Liikenteenohjaussuunnitelma, Mechelininkatu
Oikaisuvaatimus 10.2.2025 liikenne- ja katusuunnittelupäällikön päätöksestä Mechelininkadun, Pohjoisen Rautatiekadun, Lastenkodinkadun ja Baanan liikenteen ohjaussuunnitelmasta
Päätös
Kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö päättää jättää tutkimatta liikenne- ja katusuunnittelupäällikön päätöksestä 10.1.2025 § 1 tehdyn oikaisuvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös
Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö on hyväksynyt 10.1.2025 § 1 liikenteenohjaussuunnitelman Mechelininkadulle. Suunnitelmassa Mechelininkadun ylittävä suojatie Leppäsuonkadun eteläpuolella on muutettu kadun ylityspaikaksi.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet
Oikaisuvaatimus on saapunut 10.2.2025. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan suojatien säilyttämistä. Oikaisuvaatimuksen tekijän mielestä päätös on tehty virheellisesti ja virheellisin perustein. Tekijän mielestä suojatien poistoa ei pitäisi voida päättää liikenteenohjaussuunnitelmassa, koska muutos ei olisi vähäinen eikä siten liikenne- ja katusuunnittelupäällikön toimivallassa. Tekijä vetoaa myös katusuunnitteluvaiheen muistiossa olevaan kirjaukseen, jossa suojatiehen liittyvät muutokset tuodaan uudelleen nähtäville katusuunnitteluprosessin aikana.
Lisäksi tekijän mielestä suojatien merkitystä jalankulkuliikenteelle ei voida päätöksen perusteluista poiketen pitää vähäisenä, sillä se toimii kulkureittinä hautausmaalle ja sen kautta ulkoilureiteille. Tekijän mielestä vaihtoehtoja ei olla tarkasteltu riittävästi, ja hän mainitsee suojatien poistolle vaihtoehtoisena toimenpiteenä nopeusrajoituksen laskemisen osana Taivallahden peruskoulun ympäristön liikenneturvallisuuden parantamistoimia.
Perustelut
Tieliikennelain (729/2018) 193 §:n mukaan tieliikennelain nojalla tehtyyn päätökseen saa vaatia oikaisua, ja saman säännöksen mukaan oikaisuvaatimuksesta säädetään hallintolaissa. Tieliikennelain nojalla annettuun päätökseen vaaditaan siis oikaisua siten kuin hallintolaissa säädetään. Tieliikennelaissa ei ole erityissäännöksiä siitä, ketkä ovat asianosaisia lain 71 §:n mukaisessa liikenteenohjauslaitteen asettamista koskevassa päätöksessä.
Hallintolain (434/2003) 49 b §:n mukaan oikaisua saa vaatia se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Hallintolain esitöiden (HE 72/2002 vp, s. 68–69) mukaan asianosaisasema määräytyy asian oikeudellisten vaikutusten perusteella, eivätkä pelkästään asiaan liittyvät tosiasialliset intressit riitä tuottamaan laissa tarkoitettua asianosaisasemaa. Asianosaisaseman määräytyminen edellyttää tapauskohtaista harkintaa.
Tieliikennelain mukaisilla päätöksillä voi olla laajoja ja monipuolisia vaikutuksia eri tienkäyttäjien toimintaan. Kaikki näistä oikeusvaikutuksista eivät kuitenkaan ole niin välittömiä ja oikeudellisesti merkittäviä, että ne perustaisivat asianosaisaseman.
Oikaisuvaatimuksen tekijä on oikaisuvaatimuksessaan perustellut asianosaisasemaansa asunpaikallaan ja sillä, että hän on puheena olevaa suojatietä usein käyttävä helsinkiläinen. Oikaisuvaatimuksen tekijältä on 26.3.2025 tiedusteltu sähköpostitse tarkemmin hänen asuinpaikkaansa. Vastauksena tiedusteluun oikaisuvaatimuksen tekijä on 26.3.2025 ilmoittanut vakituisen asuinpaikkansa osoitteen ja lisäksi todennut Lapinlahden/Hietaniemen alueen olevan hänen keskeinen lähivirkistysalueensa muun muassa Kaisantunnelin ja baanayhteyden vuoksi.
Oikaisuvaatimuksen tekijän antaman selvityksen perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole päätöksen välittömien oikeusvaikutusten kohde, sillä oikaisuvaatimuksen tekijä ei omista tai hallitse kiinteistöä/huoneistoa, joka rajoittuisi liikennejärjestelyjen kohteena oleviin alueisiin. Päätöstä ei ole kohdistettu oikaisuvaatimuksen tekijään eikä päätös välittömästi vaikuta oikaisuvaatimuksen tekijän oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun hallintolain 49 b §:n tarkoittamalla tavalla myöskään sillä perusteella, että hän käyttää usein puheena olevaa suojatietä ja Lapinlahden/Hietaniemen aluetta lähivirkistykseen. Oikaisuvaatimus on siten jätettävä tutkimatta.
Sovelletut lainkohdat
Tieliikennelaki (729/2018) 71 §, 193 §
Hallintolaki (434/2003) 49 b §, 49 d §
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 6 §:n kohdan 1 mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää katu- ja muulle yleiselle liikenteelle tarkoitetulla alueella merkitykseltään vähäisistä yksittäisistä liikennejärjestelyistä.
Tieliikennelain 193 §:ssä viitataan oikaisuvaatimuksen osalta hallintolakiin. Hallintolain 49 d §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti sille viranomaiselle tai muulle julkista hallintotehtävää hoitavalle, joka on tehnyt päätöksen.
Detta beslut publicerades 17.04.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Aleksi Kinnunen, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 52602