Avustuksen myöntäminen, kulttuurin avustusmäärärahat 2025, käyttösuunnitelma, kulttuuripalvelukokonaisuus

HEL 2025-001107
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 2. / 2 §

Kulttuurin avustusmäärärahojen käyttösuunnitelma vuodelle 2025

Kultur- och bibliotekssektionen

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti vuoden 2025 avustusmäärärahojen käyttösuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Avustuslajit ja arviointikriteerit

Kulttuuri- ja kirjasto-, liikunta-, ja nuorisojaostot päättävät avustusten yksityiskohtaiset myöntämis- ja arviointikriteerit ottaen huomioon lautakunnan hyväksymät periaatteet sekä voimassa olevan kaupunkistrategian. Avustustoiminnassa noudatetaan myös kulloinkin voimassa olevia kaupungin yleisohjeita sekä Euroopan unionin valtiontukia koskevia säädöksiä.

Kulttuuri- ja kirjastojaosto on 17.5.2022, § 16, päättänyt kulttuurin avustuslajeista ja arviointiperusteista.

Kulttuuri- ja kirjastojaoston avustuslajit ovat:

  1. Taide- ja kulttuuriavustukset, joita ovat
    a. toiminta-avustukset
    b. projektiavustukset
  2. Taiteen perusopetuksen avustukset
  3. Kehittämisavustukset
  4. Kulttuurin laitosavustukset

Jaosto päättää myös mahdollisiin erillishakuihin liittyvistä avustuksista kuten kulttuurin valtionperintörahoista. Taide- ja kulttuuripalkintoja ovat Helsingin kulttuuripalkinto, Helsingin kulttuuriteko sekä Helsingin vuoden taiteilija -palkinnot.

Vuoden 2025 kulttuurin avustusmäärärahat

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 17.12.2024, § 191 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasuunnitelmasta ja tulosbudjetista vuodelle 2025. Vuoden 2025 kulttuurin avustuksiin on talousarviossa käytettävissä yhteensä 21 159 000 euroa ja kulttuurin laitosavustuksiin 25 450 000 euroa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää lisäksi kanslian talousarvion puitteissa olevan 1 300 000 euron valtionperintömäärärahan jakamisesta.

Vuoden 2025 kulttuurin avustuksiin käytettävä määräraha on 2 500 000 euroa (13 %) suurempi kuin vuonna 2024. Kulttuurin laitosavustuksiin käytetty määräraha on 490 000 euroa (2 %) suurempi kuin vuonna 2024.

Avustusten kohdentamista ohjaavat strategiset painotukset

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kiteytti kulttuuripalvelukokonaisuuden palvelustrategiassa 21.12.2021, § 217 kulttuuripalvelukoneisuuden rooliksi Helsingin kulttuuripalveluissa kolmesta ydintehtävästä huolehtimisen osana taiteen ja kulttuurin ekosysteemiä ja yhdessä ekosysteemin kanssa.

Kulttuuripalvelukokonaisuus:

  • Toimii taiteen ja kulttuurin mahdollistajana ja yhteen kutsujana, joka varmistaa monipuolisen ammattimaisen taiteen ja kulttuurin olosuhteet Suomen pääkaupungissa.
  • Huolehtii, että jokaisella helsinkiläisellä on yhteys taiteeseen ja kulttuuriin läpi elämän.
  • Vahvistaa taiteen ja kulttuurin keinoin alueiden kukoistusta.

Taiteen ja kulttuurin ammattilaisille tuotettavien palvelujen keskiössä on taide- ja kulttuurikentän tukeminen ja kehittäminen mm. avustukset, edunvalvonta, ekosysteemin asiantuntijuus, substanssin asiantuntijuus, vuorovaikutus ja tiedon välittäminen.

Tämän roolin kehyksessä kulttuurin avustusten vuoden 2025 kokonaisuuden painotuksiin ovat vaikuttaneet seuraavat strategiset näkökulmat.

Helsingin kaupunkistrategia ”Kasvun paikka” 2021–2025, jonka mukaan toimialan avustuksilla luodaan edellytykset monimuotoiselle vapaa-ajan toiminnalle ja kulttuurille. Strategian mukaan avustusten kehittämistä jatketaan nykyisten toimijoiden lisäksi painottamalla tanssia ja Tanssin talon toimijoita, uusia taiteenlajeja sekä taiteen vapaan kentän toimijoiden nousua kaupungin tuen piiriin.

Helsingin kaupunkistrategian (2021–2025) mukaan kaupunki on sitoutunut vähentämään segregaatiota. Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa asuinalueet eivät eriydy ja kaikkialla on mahdollista elää turvallista ja viihtyisää elämää positiivisesti omaleimaisissa kaupunginosissa. Kulttuurin, liikunnan ja muiden vapaa-ajanpalveluiden tarjonnan on mukauduttava kaupungin kasvun mukana. Helsinki harjoittaa myönteistä erityiskohtelua ja torjuu eriytymistä kattavasti toimialat ylittäen myös vapaa-ajantoiminnalla.

Helsingin taide- ja kulttuurivisio 2030, jonka mukaan taide auttaa Helsinkiä kohtaamaan ja muuttamaan tulevaisuuden, taide ja kulttuuri ovat Helsingin kehittämisen keskeisiä voimia ja jokaisen helsinkiläisen elämä on osa yhteistä helsinkiläisyyttä.

Kulttuuripalvelukokonaisuuden palvelustrategia, jonka mukaan kulttuurin avustustoiminnan tavoitteena on edistää helsinkiläisten mahdollisuuksia kohdata, kokea, osallistua ja toteuttaa taidetta ja kulttuuria. Tätä tavoitetta toteutetaan tukemalla taiteen ja kulttuurin yhdenvertaista saavutettavuutta, helsinkiläisten yhteyttä taiteeseen läpi elämän, taide ja kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä, taiteen ja kulttuurin monimuotoisuutta ja monipuolista tarjontaa sekä kaupunkilähtöistä taide- ja kulttuuritoimintaa.

Toimintaa ohjaa ymmärrys taiteen ja kulttuurin merkityksestä kaupunkilaisten hyvään elämään sekä kaupungin ja kaupunginosien veto- ja elinvoimaan. Kaupungissa tarjolla olevia palveluita arvioidaan kokonaisuutena ja näiden saatavuutta sekä monimuotoisuutta tasapainotetaan avustuksin. Kulttuurin avustuksissa korostuu ammattimaisen toiminnan ja taiteen kentän tukeminen ja sitä kautta tarjonta kaupunkilaisille. Palvelustrategian taustalla on myös Taide ja kulttuuri Helsingissä 2030 -visio kaupungille ja kaupunkilaisille.

Avustusmäärärahojen kohdentaminen vuonna 2025

Käyttösuunnitelman kehykseen ovat edellä mainittujen strategisten painotusten ja linjausten lisäksi vaikuttaneet lähetekeskustelut kulttuuriavustuksista päättävän kulttuuri- ja kirjastojaoston kokouksissa sekä vuoropuhelu taiteen ja kulttuurin kentän toimijoiden kanssa. Samaan aikaan on tiedossa, että valtio on tehnyt määrärahojen leikkauksia taiteen ja kulttuurin rahoitukseen, jotka kohdentuvat myös laajasti Helsinkiin.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 17.12.2024, 191 § toimialan tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2025. Toimintasuunnitelman mukaan yksi toiminnan painopisteistä vuonna 2025 on segregaation ehkäisy ja liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalvelut kohdentavat avustusmäärärahoja erityisesti kaupunkiuudistusalueiden toiminnan kehittämiseen. Avustusmäärärahojen kohdentaminen taide- ja kulttuuriharrastusten edistämiseen on yksi toimenpide, jolla tuetaan alueiden elinvoimaisuutta, asumistyytyväisyyttä, lasten ja nuorten myönteistä turvallisuuskokemusta ja sosiaalista yhtenäisyyttä sekä panostetaan eri väestöryhmien välisten positiivisten kohtaamisten lisäämiseen tarveperustaisilla alueilla, joissa taide- ja kulttuuriharrastaminen on vähäistä.

Segregaation erillisavustukseen varataan 300 000 euroa, Erillisavustuksen haku avautuu keväällä 2025. Hakuaika varmistuu, kun hakuun tarvittavat lomakkeet ja tekniset ratkaisut varmistuvat.

Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 1, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 12.12.2023, § 178. Lautakunta on myös päättänyt periaatteet koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita 15.3.2022, § 47.

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.

Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723, päättämiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.

Stäng

Detta beslut publicerades 11.02.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Mer information fås av

Veikko Kunnas, kulttuurin edistämisen päällikkö, puhelin: 09 310 37002

veikko.kunnas@hel.fi

Ulla Bergström, kumppanuspäällikkö, puhelin: 09 310 22013

ulla.k.bergstrom@hel.fi

Jenni Peisa, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 20455

jenni.peisa@hel.fi