Hankesuunnitelma, Puistolan peruskoulun, päiväkodin, leikkipuiston ja liikuntahallin korvaava uudisrakennus, kaupunkiympäristön toimiala

Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Projektplan för ersättande nybyggnad för Puistolan peruskoulu, ett daghem, en lekpark och Parkstads idrottshall (Koutavägen 2, Parkstad)

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige godkänner projektplanen för en ersättande nybyggnad för Puistolan peruskoulu, ett daghem, en lekpark och Parkstads idrottshall, daterad den 29 november 2024, enligt vilken projektet omfattar cirka 12 154 m² bruttoyta och byggkostnaderna för projektet uppgår till högst 53 960 000 euro exklusive mervärdesskatt i prisnivån för april 2024.

Föredragandens motiveringar

Projektets behövlighet

År 2019 granskades servicenätet i Parkstad, Henriksdal och Stapelstaden i samarbete mellan stadsmiljösektorn, fostrans- och utbildningssektorn och invånare. I granskningen utreddes servicebehovet i området utifrån ändringar i befolkningsprognosen. Utifrån granskningen kom staden fram till att det skulle finnas tre enhetliga grundskolor i området och att det skulle finnas ett daghem i samma fastighet som var och en av skolorna. I två enheter finns även lokaler i kultur- och fritidssektorns regi, varav Parkstads nuvarande idrottshall och idrottspark betjänar idrottsverksamheten i såväl Parkstad som Bocksbacka, Brobacka och Malms distrikt. I dessa områden bor sammanlagt omkring 80 000 personer.

Fostrans- och utbildningssektorns funktionella behov har fastställts med hänsyn till hela serviceområdets långsiktiga utveckling: befolkningsprognosen, byggandet av bostäder och affärslokaler samt trafikarrangemangen. Fostrans- och utbildningssektorn samlar service under samma tak för att ge barnen en enhetlig lärstig, främja samarbete bland personalen och skapa lokaler och gårdsområden som kan användas mångsidigt. Fostrans- och utbildningssektorn ordnar verksamhet i lekparker, exempelvis eftermiddagsverksamhet för små skolelever. Om eftermiddagsverksamheten ordnas nära skolan blir lärstigen enhetligare och skoldagen en trygg helhet. I en byggnad som kan användas mångsidigt kan man dessutom ordna med nödvändigt underhåll, matservice och städning och fylla tillfälliga personalbehov på ett mer kostnadseffektivt sätt. Föräldrarna och barnen i området lär känna daghemmet och skolan när de besöker lekparken.

Kultur- och fritidssektorns funktionella behov har fastställts utgående från att motionsmöjligheterna i Parkstads idrottshall och idrottspark ska förbättras genom att en större idrottshall byggs.

Puistolan peruskoulus och Parkstads idrottshalls nuvarande lokaler på Koutavägen 2 samt daghemmet Nurkkas och lekparken Hörnets dito på Hörnvägen 2 kan inte fortsätta att användas utan omfattande reparationer. Lokalerna motsvarar inte till fullo verksamhetsmålen i läroplanen och planen för småbarnspedagogik. Dessutom får verksamheten i de tillfälliga paviljongerna på Hörnvägen 2 och Pojkbytingsvägen 2 permanenta lokaler. Den nuvarande byggnaden på Koutavägen 2 har lidit av många inneluftsproblem eftersom grundvattennivån är så hög. Staden har inte ansett det vara ekonomiskt eller tekniskt förnuftigt att reparera den. Den 1 februari 2024 (§ 16) beviljade stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion rivningslov för byggnaden på Koutavägen 2. Beslutet har vunnit laga kraft.

Nybyggnaden ersätter Puistolan peruskoulus och Parkstads idrottshalls nuvarande lokaler på Koutavägen 2, daghemmet Nurkkas och lekparken Hörnets lokaler på Hörnvägen 2 och daghemmet Aurinkometsäs tillfälliga lokaler på Pojkbytingsvägen 2.

Den 13 juni 2023 (§ 122) godkände fostrans- och utbildningsnämnden en behovsutredning för en ersättande nybyggnad för Puistolan peruskoulu, ett daghem och lekparkslokaler, daterad den 29 maj 2023.

Den 22 augusti 2023 (§ 103) godkände kultur- och fritidsnämnden en behovsutredning för en ersättande nybyggnad för Parkstads idrottshall, daterad den 18 augusti 2023.

Projektplan

Projektet går ut på att bygga en ersättande nybyggnad för Puistolan peruskoulu, ett daghem, en lekpark och Parkstads idrottshall. Nybyggnaden blir en för området viktig offentlig servicebyggnad som kan användas mångsidigt. I enlighet med det som fastställts i 2019 års granskning av servicenätet förläggs en grundskola för 650 elever i årskurserna 1–9 och ett daghem för 224 barn, varav omkring 20 nya platser inom småbarnspedagogiken, till tomten. Dessutom ska tomten få en lekpark, där även eftermiddagsverksamhet för skolelever ordnas, och lokaler för idrottsservice i en sluttning på tomtens norra. Idrottsservicens lokaler kommer att ligga nära utomhusplanerna i Parkstads idrottspark, som ligger intill tomten. Lokalerna planeras så att sambruk och ett mångsidigt invånarbruk är möjligt. De ska betjäna hobbyverksamheten i området i stort. Gårds- och parkeringsarrangemangen på tomten samt arrangemangen för service- och skjutstrafik planeras med hänsyn till funktionalitet och säkerhet.

Den ersättande nybyggnaden planeras och byggs i överensstämmelse med en normal kvalitetsnivå och i enlighet med de gällande byggbestämmelserna och stadens egna planeringsanvisningar. Lokalerna planeras så att de blir sunda, säkra och trivsamma.

På samma tomt byggs en idrottshall i kultur- och fritidssektorns regi. Under skoltid kommer hallen att användas av grundskolan. Den nuvarande idrottsparkens och idrottshallens verksamhet fortsätter i nybyggnaden precis som hittills. Årligen besöker omkring 25 000 personer idrottsparken och idrottshallen. Skolan och idrottsföreningar delar på lokalerna: under skoltid används de av skolan, annars av idrottsföreningarna. Idrottsservicehelheten svarar för att fördela turerna i gymnastiksalen. Idrottshallen planeras i enlighet med skolgymnastikens, hobbyverksamhetens och ungdomsidrottens krav. Lokalerna kan också användas vid idrottsaktörers småskaliga evenemang, som turneringar. Hallen är inte bara till för idrottsföreningar och andra ledda aktiviteter, utan erbjuder även en möjlighet att utöva många slags idrottshobbyer på egen hand.

Projektet förverkligar mål i Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 genom att erbjuda barnen i området säkra och sunda inlärningsmiljöer och genom att lokalerna planeras så att invånare och lokala sammanslutningar har möjlighet att ordna verksamhet och evenemang i dem.

För byggnaden ansöks om undantagsbeslut och bygglov i enlighet med den nu gällande detaljplanen. Byggnaden är en mångsidig helhet med flera användargrupper, vilket har styrt tomtanvändningen och byggnadens dimensionering. I planeringen har det varit viktigt att se till att alla användargrupper får tillräckligt med plats på gården. Byggnadens huvudingång vetter mot korsningen mellan Koutavägen och Parkstadsvägen. Tillsammans med den öppna platsen framför utgör den ett synligt och igenkännligt element i stadsbilden. Sedd från Koutavägen har byggnaden en omisskännlig offentlig karaktär. Mot Galtängsgränden och gården är den småskaligare men ändå tydligt en offentlig byggnad, som utgör änden på det vida och öppna landskap som idrottsparken bildar. De sluttande taken med brutet fall skapar ett igenkännligt och mångsidigt utseende och gör det möjligt att integrera maskinrummen för ventilation i byggnadens form.

Ledning och fördröjning av dagvatten är särskilda tyngdpunkter. I närheten av byggnaden finns ett öppet dike som rinner ut i Stickelbackabäckens dagvattenområde. Vattenströmmen i diket ska inte störas. Grundvattennivån på tomten är hög, vilket har beaktats i byggnadens höjdläge. Den nya byggnaden uppförs på en två meter högre belägen plats än den tidigare byggnaden på tomten för att byggnadsgrunden och grundkonstruktionerna ska förbli tillräckligt torra och byggnaden säkert bli sund. På gården görs fyllnadsarbeten och byggs stödmurar då höjdskillnaderna och ingångarnas nya höjdlägen kräver det.

För projektet har utarbetats en projektplan, daterad den 29 november 2024, i samarbete mellan stadsmiljösektorn, fostrans- och utbildningssektorn och kultur- och fritidssektorn. Under planeringen av projektet har representanter för detaljplaneläggningen, stadsmuseet, byggnadstillsynstjänsterna och räddningsverket samt samarbetspersonalen vid fostrans- och utbildningssektorns och kultur- och fritidssektorns arbetarskydd och tillgänglighetsombudet hörts som experter.

Projektplanen finns i bilaga 1.

Fostrans- och utbildningssektorns personal engageras

Planerna för lokalprojektet har presenterats för skolans, daghemmets och lekparkens personal vid möten den 12 och 15 december 2023. Efter behovsutredningsfasen har planerna utvecklats i samarbete med användarna. Företrädare för grundskolan, daghemmet och lekparken har deltagit i beredningen av projektet och bidragit med ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv på planeringen av lokalerna och gården. Ingångsarrangemang, lärmiljöer, paus- och arbetsrum och byggnadens inre logistik har granskats i samarbete för att se om de fungerar. Särskild vikt har lagts vid ett tillräckligt antal lugna verksamhetslokaler och en fungerande akustik i byggnaden. Barnen har deltagit i planeringen av gården. Barnen kommer även att delta i planeringen av möblerna när planeringen fortskrider.

Personalen engageras i den fortsatta utvecklingen av planerna med hjälp av användarmöten.

Kultur- och fritidssektorns personal engageras

Projektplanen har beretts i samarbete mellan stadsmiljösektorn, fostrans- och utbildningssektorn och kultur- och fritidssektorn. Under planeringen av projektet har en person vid kultur- och fritidssektorns arbetarskydd hörts som expert. Dessutom och personalen och andra berörda parter hörts.

I den fortsatta planeringen och byggandet tas hänsyn till personalens, de ungas och andra berördas, som organisationers, föreningars och idrottsföretags, åsikter när lokalerna utvecklas.

Projektets omfattning

Projektet omfattar sammanlagt 12 154 m² bruttoyta.

Kostnader

De totala projektkostnaderna beräknas uppgå till högst 53 960 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för april 2024.

Projektkostnaderna höjs på grund av följande särdrag:

  • Stadsbilden: detaljplaneläggnings- och byggnadstillsynsmyndigheternas krav på stadsbilden har beaktats i fasaderna och taken.
  • Tomtanvändningen och byggnadens dimensionering, med vilka tillräckliga gårdsområden och fungerande arrangemang för skjuts- och servicetrafiken har säkerställts.

Det behövs 3,7 miljoner euro för de fyllnadsarbeten som ingår i de byggbarhetsåtgärder som projektet förutsätter och 1,5 miljoner euro för att riva den nuvarande byggnaden. Dessa pengar ingår inte i projektkostnaderna och påverkar varken hyran eller användarens lokalkostnader.

Lokalkostnader för fostrans- och utbildningssektorn

Den interna månadshyran i projektet har fastställts enligt den nya hyresmodellen och uppgår till högst 30,80 euro/m² lägenhetsyta, dvs. sammanlagt cirka 268 441 euro i månaden och cirka 3 221 292 euro om året. Hyran per kvadratmeter grundar sig på en lägenhetsyta på 8 717 m², som består av grundskolans, daghemmets och lekparkens lägenhetsyta samt 50 procent av gymnastiksalens lägenhetsyta. Den interna månadshyra som projektet förorsakar fostrans- och utbildningssektorn består av investeringsvederlaget på 12,91 euro/m² lägenhetsyta, avkastningskravet på 11,67 euro/m² lägenhetsyta, arrendet på 0,66 euro/m² lägenhetsyta, underhållshyran på 4,88 euro/m² lägenhetsyta och allmänna kostnader på 0,67 euro/m² lägenhetsyta.

Puistolan peruskoulus nuvarande kalkylmässiga interna totalhyra på Koutavägen 2 (till december 2024) är cirka 1 654 932 euro om året.

Den nuvarande kalkylmässiga interna totalhyran för daghemmet Nurkka med paviljong och lekparken Hörnet på Hörnvägen 2 och daghemmet Aurinkometsä på Pojkbytingsvägen 2 (till december 2028) är cirka 881 768 euro om året.

Den slutliga kapitalhyran justeras efter projektets verkliga kostnader. Underhållshyran justeras så att den motsvarar underhållshyran vid tidpunkten då projektet slutförs.

Lokalkostnader för kultur- och fritidssektorn

Den interna månadshyran i projektet har fastställts enligt den nya hyresmodellen och uppgår till högst 30,80 euro/m² lägenhetsyta, dvs. sammanlagt cirka 28 239 euro i månaden och cirka 338 869 euro om året. Hyran per kvadratmeter grundar sig på en lägenhetsyta på 917 m², som består av 50 procent av gymnastiksalens lägenhetsyta. Den interna månadshyra som projektet förorsakar kultur- och fritidssektorn består av investeringsvederlaget på 12,91 euro/m² lägenhetsyta, avkastningskravet på 11,67 euro/m² lägenhetsyta, arrendet på 0,66 euro/m² lägenhetsyta, underhållshyran på 4,88 euro/m² lägenhetsyta och allmänna kostnader på 0,67 euro/m² lägenhetsyta.

Parkstads idrottshalls nuvarande kalkylmässiga interna totalhyra på Koutavägen 2 (till februari 2025) är cirka 259 948 euro om året.

Projektplaneringsfasens hyreskalkyl anges i en teknisk bilaga till projektplanen.

Den slutliga kapitalhyran justeras efter projektets verkliga kostnader. Underhållshyran justeras så att den motsvarar underhållshyran vid tidpunkten då projektet slutförs.

Projektfinansiering

I byggnadsprogrammet för husbyggnadsprojekt 2025–2034, som ingår som bilaga i 2025 års budget, har det reserverats 53,96 miljoner euro för projektet utgående från att byggandet sker 2026–2028.

Det behövs 3,7 miljoner euro för de fyllnadsarbeten som ingår i de byggbarhetsåtgärder som projektet förutsätter och 1,5 miljoner euro för att riva den nuvarande byggnaden. Detta finansieringsbehov har delvis beaktats i byggnadsprogrammet för grundberedningsprojekt 2025–2027. Rivningen och byggbarhetsåtgärderna genomförs som markberedningsprojekt och finansieras med medel från undermomentet 8 01 03 01, Övrig grundberedning, ibruktagande av områden och åtgärder som gör tomter byggbara, till stadsmiljönämndens disposition. I slutet av året preciserades såväl finansieringsbehovet för att göra tomten byggbar som hur medlen ska fördelas. Därför har behovet inte beaktats till fullo i budgeten. Användningen av anslaget på det aktuella budgetmomentet är förknippad med avsevärd osäkerhet. Enligt nuvarande uppfattning räcker de bindande anslagen till för att bekosta de föreslagna grundberedningsåtgärderna, men om det tillgängliga anslaget på undermomentet inte räcker till kommer anslagsbehovet att täckas med en överföring mellan bindande anslagsmoment.

För ändringar i gatuområden på Koutastigen och Galtängsgränden på gränsen mellan den skoltomt och det gatuområde där man bygger i samband med projektet har 0,2 miljoner euro reserverats för 2025–2026 på budgetmomentet 8 03 01 01 Gator och trafikleder/Nybyggnad i 2025 års budget.

Projektets genomförande och tidsplan

Stadsmiljösektorn har ansvar för genomförandet av projektet. Målet är att projektet ska genomföras i form av en projektledningsentreprenad. Avsikten är att byggarbetena inleds i april 2026 och blir färdiga i oktober 2028. Verksamheten i lokalerna är tänkt att inledas i januari 2029.

Stadens stadsmiljösektor äger byggnaden och ansvarar för dess underhåll.

Tillfälliga lokaler

Tillfälliga lokaler behövs tills den ersättande nybyggnaden blir klar.

Puistolan peruskoulu får tillfälliga lokaler i Pejlingsparken på Pejlingsvägen 28. De tillfälliga lokalerna valdes i samarbete mellan stadsmiljösektorn, fostrans- och utbildningssektorn och dem som ska använda lokalerna. Den beräknade hyran för de tillfälliga lokalerna uppgår till 32,20 euro/m² i månaden, alltså cirka 2 542 035 euro om året, i prisnivån för november 2024. Grundskolan behöver också en extra gymnastiksal. Den får tillgång till en sådan i Stapelstadens idrottscenter på Henrik Forsius väg 2. Hyran för den extra gymnastiksalen beräknas bli 124 500 euro om året i prisnivån för november 2024.

Parkstads idrottspark får tillfälliga lokaler i en paviljong på Koutavägen 2. Paviljongen är planerad att användas som omklädningsrum och redskapsskydd. De tillfälliga lokalerna valdes i samarbete mellan stadsmiljösektorn, kultur- och fritidssektorn och dem som ska använda lokalerna. Den beräknade hyran för de tillfälliga lokalerna uppgår till 59,60 euro/m² i månaden, alltså cirka 123 739 euro om året, i prisnivån för september 2024.

Bedömning av konsekvenserna för barn

Vid byggandet av lokalerna och gården säkerställs en säker och sund verksamhetsmiljö för barnen. Genom lokalplaneringen främjas alla barns möjligheter till en lugn och trygg lär- och uppväxtmiljö. Lokalerna erbjuder möjligheter att såväl dra sig tillbaka och lugna ner sig som lära sig tillsammans. Övergången från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen underlättas genom att olika funktioner placeras under samma tak. Samtidigt blir det möjligt för barnen och de unga att arbeta långsiktigt med bekanta vuxna och barn. Lösningen främjar en enhetlig lärstig för barnen.

I planeringen av byggnaden och gårdsområdena säkerställs barnens och ungdomarnas lek- och motionsmöjligheter på gården och i närparker. Hänsyn tas till att de tryggt ska kunna ta sig till rekreations-, motions- och kulturtjänster i närområdet.

Fostrans- och utbildningsnämndens utlåtande

Fostrans- och utbildningsnämnden har tillstyrkt projektplanen för den ersättande nybyggnaden för Puistolan peruskoulu, ett daghem, en lekpark och Parkstads idrottshall i sitt utlåtande den 21 januari 2025 (§ 13).

Projektplanen motsvarar verksamhetsmålen i behovsutredningen och inom fostrans- och utbildningssektorn. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid att lokalerna blir klara enligt den överenskomna tidsplanen, vid vikten av kostnadsuppföljningen och kvalitetskontrollen under hela processen samt vid planeringen av lokalerna. Särskilt i småbarnspedagogikens lokaler måste miljön vara hemlik, trygg och lugn. Nämnden betonar att behovet av skol- och daghemslokaler i Parkstad är brådskande.

Utlåtandet finns i sin helhet i ärendets beslutshistoria.

Kultur- och fritidsnämndens utlåtande

Kultur- och fritidsnämnden har tillstyrkt projektplanen för den ersättande nybyggnaden för Puistolan peruskoulu, ett daghem, en lekpark och Parkstads idrottshall i sitt utlåtande den 25 februari 2025 (§ 18).

Projektplanen motsvarar verksamhetsmålen väl. Kultur- och fritidsnämnden betonar att personalens och andra beröra parters åsikter om utvecklingen av lokalerna alltjämt bör beaktas i projektets fortsatta utveckling och genomförande. Nämnden betonar även att byggandet av Puistolan peruskoulu och Parkstads idrottshall bör påskyndas på alla sätt. Dessutom anser nämnden att de baracker som ska tjäna som tillfälliga lokaler för planens användare måste bli klara i april 2025.

Utlåtandet finns i sin helhet i ärendets beslutshistoria.

Befogenheter

Enligt 7 kap. 1 § 1 mom. 3 punkten i förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige om projektplaner för projekt i stadens regi då de kalkylerade kostnaderna överstiger 10 miljoner euro.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Susanna Hyvärinen, stadssekreterare, telefon: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi