A technical disturbance has downed the City of Helsinki's switchboard, causing calls to drop or not go through. We are working to resolve the problem. We apologize for the inconvenience.

Talousarvion toteutumisennusteet vuonna 2021, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2021-004352
More recent handlings
Case 4. / 200 §

Vuoden 2021 talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi vuoden 2021 talousarvion ensimmäisen toteutumisennusteen.

Talousarviossa on päätetty, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta toteaa, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Perusopetuksessa 40 % oppilaista tarvitsee aikaisempaa enemmän tukea. Näin lautakunta katsoo budjetissa sovitun koronan aiheuttaman tarpeen ylitysoikeuden myöntämiselle täyttyvän.

Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin koronan aiheuttaman oppimisvajeen ja mielen pahoinvoinnin ehkäisemiseen ja korjaamiseen seuraavasti:

Varhaiskasvatus 1,5 miljoonaa euroa
Perusopetus 11 miljoonaa euroa
Ammatillinen koulutus 2 miljoonaa euroa
Lukio 1 miljoonaa euroa
Monikielisten ohjaajien lisääminen 1 miljoonaa euroa
Oppilas- ja opiskelijahuolto 1 miljoonaa euroa

Yhteensä 17,5 miljoonaa euroa.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan resursointia entisestään.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Tero Vuontisjärvi. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti keskeyttää asian käsittelyn klo 16.34 ja jatkaa sen käsittelyä kokouksen viimeisenä asiana. Asian käsittelyä jatkettiin klo 16.58.

Esittelijä muutti ehdotustaan siten, että seuraava muutos tehdään kohtaan Epidemian välilliset kustannukset, joita ei ole huomioitu ennusteessa:

Arvioidut kustannusvaikutukset ovat 8,93 miljoonaa euroa jakautuen seuraavasti:

Varhaiskasvatus 1,5 miljoonaa euroa yksilöllisen tuen lisäämiseen ryhmäkokoja pienentämällä.

Perusopetus 4,82 miljoonaa euroa
- 3,9 miljoonaa euroa samanaikaisopettajien palkkaamiseen oppilaiden yksilöllisemmän tuen parantamiseen. Tuki kohdistuisi alkuopetukseen ja etäopetuksessa olleisiin 7-9 (10)-luokkien oppilaisiin
- 0,12 miljoonaa euroa oppilaiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen psykologipalveluja lisäämällä
- 0,8 miljoonaa euroa kouluvalmentajatoimintaan, joka on osoittautunut vaikuttavaksi toimintamalliksi niille oppilaille, joilla on suurin vaara jäädä pois opetuksesta.

Lukiokoulutus 1,15 miljoonaa euroa
- 1,0 miljoonaa euroa mm. opintojen ohjaukseen ja jälkiohjaukseen, rinnakkaisopetukseen, kertaus- ja rästiopintoihin, tukiopetukseen ja –työpajoihin, kurssien ylimääräisiin uusintakuulusteluihin sekä opiskelijoiden ryhmäyttämiseen
- 0,15 miljoonaa euroa monikielisten ohjaajien toiminnan varmistamiseen

Ammatillinen koulutus 1,34 (– 2,34) miljoonaa euroa
- 1,34 miljoonaa kesän jälkeiseen tehostettuun tavoittamiseen ja ohjaukseen, opetuksen lisäämiseen keväällä poissaolleille tai opinnoista pudonneille taitopajatarjontaa lisäämällä.
- Lisäksi OKM:ltä on haettu 1 miljoonan euron rahoitusta epidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin. Päätöstä ei vielä ole.

Opiskelijahuolto 0,12 miljoonaa euroa psykologiresurssien lisäämiseen vahvistamaan oppijoiden opiskelukykyä ja edistämään oppimisvajeen kiinni kuromista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

Vastaehdotus:
Petra Malin: Kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että vuoden 2021 budjettiin tulisi myöntää 27 miljoonan euron ylitysoikeus niiden tuottavuustoimien perumiseksi, jotka sisältyvät 2021 tulosbudjettiin, sekä muiden koronaepidemian aiheuttamien lisäkustannusten kattamiseksi. Epidemiatilanteessa ja sen jälkihoidossa on olennaisen tärkeää, että kasvatukseen, koulutukseen ja perheiden tukeen panostetaan. Helsingin taloudellinen tilanne ei edellytä kasvatukseen ja koulutukseen kohdistuvia leikkauksia.

Kannattaja: Vesa Korkkula

Vastaehdotus:
Pia Pakarinen: Talousarviossa on päätetty, että koronasta aiheutuvia kustannuksia seurataan lautakunnissa talouden ja toiminnan seurannan yhteydessä. Lautakunnat esittävät tarvittaessa ylitysoikeuksia kaupunginhallitukselle ja kaupunginhallitus valtuustolle. Lautakunta kehotti kokouksessaan 23.3.2021 toimialaa valmistelemaan asiaa.

Toimiala on todennut seuraavat epidemian välilliset vaikutukset, joita ei ole huomioitu ennusteessa ja joita syntyy siitä, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Arvioidut kustannusvaikutukset ovat 8,93 miljoonaa euroa.

Lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle myönnetään 8,93 miljoonan euron ylitysoikeus.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan resursointia entisestään.

Kannattaja: Ted Apter

Vastaehdotus:
Emma Kari: Talousarviossa on päätetty, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta toteaa, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Perusopetuksessa 40 % oppilaista tarvitsee aikaisempaa enemmän tukea. Näin lautakunta katsoo budjetissa sovitun koronan aiheuttaman tarpeen ylitysoikeuden myöntämiselle täyttyvän.

Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin koronan aiheuttaman oppimisvajeen ja mielen pahoinvoinnin ehkäisemiseen ja korjaamiseen seuraavasti:

Varhaiskasvatus 1,5 miljoonaa euroa
Perusopetus 11 miljoonaa euroa
Ammatillinen koulutus 2 miljoonaa euroa
Lukio 1 miljoonaa euroa
Monikielisten ohjaajien lisääminen 1 miljoonaa euroa
Oppilas- ja opiskelijahuolto 1 miljoonaa euroa

Yhteensä 17,5 miljoonaa euroa.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan resursointia entisestään.

Kannattaja: Ville Jalovaara

Asiassa suoritettiin kolme äänestystä. Ensin Petra Malinin ja Pia Pakarisen vastaehdotuksista äänestettiin vastakkain, jonka jälkeen voittaneesta ehdotuksesta äänestettiin vastakkain Emma Karin vastaehdotuksen kanssa, jonka jälkeen voittaneesta vastaehdotuksesta äänestettiin vastakkain esittelijän ehdotuksen kanssa.

1 äänestys

JAA-ehdotus: Kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että vuoden 2021 budjettiin tulisi myöntää 27 miljoonan euron ylitysoikeus niiden tuottavuustoimien perumiseksi, jotka sisältyvät 2021 tulosbudjettiin, sekä muiden koronaepidemian aiheuttamien lisäkustannusten kattamiseksi. Epidemiatilanteessa ja sen jälkihoidossa on olennaisen tärkeää, että kasvatukseen, koulutukseen ja perheiden tukeen panostetaan. Helsingin taloudellinen tilanne ei edellytä kasvatukseen ja koulutukseen kohdistuvia leikkauksia.
EI-ehdotus: Talousarviossa on päätetty, että koronasta aiheutuvia kustannuksia seurataan lautakunnissa talouden ja toiminnan seurannan yhteydessä. Lautakunnat esittävät tarvittaessa ylitysoikeuksia kaupunginhallitukselle ja kaupunginhallitus valtuustolle. Lautakunta kehotti kokouksessaan 23.3.2021 toimialaa valmistelemaan asiaa. Toimiala on todennut seuraavat epidemian välilliset vaikutukset, joita ei ole huomioitu ennusteessa ja joita syntyy siitä, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Arvioidut kustannusvaikutukset ovat 8,93 miljoonaa euroa. Lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle myönnetään 8,93 miljoonan euron ylitysoikeus. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan resursointia entisestään.

Jaa-äänet: 3
Pia Kopra, Vesa Korkkula, Petra Malin

Ei-äänet: 5
Ted Apter, Martina Harms-Aalto, Dani Niskanen, Matias Pajula, Pia Pakarinen

Tyhjä: 5
Fatim Diarra, Ville Jalovaara, Emma Kari, Johanna Laisaari, Hannu Oskala

Poissa: 0

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tässä äänestyksessä Pia Pakarisen vastaehdotuksen äänin 5 - 3 (5 tyhjää).

2 äänestys

JAA-ehdotus: Talousarviossa on päätetty, että koronasta aiheutuvia kustannuksia seurataan lautakunnissa talouden ja toiminnan seurannan yhteydessä. Lautakunnat esittävät tarvittaessa ylitysoikeuksia kaupunginhallitukselle ja kaupunginhallitus valtuustolle. Lautakunta kehotti kokouksessaan 23.3.2021 toimialaa valmistelemaan asiaa. Toimiala on todennut seuraavat epidemian välilliset vaikutukset, joita ei ole huomioitu ennusteessa ja joita syntyy siitä, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Arvioidut kustannusvaikutukset ovat 8,93 miljoonaa euroa. Lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kasvatuksen- ja koulutuksen toimialalle myönnetään 8,93 miljoonan euron ylitysoikeus. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan resursointia entisestään.
EI-ehdotus: Talousarviossa on päätetty, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta toteaa, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Perusopetuksessa 40% oppilaista tarvitsee aikaisempaa enemmän tukea. Näin lautakunta katsoo budjetissa sovitun koronan aiheuttaman tarpeen ylitysoikeuden myöntämiselle täyttyvän. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin koronan aiheuttaman oppimisvajeen ja mielen pahoinvoinnin ehkäisemiseen ja korjaamiseen seuraavasti:
Varhaiskasvatus 1,5 miljoonaa euroa
Perusopetus 11 miljoonaa euroa
Ammatillinen koulutus 2 miljoonaa euroa
Lukio 1 miljoonaa euroa
Monikielisten ohjaajien lisääminen 1 miljoonaa euroa
Oppilas- ja opiskelijahuolto 1 miljoonaa euroa Yhteensä 17,5 miljoonaa euroa. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan resursointia entisestään.

Jaa-äänet: 5
Ted Apter, Pia Kopra, Dani Niskanen, Matias Pajula, Pia Pakarinen

Ei-äänet: 8
Fatim Diarra, Martina Harms-Aalto, Ville Jalovaara, Emma Kari, Vesa Korkkula, Johanna Laisaari, Petra Malin, Hannu Oskala

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tässä äänestyksessä Emma Karin vastaehdotuksen äänin 8 - 5.

3 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Talousarviossa on päätetty, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta toteaa, että lasten ja nuorten oppimisen ja hyvinvoinnin tuen tarpeen ennakoidaan kasvaneen ja kasvavan merkittävästi. Perusopetuksessa 40% oppilaista tarvitsee aikaisempaa enemmän tukea. Näin lautakunta katsoo budjetissa sovitun koronan aiheuttaman tarpeen ylitysoikeuden myöntämiselle täyttyvän. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin koronan aiheuttaman oppimisvajeen ja mielen pahoinvoinnin ehkäisemiseen ja korjaamiseen seuraavasti: Varhaiskasvatus 1,5 miljoonaa euroa
Perusopetus 11 miljoonaa euroa
Ammatillinen koulutus 2 miljoonaa euroa
Lukio 1 miljoonaa euroa
Monikielisten ohjaajien lisääminen 1 miljoonaa euroa
Oppilas- ja opiskelijahuolto 1 miljoonaa euroa Yhteensä 17,5 miljoonaa euroa. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan resursointia entisestään.

Jaa-äänet: 0

Ei-äänet: 11
Ted Apter, Fatim Diarra, Martina Harms-Aalto, Ville Jalovaara, Emma Kari, Vesa Korkkula, Johanna Laisaari, Petra Malin, Dani Niskanen, Hannu Oskala, Pia Pakarinen

Tyhjä: 2
Pia Kopra, Matias Pajula

Poissa: 0

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tässä äänestyksessä Emma Karin vastaehdotuksen äänin 11 - 0 (2 tyhjää).

Kolmen suoritetun äänestyksen jälkeen kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti asiasta Emma Karin vastaehdotuksen mukaisesti.

See table with voting results

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Ask for more info

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 80295

tero.vuontisjarvi@hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom@hel.fi