Omakotitalotonttien vuokraajien valintaperusteet vuonna 2017
Päätös
Kiinteistölautakunta päätti ilmoittaa vuonna 2017 vuokrattaviksi omakotitalotontteja omatoimiseen rakentamiseen.
Samalla kiinteistölautakunta päättää oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan tonttipäällikön varaamaan tontit seuraavia periaatteita noudattaen:
Hakijan tulee olla helsinkiläinen, ja talouteen pitää kuulua vähintään yksi lapsi, joka hakuajan alkaessa on alle 16-vuotias. Viimeistään hakuaikana päivätty raskaustodistus täyttää mainitun ehdon.
Samaan talouteen kuuluvat voivat jättää vain yhden hakemuksen.
Vuokraajien valinta suoritetaan arpomalla. Tontinvarausjärjestys määräytyy arvonnassa saadun sijaluvun mukaan.
Kaupunkiympäristön toimialan tonttipäällikkö tai hänen määräämänsä järjestää arvonnan.
Tontista tehdään lyhytaikainen vuokraus rakennusluvan hakemista varten. Vuokra peritään kuukausittain. Varausajalta maksettu maanvuokra hyvitetään pitkäaikaisesta maanvuokrasta siltä osin kuin se ylittää 2 kuukauden maanvuokran. Maanvuokraa ei palauteta, mikäli pitkäaikaista maanvuokrasopimusta ei tehdä.
Tontin vuokralaiselta peritään pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen tekemisen yhteydessä tonttijaosta, lohkomisesta ja rekisteröinnistä aiheutuneet kulut (arviolta noin 1 500 euroa).
Varaus (vuokraus rakennusluvan hakemista varten) on voimassa 2 vuotta, jona aikana varauksensaajan on pyydettävä pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen tekemistä alkamaan viimeistään varauksen päättymistä seuraavasta päivästä.
Ennen pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen tekemistä piirustukset on toimitettava rakennusvalvontaan, joka lähettää ne lausunnolle maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden maaomaisuuden hallinnalle.
Ellei lyhytaikaisen vuokrauspäätöksen varausehtoja noudateta, varaus on rauennut, eikä suoritettuja maanvuokria palauteta.
Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden maaomaisuuden hallinta voi myydä hakijalistaa hintaan 100 euroa + alv. Nimilista sisältää nimi- ja osoitetiedot vain niiden osalta, jotka ovat suostuneet osoitetietojensa luovuttamiseen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupunki tarjoaa vuokralle 127 omakotitalotonttia omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2017. Tontit sijaitsevat Tapulikaupungissa, Siltamäessä, Alppikylässä, Kontulassa, Mellunmäessä, Kurkimäessä ja Kivikossa. Alustavan aikataulun mukaan tontit ilmoitettaisiin haettaviksi loppuvuodesta 2017. Hakuaikaa olisi hieman yli kuukausi.
Haettaviksi suunnitellut tontit ovat yhden perheen eli omakotitalotontteja. Tonttien pinta-alat ovat 197 m² - 625 m² ja rakennusoikeudet 125 k-m² - 210 k-m².
Tonttikohtaiset tiedot ilmenevät liitteestä nro 1.
Kaupunginhallitus on varannut osan tonteista omatoimiseen omakotitalon rakentamiseen. Nämä varaukset ovat kuitenkin päättyneet tai päättyvät lähiaikoina.
Kaikki tontit ehdotetaan nyt varattaviksi 31.12.2020 saakka.
Tonttien varaaminen omatoimiseen rakentamiseen 31.12.2020 saakka on esiteltävänä lautakunnalle tonttiosaston asiana toisaalla tällä esityslistalla.
Suurimmalla osalla tonteista (93 kpl) kunnallistekniikan pitäisi valmistua lokakuuhun 2018 - tammikuuhun 2019 mennessä. Viisi tonttia on rakennettavissa vuoden 2017 loppuun mennessä. Mikäli kunnallistekniikka myöhästyy merkittävästi, osa tonteista voidaan joutua siirtämään vuokrattaviksi myöhemmin. Muut tontit (34 kpl) ovat heti rakennettavissa.
Vuokrausperusteiden määrääminen tonteille on esiteltävänä lautakunnalle tonttiosaston asiana toisaalla tällä esityslistalla.
Tontit joille nyt esitetään vuokrausperusteita, esitetään vuokrattaviksi 31.12.2085 saakka.
Vuoden 2015 vuokrauskierrokselta jääneet tontit esitetään vuokrattaviksi aiemmin (Kvsto 20.5.2015, asia nro 8) päätetyillä perusteilla 31.12.2080 saakka.
Vuoden 2012 vuokrauskierrokselta jääneet tontit esitetään vuokrattaviksi aiemmin (Kvsto 29.8.2012, asia nro 21, 238 §) päätetyillä perusteilla 31.12.2080 saakka.
Alppikylästä haettavina olleista vuokraamatta jäänyt yksi tontti esitetään vuokrattavaksi aiemmin (Kvsto 10.12.2008, 303 §) päätetyillä perusteilla 31.12.2075 saakka.
Tonttien vuokraajat valitaan arpomalla. Hakijan tulee olla helsinkiläinen, ja talouteen pitää kuulua vähintään yksi lapsi, joka hakuajan alkaessa on alle 16-vuotias. Viimeistään hakuaikana päivätty raskaustodistus täyttää mainitun ehdon.
Hakijan varallisuudella ja nykyisellä tai aiemmalla asumismuodolla ei ole vaikutusta tontin saantiin.
Samaan talouteen kuuluvat voivat jättää vain yhden hakemuksen.
Aiemmin talouteen piti kuulua vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi. Lapsiehto muutettiin 16 vuodeksi edellisellä vuokrauskierroksella. Keskiarvoisesti uuteen taloon muuttamiseen kuluu hakuajan alkamisesta enemmän kuin 2 vuotta, joten lapsi, joka hakuaikana oli 16-vuotias, oli talon valmistuttua jo täysi-ikäinen. Esitys on muutetun käytännön mukainen.
Kotipaikan määrittelyssä siirryttiin vuonna 2012 yksiselitteiseen määrittelyyn. Hakijan kotiosoite on väestörekisteriin merkitty osoite. Esim. työkomennuksella koti- tai ulkomailla olevaa ei katsota helsinkiläiseksi, mikäli hänellä ei väestörekisterin mukaan ole kotiosoitetta Helsingissä. Uusi käytäntö selkiytti tilanteen ja sitä esitetään jatkettavaksi.
Varausmenettelyä muutettiin vuonna 2009 siten, että hakuvaiheessa hakijan ei vielä tarvinnut yksilöidä haettavaa tonttia. Valintalista pyydettiin vasta arvonnan jälkeen niiltä hakijoilta, jotka sijoituksensa perusteella saivat tai saattoivat saada tontin. Muutos ei ole hidastanut tonttien varaamista, ja suuri osa hakijoista on säästynyt valintalistan täyttämiseltä ja osa myös tonttien etukäteiskatselmukselta. Uudistettua varausmenettelyä on tarkoitus noudattaa tälläkin kerralla.
Jotta rakentamisesta luopuvien tontit saataisiin nopeammin kiertoon, vuodesta 2006 alkaen varatuista tonteista on tehty varauspäätöksen sijaan lyhytaikainen sopimus rakennusluvan hakemista varten. Tonteista on peritty vuokraa kuukausittain, jolloin varaajat harkitsevat kuukausittain, onko varaus syytä pitää voimassa. Maksettu maanvuokra hyvitetään pitkäaikaisesta maanvuokrasta siltä osin kuin se ylittää 2 kuukauden maanvuokran, joka vastaa rakennusluvan hakemista varten yleensä tehtävän tilapäisen maanvuokrauksen vuokraa. Maanvuokraa ei palauteta, mikäli hanke ei etene pitkäaikaiseen sopimukseen saakka. Uusi käytäntö on nopeuttanut huomattavasti tonttien saamista hankkeeseen sitoutuvalle hakijalle. Yhden tai useamman maanvuokralaskun maksaneista vain muutama luopuu hankkeesta. Vuonna 2006 aloitettua käytäntöä on tarkoitus jatkaa myös tällä kerralla.
Kiinteistöviraston tonttiosasto tilaa ja maksaa etukäteen tonttijaon, lohkomisen ja rekisteröinnin, jotka yleensä hoitaa tontin vuokralainen varauspäätöksen saatuaan. Näistä tontinmuodostamistoimenpiteistä aiheutuneet kustannukset (arvio noin 1 500 euroa) peritään kuitenkin tontin vuokralaiselta normaalin käytännön mukaisesti.
Varausaika (lyhytaikaisen vuokrauksen voimassaoloaika) on vuodesta 2009 alkaen ollut 2 vuotta. Tänä aikana varauksensaajan on pyydettävä pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen tekemistä alkamaan viimeistään varauksen päättymistä seuraavana päivänä. Aiemmin käytetty 16 - 20 kuukauden varausaika oli osoittautunut käytännössä hankalaksi, joten vuonna 2009 käytettiin selvempää 2 vuoden määräaikaa. Varausajaksi on nytkin esitetty 2 vuotta.
Ellei varauksensaaja noudata lyhytaikaisen vuokrauspäätöksen varausehtoja, varaus raukeaa eikä maksettua maanvuokraa palauteta.
Varauksensaaja ei voi luovuttaa varausoikeuttaan eteenpäin. Maanvuokrasopimukset tehdään vain varaajien nimiin. Pitkäaikainen maanvuokrasopimus on kuitenkin oltava luovutettavissa, koska ilman vapaata siirto-oikeutta vuokrasopimuksella ei ole vakuusarvoa.
Ennen pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen tekemistä piirustukset on toimitettava rakennusvalvontaan, joka lähettää ne lausunnolle maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden maaomaisuuden hallinnalle.
Tontinsaajat voivat rakentaa tontit itse tai käyttää valitsemaansa rakentajaa.
Tonttiesite sisältää tiedot tontin rakennusoikeudesta ja muista asemakaavamääräyksistä, pinta-alasta, maanvuokrasta sekä suuntaa-antavat tontin pohjaolosuhdetiedot sekä luettelon rakentamishankkeessa tarvittavista kaupungin virastoista ja yhteyshenkilöistä.
Esitettä ei enää painateta paperisena, vaan se on luettavissa nettisivuilta.
Tonttiesitteessä on hakemuksen täyttöohjeet ja myös muuta hakumenettelyyn liittyvää tietoa.
Vuonna 1997 luovuttiin vaatimasta hakijoille kuluja aiheuttavia liitteitä. Koska pisteytyksestä on luovuttu vuonna 2006, liitteille ei enää pääsääntöisesti ole käyttöä. Poikkeustapauksissa hakijaa voidaan pyytää täydentämään hakemustaan tarvittavilla liitteillä.
Tarvittaessa annetut tiedot voidaan tarkistaa niiltä, joille tonttia tarjotaan. Hakijat allekirjoittavat lomakkeessa kohdan, jonka mukaan väärien tietojen antaminen johtaa hakemuksen hylkäämiseen tai varauksen menettämiseen.
Hakemukseen on otettu kohta, jossa hakijat ilmoittavat, haluavatko he, että heidän osoitetietojaan saa luovuttaa suoramarkkinointiin. Ellei hakija täytä kyseistä kohtaa, tietoja ei luovuteta.
Kiinteistöviraston tonttiosasto myi vuosina 1997 ja 2000 listaa, jossa oli niiden henkilöiden osoitteet, jotka olivat suostuneet osoitetietojensa luovuttamiseen. Muiden osalta listassa oli vain nimitiedot. Osoitetiedoista perittiin 2 000 mk + alv. Mikäli kiinnostuneille luovutettiin pelkkä pöytäkirjanote liitteineen, joka sisälsi kaikkien hakijoiden osalta vain nimitiedot, sen lunastushinnaksi tuli hakijamäärästä riippuen noin 300 - 600 mk. Asiasta kiinnostuneet saattoivat luonnollisesti valita kumman listauksen tahtoivat.
Sittemmin lautakunnan varauspäätös tulkittiin valmisteluksi, josta pöytäkirjanotetta ei toimiteta. Näin ollen vuoden 2009 varauskierroksesta alkaen tehty hakijaluettelo sisälsi niiden hakijoiden osoitetiedot, jotka olivat antaneet suostumuksensa osoitetietojen luovuttamiseen. Muiden osalta luettelossa oli vain nimitiedot. Listaa myytiin hintaan 400 euroa + alv. Listan myynti oli vähäistä, koska lähes samat tiedot ovat löytyneet viraston nettisivuilta.
Vuonna 2012 tontinhakijoiden nimilistaa ei enää ollut nettisivuilla. Myytävä lista ei myöskään enää sisältänyt edes nimitietoja niiden osalta, jotka eivät suoramarkkinointia halunneet. Listaa myytiin hintaan 400 euroa + alv. Listan myynti oli vähäistä.
Vuonna 2013 meneteltiin vuotta 2012 vastaavalla tavalla. Koska tarjolla kuitenkin oli vähän tontteja eikä hakijalistalla muutenkaan enää ole ollut merkittävää kysyntää, lista oli myynnissä hintaan 100 euroa + alv. Kysyntä oli edelleen vähäistä.
Nyt on tarkoitus menetellä vuodesta 2013 käytössä olleen mukaisesti. Myytävä lista ei sisällä edes nimitietoja niiden osalta, jotka eivät suoramarkkinointia halua. Koska listan sisältö on niukka eikä hakijalistalla muutenkaan enää ole ollut merkittävää kysyntää, listan myyntihinnaksi esitetään 100 euroa + alv.
Alustavan aikataulun mukaan tontit ilmoitetaan haettaviksi vuoden 2017 loppupuolella. Hakuaikaa olisi noin kuukausi.
Tilastoja aiemmin vuokratuista omakotitalotonteista on liitteenä nro 2.
This decision was published on 12.05.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §
Presenter information
Ask for more info
Risto Lehtonen, kiinteistölakimies, puhelin: 09 310 36617