Määrärahan myöntäminen, humanitäärinen apu Gazaan, kaupunginkanslia
Oikaisuvaatimukset koskien kaupunginhallituksen 3.2.2025 § 79 tekemää päätöstä määrärahan myöntämisestä humanitaarisen avun antamiseksi Gazaan
Päätös
Kaupunginhallitus hylkäsi kaupunginhallituksen päätöksestä 3.2.2025 § 79 tehdyt oikaisuvaatimukset.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimusten kohteena oleva päätös
Kaupunginhallitus on 3.2.2025 § 79 tekemällä päätöksellä myöntänyt kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston käytettäväksi humanitaariseen apuun Gazassa yhteensä 350 000 euroa vuoden 2025 talousarvion määrärahoista talousarvion kohdalta 1 30 01 Kaupunginhallituksen käyttövarat siten, että avustus kohdennetaan:
- 100 000 euroa Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle (ICRC)
- 100 000 euroa UNICEFille
- 100 000 euroa Pelastakaa Lapset ry:lle sekä
- 50 000 euroa Lääkärit Ilman Rajoja ry:lle.
Oikaisuvaatimuksen tekeminen
Kuntalain (410/2015) 134 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Oikaisuvaatimuksen saa 137 §:n mukaan tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus tulee tehdä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 140 §:n 3 momentin mukaan kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Kaupunginhallituksen kokouksen 3.2.2025 päätöspöytäkirja on ollut nähtävänä yleisessä tietoverkossa 11.2.2025. Kaupungin kirjaamoon on asiassa saapunut kaksi oikaisuvaatimusta. Oikaisuvaatimukset ovat saapuneet 21.2.2025 ja 24.2.2025. Oikaisuvaatimukset on osoitettu oikealle viranomaiselle ja ne ovat saapuneet säädetyssä määräajassa. Oikaisuvaatimustentekijät ovat kunnan jäseniä. Oikaisuvaatimukset käsitellään kaupunginhallituksessa, joka on asiassa toimivaltainen toimielin.
Oikaisuvaatimuksissa esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet
********** vaatii, että kaupunginhallituksen päätös on kumottava lainvastaisena ja epätarkoituksenmukaisena.
Oikaisuvaatimuksentekijän mukaan kunnan kansainvälinen toiminta perustuu kuntalain 1 §:ssä säädettyihin kunnan yleisiin tehtäviin. Tämä tarkoittaa, että kunnan kansainvälistenkin toimintojen on oltava perusteltavissa kunnan asukkaiden hyvinvoinnin ja/tai alueen elinvoimaisuuden edistämisellä. Kaupunginhallitus on perustellut Gazaan myönnettyä määrärahaa sillä, että kaupunki on tukenut myös Ukrainan siviilejä Suomen rajanaapurin Venäjän aloittaman hyökkäyssodan johdosta. Kyseinen perustelu on oikeudellisesti merkityksetön nyt käsiteltävän asian kannalta. Lähes kaikki EU jäsenmaat ovat yksimielisesti todenneet, että Ukrainan turvallisuus on olennainen osa Euroopan ja siten myös Suomen ja Helsingin kaupungin turvallisuutta. Ukrainan tapahtumilla on suoria vaikutuksia Suomeen, Helsingin kaupunkiin ja sen asukkaisiin, joten humanitaarisen tuen myöntäminen Ukrainan siviileille on ollut perusteltua.
Oikaisuvaatimuksentekijän mukaan Gazan aluetta on hallinnut EU:n terroristijärjestöksi määrittelemä Hamas, joka on sotinut Israelia vastaan jo kauan aikaa. Gazan alueella tai sen tapahtumilla ei ole mitään yhteyttä Helsingin kaupungin elinvoimaisuuteen taikka Helsingin kaupungin asukkaiden hyvinvointiin, eikä Gazan konfliktilla ole yhteyttä edes Suomeen taikka Eurooppaan, vaan se on yksinomaan Israelin ja Hamasin sekä heidän sotansa tukijoiden välinen asia.
Kaupunginhallituksen päätöksessä 3.2.2025 § 79 on viitattu korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen (KHO 1983 II 35) perusteena avustuksen myöntämiselle. Oikaisuvaatimuksentekijä katsoo, että viittauksella ei ole mitään oikeudellista merkitystä asiassa, koska KHO:n päätös koski kunnan ystävyyskaupungille myönnettyä avustusta, minkä on vakiintuneessa oikeuskäytännössä katsottu kuuluvan kunnan yleiseen toimialaan. Nyt käsiteltävässä päätöksessä ei ole kyse ystävyyskaupungille myönnetystä avustuksesta.
Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan nyt tehty päätös Gazan tukemisesta muodostaisi vaarallisen ennakkotapauksen, koska hallinnossa noudatettavan yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi Helsingin kaupungin olisi vaikeaa kieltäytyä myöntämästä tukea johonkin muuhun vastaavaan tilanteeseen.
********** vaatii, että kaupunginhallituksen päätös on kumottava lainvastaisena.
Oikaisuvaatimuksentekijä vetoaa oikaisuvaatimuksen perusteluina voimassaoleviin lakeihin, jotka liittyvät kunnallisen organisaation tehtäviin ja toimintaan. Oikaisuvaatimuksentekijän mukaan kunta ei ole globaali toimija. Lisäksi oikaisuvaatimuksentekijä kyseenalaistaa onko kunnan tehtävänä rahoittaa ulkomaisia toimijoita vai tuleeko rahat käyttää kuntalaisia välittömästi hyödyntäviin palveluihin.
Oikaisuvaatimuksen käsittely ja päätöksen perustelut
Kunnan kansainvälinen toiminta perustuu kuntalain 1 §:ssä säädettyihin kunnan yleisiin tehtäviin. Kunnan asukkaiden itsehallinnon periaatteeseen kuuluu, että kunnan tulee voida itse päättää tehtävistä, joita se itsehallintonsa nojalla ottaa hoidettavakseen. Kunnan yleisestä toimialasta säädetään kuntalaissa yleisesti. Kuntalain esitöiden mukaan joustavalla sääntelyllä on tavoiteltu sitä, että kunta voi tarvittaessa sopeuttaa toimintansa eri aikoina uusien olosuhteiden ja tarpeiden mukaisesti. Joustavuudella tavoitellaan kuntalain esitöiden mukaan myös sitä, että toimiala voi olla erilainen eri kunnissa.
Kunta voi hoitaa sellaista toimintaa, mitä pidetään hyväksyttävänä, tarkoituksenmukaisena ja sopivana. Kaikkien kuntalaisten ei tarvitse saada toiminnasta välitöntä hyötyä. Kunnan keskeiset yleisen toimialaan liittyvät tehtävät ovat elinkeinotoiminnan edistämiseen liittyvät tehtävät sekä eri tahoille myönnetyt avustukset, takaukset ja lainat. Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva harkinnanvaraisen avustuksen myöntäminen on kaupungille vapaaehtoinen ja laissa tarkemmin sääntelemätön tehtävä.
Korkein hallinto-oikeus on ratkaisussaan (KHO 1983 II 35) katsonut, että kunnan toimiala voi pitää sisällään myös kansainvälistä toimintaa ja jopa humanitaarisen avun myöntämistä. Silloin kun päätös ei sisällä kannanottoa ulkopoliittisiin kysymyksiin eikä toisen valtion sisäisiin asioihin voidaan humanitaarisen avun antamista pitää sallittuna kunnan kansainvälisen toiminnan puitteissa.
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa on kyse niin sanotusta ystävyyskaupunkitoiminnasta, jossa Valkeakosken kunta oli osoittanut 20 000 markan avustuksen sen puolalaiselle ystävyyskaupungille. Huomioiden Puolassa vallinneet poikkeukselliset taloudelliset olosuhteet ja koska päätös ei sisältänyt kannanottoa ulkopoliittisiin asioihin, eikä toisen valtion sisäisiin asioihin, katsoi korkein hallinto-oikeus, että avustuksen osoittaminen kuului kunnan toimialaan. Nykyisin ystävyyskaupunkitoiminnan on vakiintuneesti katsottu kuuluvan kunnan toimialaan.
Kansainvälisen avustustoiminnan perusteltavuus ei ole riippuvainen ystäväkaupungin olemassaolosta tai kohteen maantieteellisestä sijainnista. Kunnan kansainvälinen toiminta kuuluu kunnan yleiseen toimialaan ja on aina perusteltavissa, kun toiminta edistää kunnan asukkaiden hyvinvointia tai alueen elinvoimaa. Kaupunkien välinen ystävyyskaupunkitoiminta on muuttunut ja eroaa merkittävästi siitä, mitä se on ollut 1980-luvulla. Yhteistyö keskittyi aiempina vuosikymmeninä usein perinteisiin, pitkäaikaisiin kumppanuuksiin, joissa korostuivat historialliset ja poliittiset siteet.
Helsingin kaupunki on nykyään aktiivinen kansainvälinen toimija. Kaupunki harjoittaa monipuolista kansainvälistä toimintaa, joka tukee kaupungin strategisia tavoitteita ja asukkaiden hyvinvointia. Perinteinen ystävyyskaupunkitoiminta on menettänyt enenevässä määrin merkitystään. Kaupunki solmii ystävyyskaupunkisopimuksia nykyisin huomattavasti harvemmin ja harkitummin. Kaupunki osallistuu useisiin kansainvälisiin verkostoihin, ja toimii kansainvälisesti usealla eri tavalla ja usealla eri tasolla. Helsingin kansainvälisen toiminnan linjausten 2022-2025 ja kaupunkistrategian mukaisesti tavoitteena on kokoaan suurempi Helsinki maailmalla. Helsingin kansainvälistä tunnettuutta ja houkuttelevuutta vahvistetaan erityisesti kansainvälisten osaajien, investointien ja vierailijoiden näkökulmasta.
Helsinki on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Kaupunki voi Suomen suurimpana kaupunkina sekä eurooppalaisena pääkaupunkina toimia omia arvojaan edistävästi myös kansainvälisellä tasolla. Helsingillä on pääkaupunkina erityinen mahdollisuus sopeuttaa toimintaansa kunnan yleisen toimialan joustavuuden sallimalla tavalla eri aikoina uusien olosuhteiden ja tarpeiden mukaisesti.
Gazan sota on ollut Gazan humanitaarisen tilanteen kannalta tuhoisa. Lähes koko Gazan infrastruktuuri romahti pian Israelin iskujen alkamisen jälkeen, eikä alueella ole ruokaa tai puhdasta vettä tai toimivaa jäte- ja terveydenhuoltoa. Sodan alussa arvioitiin, että lähes koko Gazan 2,3 miljoonaisesta väestöstä oli tullut alueen sisäisiä pakolaisia. Humanitaarinen apu on kohdistettu siviiliuhreille, eikä siten sisällä ulkopoliittista kannanottoa. Lisäksi avustus kohdennetaan tunnustetuille kansainvälisille avustusjärjestöille.
Kaupunki ei ole sidottu ystävyyskaupunkisopimuksiin humanitaarista apua antaessaan, vaan se voi tehdä päätöksiä tapauskohtaisesti tarpeen ja omien resurssiensa mukaan. Humanitaarisen avun, tai muunkaan avustuksen, myöntäminen yhteen kohteeseen ei sellaisenaan ole muita mahdollisia avustuskohteita syrjivää. Kaupunki arvioi avustamista harkintavaltansa rajoissa hallintolain 6 §:n mukaiset hallinnon yleiset oikeusperiaatteet huomioiden.
Gazan tilanne huomioiden avustusta voidaan pitää kunnan kansainväliseen toimintaan kuuluvana. Helsingin kaupungin koko ja taloudellinen kantokyky huomioon ottaen myönnetty humanitaarinen apu ei määrältään millään tavalla vaaranna kaupungin kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kaupunki voi itsehallintonsa nojalla antaa oikeasuhtaisen avustuksen edistääkseen tärkeinä pitämiään tavoitteita.
Oikaisuvaatimukset tulee hylätä, koska niissä ei ole esitetty sellaisia laillisuus- eikä tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta kaupunginhallituksen 3.2.2025 § 79 tekemää päätöstä olisi muutettava tai joiden johdosta päätös olisi kumottava.
Kaupunginhallitus 03.02.2025 § 79
Päätös
Kaupunginhallitus myönsi kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston käytettäväksi humanitaariseen apuun Gazassa yhteensä 350 000 euroa vuoden 2025 talousarvion määrärahoista talousarvion kohdalta 1 30 01 Kaupunginhallituksen käyttövarat siten, että avustus kohdennetaan:
- 100 000 euroa Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle (ICRC)
- 100 000 euroa UNICEFille
- 100 000 euroa Pelastakaa Lapset ry:lle sekä
- 50 000 euroa Lääkärit Ilman Rajoja ry:lle.
Käsittely
Vastaehdotus:
Maarit Vierunen: Lisätään päätösehdotukseen: "Kaupunginhallitus toteaa, että tässä tehtävä päätös seuraa siitä, että valtuuston enemmistö on osoittanut tukensa kyseisen avustuspäätöksen tekemiselle. Samaan aikaan se kuitenkin katsoo, että aiemman virkavalmistelun esittämän mukaisesti kunnan toiminnan lähtökohtana on toiminnan paikallisuus ja keskittyminen kunnan omalle alueelle ja vastuu Suomen roolista kansainvälisen humanitaarisen avun antamisessa on Suomen valtiolla.
Kaupunginhallitus pitää tilannetta Gazassa vakavana ja kestämättömänä. Kansainvälisen yhteisön on löydettävä tapa päättää inhimillinen kärsimys alueella. Kaupunginhallitus katsoo kuitenkin, että kaupungin ei tule laajentaa omaa toimialaansa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun alalle, vaan kyseinen toiminta kuuluu vakiintuneen ja luontevan työnjaon mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa Suomen valtiolle."
Kannattaja: Daniel Sazonov
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Maarit Vierusen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna
Jaa-äänet: 9
Paavo Arhinmäki, Elisa Gebhard, Titta Hiltunen, Shawn Huff, Johanna Laisaari, Minna Lindgren, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Anni Sinnemäki
Ei-äänet: 6
Matias Pajula, Mika Raatikainen, Sari Sarkomaa, Daniel Sazonov, Juhana Vartiainen, Maarit Vierunen
Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 9 - 6.
27.01.2025 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 25251
Detta beslut publicerades 07.05.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 25251