Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Laura Rissasen valtuustoaloitteesta luopua kahdeksan aamuista yläkouluissa
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Laura Rissasen valtuustoaloitteesta luopua kahdeksan aamuista yläkouluissa
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle valtuutettu Laura Rissasen ja 24 muun allekirjoittaneen liitteenä olevasta valtuustoaloitteesta luopua kahdeksan aamuista yläkouluissa:
Helsingin kaupunginvaltuusto on ehdottanut kahdeksan aamuista luopumista vuonna 2018. Kasvatus- ja koulutuslautakunta suositteli silloin lausunnossaan Emma Karin aloitteeseen liittyen, että peruskoulujen 7–10-luokkien koulupäivien aloittamista myöhennetään kello 8.30–9.00 välille. Lautakunta totesi, että peruskoulut saavat itse vapaasti päättää koulupäivän alkamisajankohdasta kuultuaan asiassa oppilaskuntia ja huoltajia. Asian valmistelussa kehotettiin osallistamaan rehtorit, opettajat ja oppilaat.
41 peruskoulussa, joissa oli vuonna 2019 vuosiluokat 7–9, selvitettiin lautakunnan suosituksen jälkeen vaihtoehtoja koulupäivän alkamisen myöhentämiseen. Koulupäivän alkamisaikaa käsiteltiin 29 koulussa oppilaiden, 25 koulussa huoltajien ja 36 koulussa opettajien kanssa. Oppilaat ja huoltajat eivät toivoneet koulupäivän aloituksen myöhentämistä, koska se tarkoittaisi koulupäivien pidentymistä iltapäivällä. Koulupäivän myöhentäminen koettiin ongelmalliseksi esimerkiksi iltapäivällä alkavien harrastusten takia.
Viisi peruskoulua muutti koulupäivien aloitusta kasvatus- ja koulutuslautakunnan suosituksen sekä selvitysten ja palautteen perusteella. Lukuvuodesta 2019–2020 alkaen koulupäivät ovat alkaneet 16 koulussa klo 8.15 ja 18 koulussa klo 8.30. Kolmessa koulussa aloitetaan koulupäivä klo 8.00 ja yksittäisissä kouluissa klo 8.10, 8.45 tai 9.00.
Koulupäivien suunnittelussa on huomioitava perusopetusasetuksen 4 §:n 1 momentissa säädetty koulupäivien pituus ja koulun opetusryhmien tarpeet. Jos yläkouluikäisten koulun aloitusta myöhennettäisiin laajemmin, se vaikuttaisi harrastustoiminnan aloittamisen ajankohtaan. Koulujen oma opetustoiminta on tilavarauksissa aina ensisijalla.
Univajeen on todettu heikentävän oppimista. Vuoden 2023 Kouluterveyskyselyn mukaan 66 % helsinkiläisistä 8. ja 9. luokkalaisista nukkui 8 tuntia tai enemmän arkisin. Unen määrä parantui edelliseen kyselyyn verrattuna 7,4 % parempaan suuntaan. Muutos oli havaittavissa sekä tytöillä että pojilla. Väsymystä ja uupumusta koki 42 % 8. ja 9. luokkalaisista. Suurin osa nuorista oli kuitenkin tyytyväisiä elämäänsä.
Yhteenveto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta suosittelee, että yläkoululaisten koulupäivän aloituksen myöhentämisen vaihtoehdoista kuullaan oppilaita ja huoltajia. Peruskoulut saavat päättää koulupäivän aloitusajankohdasta kuultuaan oppilaita ja huoltajia. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla oppilaiden hyvinvointia seurataan säännöllisesti muun muassa kouluterveyskyselyn avulla. Seuraava kouluterveyskysely toteutetaan maalis-huhtikuussa 2025.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausuntoa valtuutettu Laura Rissasen ja 24 muun valtuutetun liitteenä olevasta valtuustoaloitteesta 29.4.2025 mennessä. Aloite koskee Helsingin kaupungin yläkoulujen alkamisaikojen myöhentämistä ja kahdeksan aamuista luopumista.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 18.03.2025 § 91
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.
Esittelijä
Lisätiedot
Kirsi Kukkonen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 81030
Detta beslut publicerades 16.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Kirsi Kukkonen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 81030