For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2016-013648
More recent handlings
Case 4. / 22 §
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveysviraston tekstinkäsittelyn siirto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä omalta osaltaan Helsingin kaupungin tekstinkäsittelyn siirtämisen kokonaisuudessaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille 1.4.2017 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti. Lisäksi lautakunta esitti siirron hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston toimistopalvelujen tekstinkäsittelyssä kirjoitetaan lääkäreiden digisaneluja erillisen pysyväisohjeen mukaisesti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä on oma HUS-Servis -liikelaitokseen kuuluva tekstinkäsittely-yksikkö, joka tuottaa sanelujen purkupalvelut HUS-alueelle sekä Vantaan kaupungille ja Nurmijärven kunnalle.

Sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö päätti 30.9.2016 § 143 perustaa ohjausryhmän selvittämään sosiaali- ja terveysviraston ja HUS:n tekstinkäsittelyn mahdollista yhdistämistä. Selvitys tehtiin yhdessä HUS:n kanssa. Ohjausryhmässä oli myös henkilöstön edustus.

Työryhmä selvitti ja arvioi sosiaali- ja terveysviraston ja HUS:n tekstinkäsittelyn toimintamallit, eri organisointitapojen vaikutukset tuottavuuteen ja tehokkuuteen, asiakaspalvelun laatuun, henkilöstöön ja sopimussuhteisiin sekä mahdollisen yhdistämisen etuja ja riskejä.

Nykyisen toimintamallin mukaan sosiaali- ja terveysviraston lääkäreiden digisanelut puretaan keskitetysti tekstinkäsittelyssä 47 toimistosihteerin toimesta. Toiminta perustuu sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen potilasasiakirjoista 298/2009. Sosiaali- ja terveysviraston Pysyväisohjeessa 043, 11.2.2015, (Tekstinkäsittelyn menettelytapaohje) määritellään sanelevat lääkärit sekä lääkäreiden ja tekstinkäsittelyn välinen työnjako. Vuositasolla kirjoitetaan noin 225 000 sanelua, joiden keskimääräinen pituus on 3,5 minuuttia. Saneluista noin 50 % tulee terveysasemilta.

Tekstinkäsittelyn siirto HUS:iin on saadun tarjouksen perusteella sosiaali- ja terveysvirastolle huomattavasti edullisempaa kuin omana toimintana tuotettu palvelu. Vuosittaiseen suoritevolyymiin perustuva tarjouksen mukainen hinta on 1 636 875 euroa (vuosi 2017). Oman toiminnan vuosibudjetti vuodelle 2017 on 2 329 583 euroa. Yhteistoiminnan tavoitteena on hyödyntää osapuolten resursseja ja voimavaroja mahdollisimman tehokkaasti sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

HUS:n tekstinkäsittelyllä on isona toimijana mahdollisuus kehittää palvelujaan asiakkaiden tarpeet, toimialan kehitystrendit ja tietotekniikan mahdollisuudet huomioiden. Tulevan Apotti-hankkeen keskeisenä tavoitteena on alueellisesti yhtenäinen sosiaali- ja terveydenhuollon tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa toiminnan kehittämisen ja sitä kautta paremman laadun. Apottia varten kehitetään dokumentointiratkaisut, joiden avulla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakirjat valmistuvat joustavasti ja kustannustehokkaasti. Tulevat ratkaisut ovat puheentunnistus ja tuki lääkäreiden itsedokumentointiin ja rakenteisten tietojen käyttämiseen. Tekstinkäsittelyn siirto HUS:n toiminnaksi tässä vaiheessa varmistaa sosiaali- ja terveysvirastolle tähän kehittämistyöhön osallistumisen ja sitä kautta parhaan mahdollisen hyödyn.

HUS tarjoaa henkilöstölle monipuoliset työskentelymahdollisuudet (vuorotyö halukkaille, etätyö tietyin edellytyksin, osallistuminen puheentunnistuksen kehittämiseen sekä sanelujen purkuun HUS:n käytössä olevasta potilastietojärjestelmästä).

Selvityksestä saatuihin tuloksiin perustuen esitetään Helsingin kaupungin tekstinkäsittelyn siirtämistä liikkeenluovutuksena HUS:iin.

Yhteistoiminta

Tekstinkäsittelyssä on järjestetty asiaa koskevat yhteistoimintakokoukset: 26.9.2016, 2.11.2016, 14.12.2016 ja 9.1.2017. Päätöksenteon edetessä yhteistoimintakokouksia järjestetään 18.1.2017, 8.2.2017 sekä 21.3.2017. Jokaista siirtyvää henkilöä kuullaan kunnallisen yhteistoimintalain mukaisesti 1.2.−10.2.2017.

Henkilöstölle tarjotaan tukea muutokseen yhteistyössä Työterveys Helsingin kanssa. Henkilöstölle järjestetään tutustumiskäynnit HUS:n tekstinkäsittelyn toimintaan ja tiloihin ennen toiminnan siirtoa.

Asiaa on käsitelty 26.9.2016, 16.1.2017 ja 30.1.2017 sosiaali- ja terveysviraston henkilöstötoimikunnassa sekä 3.10.2016, 8.12.2016 ja 11.1.2017 talous- ja tukipalvelujen henkilöstötoimikunnassa. Kaupungin järjestöneuvottelukunta ei ole vielä käsitellyt henkilöstön siirtymistä ja tästä johtuen henkilöstön siirtymiseen liittyviä asiakirjoja ei ole vielä nähtävillä. Kaupungin henkilöstötoimikunta käsittelee asian 27.2.2017.

Asiaa on käsitelty sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -osaston sekä perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston henkilöstötoimikunnassa 16.1.2017 ja terveys- ja päihdepalvelut -osaston henkilöstötoimikunnassa 23.1.2017.

Toiminnan siirto

Helsingin kaupungin ja HUS:n välille solmitaan yhteistoimintasopimus, jossa määritellään tekstinkäsittelypalvelun toteuttaminen (liite 1).

Helsingin kaupungin ja HUS:n välisessä liikkeenluovutussopimuksessa sovitaan tekstinkäsittelyn palvelutuotannon luovuttamisesta kokonaisuudessaan HUS:lle. Luovutettava toiminta on kuvattu liikkeenluovutussopimuksessa (liite 2) kohdassa 2.

Liikkeenluovutuksesta aiheutuvat työnantajan vastuut siirtyvät lainsäädännön mukaisesti.

Tekstinkäsittelyn liikkeenluovutuksessa on pääasiassa kyse henkilöstön siirtymisestä. HUS:iin on siirtymässä sosiaali- ja terveysvirastosta 47 toimistosihteeriä. Siirtyvää henkilöstöä ja henkilöstön asemaa koskeva siirtosopimus neuvotellaan kaupunginkanslian henkilöstöosastolla henkilöstöjärjestöjen kanssa, jolloin siirtyvän henkilöstön määrä tarkentuu.

Siirtyviin työntekijöihin sovelletaan työsopimuslain 1 luvun 10 §:n ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 25 §:ssä tarkoitettuja liikkeenluovutusta koskevia säännöksiä. Työntekijät siirtyvät ns. vanhoina työntekijöinä.

Luovutettava käyttöomaisuus on kuvattu liitteessä 3.

Helsingin kaupungin ja HUS:n välille solmittavassa yhteistoimintasopimuksessa määritellään tarkemmin tekstinkäsittelypalvelun toteuttaminen. Palvelu on kuvattu yksityiskohtaisemmin liitteessä 4. Palvelun vuosikustannus sosiaali- ja terveysvirastolle v. 2017 on kerrottu liitteessä 5.

HUS käsittelee asiaa 10.3.2017 tukipalvelujen liikelaitosten johtokunnassa ehdollisena, edellyttäen, että kaupunginvaltuusto tulee hyväksymään esityksen tekstinkäsittelyn siirrosta.

Toimivalta

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 §:n 14 momentin perusteella kaupunginvaltuuston tehtävänä on päättää perusterveydenhuollon jonkin osa-alueen ja erikoissairaanhoidossa jonkin erikoisalan sekä tietyn, suuruudeltaan merkittävän väestönosan joidenkin terveyspalvelujen tuottamisen aloittamisesta ja lopettamisesta kaupungin omana toimintana.

Close

Sosiaali- ja terveyslautakunta 17.01.2017 § 5

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Toimistopalvelupäällikkö Päivi Korpivaara oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Jäsen Anna Vuorjoki pyysi asian pöydälle.

Esittelijä
va. virastopäällikkö
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Päivi Korpivaara, toimistopalvelupäällikkö, puhelin: 310 42342

paivi.korpivaara@hel.fi

Ann-Marie Turtiainen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

ann-marie.turtiainen@hel.fi
Close

This decision was published on 08.02.2017

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §

Close

Presenter information

va. virastopäällikkö
Juha Jolkkonen

Ask for more info

Päivi Korpivaara, toimistopalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 42342

paivi.korpivaara@hel.fi

Ann-Marie Turtiainen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 09 310 42213

ann-marie.turtiainen@hel.fi