Anställning av daghemsföreståndare, dh Första linjen, KASKO-04-1-25

HEL 2025-005001
§ 20

Anställning av daghemsföreståndare, dh Första linjen, KASKO-04-1-25

Direktören för svenska servicehelheten

Beslut

Direktören för den svenska servicehelheten beslutade att anställa

socionom Nora Romantschuk

som daghemsföreståndare vid daghemmet Första linjen fr.o.m. 1.4.2025.

Prövotiden är 6 månader.

Beslutsmotivering

Tjänsten som daghemsföreståndare (vakans 013066) vid daghemmet Första linjen ledigförklarades i stadens elektroniska rekryteringskanaler 17.1.2025. När ansökningstiden gått ut 10.3.2025 hade fyra personer sökt tjänsten, varav tre är behöriga.

Enligt sektorchefens delegeringsbeslut 4.12.2024, § 104 är det direktören för den svenska servicehelheten som anställer daghemsföreståndare tillsvidare.

Enligt lagen om småbarnspedagogik (540/2018) är behörighetsvillkoret för daghemsföreståndare behörighet som lärare 26 § eller socionom 27 § inom småbarnspedagogik och minst pedagogie magisterexamen samt tillräcklig ledarskapsförmåga, om sökandes behörighet för tjänsten som daghemsföreståndare inte bestäms enligt övergångsbestämmelsen i 74 § och 75 §.

Vid val av tjänsteinnehavare bör man utöver behörighetsvillkoren ta i betraktande de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster som enligt § 125 i Finlands grundlag är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.

På basis av ansökningshandlingarna kallades tre sökande på intervju, varav samtliga uppfyller behörighetsvillkoren. I intervjuerna deltog chefen för småbarnspedagogiken och HR-sakkunnig.

**********

Nora Romantschuk är socionom och har avlagt sin examen 2022. Hon arbetar som daghemsföreståndare vid Helsingfors stad sedan juni 2024. Hon har tidigare arbetat vid Helsingfors stad som viceföreståndare 2019-2024 varav som administrativ viceföreståndare 2023-2024, som lärare inom småbarnspedagogik och som barnskötare inom småbarnspedagogik 2011-2019.

I annonsen förutsätts att den som väljs har erfarenhet av småbarnspedagogik, förmåga att leda verksamheten i daghemmen vad gäller det pedagogiska innehållet, personalfrågor, ekonomiska frågor samt förmågan att leda småbarnspedagogiken enligt principer och verksamhetsmodeller som är fastställda inom den svenska småbarnspedagogiken i Helsingfors.

Nora Romantschuk har lång erfarenhet av arbete som viceföreståndare vid Helsingfors stad, hon har arbetat som viceföreståndare vid staden sedan 2019 och senare som administrativ viceföreståndare samt som vikarierande daghemsföreståndare.

På basen av de sökandes ansökningshandlingar, intervjuer samt erfarenhet och kunnande, bedömer direktören för den svenska servicehelheten att

Nora Romantschuk

är mest lämplig för tjänsten som daghemsföreståndare vid daghemmet Första linjen.

Detta beslut publicerades 02.04.2025

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Mer information fås av

Sophie von Knorring, HR-sakkunnig, telefon: 09 310 86222

sophie.vonknorring@hel.fi

Beslutsfattare

Niclas Grönholm
direktören för svenska servicehelheten