Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi
Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi
Päätösehdotus
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää kuntalain 134 §:n nojalla hylätä Insinöörien ammattiyhdistys r.y:n tekemän oikaisuvaatimuksen, jonka yhdistys on tehnyt ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön 24.2.2025 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Esittelijän perustelut
********** on Insinöörien ammattiyhdistys r.y:n puolesta yhdistyksen puheenjohtajana tehnyt 3.3.2025 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön 24.2.2025 tekemästä päätöksestä, jolla ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on ottanut historian ja yhteiskuntaopin tuntiopettajan (timlärare i historia och samhällslära) virkasuhteiseen tehtävään filosofian maisteri **********
Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on antanut asiassa lausunnon.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.
Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 140 §:n 3 momentin mukaan kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan, ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoinneista 4.12.2024 tekemään päätökseen (104 §) perustuen ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö ottaa tuntiopettajan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen.
Rekrytointiprosessista
Historian ja yhteiskuntaopin toistaiseksi voimassa oleva virkasuhteinen tehtävä on ollut julkisesti haettavana ajalla 5.1.-22.1.2025 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa.
Tehtävän ensimmäinen sijoituspaikka on Tölö gymnasium.
Tehtävän kelpoisuusvaatimuksena on lukion aineenopettajan kelpoisuus (asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (14.12.1998/986) 10 § ja 12 §).
Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi työpaikkailmoituksessa mainittiin etsittävän inspiroivaa ja luovaa tuntiopettajaa pääosin lukion aikuislinjalle, mutta myös päivälinjalle.
Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön päätöksen mukaan määräajassa hakemuksen jätti seitsemän hakijaa, joista muodollinen kelpoisuus oli hakemuksen perusteella viidellä hakijalla.
Päätöksen mukaan hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin kolme hakijaa. Haastatteluun kutsutuilla hakijoilla oli hakemusten perusteella usean vuoden kokemus historian ja yhteiskuntaopin opettamisesta. Lisäksi heidän hakemuksissaan nousi esille sitoutuneisuus ja asiantuntevuus opettajan tehtävässä. Kaksi haastatteluun kutsuttua ei osallistunut haastatteluun. Haastattelun suorittivat rehtori sekä apulaisrehtori.
Oikaisuvaatimuksesta
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että lautakunta keskeyttää päätöksen täytäntöönpanon, kieltää täytäntöönpanon ja kumoaa päätöksen. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätös on vastoin tarkoituksenmukaisuutta, syntynyt virheellisessä järjestyksessä sekä lainvastainen. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätöksen tekijä on ylittänyt toimivaltansa. Oikaisuvaatimuksen mukaan hakijoiden välinen ansioituneisuuden vertailu puuttuu ja hakijoiden vertailu ei ole asianmukaisesti tehty. Oikaisuvaatimuksen perustelut ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.
Lainsäädännöstä
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.
Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.
Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 10 §:ssä säädetään lukion aineenopettajan kelpoisuudesta.
Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut
1) ylemmän korkeakoulututkinnon;
2) yhdessä opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot tutkinnon pääaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 120 opintopistettä, ja kussakin muussa opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot yliopiston oppiaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 60 opintopistettä;
3) vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot. (3.11.2005/865)
Sen estämättä, mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, aineenopettajan kelpoisuuden tuottavat yhdessä opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka sisältävät yliopistossa suoritetut perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot, laajuudeltaan yhteensä vähintään 55 opintoviikkoa, ja kussakin muussa opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka sisältävät yliopistossa suoritetut perus- ja aineopinnot, laajuudeltaan yhteensä vähintään 35 opintoviikkoa. (3.11.2005/865)
Saman asetuksen 12 §:n mukaan lukiokoulutuksessa opettajan tulee hallita opetuksessa käytettävä kieli.
Kuntalain 143 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.
Asian arviointi
Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön lausunnon sekä päätöksen mukaan tehtävään valittu täyttää muodollisen kelpoisuusehdon.
Tehtävään valittu on filosofian maisteri. Hän on suorittanut laajuudeltaan vähintään 120 opintopisteen opinnot historiassa sekä laajuudeltaan vähintään 60 opintopisteen opinnot yhteiskuntaopissa. Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot. Hän on työskennellyt historian ja yhteiskuntaopin opettajana sekä ruotsin- että suomenkielisissä peruskouluissa ja lukiossa yhteensä noin kuuden vuoden ajan. Lisäksi hän on työskennellyt vuoden luokanopettajana.
Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön päätöksen mukaan tehtävään valitulla on kokemusta sekä nuorten että aikuisten opetuksesta. Hän tuntee hyvin opetussuunnitelman ja arvioinnin perusteet. Hänellä on erinomaisia pedagogisia näkemyksiä, jotka hän on osoittanut niin hakemuksessa kuin haastattelussaankin. Hän on luova ja sitoutunut sekä kiinnostunut kehittämään pedagogista osaamistaan.
Hakemusten ja haastattelun perusteella ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on katsonut, että parhaat edellytyksen tehtävän menestykselliseen hoitamiseen on tehtävään valitulla. Hänen valintaansa puoltaa erinomaiset pedagogiset näkemykset sekä pitkä kokemus vastaavista tehtävistä.
Oikaisuvaatimuksen mukaan hakijoiden välinen ansioituneisuuden vertailu puuttuu ja hakijoiden vertailu ei ole asianmukaisesti tehty. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan hakijat vertailtiin ennen haastatteluun kutsumista. Kärkihakijoiden ansiovertailua ei lisätty valintapäätökseen, koska kaksi kolmesta haastatteluun kutsutusta ei osallistunut haastatteluun.
Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön päätös on perustunut kokonaisharkintaan siitä, kenellä hakijoista on arvioitu olevan parhaat edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen. Esittelijä katsoo, että hakijoiden ansiovertailu asianmukaisesti. Valintapäätös on tehty työpaikkailmoituksessa kuvatun tehtävän perusteella. Tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään valitulla on edellä mainittu kokonaisharkinta huomioiden katsottu olevan hakijoista parhaat edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.
Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön päätös on tarkoituksenmukainen. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön päätös ei ole lainvastainen, eikä se ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön on ollut toimivaltainen ottamaan tuntiopettajan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteiseen tehtävään.
Oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä ja täytäntöönpanon keskeyttämistä. Asiassa ei ole kysymys sellaisesta kuntalain 143 §:n mukaisesta päätöksestä, jonka täytäntöönpanoon ei saisi ryhtyä.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on harkintansa mukaan voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja haastattelussa ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella soveltuvimmaksi arvioimansa hakijan tuntiopettajan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteiseen tehtävään. Esittelijä esittää edellä lausuttuun, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön päätökseen ja lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.
Föredragande
Mer information fås av
Jenna Hellgren, hr-asiantuntija, puhelin: 09 310 39862