Avustuksen myöntäminen, taide- ja kulttuuriavustukset 2025, toiminta-avustukset, esittävän taiteen valtionosuutta saavat, kulttuuri ja vapaa-aika

HEL 2024-015191
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 3 §

Toiminta-avustukset vuodelle 2025, valtionosuutta saavat toimijat, yksi- ja monivuotiset avustukset (kausi 2023–2026)

Kultur- och bibliotekssektionen

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi taide- ja kulttuuriavustusten toiminta-avustuksia vuoden 2025 määrärahoista yhteensä 5 685 540 euroa liitteen 1 mukaisesti 25:lle esittävän taiteen valtionosuutta saavalle toimijalle.

Vuoden 2025 avustuksen saajista 22 toimijaa on jatkohakemuksen perusteella monivuotiskauden 2023–2026 piirissä. Kolme toimijaa saa yksivuotista avustusta.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Ohjeet avustuksen saajille

Toiminta-avustukset maksetaan avustuksen suuruudesta riippuen 1–2 erässä. Korkeintaan 50 000 euron toiminta-avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Yli 50 000 euron avustukset maksetaan kahdessa erässä, joista ensimmäinen. erä päätöksenteon jälkeen ja toinen erä 5.9.2025. Maksatuksessa huomioidaan jo saatuna osuutena jaoston 3.12.2024, § 39 mukaisesti maksettu avustusennakko, joka on 25 % vuoden 2024 avustuksen tasosta.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät avustusten nettisivuilta

Toiminta-avustushakemukset seuraavalle vuodelle on toimitettava 1.9.2025 mennessä.

Avustukseen sovelletaan Helsingin kaupungin yleisiä avustusehtoja. Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin avustusehtojen mukaisesti. Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 15.3.2022, § 47 päättämiä periaatteita koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Inka Kunnala.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmä

Esittävän taiteen valtionosuutta saavista 100 toimintayksiköstä 29 toimii Helsingissä. Näistä 25 saa Helsingin taide- ja kulttuuriavustusten toiminta-avustusta. Laki esittävän taiteen edistämisestä edistää esittävän taiteen monimuotoisuutta ja tukee esittävän taiteen saatavuutta ja saavutettavuutta, mikä on myös Helsingin kaupunkistrategian mukainen tavoite.

Valtionosuuden piiriin hyväksymisen edellytyksiä ovat muun muassa toiminnan ammattimaisuus, ympärivuotisuus ja se että toiminnalle on riittävät taloudelliset edellytykset. Valtionosuusjärjestelmä on laskennallinen ja perustuu laskennallisiin henkilötyövuosiin ja niiden yksikköhintaan.

Teatterin, tanssin, sirkuksen, musiikin tai muun esittävän taiteen toimija hyväksytään lain piiriin joko määräaikaisesti kolmeksi vuodeksi kerrallaan tai toistaiseksi. Toistaiseksi hyväksyttyjen yksiköiden arviointi tehdään joka kuudes vuosi. Määräaikaisesti hyväksyttyjä arvioidaan kolmen vuoden välein. Valtionosuuden piiriin hyväksymisen yhteydessä arvioidaan toiminnan edellytyksiä osana toimijoiden rahoitusrakennetta ja sen kehittämistarpeita. Huomiota voidaan kiinnittää esimerkiksi kuntarahoituksen tasoon tai vahvaan hankerahoitteisuuteen.

Määräaikaisesti hyväksyttyjen toimijoiden arviointi ja uusien valtionosuuden piiriin pyrkivien toimijoiden haku tapahtuivat vuonna 2024 ja päätös julkaistiin lokakuussa 2024. Helsinkiläisten vos-toimijoiden määrä pysyi samana. Kolmen vuoden määräajaksi hyväksyttiin kaikki kaudella 2022–2024 valtionosuutta saaneet ja yksi uusi toimija, musiikkiteatteria ja oopperaesityksiä tuottava Greta Tuotanto Oy. Sirkustoimija Circo Aereo ry jäi pois valtionosuusjärjestelmästä.

Osana hallitusohjelman mukaisia julkisen talouden sopeuttamistoimia esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmään kohdistui leikkauksia. Lokakuussa julkaistun vuoden 2025 vahvistetun valtionosuuslaskelman mukaan kaikkien helsinkiläisten esittävän taiteen valtionosuustoimijoiden rahoitus väheni noin 1,29 milj. euroa, josta taide- ja kulttuuriavustuksia saavien osuus oli 0,76 milj. euroa. Helsinkiläisten teatterien, tanssiryhmien ja sirkustoimijoiden valtionosuuksia leikattiin 2–12 %.

Helsingin avustukset esittävän taiteen valtionosuutta saaville toimijoille

Helsingin 29:stä valtionosuutta saavasta toimijasta 25 saa taide- ja kulttuuriavustusten toiminta-avustusta. Kulttuuri- ja kirjastojaoston 19.4.2022, § 10 päätöksen mukaisesti monivuotisten toiminta-avustusten hankekausi on 2023–2026 ja se on rajattu esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän piirissä oleville toimijoille. 22 toimijaa saa monivuotista toiminta-avustusta ja kolme toimijaa saa yksivuotista toiminta-avustusta.

Monivuotisuuden piiriin valittujen toimijoiden avustus vahvistetaan hakemuksesta vuosittain. Tavoitteena on, että avustus pysyisi vähintään samansuuruisena kuin hankekauden alkaessa. Monivuotisen toiminta-avustuksen tarkoituksena on myös sitoutua valtionosuusjärjestelmän piirissä oleviin toimintayksiköihin pitkäjänteisesti ja vakaasti. Lisäksi halutaan vahvistaa näiden toimijoiden kumppanuussuhdetta sekä osaltaan keventää hakuprosessia.

Monivuotista toiminta-avustusta saavat toimijat ovat sitoutuneet ottamaan käyttöön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja toiminnan itsearvioinnin työkalun, jossa yhteisö yhteistyössä työntekijöidensä ja esimerkiksi taustayhdistyksen hallituksen kanssa arvioi toimintansa tasoa ja kehittymistä ainakin työhyvinvoinnin ja johtamisosaamisen osalta.

Vuoden 2025 Helsingin avustusten strategiset painotukset

Vuoden 2025 esittävän taiteen valtionosuuden piirissä olevien toimijoiden kaupungin avustustason määrittelyyn vaikuttaneet keskeiset tekijät kaupunkistrategian mukaisen monimuotoisen kulttuuritarjonnan sekä saatavuuden ja saavutettavuuden varmistamiseksi ovat seuraavat:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto linjasi 7.12.2021, § 41 päätöksen yhteydessä, että valtionosuutta saavien toimijoiden Helsingin tuen tavoitteena on ensivaiheessa 15 prosentin taso toiminnan toteutuneista kuluista. Tämä ei kuitenkaan muodosta yksinomaan laskennallista avustuksen nostovelvoitetta, koska avustukset ovat harkinnanvaraisia. Lisäksi on huomioitu käytettävissä oleva määräraha ja kaupungin strategisten painotusten mukainen kokonaisarviointi.

Arvioinnissa on huomioitu toiminta-avustuksen osuus toimintayksikön toteutuneista menoista vuonna 2023 ja kuntarahoituksen kehitys vuosina 2019–2022. Lisäksi huomiota on kiinnitetty toimintayksikön valtionosuuden ja kuntaosuuden kokonaisuuteen suhteessa toimijan menoihin ja valtionosuusjärjestelmään kohdistuviin leikkauksiin. Arvioinnissa on pyritty kohti tasaista kuntarahoitustasoa. Huomiota on kiinnitetty 2020-luvulla valtionosuusjärjestelmän piiriin tulleiden toimijoiden kuntarahoituksen tasoon, joka on ollut pääsääntöisesti verrokkejaan matalampi. Lisäksi kaupunkistrategian mukaisesti huomiota on kiinnitetty tanssin kentän ja Tanssin talon toimijoiden rahoituksen kehittämiseen ja uusien taiteenlajien tukemiseen, joiksi valtionosuusjärjestelmän piirissä olevista toimijoista lasketaan sirkuksen toimijat.

Edellisten lisäksi arvioinnissa on huomioitu taide- ja kulttuuriavustusten yleiset arviointiperusteet sekä monivuotista toiminta-avustusta saavien osalta avustuskauden 2023–2026 erityiset arviointiperusteet, joita ovat toiminnan tuotannollinen, taloudellinen, taiteellinen ja sisällöllinen laatu ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja itsearvioinnin työkalu ja niiden jalkauttaminen toimintaan.

Vuoden 2025 hakukierroksen toteutus

Vuoden 2025 toiminta-avustusten hakuaika päättyi 2.9.2024 klo 16. Toiminta-avustuksia ei myönnetä määräajan jälkeen jätetyille hakemuksille. Tämän asian käsittelyssä on 25 hakemusta. 22 toimijaa haki avustusta monivuotisena kaudelle 2023–2026 ja kolme toimijaa haki toiminta-avustusta yksivuotisena vuodelle 2025. Haettu summa on yhteensä 7 170 147 euroa.

Kulttuuri- ja kirjastojaostolla on vuodeksi 2025 käytettävissä 21 159 000 euron avustusmääräraha. Ennen tämän kokouksen päätöksiä määrärahasta on käyttämättä 19 764 000 euroa.

Edellisen vuoden avustuksen käyttöä valvotaan toiminta-avustuksen hakemisen yhteydessä ja tarkemmin tätä seuraavana vuonna valmistuvien tilinpäätösten ja toimintakertomusten kautta.

Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 1, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 12.12.2023, § 178. Lautakunta on myös päättänyt periaatteet koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita 15.3.2022, § 47.

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.

Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723, päättämiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.

Valtiotukiarviointi

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Asian valmistelun yhteydessä on kaikkien tuettavaksi esitettävien toimijoiden osalta erikseen arvioitu, täyttyvätkö SEUT 107 (1) artiklan kriteerit.

Arvioinnissa on päädytty siihen, että kaikkien tuettavaksi esitettyjen toimijoiden osalta SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty. Arvioinnissa on katsottu, että tuettu toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, sillä toiminta on alueellista, se ei todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muissa jäsenvaltioissa järjestettävästä samanlaisesta toiminnasta ja tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen. (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197). Näin ollen EU:n valtiontukisäännökset eivät tule sovellettaviksi.

Stäng

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 03.12.2024 § 39

Stäng

Detta beslut publicerades 11.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Mer information fås av

Inka Kunnala, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 33169

inka.kunnala@hel.fi

Ulla Bergström, kumppanuspäällikkö, puhelin: 09 310 22013

ulla.k.bergstrom@hel.fi

Veikko Kunnas, kulttuurin edistämisen päällikkö, puhelin: 09 310 37002

veikko.kunnas@hel.fi

Bilagor

2. Kuvaukset_Toiminta-avustukset vuodelle 2025, valtionosuutta saavat toimijat ja monivuotiset
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.