Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, L'ABC Del Gusto Di Bruno E Scisci Paolo SNC
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen L'ABC Del Gusto Di Bruno E Scisci Paolo SNC:lle
Päätös
Toimija
L'ABC Del Gusto Di Bruno E Scisci Paolo SNC, Via degli Artigiani, 44/a, 12016 Peveragno (CN), Italy, y-tunnus 2700009-4
Elintarvikehuoneisto
L’ABC Del Gusto, liikkuva elintarvikehuoneisto
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Elintarvikehuoneiston käsienpesupisteen tulee olla toiminnassa ja sen tulee olla varustettu lämpimällä vedellä, nestesaippualla ja kertakäyttöpyyhkeillä.
2. Elintarvikkeet on säilytettävä lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa. Elintarvikkeilla täytyy olla tarvittavat todistukset, mikäli lainsäädännön lämpötiloista voi poiketa.
3. Nimisuojattuja elintarvikkeita täytyy käsitellä oikein, säädösten mukaisesti. Parmigiano Reggiano -juuston annostelu (paloittelu) / raastaminen / pakkaaminen ei voi tapahtua muussa paikassa, kuin missä juusto myydään.
4. Kaikissa myynnissä olevissa pakatuissa elintarvikkeissa on oltava suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
5. Elintarvikkeiden on oltava jäljitettävissä. Elintarvikkeiden jäljitettävyyden varmistamiseksi toimijalla on oltava kaupallinen asiakirja, joka tulee olla valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Alkuperäisestä pakkauksesta toiseen pakkaukseen siirrettyjen elintarvikkeiden tulee olla jäljitettävissä.
6. Oivaraportin on oltava asiakkaiden nähtävillä myyntipisteissä.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava kaikkien kohtien osalta 30.4.2025 mennessä.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
L'ABC Del Gusto, liikkuva elintarvikehuoneisto kiertää erilaisia messuja ja markkinoita ympäri Eurooppaa. Suomessa toimija toimii vuosittain 4 – 6 kuukauden aikana. Toimija myy italialaisia kinkkuja, Parmigiano Reggiano -juustoa, oliiviöljyä, balsamicoa ja risottoriisiä sekä fudgea. Lisäksi toimija on elintarvikkeiden maahantuoja.
L’ABC Del Gusto, liikkuvaan elintarvikehuoneistoon on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 15.11.2024. Tällöin on havaittu puutteita mm. käsihygieniassa, elintarvikkeiden säilytyksessä, elintarvikkeista annettavissa tiedoissa sekä jäljitettävyydessä. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 6.12.2024 mennessä (Liite 1).
L’ABC Del Guston liikkuvaan elintarvikehuoneistoon tehtiin uusintatarkastus 17.1.2025, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2).
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 7.2.2025 päivätyllä kirjeellä (Liite 3).
Toimija on antanut vastineen määräaikaan mennessä. Vastineessa toimija ilmoittaa, että toimintaa on seuraavan kerran Turussa maaliskuussa ja silloin, jokaisessa myyntipisteessä on vesipiste käsienpesuun, pakkausmerkintöjä tulee olemaan suomeksi ja ruotsiksi, jäljitettävyysasiakirjoja tulee olemaan mukana ja Oiva-raportti tulee olemaan esillä (Liite 4).
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta L'ABC Del Gusto Di Bruno E Scisci Paolo SNC ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska L'ABC Del Gusto Di Bruno E Scisci Paolo SNC ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Toimija ilmoittaa vastineessaan varustavansa myyntipisteet vesipisteillä, pitävänsä mukana jäljitettävyysasiakirjoja ja Oiva-raporttia sekä lisäävänsä suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä. Osaan kuulemisen kohtiin ei ole otettu kantaa lainkaan. Suunnitelmien toteutuksesta ei ole voitu varmistua eikä myyntipisteitä ole vielä nähty toiminnassa.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (852/2004) elintarvikehygieniasta liitteen II luvun III kohdan 1 mukaan tilat sekä myyntiautomaatit on, niin hyvin kuin käytännössä on mahdollista, sijoitettava, suunniteltava, rakennettava, pidettävä puhtaina ja kunnossa siten, että vältetään saastuminen, erityisesti eläinten ja tuhoeläinten aiheuttama. Asetuksen (852/2004) liitteen II luvun III kohdan 2 mukaan erityisesti, tarpeen mukaan:
a) on oltava tarkoituksenmukaiset tilat riittävän henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseksi (näihin kuuluvat muun muassa käsien hygieeniseen pesuun ja kuivaamiseen tarvittavat tilat, hygieeniset saniteettitilat ja pukusuojat).
Tarkastuksella on todettu, että toimijan myyntipisteissä ei ole lainkaan toimivia käsienpesupisteitä käsihygienian ylläpitämiseksi.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta
(318/2021) 23 §:n mukaan toimijan on noudatettava seuraavia elintarvikkeiden säilytyslämpötilavaatimuksia: helposti pilaantuvat maidot ja kermat on säilytettävä korkeintaan 6 °C:ssa. Helposti pilaantuvat maitopohjaiset tuotteet, joiden valmistukseen sisältyy vähintään pastörointi tai sitä vastaava käsittely, on säilytettävä korkeintaan 8 °C:ssa. Muut helposti pilaantuvat maitopohjaiset tuotteet on säilytettävä korkeintaan 6 °C:ssa. Jauheliha sekä jauhettu maksa on säilytettävä korkeintaan 4 °C:ssa. Prosciutto di Parma -kinkulle nimisuojahakemuksen mukainen säilytyslämpötila pilkotulle kinkulle on 0-10 °C.
Toimija säilytti itse pilkottuja ja pakattuja kinkkuja ja lihavalmisteita huoneenlämmössä, ilman kylmälaitteita. Toimijan tulee pystyä osoittamaan todistuksin, mikäli elintarvikkeita voi säilyttää muissa kuin lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/1143 artiklan 47 mukaan rekisteröidyn maantieteellisen merkinnän yksilöivät tunnukset, maininnat ja lyhenteet sekä niistä unionissa johtuvat oikeudet olisi suojattava niin unionissa kuin kolmansissa maissa sen varmistamiseksi, että niitä käytetään aidoissa tuotteissa eikä kuluttajia johdeta harhaan tuotteiden laadun suhteen. Lisäksi nimisuojaa osoittavan logon (eli unionin tunnuksen) käyttö on pakollista elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja mainoksissa. Tämä koskee myös pakkaamattomina myytäviä elintarvikkeita.
Toimija myy Parmigiano Reggiano -juustoa, jolla on suojattu alkuperänimitys. Juuston kohdalla on linjattu, että annostelu (paloittelu) / raastaminen / pakkaaminen ei voi tapahtua muussa paikassa, kuin missä juusto myydään. Henkilökunta on kertonut leikkaavansa juustoja ja muualla ja tarkastuksilla on havaittu juustoja, jotka on paloiteltu jo etukäteen ennen myyntitapahtumaa. Lisäksi kaikkien nimisuojattujen elintarvikkeiden myyntikylteissä tai tuotteiden läheisyydessä täytyy käydä ilmi nimisuojatun tuotteen myynnistä ja ne tulee merkitä asiaankuuluvilla merkinnöillä (unionin tunnukset).
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 9 artiklan 1 kohdan mukaan seuraavien tietojen ilmoittaminen on pakollista 10-35 artiklan mukaisesti, jollei tähän lukuun sisältyvistä poikkeuksista muuta johdu:
a) elintarvikkeen nimi;
b) ainesosaluettelo;
c) elintarvikkeen tuotannossa tai valmistelussa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, joka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista ja tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, joka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;
d) tiettyjen ainesosien ja ainesosien ryhmien määrät;
e) elintarvikkeen sisällön määrä;
f) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;
g) erityiset säilyvyysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;
h) 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;
i) alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa;
j) käyttöohje, jos elintarvikkeen tarkoituksen mukainen käyttö ilman sitä on vaikeaa.
k) juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia;
l) ravintoarvoilmoitus
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (834/2014) elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle 4 §:n mukaan valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksi kielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä.
Toimijalla oli myynnissä elintarvikkeita, joista puuttuivat suomen ja -ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (178/2002) 18 artiklan mukaan. Kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa on huolehdittava siitä, että on mahdollista jäljittää elintarvikkeet, rehut, elintarviketuotantoon käytettävät eläimet ja muut mahdolliset aineet, jotka on tarkoitettu tai joiden voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.
Elintarvike- ja rehualan toimijoiden on voitava tunnistaa luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka on toimittanut niille elintarvikkeen, rehun, elintarviketuotantoon käytettävän eläimen tai sellaisen aineen, joka on tarkoitettu tai jonka voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun. Tätä varten toimijoilla on oltava käytössä tähän tarkoitetut järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla toimivaltaiset viranomaiset saavat nämä tiedot pyynnöstä käyttöönsä.
Elintarvike- ja rehualan toimijoilla on oltava käytössä sellaiset järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla ne voivat tunnistaa muut yritykset, joille niiden tuotteita on toimitettu. Nämä tiedot on annettava pyynnöstä toimivaltaisille viranomaisille.
Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti.
Tämän artiklan vaatimusten noudattamiseksi tarkoitetut säännökset voidaan antaa 58 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta
(318/2021) 22 §:n mukaan toimijan on säilytettävä elintarvikkeiden jäljitettävyystietoja vähintään yksi vuosi elintarvikkeiden lähettämisestä tai vastaanottamisesta.
Toimijalla oli myynnissä elintarvikkeita, joissa ei ollut mitään pakkausmerkintöjä. Lisäksi osasta elintarvikkeita ei ollut esittää lainkaan kuormakirjoja tai muita jäljitettävyysasiakirjoja. Näin ollen elintarvikkeita ei voi yhdistää jäljitettävyysasiakirjoihin.
Elintarvikelain (297/2021) 16 §:n mukaan suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevan elintarvikealan toimijan on julkistettava valvontaviranomaisen antama elintarviketoiminnan tarkastuksesta kertova raportti. Ruokavirasto antaa tarkemmat määräykset valvontatietojen julkistamisesta. Elintarviketoiminnan tarkastuksesta annetun viimeisimmän raportin on oltava esillä elintarvikehuoneistossa sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa kuluttajalle helposti havaittavassa paikassa.
Toimija ei ole laittanut viimeisintä raporttia esille. Raportin täytyy olla esillä kaikissa toimijan myyntipisteissä.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 16, 27, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 882/2004 liite II
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/1143 artikla 47
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta
(318/2021) 22, 23 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (178/2002) artikla 18
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille artikla 9
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (834/2014) elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle 4 §
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esitellä päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamaan määräystä tultaisiin tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakon suuruus voisi olla 10 000 euroa.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan saantitodistuksella L'ABC Del Gusto Di Bruno E Scisci Paolo SNC:lle.
Detta beslut publicerades 11.03.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Upplysningar
Vilma Oksa, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 42126