Vuokrahyvitys, Malmi

HEL 2024-016423
Ärendet har nyare handläggningar
§ 156

Oikaisuvaatimus Asumisen palveluiden asumisen yksikkö 2:n päällikön huoneenvuokralain mukaista vuokrahyvitystä koskevasta päätöksestä 17.12.2024 (55 §)

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä ********** sijaitsevan huoneiston vuokralaisena tekemän oikaisuvaatimuksen, joka koski Asumisen palveluiden asumisen yksikkö 2:n päällikön päätöstä kyseiseen asuinhuoneistoon kohdistuvasta vuokrahyvitysvaatimuksesta 17.12.2024 (55 §) siltä osin, että ********** myönnetään vuokrahyvitystä huoneiston vesivahingon vuoksi 100 % kuukausivuokrasta ajalta 1.10.– 31.10.2024.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Päätös, jota oikaisuvaatimus koskee

Asumisen palveluiden asumisen yksikkö 2:n päällikkö päätti 17.12.2024 (55 §) myöntää ********** (jäljempänä hakija) vuokrahyvitystä huoneiston vesivahingon vuoksi siten, että hyvitys on 100 % kuukausivuokrasta haitan keston ajalta 17.7.-30.9.2024.

Oikaisuvaatimus ja sen perusteet

Oikaisuvaatimuksessaan hakija vaatii hyvitystä ajalta 1.6.-17.12.2024. Hakija perustelee vaatimustaan arviollaan vahingon syntyhetkestä, painavilla henkilökohtaisilla syillä sekä sillä, että avainten palautus epäonnistui osittain kaupungin oman toiminnan johdosta.

Oikaisuvaatimuksen tutkittavaksi ottaminen

Kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaan lautakunnan sen jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään lautakunnan sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle lautakunnalle. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen tehnyt hakija on asianosainen.

Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 139 §:n mukaan päätöksen tiedoksiantoon asianosaiselle sovelletaan, mitä hallintolain 59 §:ssä säädetään tavallisesta tiedoksiannosta ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 19 §:ssä säädetään tavallisesta sähköisestä tiedoksiannosta. Hallintolain 59 §:n mukaan tavallinen tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle. Vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 19 §:n mukaan asiakirja voidaan lainkohdasta tarkemmin ilmenevällä tavalla antaa tiedoksi asianomaiselle sähköisenä viestinä. Asiakirja katsotaan annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Pöytäkirjanote on lähetetty 17.12.2024. Oikaisuvaatimus on kirjattu saapuneeksi Helsingin kaupungin kirjaamoon 18.12.2024 ja sitä on täydennetty 29.12.2024. Oikaisuvaatimus on siten saapunut määräajassa.

Perustelut

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 20 §:n 1 momentin mukaan huoneiston on vuokrasuhteen alkaessa ja sen aikana oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia, jollei muusta kunnosta ole sovittu.

Vuokralaisella on lain 23 §:n 2 momentin mukaan oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa. Vuokralaisella ei kuitenkaan ole tätä oikeutta, jos huoneiston puutteellinen kunto johtuu vuokralaisen laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta taikka korjaus- tai muutostyö on suoritettu vuokralaisen vastattavan vahingon johdosta. Tämän momentin mukaista oikeutta ei ole aikaisemmasta ajankohdasta kuin siitä, jolloin vuokranantaja on saanut tiedon vuokrasuhteen aikana ilmenneestä huoneiston kunnon puutteellisuudesta.

Huoneenvuokralain 24 §:n 1 momentin mukaan vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa vuokranantajalleen viipymättä vuokrahuoneistonsa vahingoittumisesta. Saman lain 24 § 2 momentin mukaan vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa vuokranantajalle myös siitä, jos huoneisto jätetään pitkäksi aikaa tyhjilleen.

Tapahtumainkulusta on saatu 27.2.2025 selvitys asumisen palveluilta.

Selvityksen mukaan huoneiston vesivahingon on aiheuttanut kylpyhuoneen rättipatterin vuotaminen. Huoneisto on ollut tyhjillään toukokuusta 2024 lähtien eikä hakija ole ilmoittanut tyhjillään olosta vuokranantajalle. Vuokranantaja on saanut tiedon huoneiston vesivahingosta 17.7.2024. Vahingosta ilmoitti sivullinen, joka oli havainnut veden valuvan huoneiston ulkopuolelle.

Päätöksessä mainittua hyvityksen alkamisajankohtaa 17.7.2024 ei siten ole syytä muuttaa.

Hakija on 24.9.2024 irtisanonut huoneistonsa vuokrasopimuksen päättymään 31.10.2024 .

Hakija on tyhjentänyt huoneiston 12.12.2024, jolloin huoneiston remontointi on pystytty aloittamaan. Avaimet on kuitattu palautetuksi 17.12.2024. Koska avaimia ei palautettu heti sopimuksen päättyessä, vuokra on laskutettu vuokrasopimuksen päättymisen jälkeiseltä ajalta avainten luovutushetkeen saakka eli ajalta 1.11-17.12.2024.

Hakijan mukaan huoneiston avainten palautus on viivästynyt osittain vuokranantajan oman toiminnan johdosta.

Selvityksen mukaan hakija on 2.12.2024 käynyt Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelupisteessä palauttamassa avaimia. Hakija on kuitenkin tuolloin asioinut Helsingin kaupungin asunnot Oy:n ( Heka Oy) neuvontapisteellä, josta hän oli neuvottu virheellisesti avainten palauttamisessa eikä oltu osattu ohjata oikealle avainten vastaanottopisteelle .

Käyntinsä jälkeen hakija otti sähköpostitse yhteyttä kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun ja tiedusteli, minne avaimet tulee palauttaa ja kertoi saaneensa asiassa ristiriitaisia neuvoja. Tämän johdosta asiakaspalvelusta oltiin hakijaan puhelinyhteydessä. Puhelinkeskustelussa hakija kertoi haluavansa postittaa avaimet, koska asiakaspalvelupisteeseen paikan päälle uudelleen pääseminen on hänelle erittäin hankalaa. Hakijaa informoitiin siitä, ettei postitse palauttaminen ole suositeltavaa avainten katoamisriskin vuoksi. Hakija totesi kuitenkin ottavansa tietoisen riskin ja postittavansa avaimet, jotta saa asian viimein hoidettua.

Edellä mainitun perusteella hakijalle hyvitetään myös lokakuun 2024 vuokra eli hyvitystä maksetaan vuokrasopimuksen päättymispäivään 31.10.2024 saakka.

Kannemahdollisuudesta

Tämä päätös on kaupungin kannanotto vuokrahyvitysasiaan. Päätöksestä on mahdollista valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta hallintotuomioistuin ei tutki päätöksen yksityisoikeudellista sisältöä. Vuokrahyvityskysymykset ovat yksityisoikeudellisia riita-asioita, jotka vuokralainen voi halutessaan saattaa yleisen alioikeuden ratkaistaviksi.

Sovelletut säännökset

Kuntalaki (410/2015) 134 §, 137 §, 138 §, 139 §, 140 §

Hallintolaki (1397/2016) 34.1 §, 43 §, 44 § ja 45 §

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (481/1995 ) 20 §, 23 §, 24 §

Toimivalta

Kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaan oikaisuvaatimus lautakunnan sekä lautakunnan alaisen viranomaisen päätöksestä tehdään asianomaiselle lautakunnalle.

Stäng

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Asumisen palvelut Asumisen yksikkö 2 Yksikön päällikkö 17.12.2024 § 55

Päätös

Yksikön päällikkö päätti myöntää vuokralaiselle ********** vuokrahyvitystä vesivahingosta johtuneen remontin takia, siten että hyvitys on 100 % kuukausivuokrausta haitan keston ajalta 17.7-30.9.2024.

Päätöksen perustelut

Vuokralainen asuu Asumisen palveluiden vuokraamassa huoneistossa osoitteessa **********

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 23 §:n 2 momentin mukaan vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto tai kohde ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa. Kohtuullisen vuokran alennuksen suuruus muodostetaan arvioimalla tai laskemalla se osuus vuokrasta, joka kohdistuu vuokralaisen käytöstä poissa olevaan osaan huoneistoa siltä ajalta, jona kyseinen osa huoneistoa ei ole vuokralaisen käytössä.

Isännöitsijältä saamiemme tietojen mukaan kylpyhuoneen kipsilevykatto romahtanut, koska rättipatteri on vuotanut. Vettä valunut huoneiston eteiseen, huoneiston oven edustalle porraskäytävään, porraskäytävän alatasanteelle ulko-oven viereen, sekä ulos porraskäytävän sisäänkäynnille. Vesivahinko on huomattu 17.7.2024. Asukas ei ole asunut asunnossa toukokuun 2024 alun jälkeen. Asukas ei ole aktiivisesti edesauttanut vesivahinkoremontin alkamista vaan asukkaan huonekalut ovat olleet remontin tiellä. Asumisen palvelut on käsitellyt vuokrahyvityshakemuksen ja arvioinut kohtuulliseksi vuokrahyvitykseksi 100 % kuukausivuokrasta ajalle 17.7-30.9.2024.

Vuokralaista pyydetään olemaan yhteydessä Helsingin kaupungin taloushallintopalveluun,
puh. 09 310 25300 tai
sähköpostilla talpa.asiakaspalvelu@hel.fi, ja ilmoittamaan tilinumeronsa, jotta vuokrahyvitys voidaan maksaa. Mikäli vuokralaisella on vuokravelkaa, vuokrahyvitys kohdistetaan ensisijaisesti velkojen maksamiseen eikä sitä hyvitetä tällöin vuokralaisen tilille.

Viime kädessä vuokralaiselle vuokrahyvityksenä suoritettava määrä on yksityisoikeudellinen riita-asia, jonka vuokralainen voi halutessaan saattaa yleisen alioikeuden ratkaistavaksi.

Lisätiedot

Olli Rannikko, asuntosihteeri, puhelin: 09 310 27234

olli.rannikko@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 07.04.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Marjaana Santala, juristi, puhelin: 09 310 34108

marjaana.santala@hel.fi