Virkasuhteen täyttäminen, Stadin ammattiopisto, Kampus 5, tuntiopettaja, KASKO-03-262-24
Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Insinöörien ammattiyhdistys r.y:n oikaisuvaatimuksen, jonka yhdistys on tehnyt Stadin ammattiopiston koulutuspäällikön 19.12.2024 § 4 tekemästä päätöksestä, siltä osin kuin oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista ja kumoaa koulutuspäällikön tekemän päätöksen sekä palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi. Muilta osin oikaisuvaatimus hylätään.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
********** on Insinöörien ammattiyhdistys r.y:n puolesta yhdistyksen puheenjohtajana tehnyt 3.1.2025 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Stadin ammattiopiston koulutuspäällikön 19.12.2024 § 4 tekemästä päätöksestä, jolla koulutuspäällikkö on ottanut Stadin ammattiopistoon määräaikaiseen tuntiopettajan virkasuhteeseen ajalle 1.1.2025–31.12.2025 **********
Yhdistys on täydentänyt oikaisuvaatimustaan 9.1.2025.
Tehtävään valittua on kuultu asiassa.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.
Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan, ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegointia koskevaan päätökseen (4.12.2024 § 104) perustuen tuntiopettajan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen koulutuspäällikkö.
Rekrytointiprosessista
Stadin ammattiopiston tuntiopettajan määräaikainen virkasuhteinen tehtävä on ollut julkisesti haettavana ajalla 20.11.2024-04.12.2024 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa. Viran ensimmäinen sijoituspaikka on Stadin ammattiopiston kampus 5.
Tehtävän kelpoisuusvaatimuksena on ammatillisen koulutuksen matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen sekä toiminta digitaalisessa ympäristössä osa-alueen opettajan kelpoisuus (asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (14.12.1998/986) 14 § ja 17 §).
Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi työpaikkailmoituksessa ilmoitettiin arvostettavan hyviä vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja sekä aktiivista otetta työelämän edustajien ja muiden sidosryhmien kanssa tehtävässä yhteistyössä. Työpaikkailmoituksessa etsittiin henkilöä, joka on kiinnostunut opiskelijoiden yksilöllisistä oppimisen tarpeista, ja jolla on kykyä tukea erilaisia opiskeluvalmiuksia omaavia opiskelijoita osaamistavoitteiden saavuttamisessa. Työpaikkailmoituksen mukaan tehtävässä odotettiin vahvaa matemaattis-luonnontieteellisten sisältöjen hallintaa sekä innostusta jakaa osaamista. Tehtävässä luettiin eduksi sivuaineopinnot muista matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen opetettavista aineista.
Koulutuspäällikön valintapäätöksen mukaan tehtävää haki hakuaikana 19 hakijaa, joista tehtävän muodollisen kelpoisuusehdot täytti 8 hakijaa. Videohaastatteluun kutsuttiin kaikki kelpoisiksi katsotut hakijat. Hakemusten ja videohaastatteluiden perusteella 3 hakijaa kutsuttiin 12.12.2024 pidettyyn ryhmähaastatteluun. Haastattelijoina toimivat kaksi koulutuspäällikköä.
Oikaisuvaatimuksesta
Oikaisuvaatimuksessa päätös vaaditaan kumottavaksi ja määrättäväksi täytäntöönpanokieltoon sekä lisäksi keskeyttämään kyseisen päätöksen täytäntöönpano. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätös on vastoin tarkoituksenmukaisuutta, syntynyt virheellisessä järjestyksessä sekä lainvastainen. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätöksen tekijä on ylittänyt toimivaltansa. Oikaisuvaatimuksen mukaan tehtävään valittu ei ole kelpoinen matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen opettajan tehtävään. Lisäksi oikaisuvaatimuksen mukaan koulutuspäällikön päätöstä ei ole allekirjoitettu. Oikaisuvaatimuksen perustelut ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.
Lainsäädännöstä
Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa.
Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.
Asetuksessa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (14.12.1998/986) 14 §:ssä säädetään ammatillisen koulutuksen yhteisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuudesta. Ammatillisesta koulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (673/2017) 2 §:ssä tarkoitettujen yhteisiin tutkinnon osiin kuuluvien osa-alueiden opetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon, johon sisältyvät vähintään 120 opintopisteen tai 55 opintoviikon laajuiset tai niitä vastaavat opinnot yhdessä opetettavassa osa-alueessa ja vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset tai niitä vastaavat opinnot muissa opetettavissa osa-alueissa tai joka on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon soveltuvassa koulutusohjelmassa.
Toiminta digitaalisessa ympäristössä, taide ja luova ilmaisu, yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, työelämässä toimiminen, opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet sekä yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta osa-alueiden opetusta on 1 momentista poiketen kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut soveltuvan korkeakoulututkinnon.
Sen lisäksi mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, edellytetään, että henkilö on suorittanut vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.
Asetuksessa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (14.12.1998/986) 17 §:ssä säädetään ammatillisen koulutuksen opettajan kielitaidosta. Ammatillisessa koulutuksessa opettajan tulee hallita opetuksessa käytettävä kieli.
Kuntalain 143 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.
Asian arviointi
Koulutuspäällikön päätöksen sekä työpaikkailmoituksen mukaan tehtävään on haettu matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen opettajaa, jolla on mahdollisuus opettaa myös toiminta digitaalisessa ympäristössä osa-aluetta. Tehtävässä on luettu eduksi sivuaineopinnot muista matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen opetettavista aineista. Esittelijä katsoo, että työpaikkailmoituksessa ei ole riittävän selkeästi eritelty vaadittua kelpoisuusvaatimusta ja hakijoille on jäänyt epäselväksi opetettavat osa-alueet sekä vaadittu kelpoisuus.
Esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hyväksytään vain niiltä osin kuin siinä on vaadittu päätöksen kumoamista. Muilta osin esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hylätään perusteettomana, sillä kuntalain mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.
Edellä lausutun perusteella esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hyväksytään yllä esitetysti ja Stadin ammattiopiston koulutuspäällikön (§ 4) tekemä valintapäätös kumotaan ja asia palautetaan koulutuspäällikön uudelleen käsiteltäväksi.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Ammatillinen koulutus Kampus 5 Koulutuspäällikkö, Oppimisyksikkö 5-1 19.12.2024 § 4
Päätös
Koulutuspäällikkö päätti matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen (MA, FY, KE) määräaikaiseen tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään **********
Määräaikaiseen virkasuhteeseen valitulle ei aseteta koeaikaa. Rikosrekisterinotetta ei tarvitse esittää.
Päätöksen perustelut
Matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen määräaikainen tuntiopettajan virkasuhteinen tehtävä (työavain KASKO-03-262-24) on ollut julkisesti haettavana ajalla 20.11.-4.12.2024 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa.
Tehtävän sijoituspaikka virkasuhteen alussa on Stadin ammattiopiston kampuksella 5.
Toimialajohtajan delegointipäätöksen (4.12.2024, § 104) mukaan opettajan ottamisesta määräaikaiseen virkasuhteeseen päättää koulutuspäällikkö.
Yhteiset tutkinnon osat eli YTO-opinnot ovat kaikille aloille yhteisiä ja tukevat ammatillisia opintoja. Viranhaltijan tehtävänä on matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen osa-alueiden opetus, ohjaus ja arviointitehtävät, osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä yksilöllisten opintopolkujen laatiminen.
Yhteisten tutkinnon osien opettajan viran kelpoisuusvaatimukset ovat opetustoimen kelpoisuusvaatimuksista annettu asetuksen 986/1998 (muutettu 1150/2017) mukaiset.
Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa on kuvattu tehtävässä arvostettavan hyviä vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja sekä aktiivista otetta työelämän edustajien ja muiden sidosryhmien kanssa tehtävässä yhteistyössä sekä kiinnostuneisuutta opiskelijoiden yksilöllisistä oppimisen tarpeista ja kykyä tukea erilaisia opiskeluvalmiuksia omaavia opiskelijoita osaamistavoitteiden saavuttamisessa sekä matemaattis-luonnontieteellisen osaamisalueiden vahvaa hallintaa ja innostusta jakaa osaamista.
Lisäksi hakemuksessa edellytettiin mahdollisuutta opettaa toiminta digitaalisessa ympäristössä -osa-aluetta. Eduksi luettiin sivuaineopinnot muista matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen opetettavista aineista.
Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Määräajassa hakemuksen jätti yhdeksäntoista (19) hakijaa, joista tehtävän kelpoisuusehdot täyttivät kahdeksan (8) hakijaa. Videohaastatteluun kutsuttiin kelpoiset hakijat (8). Videohaastatteluun osallistui kahdeksan henkilöä. Hakemusten ja videohaastattelujen perusteella kutsuttiin 12.12. kahden koulutuspäällikön ryhmähaastatteluun 3 henkilöä.
**********
**********
**********
Kaikilla kolmella haastatellulla on vahva osaaminen matemaattis-luonnontieteellisissä osa-alueissa, kokemusta matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opettajan tehtävästä ammatillisessa koulutuksessa. Tehtävässä eduksi luetusta kokemuksesta, taidoista sekä edellytyksestä opettaa toiminta digitaalisessa ympäristössä -osa-aluetta monipuolisin hallinta on **********
********** Hänen valintaansa puoltaa se, että hänellä on tehtävässä arvostettujen ominaisuuksien lisäksi kokemusta yksilöllisten polkujen rakentamisesta, erilaisten opiskelijoiden kanssa toimimisesta ja edellytykset opettaa toiminta digitaalisessa ympäristössä -osa-aluetta. Hänellä on hyvät vuorovaikutus- ja tiimityötaidot, kyky ohjata opiskelijoita erilaisissa oppimisympäristöissä sekä monipuoliset digitaidot.
**********
Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.
Lisätiedot
Frans Winsten, koulutuspäällikkö, puhelin: 040 658 6860
Detta beslut publicerades 16.04.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Jenna Hellgren, hr-asiantuntija, puhelin: 09 310 39862