Valtuutettu Seida Sohrabin toivomusponsi digihyvinvoinnin edistämiseksi
Valtuutettu Seida Sohrabin toivomusponsi digihyvinvoinnin edistämiseksi
Päätösehdotus
Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 25.9.2024 § 196 hyväksymän toivomusponnen (Seida Sohrabi) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.
Esittelijän perustelut
Kaupunginvaltuusto on käsitellessään aloitteita lasten kännyköiden käytöstä 25.9.2024 hyväksynyt valtuutettu Seida Sohrabin seuraavan toivomusponnen:
Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala toteuttaa lukuvuoden mittaisen kampanjan kaikissa Helsingin peruskouluissa digihyvinvoinnin edistämiseksi. Kampanja olisi linjassa uusien järjestyssääntöjen kanssa. Sen päätavoitteena on vähentää huomattavasti lasten ja nuorten puhelinten käyttöä koulupäivän aikana.
Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän myös mahdollisuutta edistää digihyvinvointia laajasti kaupungin hallintorajat ylittävänä toimintana. Kirjojen, vihkojen ja kynän käyttö toimisi edelleen pääasiallisina oppimisen välineinä kouluissa. Keskittymiskykyä ja mielenterveyttä tuetaan osana digihyvinvoinnin tavoitteita.
Asiasta on saatu kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto. Vastaus perustuu lautakunnan lausuntoon.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala edistää oppijoiden hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, huomioiden myös digitaalisen hyvinvoinnin näkökulman. Toimialalla on käynnissä useita toimenpiteitä digitaalisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi ja näiden toimenpiteiden yhtenä keskeisenä tavoitteena on oppijoiden puhelinten käytön vähentäminen koulupäivän aikana.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on ohjeistanut marraskuussa 2023 suomen- ja ruotsinkielisiä perusopetuksen kouluja rajoittamaan opetuksen aikana tapahtuvaa mobiililaitteiden käyttöä kirjaamalla järjestyssääntöihin tarvittavat muutokset, joiden mukaan kännyköiden käyttö opetuksen aikana on sallittu vain opettajan luvalla ja puhelimia säilytetään häiriöttömässä tilassa poissa näkyvistä.
Eduskunta hyväksyi 29.4.2025 lakimuutokset, joilla rajoitetaan mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana (HE 212/2024). Oppilas saa käyttää puhelinta tai mobiililaitetta koulupäivän aikana tietyin rajoituksin. Laitetta voi käyttää oppimistarkoituksessa opettajan luvalla, terveydenhoidossa rehtorin tai opettajan luvalla tai oppilaan apuvälineenä. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2025. Koulujen järjestyssääntöjen ajantasaisuus tullaan tarkistamaan tämän osalta. Perusopetuslain muutoksista ja niiden vaikutuksista koulujen järjestyssääntöihin ja koulupäivän käytänteisiin tullaan näkyvästi ja kattavasti tiedottamaan toimialan henkilöstöä, oppijoita ja huoltajia.
Arabian peruskoulu on aloittanut lukuvuonna 2023–24 pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman Kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa vähentämällä kännykän käyttöä niin koulupäivän aikana, kuin sen ulkopuolellakin. Tulokset pilotoinnista ovat olleet hyviä ja niitä tullaan esittelemään toimialalla laajemmin.
Toimialalta on valmistunut perusopetuksen Oppijan digipolku -oppimateriaalikokonaisuus keväällä 2024. Tämä kokonaisuus pitää sisällään vuosiluokkaistetut sisällöt harjoituksineen ja tehtävineen oppijoille, sekä opetusmateriaalit opettajille käsittäen kaikki perusopetuksen luokat 1–9. Oppijan digipolku huomioi myös digitaalisen hyvinvoinnin käsittelemällä muun muassa ergonomiaa, ruutuaikaa ja sen rajoittamista, sekä vastuullista ja turvallista median käyttöä ikätasolle sopivilla tavoilla. Digipolkua on jalkautettu perusopetuksen kouluihin keväästä 2024 ja tätä työtä jatketaan myös seuraavana lukuvuotena. Oppijan digipolun sisältöjä päivitetään ja pidetään aktiivisesti ajan tasalla.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala edistää kaupunkitasoisesti vuoropuhelua oppijoiden aivoterveyden tukemisesta. Aiheesta järjestettiin 19.9.2024 koko kaupungin vanhempainilta, johon osallistui etänä ja paikan päällä yhteensä noin 440 huoltajaa. Illan aikana keskusteltiin monipuolisesti digilaitteiden käytöstä. Huoltajilta nousi kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten laitteiden käyttöä voi rajoittaa ilman, että oma lapsi kärsisi ulkopuolisuudesta sekä siitä, miten tukea muita vapaa-ajanviettotapoja. Huoltajien keskinäinen sekä huoltajien ja koulujen välinen yhteistyö nostettiin olennaiseksi asiaksi digilaitteiden käytön vähentämisessä. Palaute tilaisuudesta oli hyvää ja tilaisuudelle on toivottu jatkoa. Seuraava vastaavanlainen tilaisuus järjestettiin 6.3.2025. Selvitämme mahdollisia jatkoaskeleita tilaisuuksien järjestämisen suhteen.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on aloittanut Digimaailman pelikirja – työnimellä kulkevan oppaan laatimisen tammikuussa 2025. Tämä opas tulee tarjoamaan ohjeita ja suosituksia digilaitteiden järkevästä, tarkoituksenmukaisesta ja pedagogisesti perustellusta käytöstä toimialan henkilöstölle, eri ikäisille oppijoille, heidän huoltajilleen, sekä kaupungin sisäisille että ulkoisille toimijoille. Toimiala tulee tekemään yhteistyötä oppaan laadinnassa muun muassa Helsingin yliopiston ja Kansallisen aivoterveysohjelman kanssa. Yhteistyötä oppaan valmistelussa tullaan tekemään myös sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan sekä kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan kanssa ja oppaan sisältöjä voidaan käyttää apuna kaikessa lasten ja nuorten kanssa tehtävässä toiminnassa. Oppaan arvioitu valmistumisaikataulu on keväällä 2026 ja oppaan julkaisusta tehdään viestintäsuunnitelma, jotta opas tavoittaa laajasti toimialan henkilöstön, oppijat, huoltajat ja yhteistyökumppanit sekä muut kaupungin toimialat.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa on kuvattu oppimisympäristöjen ja työtapojen lähtökohdat. Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja, paikkoja, yhteisöjä ja toimintakäytäntöjä, joissa opiskelu ja oppiminen tapahtuvat. Näihin kuuluvat myös välineet, palvelut ja materiaalit, joita opiskelussa käytetään. Tieto- ja viestintäteknologia on olennainen osa monipuolisia oppimisympäristöjä. Työtapojen valinnan lähtökohtana ovat opetukselle ja oppimiselle asetetut opetussuunnitelman tavoitteet sekä oppilaiden tarpeet, edellytykset ja kiinnostuksen kohteet. Opettajien pedagoginen autonomia mahdollistaa kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten soveltuvien työtapojen ja -välineiden valitsemisen.
Oppimisympäristöt, työtavat ja työvälineet valitaan oppimistilanteessa pedagogisesti tarkoituksenmukaisesti ja erilaisten välineiden ja työtapojen vaihtelu tukee ja ohjaa oppimista. Työtapojen valinnassa otetaan huomioon eri oppiaineiden ominaispiirteet ja eri ikäkausiin sekä erilaisiin oppimistilanteisiin soveltuvat työtavat. Opettaja valitsee opetusvälineet oppiaineelle tarkoituksenmukaisesti ja kirjoja, vihkoja ja kyniä käytetään luontevasti osana oppimista myös tulevaisuudessa muiden työvälineiden ohella. Helsingin peruskouluissa käytetään jatkuvasti fyysisiä oppikirjoja ja digitaalisen oppimateriaalin osuus on verrattain vähäinen jääden noin 20 %:n kokonaisosuuteen verrattuna fyysisiin oppikirjoihin.
Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi muille valtuutetuille.
Föredragande
Mer information fås av
Katja Rimpilä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36256