A technical disturbance has downed the City of Helsinki's switchboard, causing calls to drop or not go through. We are working to resolve the problem. We apologize for the inconvenience.

Toiminnan muutos, elintarvikelaki 13 §, Lihakauppa Roslund Oy

HEL 2020-013248
More recent handlings
§ 13

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus Lihakauppa Roslund Oy:n elintarvikehuoneiston toiminnan olennaisen muutoksen hyväksymisestä

Yksikön päällikkö

Päätös

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Lihakauppa Roslund Oy:n elintarvikehuoneiston toiminnan olennaisen muutoksen.

Laitoksen toiminnot ovat lihan leikkaaminen, jauhelihan valmistus, lihavalmisteiden valmistus ja raakalihavalmisteiden valmistus, pakkaaminen, varastointi ja pakastaminen.

Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.

Tuotantotilat ja laitteet tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisvalvontanäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.

Asian vireilletulo

Elintarvikelain (297/2021) 11 §:n mukainen hakemus on vastaanotettu 29.11.2020.

Hakija

Lihakauppa Roslund, Työpajankatu 2, 00580 Helsinki
y-tunnus 1025478-7

Toimipaikan nimi ja osoite

Lihakauppa Roslund, Työpajankatu 2 00580 Helsinki

Hakemuksen sisältö ja perustietoja toiminnasta

Olennaisen muutoksen hakemuksen yhteydessä on esitetty laitoksen pohjapiirustus muutosalueineen sekä tilapäisten tuotantotilojen pohjapiirros. Pohjapiirustukseen on merkitty laitoksen vesipisteet, lattiakaivot sekä jäähdytettyjen tilojen lämpötilat.

Laitos on hyväksytty liha-alan laitos, jossa on leikkaamo ja jossa valmistetaan jauhelihaa, lihavalmisteita ja raakalihavalmisteita. Laitoksessa on pakkaamo, kuivavarastoja, kylmävarastoja, pakastustunneli sekä lähettämö. Laitoksen kokonaispinta-ala on 404,5 m² ja muutosalueen pinta-ala on 12 m². Lattia on akryylimassaa ja seinät sekä katto muovipinnoitettua elementtiä, työtasot ovat ruostumatonta terästä. Laitos on ilmoittanut vuosittaiseksi lähtevien tuotteiden määräksi 300 000 kg. Laitoksen Ruokaviraston myöntämä hyväksyntänumero on 091-10.

Laitoksen olennainen muutos koskee käytäväalueen muuttamista tuotantotilaksi sous vide-tuotteiden valmistusta varten. Kyseinen menetelmä ei ole laitokselle uusi. Muutosalueen pinta-ala on 12 m². Tilassa on suuri sous vide-laite sekä erillinen käsienpesupiste.

Muutosalueen tilat on tarkastettu 4.6.2021. Tarkastuksen yhteydessä todettiin, että uusi huoneen pinnat ja kalusteet ovat ehjiä ja puhtaita. Sous vide-laite on asennettu paikalleen ja tilassa on erillinen käsienpesupiste. Tilan pinnat mahdollistavat puhtaanapidon.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Asian käsittelyä koskeva maksu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella elintarviketurvallisuuspäällikkö päätti määrätä asian käsittelystä 835 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen hallintopalvelusta.

Kuuleminen

Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.

Päätöksen perustelut

Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.

Sovelletut oikeusohjeet

Elintarvikelaki (297/2021) 6 §, 11 §, 27 §, 40 §, 73 §, 75 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta (315/2021) 3 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 5 §, 36-39 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2021 alkaen 1 §, liite 1 kohta 11.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL 2020-013248

Muutoksenhaku

Muutoksenhakuohje on liitteenä.

Tiedoksi toimijalle

Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen

Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus elintarviketurvallisuusyksikköön.

Säilytettävät asiakirjat

Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa, jossa niiden on oltava laitosta valvovan viranomaisen saatavilla.

Ask for more info

Pia Haltiala, vs. hygieenikkoeläinlääkäri, puhelin: 09 310 31598

pia.haltiala@hel.fi

Decisionmaker

Riikka Åberg
yksikön päällikkö