Hankesuunnitelma, metrovarikon ratakorjaamon laajennus, Liikenneliikelaitos HKL

HEL 2022-010856
More recent handlings
§ 205

Roihupellon metrovarikon vaihto-osatuotannon tilojen kehittämisen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottaminen

Helsinki City Board

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi liikenneliikelaitoksen Roihupellon metrovarikon vaihto-osatuotannon tilojen kehittämisen hankesuunnitelman siten, että hankkeen korotettu arvonlisäveroton enimmäishinta on enintään 7 100 000 euroa kustannustasossa joulukuu 2024.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kaupunginhallitus hyväksyi 30.1.2023 67 § liikenneliikelaitoksen Roihupellon metrovarikon vaihto-osatuotannon tilojen kehittämisen hankesuunnitelman siten, että hankkeen arvonlisäveroton kokonaishinta sisältäen hankkeen toteutuksen, hankkeen aikaiset erillishankinnat sekä hankinnan aikaiset lisä- ja muutostyöt on enintään 6 160 000 euroa marraskuun 2022 hintatasossa.

Hankesuunnitelman aiempi enimmäishinta on osoittautumassa riittämättömäksi toteutusvaiheessa ilmenneiden lisä- ja muutostyötarpeiden seurauksena. Enimmäishinnan korotus on seurausta suunnitelmamuutoksista ja niistä sekä materiaalien toimitusvaikeuksista aiheutuneesta töiden pitkittymisestä. Hankkeen loppuun saattaminen ja tavoitteen mukaisen vaihto-osatuotannon tila käyttöön saaminen edellyttää enimmäishinnan korottamista.

Roihupellon metrovarikon huoltohallirakennukseen rakennetaan laajennusosa. Liikenneliikelaitos (HKL) toteuttaa hankkeessa rakennuksen laajennuksen ja Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy (Kaupunkiliikenneyhtiö)vastaa vaihto-osatuotantotilan (pl. puominosturi) varusteluun liittyvistä investoinneista.

Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet

Kaupunkiliikenneyhtiön kaluston kunnossapito keskitetään uudistetulle Koskelan raitiovaunuvarikolle ja Roihupellon metrovarikolle, jolloin yli 80 % kaluston kunnossapidon töistä tehtäisiin näillä kahdella varikolla. Koskelan raitiovaunuvarikolla tehdään raitiovaunuihin liittyvät huollot ja Roihupellossa metrojunien huollot.

Kaupunkiraideliikenteen kaluston kunnossapidossa osa huoltotoimenpiteistä toteutetaan vaihto-osatuotannossa. Vaihto-osatuotannossa kalustoyksiköstä irrotetaan osa tai kokoonpano kyseisen asian huoltamiseksi. Osan irrottaminen huollettavaksi on kustannustehokkaampaa kuin koko kalustoyksikön sitoutuminen huollon ajaksi. Esimerkkejä vaihto-osatuotannossa tehtävistä kaluston osien huoltotoimenpiteistä ovat mm. telihuollot ja pyörien huollot ja uusimiset. Täysimittainen telihuolto tehdään muutaman vuoden välein metrojunan teleille.

Vaihto-osatuotannon työsuoritteiden on arvioitu kasvavan n. 24 % lähivuosina liikennöintimäärien kasvaessa. Kokonaisuudessaan n. 55 % vaihto-osatuotannon suoritteista on raitioliikennettä palvelevia ja 45 % metroliikennettä.

Vaihto-osatuotannon töissä on kaikissa kalustolajeissa lukuisia samanlaisuuksia, jolloin sekä metro- että raitiovaunukaluston vaihto-osatuotannossa pystytään käyttämään samoja laitteita ja henkilökuntaa. Keskittämällä vaihto-osatuotanto yhdelle kaupunkiraideliikenteen varikoista pääkaupunkiseudulla pystytään parhaiten kehittämään vaihto-osatuotannon henkilökunnan osaamista monipuolisemmaksi ja suorittamaan ko. toiminnan tehtävät tehokkaammin.

Hankkeen toteuttaminen

Vaihto-osatuotannon keskittäminen Roihupellon metrovarikolle toteutetaan rakentamalla laajennus metrovarikon huoltohallien itäpuolelle, jotta vaihto-osatuotannolle voidaan tarjota asianmukaiset toiminnan yhdistämisen ja volyymin kasvamisen vaatimat tilat.

Hankkeeseen ei sisälly vaihto-osatuotannon tarvitsemia laitteita paitsi puominosturin hankinta. Kaupunkiliikenneyhtiö vastaa toiminnoissa tarvittavista muista tuotantolaiteinvestoinneista.

Hankkeen toteutus alkoi vuonna 2024 ja hankkeen arvioidaan valmistuvan heinäkuussa 2025.

Uusi kustannusarvio ja kustannusarvion ylitys

Hankkeen arvonlisäverottomat kokonaiskustannukset ovat päivitetyn hankesuunnitelman mukaisesti enintään 7 100 000 euroa joulukuun 2024 kustannustasossa. Kustannusarvioon on sisällytetty n. 6 % riskivaraus urakan loppuun saattamisen ajalle.

Kustannusarvio on laadittu viimeisimmän julkaistun rakennuskustannusindeksin ollessa 12/2024 = 110,7 (2021=100).

Suunnitelmat ovat tarkentuneet maa- ja pohjarakenteiden sekä tilaajan erillishankintojen ja käyttäjän laitehankintojen (mm. maalaamo- ja telipuristintoimitukset) osalta. Toteutuksen aikana tarkentuneet tiedot ovat aiheuttaneet suunnitelmien muutos- ja täsmennystarpeita ja siten myös urakan lisä- ja muutostöitä. Hankkeen sähkö- ja LVI-asennukset ovat juuri käynnistyneet, joten niiden mahdollisista lisä- ja muutostyötarpeista on tehty päivitetty arvio.

Hankesuunnitelman enimmäishinnan korotus 940 000 euroa jakautuu seuraavasti:

  • Suunnittelun, rakennuttamisen ja projektinjohdon kustannukset 439 000 euroa
  • Rakennustekniset työt 501 000 euroa

Vuosina 2022–2024 hankkeen kustannukset olivat 5 100 000 euroa. Vuonna 2025 hankkeen kustannuksiksi arvioidaan 2 000 000 euroa. Hanke on mahdollista toteuttaa HKL:n vuoden 2025 hyväksytyn investointiohjelman puitteissa vuoden 2025 osalta. Metroinvestoinnit rahoitetaan kaupungin sisäisellä limiittirahoituksella.

Hankkeen vaikutukset käyttötalouteen

Hankkeella on vaikutuksia metro- ja raitioliikenteen kaluston parempaan käyttöasteeseen sekä laadun paranemiseen. Toimintojen järjestely mahdollistaa huoltojen ja korjausten läpimenoajan lyhentymisen ja kustannustehokkuuden kehittämisen.

Toimintojen keskittämiseen liittyvissä kannattavuusarvioissa on huomioitu sekä päivitetyn hankesuunnitelman mukainen kokonaisuus että Kaupunkiliikenneyhtiön tekemät investoinnit tuotantolaitteisiin.

Hanke aiheuttaa 30 vuoden poistoajalla n. 237 000 euron vuotuisen lisäyksen poistokustannuksiin. Rahoituskulut 4 % korolla ovat keskimäärin 150 000euroa vuodessa. Keskittämisen ja tehostamisen kautta saatavat säästöt ovat noin 900 000 euroa vuodessa. Tällöin keskimääräinen vuotuinen säästö olisi noin 500 000 euroa , josta noin 200 000 euroa kohdistuu metroliiketoimintaan. Arvioiden mukaan toimintojen keskittämisen aiheuttamat kustannukset saadaan katettua 17 vuodessa syntyvillä säästöillä toiminnan tehostuessa.

Varikko- ja kaluston kunnossapitotoimintojen kustannukset katetaan Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän kanssa laadittujen liikennöintisopimusten puitteissa. Hankkeen on yhä arvioitu parantavan liikennöintisopimusten kannattavuutta.

Poistojen ja rahoituskulujen vaikutus on noin 400 000 euroa vuodessa, kun hanke on toteutettu.

Vaihto-osatilaa käytetään sekä raitio- että metroliikenteen kunnossapidossa. Tilojen ja toimintojen kustannukset tullaan jakamaan HKL:n ja Kaupunkiliikenneyhtiön kesken suoritemäärien suhteessa.

Hankkeen on arvioitu alentavan metroliikenteen operointikustannuksia noin 200 000 euroa vuodessa.

Toimivalta

Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää hankkeista, joiden kustannusarvio ylittää 10 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus on 12.6.2017 § 665 päättänyt, että liikeliikelaitoksen johtokunta päättää tilahankkeista, joiden hankesuunnitelman mukainen arvonlisäveroton kustannusarvio on enintään viisi miljoonaa euroa. Kun hankkeen kustannusarvio ylittää viisi miljoonaa euroa on päätösvalta kaupunginhallituksella.

Close

Liikenneliikelaitoksen johtokunta 13.02.2025 § 11

Päätös

Johtokunta esitti kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi liikenneliikelaitoksen vaihto-osatuotannon Roihupellon metrovarikon tilojen kehittämisen hankesuunnitelmaa esityksen mukaan niin, että hankkeen korotettu arvonlisäveroton enimmäishinta on enintään 7.100.000 euroa kustannustasossa joulukuu 2024.

19.12.2022 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä
toimitusjohtaja
Saara Kanto
Lisätiedot

Saara Kanto, toimitusjohtaja, puhelin: 310 20277

saara.kanto@hel.fi

Kaupunginhallitus 30.01.2023 § 67

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi liikenneliikelaitoksen Roihupellon metrovarikon vaihto-osatuotannon tilojen kehittämisen hankesuunnitelman siten, että hankkeen arvonlisäveroton kokonaishinta sisältäen hankkeen toteutuksen, hankkeen aikaiset erillishankinnat sekä hankinnan aikaiset lisä- ja muutostyöt on enintään 6 160 000 euroa marraskuun 2022 hintatasossa.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden@hel.fi
Close

This decision was published on 10.04.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi