ilmoittaa vastineessaan, että mastojen rakennesuunnittelussa mastorakenteiden vakauteen ja kestävyyteen sovelletaan suunnittelussa tarkkoja mitoitusstandardeja, jolloin rakenteiden kestävyys sisältää asianmukaiset varmuuskertoimet rakenteen käyttöiän aikana esiintyville mahdollisille kuormitustapauksille. Mastorakenne on oikein suunniteltuna ja toteutettuna ympäristölle turvallinen, vaikka se sijoitettaisiin lähelle kulkuväyliä tai asutusta.

Hakijan mukaan maston jäävaaraluokka on arvioitu standardien ISO 12494 ja SFS-EN 1993-3-1 ja Suomen kansallisen liitteen mukaisesti. Suunnitellun maston jäävaaraluokka on R0 - R3, jolloin sen sijoittelu jäävaaran puolesta on vapaa.

Hakija toteaa vastineessaan, että muistutuksessa ilmeisesti viitataan vahingonteon mahdollisuudesta sellaisiin tapauksiin, joita on näkynyt viime vuoden aikana julkisuudessa. Niissä vahingonteon kohteena on ollut korkea masto (h > 60 m), jossa harukset ovat kolmeen eri suuntaan. Tässä suunnitellussa antennipylväässä ei ole haruksia, jolloin muistutuksessa esitetyt vahingonteot eivät ole mahdollisia.

Hakija toteaa, että suunniteltu antennipylväs toimii matkaviestintukiasemien antennien kiinnitysalustana. Antennipylvään rakenne itsessään ei aiheuta muistuttajan mainitsemaa säteilyä. Operaattorit noudattavat tukiasemarakentamisessaan maamme lakeja ja muita määräyksiä. Niihin kuuluu myös tukiasemien sähkömagneettista säteilyä säätelevät määräykset ja lait. Matkaviestitukiasemat antenneineen eivät ole määräysten mukaisesti toteutettuina vaaraksi ihmisille.

Hakija toteaa, että lupahakemuksen liitteenä on toimitettu kattavasti tietoa hankkeesta ja esimerkiksi havainnekuvia suunnitellusta mastosta. Näiden lupahakemukseen liitetyn materiaalien perusteella havainnollistetaan, että tukiaseman antennipylväästä ei ole haittaa ympäristöön. Esityksen havainnekuvissa näkyy antennipylvään huipun näkymä eri ilmansuuntiin. Havainnekuvat osoittavat, että antennipylvään yläosa tulee näkymään ympäristöön jonkin verran, mutta lentoeste-merkintöjen ja valojen sijaan pylvään yläosan ristikkomainen rakenne soveltuu hyvin taustaansa horisonttia vasten. Antennipylvään alaosa koostuu pyöreästä putkesta, jonka halkaisija on noin 600-800 mm. Hakijan mukaan näin ohuesta pylvään alaosan rakenteesta ei ole maisemallista haittaa ympärille oleville asutuksille.

Hakijan mielestä antennipylvään rakentaminen ei ole ristiriidassa alueen ympäristön, luonnon, naapureiden ja alueen muun kehittämisen kanssa. Hakijan mukaan lähtökohtana tukiaseman rakentamiselle on jatkossakin parempien ja laadukkaampien matkaviestinpalveluiden tarjoaminen alueen asukkaille, palveluille, yrittäjille, työntekijöille sekä alueen liikenneväylillä liikkujille.

Hakemuksesta ei ole pyydetty lausuntoja.

Päätöksen perustelut

Matkaviestintukiasema voidaan toteuttaa alustavissa suunnitelmissa esitetylle sijainnille, koska se ylläpitää ja kehittää alueen matkaviestinpalveluja estämättä tontin käyttötarkoituksen mukaista käyttöä.

Suunnitellulta rakennuspaikalta noin 100 metriä luoteen suuntaan sijaitsee ET-korttelialuetta oleva tontti (yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialue), jolla sijaitsee tietoliikenteen rakennus. Tukiasemaa ei voida sijoittaa kyseiselle alueelle, sillä siltä ei saada haluttua palvelua. Maanpinta laskee voimakkaasti VPK-tontilta pohjoisen suuntaan, jolloin maston sijoitus ET-alueelle ei ole radioverkkoteknisesti optimaalinen. ET-alueelta ei saada palvelua mm. etelän/kaakon suunnalla oleville asutuksille, jotka ovat merenrannan puoleisella rinteellä.

Hakija on esittänyt selvityksen, minkä mukaan esitetylle sijainnille ei ole korvaavaa vaihtoehtoa riittävän palvelun tuottamiseksi. Hakijan mukaan muista lähimmistä tukiasemista ei voida tuoda suunnitellulle alueelle haluttua palvelua.

Hakija on toimittanut kaukonäkymähavainnollistuksia eri suunnista. Suunniteltu masto on nykyistä korkeampi, ja nykyistä korkeammalle nouseva antennipylvään yläosa tulee näkymään kauemmaksi ympäristöön. Hakijan poikkeamishakemuksessa esittämät muutokset olevaan mastoon sekä sen laitesuojaan eivät muuta kuitenkaan nykyistä tilannetta olennaisesti maiseman kannalta. Suunnitelmien mukaisesti masto toteutetaan kevyellä runkorakenteella ja neutraalilla värityksellä, joka häivyttää sen näkymistä maisemassa.

Uuden maston sijainti on aiempaa jonkin verran maisemallisesti parempi, sillä se sijoittuu noin kolme metriä nykyistä mastoa alemmaksi. Katunäkymässä uusi masto tulee näkymään aiempaa enemmän, sillä uusi sijainti on lähempänä katua. Suunniteltu masto ei sijoitu naapuritontin asuinrakennuksen pääikkunoiden eteen. Asuinrakennuksen oleskelutiloista avautuu ikkunoita muihinkin ilmansuuntiin. Rakennuksen pohjoispuoleisten ikkunoiden näkymä muuttuu suunnitellun maston myötä, mutta maston ja ikkunoiden välissä on puustoa.

Tukiasema on kohtuullisella vaivalla huollettavissa, ja sitä varten ei tarvitse rakentaa uutta huoltoreittiä.

Tukiasemaverkon tihentäminen ja olevan maston sekä laitetilan vaihtaminen on välttämätöntä riittävien tietoliikenneyhteyksien tarjoamiseksi. Alustavissa suunnitelmissa esitetty ratkaisu on maisemallisesti ja teknisesti mahdollinen.

Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisten tietoliikenneyhteyksien palvelutason turvaaminen ja parantaminen.

Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a

Rakennusvalvontataksa 2024, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Detta beslut publicerades 05.02.2025

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 9 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 9 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Katariina Hirvonen, suunnittelija, puhelin: 09 310 21300

katariina.hirvonen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja