Tarkastuslautakunnan arviointikertomus ja arviointisuunnitelma 2024

HEL 2024-006186
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 166 §

Utvärderingsberättelsen och revisionsberättelsen för år 2024 och ansvarsfrihet för året 2024

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade

1
anteckna revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2024 och de utlåtanden som stadsstyrelsen och vederbörande nämnder gett om denna
2
uppmana stadsstyrelsen att före utgången av december 2025 förelägga fullmäktige en utredning om vilka åtgärder de personer som ansvarar för verksamheten och de redovisningsskyldiga har vidtagit med anledning av utvärderingsberättelsen
3
anteckna revisionsberättelsen 2024
4
godkänna bokslutet utifrån uppgifterna i revisionsberättelsen och på basis av det som i revisionsberättelsen anges om bokslutets godtagbarhet bevilja de redovisningsskyldiga som handhaft stadens förvaltning och ekonomi ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2024, med undantag av strategidirektören, digitaliseringsdirektören, sektorchefen för fostrans- och utbildningssektorn, direktören för gemensamma tjänster i fostrans- och utbildningssektorn samt dataförvaltningsdirektören för fostrans- och utbildningssektorn.

Behandling

På förslag av ordföranden godkände stadsfullmäktige en handläggningsordning enligt vilken ärendena 4 och 5 på föredragningslistan behandlades tillsammans.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Enligt 121 § i kommunallagen (410/2015) ska revisionsnämnden bereda de ärenden som gäller granskningen av förvaltningen och ekonomin och som fullmäktige ska fatta beslut om samt bedöma huruvida de mål för verksamheten och ekonomin som fullmäktige satt upp har nåtts i kommunen och kommunkoncernen och huruvida verksamheten är ordnad på ett resultatrikt och ändamålsenligt sätt. Nämnden ska ge fullmäktige en utvärderingsberättelse för respektive år, i vilken resultaten av bedömningen framförs. Utvärderingsberättelsen ska behandlas i fullmäktige i samband med bokslutet.

Helsingfors stads bokslut 2024 behandlas i fullmäktige 18.6.2025. På samma sammanträde behandlas revisionsberättelsen för år 2024 som stadens revisor har tagit fram, revisionsnämndens utvärderingsberättelse och de utlåtanden som stadsstyrelsen och nämnderna gett om denna. Dessutom beslutar fullmäktige på sammanträdet utifrån revisionsnämndens förslag om beviljandet av ansvarsfrihet för redovisningsskyldiga för räkenskapsåret 2024.

Utvärderingsberättelse

Revisionsnämndens två kommittéer har i samverkan med revisionskontoret berett en utvärderingsberättelse av utvärderingstemana som ingår i 2024 års utvärderingsplan. Nämnden godkände utvärderingsberättelsen 15.4.2025. Utvärderingsberättelsen utgör bilaga till förslaget.

Revisionsnämnden har i enlighet med 21 kap. 2 § i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad anmodat stadsstyrelsen och nämnderna i fråga att före 27.5.2025 ge utlåtande om utvärderingsberättelsen. Utlåtandena utgör bilagor till förslaget.

Revisionsnämnden föreslår dessutom att stadsfullmäktige ska uppmana stadsstyrelsen att före utgången av december förelägga fullmäktige en utredning om vilka åtgärder de personer som ansvarar för verksamheten och de redovisningsskyldiga har vidtagit med anledning av utvärderingsberättelsen. Förfarandet motsvarar bestämmelsen i 121 § i kommunallagen, enligt vilken stadsstyrelsen bör ge fullmäktige ett utlåtande om de åtgärder som utvärderingsberättelsen föranleder.

Revisionsberättelse

Enligt kommunallagen ska revisorn granska om kommunens förvaltning har skötts enligt lag och fullmäktiges beslut, om kommunens bokslut och det därtill hörande koncernbokslutet ger en riktig och tillräcklig bild av kommunens resultat, ekonomiska ställning, finansiering och verksamhet enligt bestämmelserna och föreskrifterna om upprättande av bokslut, och om uppgifterna om grunderna för statsandelarna är riktiga. Revisorn ska dessutom kontrollera att kommunens interna kontroll och riskhantering samt koncernövervakningen har ordnats på behörigt sätt.

Om revisorn konstaterar att kommunens förvaltning och ekonomi har skötts i strid med lag eller fullmäktiges beslut och felet eller den åsamkade skadan inte är ringa, ska det i revisionsberättelsen riktas en anmärkning om saken mot den redovisningsskyldige. Revisorn ska identifiera den vederbörande redovisningsskyldiga. Revisionsnämnden ska inhämta en förklaring för en anmärkning mot den redovisningsskyldiga av den som saken gäller och ett utlåtande av stadsstyrelsen.

Enligt kommunallagen ska revisorn i revisionsberättelsen ta ställning till om ansvarsfrihet kan beviljas den redovisningsskyldiga. Fullmäktige fattar beslut om de åtgärder som revisionsnämndens beredning, revisionsberättelsen och anmärkningar i den föranleder. När fullmäktige godkänner bokslutet ska fullmäktige besluta om ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga.

KPMG Oy Ab, som är revisor för Helsingfors stad, har förelagt revisionsnämnden en revisionsberättelse för räkenskapsåret 2024. Revisionsberättelsen är ställd till stadsfullmäktige och den undertecknades 29.4.2025 av ansvarige revisorn Jorma Nurkkala, OFGR, CGR. I revisionsberättelsen har revisorn som resultat av revisionen konstaterat följande: "Som en anmärkning i enlighet med 125 § i kommunallagen framställer vi att det finns en betydande osäkerhet i anknytning till det lagenliga ordnandet av förvaltningen och den interna kontrollen samt riskhanteringen. Detta utreds i centralkriminalpolisens förundersökning. Stadens förvaltning har i övrigt skötts enligt lag och fullmäktiges beslut. Stadens interna kontroll och riskhantering har i övrigt ordnats på behörigt sätt."

I fråga om beviljande av ansvarsfrihet har revisorn konstaterat följande: ”Med anledning av anmärkningen som anknyter till förvaltningens lagenlighet, den interna kontrollen och riskhanteringen förordar vi inte att ansvarsfrihet beviljas till strategidirektören, digitaliseringsdirektören, sektorchefen för fostrans- och utbildningssektorn, direktören för gemensamma tjänster i fostrans- och utbildningssektorn samt dataförvaltningsdirektören för fostrans- och utbildningssektorn eftersom centralkriminalpolisens förundersökning om ett eventuellt dataskyddsbrott i stadens verksamhet pågår. De redovisningsskyldiga för vilka vi inte förordar ansvarsfrihet utgör en omfattande grupp därför att ansvarsfördelningen i frågan inte är klar. Vi förordar att de övriga redovisningsskyldiga beviljas ansvarsfrihet för den av oss granskade räkenskapsperioden.”

Revisionsberättelsen utgör bilaga till förslaget.

Revisorn relaterade revisionsberättelsen för revisionsnämnden vid sammanträdet 13.5.2025. Revisorn föreslår i revisionsberättelsen att bokslutet ska godkännas. Revisorn har utöver revisionsberättelsen gett en sammandragsrapport daterad 25.4.2025 om revisionen rörande räkenskapsåret 2024. Rapporten har på begäran av revisorn sänts från revisionskontoret bland annat till stadens ledning, till sektorernas ledning och till förvaltnings- och ekonomicheferna. Revisorn relaterade sammandragsrapporten för revisionsnämnden vid sammanträdet 13.5.2025. Sammandragsrapporten utgör bilaga till förslaget.

Beviljande av ansvarsfrihet

Enligt kommunallagen har revisionsnämnden till uppgift att bereda de ärenden som gäller behandlingen av revisionsberättelsen i fullmäktige. Nämnden ska förelägga stadsfullmäktige sitt eget beslutsförslag om de åtgärder som revisionsberättelsen, anmärkningen i revisionsberättelsen och förklaringarna om anmärkningen samt utlåtandet om anmärkningen föranleder.

Revisionsnämnden beslutade 13.5.2025 begära de ifrågavarande tjänsteinnehavarna att ge en förklaring om anmärkningen i revisionsberättelsen senast 23.5.2025 och stadsstyrelsen att ge ett utlåtande senast 27.5.2025.

Tjänsteinnehavarna har gett en förklaring om anmärkningen. I förklaringen framför de sin egen syn på frågan. Förklaringarna utgör bilagor till förslaget.

Stadsstyrelsen konstaterar i sitt utlåtande 26.5.2025 att staden ska säkerställa att ledningen och ansvaren för stadens aktörer är tydligt fastställda när det gäller datasäkerhet och dataförvaltning och att stadens dataskydd är på en tillräcklig nivå. Stadens intresse ska övervakas så att händelserna vid dataintrånget undersöks och bristerna i den eftersatta digitala utvecklingen åtgärdas.

Enligt 125 § i kommunallagen gäller beviljandet av ansvarsfriheten dem som är redovisningsskyldiga. Enligt lagen är medlemmar i organ och de ledande tjänsteinnehavarna inom organets uppgiftsområde redovisningsskyldiga. Föredragande i organ och tjänsteinnehavare med ansvar över självständiga uppgiftshelheter inom organets verksamhetsområde kan anses som redovisningsskyldiga tjänsteinnehavare. Stadsfullmäktige godkände förteckningen över redovisningsskyldiga vid Helsingfors stad på sitt sammanträde 22.9.2021. En uppdaterad förteckning offentliggörs årligen i budgeten och bokslutet godkända av stadsfullmäktige. Definitionen på dem som är redovisningsskyldiga tillämpas med beaktande av att stadens ansvariga revisor i sin revisionsberättelse också kan rikta en anmärkning mot andra tjänsteinnehavare än dem som omfattas av definitionen och yrka på att ansvarsfrihet inte beviljas.

Revisorn konstaterar i revisionsberättelsen för stadsfullmäktige följande: "Enligt Helsingfors stads förvaltningsstadga ansvarar stadsstyrelsen för att staden uppfyller skyldigheterna i dataskyddslagstiftningen och övervakar att skyldigheterna efterlevs. Enligt förvaltningsstadgan svarar stadskansliets strategiavdelning för styrning av digitaliseringen och informationsförvaltningen. Enligt stadskansliets verksamhetsstadga ansvarar strategiavdelningens digitaliseringsenhet för att styra digitaliseringen och informationsförvaltningen på stadsnivå, stadsövergripande applikationstjänster, digitala tjänster och tekniska plattformar och lösningar för dem, digital tjänsteutformning och stadsövergripande lösningar för data och analys. Stadsstyrelsen har genom sitt beslut delegerat uppgifter som gäller personregister till tjänsteinnehavare. Enligt registerbeskrivningen av hantering av användar-id har stadsstyrelsen delegerat den personuppgiftsansvariges uppgifter till stadskansliets strategidirektör och den registeransvarige är enligt registerbeskrivningen stadskansliets digitaliseringschef som lyder under strategidirektören. Enligt Helsingfors stads fostrans- och utbildningssektors verksamhetsstadga ansvarar dataförvaltningschefen (nuvarande dataförvaltningsdirektören) för sektorns dataförvaltningstjänster. Enligt fostrans- och utbildningssektorns verksamhetsstadga främjar och samordnar fostrans- och utbildningssektorns dataförvaltningstjänster dataskyddet inom sektorn. Direktören för fostrans- och utbildningssektorns gemensamma tjänster är chef för sektorns dataförvaltningsdirektör och lyder under sektorchefen för fostrans- och utbildningssektorn."

Enligt direktivet om stadens interna kontroll och riskhantering i Helsingfors stadskoncern har den högsta ledningen en central roll i planeringen och ordnandet av den interna kontrollen och riskhanteringen. Chefen ansvarar för den interna kontrollen och riskhanteringen i den enhet han eller hon leder. Chefen har dessutom ansvaret över ordnandet av verksamheten och processerna i sin enhet och chefens uppgifter omfattar övervakning av den dagliga verksamheten. Dessutom har chefen aktiv utredningsplikt.

Revisionsnämnden har hört borgmästaren, kanslichefen, digitaliseringsdirektören, den dataskyddsansvariga, sektorchefen för fostrans- och utbildningssektorn, dataförvaltningsdirektören för fostrans- och utbildningssektorn samt DigiHelsingfors Ab:s verkställande direktör och produktionschef vid sina möten. Nämnden har i utvärderingsberättelsen framfört sina observationer i frågan och gett rekommendationer i dessa.

Med beaktande av det som revisorn konstaterar i revisionsberättelsen om nuläget för den interna kontrollen och riskhanteringen och med tanke på omfattningen av dataintrånget vid fostrans- och utbildningssektorn anser revisionsnämnden det inte som motiverat att bevilja ansvarsfrihet för räkenskapsperioden 2024 för strategidirektören, digitaliseringsdirektören, sektorchefen för fostrans- och utbildningssektorn, direktören för gemensamma tjänster i fostrans- och utbildningssektorn samt dataförvaltningsdirektören för fostrans- och utbildningssektorn.

Tarkastuslautakunta 03.06.2025 § 52

15.04.2025 Ehdotuksen mukaan

14.05.2024 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

20.05.2025 Ehdotuksen mukaan

20.05.2025 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

19.05.2025 Ehdotuksen mukaan

13.05.2025 Ehdotuksen mukaan

Detta beslut publicerades 24.06.2025

FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING

163, 164, 166 (Punkter 1-3), 176, 177, 178 och 179 § i protokollet.

Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.

Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen

BESVÄRSANVISNING

165, 166 (Punkt 4), 167, 168, 169, 174 och 175 § i protokollet.

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar efter att man fått del av beslutet.

Besvärsskriften ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet sändes, om inte något annat påvisas.

Dagen då man fått del av beslutet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna lämnas in första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Besvär anförs primärt via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
besöksadress:
Banbyggarvägen 5
Telefonnummer:
029 56 42000
Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om en laglig företrädare eller ett ombud för ändringssökandens talan, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla postadressen och en eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

En rättegångsavgift tas ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) hos den som söker ändring. I ett ärende som marknadsdomstolen har behandlat som första instans tas avgiften ut oberoende av utgången.

Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Föredragande

Revisionsnämnden

Mer information fås av

Timo Cantell, utvärderingschef, telefon: 09 310 73362

timo.cantell@hel.fi

Arto Ahlqvist, revisionschef, telefon: 09 310 36580

arto.ahlqvist@hel.fi