Ledamoten Sandra Hagmans motion om ett servicehus för regnbågsseniorer i Helsingfors

Det här är en motion

Ledamoten Sandra Hagmans motion om ett servicehus för regnbågsseniorer i Helsingfors

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Sandra Hagman och 26 andra ledamöter föreslår i sin motion att Helsingfors börjar planera en enhet som lämpar sig för serviceboende för regnbågsseniorer, och för vilket man tar modell av Stockholms servicehus, och att enheten planeras i samarbete med Regnbågsseniorer rf. Motionen finns som bilaga 1.

Staden fortsätter att utveckla tjänster för regnbågsseniorer och tillhandahåller högklassiga och jämlika tjänster även i fortsättningen. För tillfället finns det tio seniorcenter och sju servicehus i Helsingfors. De tillhandahåller servicecenterverksamhet, dagverksamhet, bedömnings- och rehabiliteringstjänster som korttidsvård samt korttidsvård som stöd för hemmaboende. Långtidsvård och långtidsboende tillhandahålls som kollektivt boende, serviceboende dygnet runt och institutionsvård.

De enheter som är riktade till vissa kundgrupper tillhandahåller för tillfället tjänster på svenska som anpassas efter de boendes vårdbehov, såsom för personer med somatiska särskilda stödbehov, demenssjukdom, utmanande beteende och neurologiska tillstånd. Kundernas vårdbehov bedöms och de placeras i kö för lämplig tjänst. Från kön hänvisas kunderna till tjänsten efter att ha fått platsen. Inte heller andra minoriteter har egna servicehus eller enheter i Helsingfors.

Social-, och hälsovårds- och räddningsnämnden önskar dock att staden utreder huruvida det är ändamålsenligt att särskilt beakta regnbågsseniorer i en viss enhet för kollektivt boende. I en enhet för kollektivt boende lever kunderna ett ganska självständigt liv och gemenskapen spelar en stor roll i deras liv.

I fullmäktigemotionen nämns att regnbågsseniorerna har behandlats på ett diskriminerande och förnedrande sätt under en stor del av sina liv både vad gäller attityder och lagstiftning. Enligt motionen beaktas regnbågsseniorerna inte tillräckligt i tjänsterna. I motionen hänvisas till en enkät av EU:s byrå för grundläggande rättigheter, enligt vilken 26 procent av regnbågsseniorerna har upplevt diskriminering under det senaste året. I motionen konstateras även att regnbågsseniorer diskrimineras inom social- och hälsovårdstjänsterna och att de på grund av rädsla låter bli att söka sig till tjänsterna. Det sägs att regnbågsseniorer är särskild rädda för att flytta till långvarigt serviceboende.

I motionen nämns Sveriges modell, enligt vilken Stockholm grundade ett servicehus för regnbågsseniorer, servicehuset Regnbågen, 2009. Där tillhandahålls tryggt och kollektivt seniorboende, tjänster och verksamhet. Enheten har konstaterats vara trygg för regnbågspersoner och har långa köer. I fullmäktigemotionen konstateras även att Finland har fört en mer kontrollerande och diskriminerade politik mot regnbågsminoriteter än Sverige varför det finns behov av ett servicehus för regnbågsseniorer. De som väckt motionen kräver att Helsingfors tillhandahåller regnbågsseniorer trygga boendetjänster i en enhet som tar modell av servicehuset i Stockholm och att staden planerar tjänsterna i samarbete med Regnbågsseniorer rf som är underställd Seta.

Jämlikhet är ett viktigt värde för Helsingfors stad. Betydelsen av ett sensitivt bemötande lyfts regelbundet fram, likaså åtgärder som underlättar interaktion. De anställda har möjlighet att delta i regelbundna utbildningar om den information och de kunskaper som behövs i arbetet.

För tillfället ordnar Helsingfors stad i samarbete med Regnbågsseniorer rf öppna kamratstödsgrupper för regnbågsseniorer i seniorcentren i Kampen, Kinaborg och Gustafsgård. Dessutom samarbetar staden med Huvudstadsregionens närståendevårdare rf i fråga om närståendevårdsfamiljer.

Helsingfors stads Seniorinfo är en serviceproducent med Setas regnbågssertifiering. Dessutom delar Helsingfors stad ut information om regnbågsvänliga projekt och verksamhet på sociala medier och om annan verksamhet riktat till de äldre. Helsingfors stad deltar även synligt i evenemanget Pride.

Helsingfors stad finansierar projektet Sateenkaarisukupolvet (Regnbågsgenerationer) av föreningen Todellisuuden tutkimuskeskus för 2023–2026. Todellisuuden tutkimuskeskus är en förening som har som uppgift att ifrågasätta och ge nya synvinklar med hjälp av konst. I projektet Sateenkaarisukupolvet ordnar regnbågsgenerationer verkstäder och besöker regnbågsseniorer. Projektet genomförs i tätt samarbete med Regnbågsseniorer rf.

I Helsingfors område fungerar dessutom förbundet Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry som ordnar 2025 en serie av avgiftsfria informationsinslag om mångfalden bland de äldre och om seniorer som hör till minoriteter.

Äldrerådet i Helsingfors gav 12.2.2025 ett utlåtande, i vilket rådet påminner om stadens lagstadgade skyldighet att inte diskriminera på basis av sexuell läggning (8 § i diskrimineringslagen, 1325/2014). Äldrerådets utlåtande utgör bilaga 2. Under beredningen har Regnbågseniorer rf:s synpunkter hörts.

Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden har gett ett utlåtande i ärendet. Förslaget stämmer överens med utlåtandet.

Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige behandla svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Jan Ihatsu, stadssekreterare, telefon: 09 310 36276

jan.ihatsu@hel.fi