Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Hang on ry:lle
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Hang on ry:lle
Päätös
Toimija
Hang on ry, Jauhokuja 3, 00920 Helsinki, y-tunnus 2907540-1.
Elintarvikehuoneisto
Myllyn Murkina, Jauhokuja 3, 00920 Helsinki.
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Toimijalla tulee olla omavalvontajärjestelmä, joka kattaa koko toiminnan. Omavalvonnassa tulee olla ohjeistus elintarvikkeiden vastaanottotarkastuksiin, päiväyksiltään vanhentuneiden tuotteiden käyttöön ja myyntiin, elintarvikkeiden käsittelyn- ja säilytyksen lämpötilojen seurantamenettelyihin ja tuotteiden jäädytykseen ja säilytykseen.
Omavalvontajärjestelmä on oltava viranomaisen tarkistettavissa. Valvontatoimia on toteutettava omavalvontajärjestelmän mukaisesti.
2. Salaattien ja voileipien valmistukseen tulee olla erillinen vesipisteellinen tila. Jos tila ei ole järjestettävissä, tulee salaattien ja voileipien valmistus lopettaa.
3. Huoneenlämmössä säilyvien elintarvikkeiden säilytys tulee järjestää asianmukaisesti erillisessä tilassa tai hyllyillä siten, että elintarvikkeet eivät likaannu eikä elintarvikkeiden säilytys estä tilan suunniteltua käyttötarkoitusta.
4. Kylmäsäilytystä edellyttäville tuotteille on oltava riittävästi kylmä/ pakastekalusteita.
5. Siivousvälineiden pesua- ja huoltoa ja siivousvälineiden – ja aineiden säilytystä varten tulee olla erillinen tila.
6. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneiden tuotteiden jäädyttäminen ja luovutus on kielletty.
7. Toimintaan kuulumattomat tavarat, muun muassa autonrenkaat, on poistettava elintarvikehuoneistosta.
Määräaika
Epäkohdat on korjattava 30.11.2025 mennessä.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet
Jos epäkohtia ei ole korjattu tässä päätöksessä asetettuun määräaikaan mennessä, asian käsittely jatkuu. Tällöin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esittää päätösehdotus, jossa määräystä tehostetaan uhkasakolla. Mahdollinen uhkasakko voisi olla 10 000 euroa.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Tästä voidaan poiketa vain, jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) määrää toisin.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Myllyn Murkina (Hang On ry) on hävikkiruokakahvila, jonka yhteydessä on elintarvikkeiden myyntipiste. Päivittäin vaihtuva lounasruoka valmistetaan pääosin lahjoituksina saaduista elintarvikkeista. Osa lahjoituksina saaduista elintarvikkeita myydään kahvilan yhteydessä olevasta myyntipisteestä.
Myllyn Murkinaan tehtiin valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 6.5.2025. Tällöin havaittiin puutteita muun muassa, tilojen riittävyydessä harjoitettavaan toimintaan, elintarvikkeiden varastoinnin hygieniassa, elintarvikkeiden ja kylmälaitteiden hygieniassa sekä joidenkin kylmälaitteiden lämpötiloissa.
Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 15.6.2025 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus).
Myllyn Murkinaan on tehty uusintatarkastus 16.6.2025, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa. Edellisten epäkohtien lisäksi tarkastuksella todettiin puutteita omavalvontasuunnitelmassa ja elintarvikkeiden vastaanotossa. Kaikki korjaavat toimenpiteet edellytettiin tehtäväksi 22.8.2025 (Liite 2 Tarkastuskertomus).
Myllyn Murkinaan on tehty toinen uusintatarkastus 25.8.2025, jolloin todettiin, ettei kaikkia epäkohtia oltu korjattu määräajassa. Toimijalta edellytettiin välittömiä korjaavia toimenpiteitä (Liite 3 Tarkastuskertomus, Liite 4 kuvakooste tarkastukselta).
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 30.9.2025 päivätyllä kirjeellä. (Liite 5).
Toimija ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Hang on ry/Myllyn Murkina ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Hang on ry/Myllyn Murkina ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohdan/ epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 22 §:n mukaan elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen, tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
Hang on ry:n omavalvontasuunnitelma ei kattanut kaikkea yrityksen toimintoja eikä omavalvonnassa ole varmistettu eri seurantajärjestelmiä.
Elintarvikelain 6 §:n mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle.
Yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004, liite II luku I) mukaan elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:
a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista, ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti;
b) voidaan torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille;
c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan; ja
d) elintarvikehuoneistoissa on tarvittaessa asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut käsittely- ja varastointiolosuhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltu siten, että lämpötilaa voidaan valvoa ja että se voidaan tarvittaessa kirjata muistiin.
Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista.
Hang on ry/Myllyn Murkinan tiloissa elintarvikkeita säilytetään muovilaatikoissa lattioilla, käytävillä, siivousvälineiden ja aineiden kanssa samassa tilassa. Elintarvikkeiden säilytys estää hyvän elintarvikehygienia elintarvikkeiden valmistuksessa ja käsittelyssä sekä käsienpesupisteen asianmukaisen käytön. Hang on ry/Myllyn Murkinan tiloissa on paljon erillisiä kylmäsäilytystilaa. Kylmä/pakastekaappeja on sijoitettu eripuolille tiloja. Suuren tavaramäärän vuoksi kylmälaitteiden asianmukainen käyttö ei ole mahdollista. Arkkupakastimien päällisiä käytetään työskentelypöytinä ja säilytystiloina. Tiloissa ei ole erillistä vesipisteellistä siivousvälinetilaa.
Asetuksen (EU) N:o 1169/2011 24 artiklan mukaisesti, mikrobiologisesti helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, jotka ovat omiaan lyhyessä ajassa muodostamaan välittömän vaaran ihmisten terveydelle, on vähimmäissäilyvyysajan sijasta oltava viimeinen käyttöajankohta. ”Viimeisen käyttöajankohdan” jälkeen elintarviketta ei pidetä turvallisena asetuksen (EY) N:o 178/2002 14 artiklan 2–5 kohdan mukaisesti.
Hang on ry/Myllyn Murkina oli vastaanottanut elintarvikkeita, joiden viimeinen käyttöpäivä oli jo umpeutunut. Kylmäsäilytystä edellyttäviä elintarvikkeita säilytettiin huoneenlämmössä. Elintarvikkeita oli kutenkin tarkoitus jakaa ruoka-apuna. Viimeisen käyttöpäivän- ylittäneet elintarvikkeet eivät ole turvallisia eikä ihmisravinnoksi kelpaavia.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 15, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, liite II
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Hang on ry:lle.
Detta beslut publicerades 23.10.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.