Maksuperusteiden määrääminen, rakennusvalvontataksa 2025, kaupunkiympäristön toimiala
Rakennusvalvontataksan hyväksyminen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä liitteen 1 mukaisen Helsingin rakennusvalvontataksa 2025:n noudatettavaksi 1.1.2025 alkaen vireille tulleissa asioissa.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti lisäksi todeta, että uusi rakennusvalvontataksa tulee voimaan sen jälkeen, kun ympäristö- ja lupajaosto on hyväksynyt taksan ja että päätöksestä tulee kuuluttaa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Rakentamislaki ja rakennusvalvontataksa
Rakentamislaki (751/2023) tulee voimaan 1.1.2025. Lakia sovelletaan 1.1.2025 alkaen vireille tuleviin asioihin.
Rakentamislain 79 §:n 1 momentin mukaan luvanhakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun. Jos toimenpide jää kokonaan tai osittain suorittamatta, maksu on hakemuksesta perusteettomilta osin palautettava. Jos tarkastus- tai valvontatehtävät johtuvat luvattomasta tai luvan vastaisesta rakentamisesta taikka siitä, että luvanhakija tai toimintaan velvollinen on laiminlyönyt hänelle kuuluvan tehtävän, voidaan periä suoritetuista toimista kunnalle aiheutuneet kulut.
Kaupunginvaltuusto on 27.11.2024 kuntalain (410/2015) 14 §:n 2 momentin 8 kohdan nojalla päättänyt rakennusvalvontataksan yleisistä maksuperusteista, jotka vastaavat rakentamislain säännöksiä. Kaupunginvaltuusto oli aiemmin 24.11.1999 hyväksynyt rakennusvalvontataksan yleiset perusteet, jotka vastasivat maankäyttö- ja rakennuslain säännöksiä.
Rakentamislain voimaan tulemisen johdosta tulee hyväksyä uusi rakennusvalvontataksa, joka vastaa rakentamislain säännöksiä. Nyt hyväksyttävää rakennusvalvontataksaa sovelletaan 1.1.2025 alkaen vireille tulevissa asioissa.
Ennen rakentamislain voimaantuloa vireille tulleissa asioissa sovelletaan maankäyttö- ja rakennuslakia (132/1999), lain uusi nimike on 1.1.2025 alkaen alueidenkäyttölaki, ja ympäristö- ja lupajaoston maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n nojalla 7.12.2023 hyväksymää rakennusvalvontataksaa, Helsingin rakennusvalvontataksa 2024, joka tuli voimaan 1.1.2024. Tämän taksan soveltaminen jatkuu näissä asioissa myös 31.12.2024 jälkeen.
Rakennusvalvontataksan sisältö
Taksassa on määrätty maksut kaikille rakentamislaissa mainituille rakennusvalvontaviranomaisen lupaa edellyttäville luville sekä muille rakennusvalvontaviranomaisen viranomaistehtäville. Taksassa määrättyjä lupamaksuja ovat esimerkiksi rakentamislupamaksut, sijoittamisluvan maksu, puhtaan siirtymän sijoittamisluvan maksu, toteuttamisluvan maksu, kokoontumistilan maksu, purkamislupamaksut, maisematyölupamaksu ja poikkeamislupamaksu.
Rakentamislaissa ei ole enää maankäyttö- ja rakennuslaissa olevia toimenpidelupaa koskevia säännöksiä, vaan useille aiemmin toimenpidelupaa edellyttäneille hankkeille on nyt haettava rakentamislupa. Näin ollen toimenpidelupamaksuja ei taksassa enää ole.
Rakennuksen rakentamislupamaksuun sisältyvän rakennuksen kokonaisalan tai rakennuksen osan kokonaisalan mukaan määrättävää neliökohtaista lisämaksua esitetään korotettavaksi 8 eurosta 8,5 euroon. Taksassa määrättyjen maksujen suurin tuloerä koostuu näistä rakennusten rakentamislupamaksuista.
Rakentamislain uusia lupatyyppejä ovat sijoittamislupa, puhtaan siirtymän sijoittamislupa ja toteuttamislupa. Maankäyttö- ja rakentamislaissa ei ole näitä lupia. Näistä uusista luvista on taksassa omat lupamaksukohtansa.
Myönnettyjen rakennuslupien neliö- ja kuutiomäärät
Rakennusvalvontataksan maksut perustuvat rakennusten kokonaisalaan. Rakennusten kokonaisalaan lasketaan kerrosalan lisäksi kellari- yms. tilat.
Tarkasteltaessa ajanjaksolla 1.10.2023 - 30.9.2024 myönnettyjen rakennuslupien sisältämien rakennusten yhteenlaskettuja kerrosaloja, kokonaisaloja ja kokonaistilavuuksia ja verrattaessa niitä ajanjakson 1.10.2022 - 30.9.2023 vastaaviin lukuihin voidaan todeta, että kaikki nämä neliö- ja kuutiomäärät ovat jonkin verran aiempaa pienempiä. Myös verrattaessa vuoden 2024 neliö- ja kuutiomääriä vuotta 2023 edeltäneisiin vuosiin 2019 - 2022 voidaan todeta koko vuoden 2024 lukujen tulevan ilmeisesti olemaan näitä edeltäneitä vuosia pienempiä.
Rakennusvalvontapalveluiden kehittäminen ja tiedonhallinta -tiimin ilmoittama myönnettyjen rakennuslupien yhteenlaskettu kokonaisala oli ajanjaksolla 1.10.2023 - 30.9.2024 yhteensä 746 299 neliömetriä. Ajanjaksolla 1.10.2022 - 30.9.2023 kokonaisala oli yhteensä 855 364 neliömetriä.
Kehittäminen ja tiedonhallinta -tiimin ilmoittama koko kalenterivuoden kuluessa myönnettyjen rakennuslupien sisältämien rakennusten yhteenlaskettu kokonaisala oli vuonna 2019 yhteensä 916 967 neliömetriä, vuonna 2020 yhteensä 931 533 neliömetriä, vuonna 2021 yhteensä 1 038 180 neliömetriä ja vuonna 2022 yhteensä 808 492 neliömetriä.
Rakennusvalvontataksan kateprosentti
Suomen Kuntaliitto antaa malleja ja suosituksia rakennusvalvonnan maksuista. Viimeisin suositus on vuodelta 2012. Kuntaliitto suosittaa, että rakennusvalvonnan toimintamenot katetaan kokonaan rakentajilta perittävillä maksuilla. Maksujen tarkastamista ja muuttamista joka vuosi suositellaan. Rakennusvalvonnan ollessa viranomaistoimintaa ei ole tarkoitus, että rakennusvalvonta kerryttäisi kunnalle pysyvästi ylijäämää. Sen sijaan estettä ei ole sille, että vilkkaan rakentamisen vuosina kate on positiivinen, ja vastaavasti rakentamisen hiljetessä kate painuu miinukselle.
Kuntaliiton suosituksen mukaisesti rakennusvalvontataksan nojalla määrättävillä maksuilla tavoiteltava kateprosentti on 100 %. Vuoden 2024 osalta tähän tavoitteeseen pääsy ei ole vielä selvillä. Tavoitteeseen ei kuitenkaan mahdollisesti päästä. Ennakoitaessa vuonna 2025 myönnettäväksi tulevia rakentamislupia on vastaavasti mahdollista, että myönnettävien rakentamislupien kerrosalojen ja kokonaisalojen määrä tulee edelleen laskemaan.
Kiinteistöinsinöörin maksujen muutokset
Kaupunkimittauspalvelut toteaa 7.11.2024 rakennusvalvonnalle toimittamassaan esityksessä kiinteistöinsinöörin maksuista seuraavaa:
Kiinteistöinsinöörin rakennustyön valvontaa koskevaa toimenpidetaksaa on viimeksi käsitelty vuonna 2024, jolloin muutoksia ei tehty. Vuodelle 2025 rakennustyön valvontaa koskevaan kiinteistöinsinöörin toimenpidetaksaan esitetään kustannustason nousun huomioivaa 6,2 prosentin korotusta ja kahden kohdan osalta myös työ- ja kustannusseurannan osoittamia korotuksia. Työ- ja kustannusseuranta on osoittanut, että rakennelmien ja muiden kohteiden sijaintikatselmukset, joihin maastoon merkintää ei ole vaadittu, sekä energiakaivojen sijaintikatselmukset eivät ole kustannusvastaavia 6,2 prosentin korotuksella.
Maastoon merkintöjen ja sijaintikatselmusten toimenpidetaksojen ja niihin liittyvien lisäpisteiden lisämaksujen esitetään nousevan kustannustason nousun huomioivan 6,2 prosentin verran. Töiden ja kustannusten seurannan kautta on mitattu, että rakennelmien ja muiden kohteiden sijaintikatselmus, johon ei liity maalle merkintää, ei ole kustannusvastaava. Rakennelmien ja muiden kohteiden sijaintikatselmukseen esitetään muutosta 233 eurosta 285 euroon (+22,3%).
Energiakaivojen sijaintikatselmuksen osalta työ- ja kustannusseuranta on osoittanut, että tuotettava palvelu ei ole kustannusvastaavaa. Energiakaivojen sijaintikatselmuksen perusmaksuun esitetään muutosta 243 eurosta 300 euroon (+23 %). Lisäksi kustannusvastaavuuden vajeen kattamiseksi kaivokohtaisen lisämaksun hintaa esitetään nostettavaksi 25 eurosta 35 euroon (+40 %).
Voimaantulo
Rakennusvalvontataksa tulee voimaan sen jälkeen, kun ympäristö- ja lupajaosto on hyväksynyt taksan.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 9 kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää rakennusvalvonnan taksoista.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 18.12.2024 § 217
Detta beslut publicerades 21.01.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Valituksen saa tehdä:
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Juha Vehviläinen, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26225