Hankintakeskus, erikoishammasteknikkopalveluiden hankinta H052-17
Erikoishammasteknikkopalvelujen hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot
Päätös
A. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä erikoishammasteknikkopalvelujen palveluhankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot.
Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa suun terveydenhuollon tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.
B. Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäällikön ja 1.6.2017 alkaen terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtajan
• tekemään hankinnasta päätöksen
• päättämään optiokauden käyttöönotosta
• allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset sekä
• päättämään sopimusten irtisanomisista tai purkamisista.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Sosiaali- ja terveyslautakunta poikkeaa nyt tehtävässä päätöksessään aiemmin hankintavaltuuspäätöksessään 30.8.2016 § 196 vahvistetuista hankintavaltuuksista. Lautakunnan osastopäällikölle vahvistama hankintaraja on 500 000 euroa.
Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja
Helsingin kaupungin hallintosäännön 26 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä ja varmentaa valmistelija, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäällikkö ja 1.6.2017 alkaen terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtaja.
Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäälliköllä ja 1.6.2017 alkaen terveys- ja päihdepalvelujen -palvelukokonaisuuden johtajalla.
Kilpailutuksen taustaa
Erikoishammasteknikkopalvelujen nykyinen sopimuskausi päättyy 31.12.2017.
Nyt kilpailutettava erikoishammasteknikkopalvelu koskee kaikkia niitä helsinkiläisiä, jotka hakeutuvat hoitoon Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon kautta. Kokoproteesihoito on suun terveydenhuollon järjestämisvastuuseen kuuluvaa palvelua. Erikoishammasteknikko on oikeutettu valmistamaan ja sovittamaan kokoproteeseja itsenäisesti potilailleen. Erikoishammasteknikon tekemänä hoito on potilaalle ja kunnalle edullisempaa ja nopeampaa, kuin jos sama hoito toteutettaisiin kunnan omana toimintana hammaslääkärin ja hammasteknikon yhteistyönä.
Nykyisellä sopimuskaudella erikoishammasteknikkopalvelut on kilpailutettu pääosin sosiaalitoimen toimeentulotukiasiakkaiden käyttöön. Toimeentulotuen maksatus siirtyi 1.1.2017 alkaen Kelan vastuulle. Kelalta saadun linjauksen mukaisesti erikoishammasteknikon antama hoito tulee kilpailuttaa, jotta se voidaan katsoa kohtuulliseksi ja toimeentulotukeen kuuluvaksi. Kunta ja suun terveydenhuolto ei tiedä asiakkaidensa toimeentulotukistatusta, joten jokaiselle suun terveydenhuoltoon yhteyttä ottavalle potilaalle on tarjottava Kelan linjauksiin sopivaa palvelua. Tästä johtuen erikoishammasteknikkopalvelut tullaan kilpailuttamaan aiempaa suuremmalla volyymillä.
Erilliselle, liikkuvalle erikoishammasteknikkopalvelulle on ollut tarvetta jo kuluvalla sopimuskaudella potilaille, jotka eivät pääse omatoimisesti erikoishammasteknikon vastaanotoille. Tästä esiin tulleesta tarpeesta johtuen liikkuva palvelu kilpailutetaan tässä hankinnassa osiossa 2.
Suun terveydenhuollossa ollaan lisäksi käynnistämässä vuoden 2017 aikana liikkuvan suunhoidon palvelua, joka mahdollistaa hoitotoimenpiteiden ja tutkimusten tekemisen mm. palvelutaloissa. Samoin suugeriatriseen hoitoon perehtynyt hoitotiimi perustettaneen vuoden 2017 aikana. Molemmat palvelukonseptit toimivat yhteistyössä muiden sote-palvelujen kanssa, kuten esimerkiksi monipuolisten palvelukeskusten kanssa. On todennäköistä, että nyt kilpailutettavan liikkuvan erikoishammasteknikkopalvelun hoitoonohjaus tapahtuu jatkossa pääosin liikkuvan palvelun hoidontarpeen arvion perusteella.
Proteettisen hoidon kustannukset ovat aina asiakkaan itsensä maksettavia kustannuksia.
Kilpailutus
Kilpailutuksen tarkoituksena on puitejärjestelystä sopiminen.
Hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu hankintalain mukaisella avoimella menettelyllä.
Asiakirjat
Tarjouspyyntöasiakirjat on valmisteltu yhteistyönä suun terveydenhuollon, sosiaali- ja terveysviraston hankinta- ja kilpailutus -yksikön ja kaupungin hankintakeskuksen kanssa.
Hankintalakimies on tarkastanut asiakirjat.
Asiakirjoissa on kuvattu hankittavan palvelun sisältö ja laatu sekä määritelty tarjoajille ja palvelulle vähimmäis- ja laatuvaatimukset. Esitys tarjouspyyntöasiakirjoista on päätösesityksen liitteenä, liitteet 1−8.
Hankintalain (1397/2016) § 60 ja § 138 mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internetosoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Link leads to external service) , joten asiakirjoja ei julkaista internetissä.
Kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset
Tavanomaisten taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi ehdokkaiden edellytetään täyttävän asiakirjoissa esitetyt ammatillisen pätevyyden vaatimukset.
Tarjousten vertailu ja valintaperusteet
Hankinta koostuu kahdesta eri osiosta.
Osion 1 erikoishammasteknikkopalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka pääsevät omatoimisesti erikoishammasteknikon vastaanotolle. Osion 2 palvelu on tarkoitettu sellaisille henkilöille, joita ei voida hoitaa palveluntuottajan toimipisteessä. Osion 2 erikoishammasteknikkopalvelua annetaan asiakkaalle hoitolaitoksessa tai mahdollisesti erityistapauksissa asiakkaan kotona.
Osioon 1 valitaan palveluntuottajat seuraavasti: ne tarjoajat, jotka täyttävät tarjouspyynnön ehdottomat vaatimukset ja tarjouspyynnön muut ehdot ja ovat hyväksytty auditoinnissa, asetetaan vertailuhintajärjestykseen. Alimman vertailuhinnan ja ylimmän vertailuhinnan väli jaetaan neljään eri osaan, kahden desimaalin tarkkuudella. Palveluntuottajiksi valitaan kaikki ehdottomat vaatimukset ja tarjouspyynnön muut ehdot täyttävät ja auditoinnissa hyväksytyt tarjoajat, joiden tarjouksen vertailuhinta on kolmen alimman neljänneksen sisällä. Kolmannen ja neljännen neljänneksen rajalla mahdollisesti olevia vertailuhintoja ei valita.
Osioon 2 valitaan vähintään kolme tarjouspyynnön ehdottomat vaatimukset ja tarjouspyynnön muut ehdot täyttävää ja auditoinnissa hyväksyttyä tarjoajaa hintajärjestyksessä siten, että tilaajan arvioima tarve täyttyy. Mikäli osioon 2 on tarjoajia vähemmän kuin kolme, valitaan osioon 2 kaikki ne tarjoajat, jotka täyttävät tarjouspyynnössä tarjoajille asetetut vaatimukset ja muut tarjouspyynnön ehdot ja joiden tilat hyväksytään auditoinnissa.
Valinnan perusteena on hankintalain 115 § mukainen kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo on 100 %. Tarjouspyynnössä on asetettu tarjoajille ja hankinnan sisällölle tiukat laatukriteerit, joten valinta hinnan perusteella katsotaan riittäväksi.
Sopimuskausi
Palvelu kilpailutetaan kolmen vuoden sopimuskaudelle, joka on suunniteltu alkavaksi 1.1.2018. Sopimukseen sisällytetään mahdollisuus kahden vuoden optiokauteen (1 + 1 vuotta), jonka käyttöönotosta Tilaaja päättää erikseen viimeistään kuusi kuukautta ennen perussopimuskauden päättymistä. Optiokausi voidaan ottaa käyttöön joko yhdeksi vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi.
Muut ehdot
Sosiaali- ja terveysvirasto varaa oikeuden neuvotella muutoksista tähän sopimukseen tilanteissa, jossa lainsäädäntö tai muu merkittävä vaatimus muuttaa suun terveydenhuollon toimintaympäristöä.
Lisäksi sosiaali- ja terveysvirasto varaa oikeuden irtisanoa sopimus kesken sopimuskauden, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin tuomien mahdollisten muutosten vuoksi välttämätöntä.
Suun terveydenhuolto ei sitoudu mihinkään tiettyihin hankintamääriin. Hankittava määrä riippuu hoidossa olevien potilaiden hoidon ja hoitoon liittyvän tarpeen perusteella sekä siitä, kuinka potilaat hakeutuvat lähetteen perusteella erikoishammasteknikon vastaanotolle.
Sosiaalisten kriteerien ja ympäristökriteerien käyttö hankinnassa
Ympäristökriteereitä käytetään ehdokkaiden tilojen / hammaslaboratorioiden auditoinnissa siten, että auditointityöryhmään osallistuu mahdollisuuksien mukaan sosiaali- ja terveysviraston ympäristöasiantuntija. Auditoinnissa kiinnitetään huomiota mm. tilojen hygieniaan, soveltuvuuteen tämän palveluhankinnan tuottamiseen ja hammaslaboratoriotoiminnassa syntyvien jätteiden asianmukaiseen lajitteluun hammaslaboratorion tiloissa.
Auditoinnissa kiinnitetään huomiota esteettömyyteen huomioiden liikuntarajoitteisten henkilöiden pääsy vastaanotolle.
This decision was published on 30.05.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Pöytäkirjan 172 § (A).
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.
Sovellettava lainkohta: Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 146 §
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 172 (B), 175 ja 176 §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 050 3412834
Matti Aukia, hankinnoista vastaava hammaslääkäri, puhelin: 040 6720539