Asemakaavan muutos nro 12892, Kallio, tontti 11295/ 9, 10, 11, Hämeentie 3, Näkinkuja 1, Kansallis-yhtiöt
Detaljplaneändring (nr 12892) för Tavastvägen 3 i Berghäll
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige godkänner detaljplaneändring för tomterna 9, 10 och 11 i kvarteret 295 i 11 stadsdelen (Berghäll) enligt ritning nr 12892, daterad 26.11.2024, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Föredragandens motiveringar
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Detaljplaneändringen gäller ett kvartersområde vid korsningen av Tavastvägen och Näckens gränd i närheten av Hagnäs torg.
Målet är att komplettera kvarteret med ett nytt bostadshus och göra den befintliga stadsstrukturen tätare med hänsyn till områdets särdrag. Dessutom syftar man till att renovera det nuvarande kontorshuset och omvandla det befintliga gårdsdäcket till ett grönskande gårdsområde.
Enligt planerna bevaras kontorshuset vid Tavastvägen, men ventilationsmaskinrummet på husets tak rivs och en indragen tilläggsvåning byggs på taket. Huset används som affärslokaler och kontor också i fortsättningen och får skyddsbeteckningen sr-3. Samlingslokalen i två våningar mot Näckens gränd och teaterbyggnaden rivs och på samma plats byggs ett flervåningshus i åtta våningar. Husets översta våningar byggs delvis indragna. För huset som ska rivas gäller byggnadsordningens bestämmelser enligt vilka en rivningsplan ska utarbetas innan rivningsarbetet inleds. De byggnadsdelar som fortfarande är användbara måste återanvändas i första hand när nya hus och anläggningar uppförs på samma tomt eller i andra hand i byggnadsarbeten någon annanstans.
En körförbindelse från Näckens gränd till lokalerna under däckkonstruktionen bevaras. Byggnadernas servicetrafik ordnas via förbindelsen under däcket. Bilplatser anläggs under däcket på samma sätt som i nuläget, och området på däcket omvandlas till ett gårdsdäck. På gården byggs en bastu i en våning för invånarna samt en vertikal förbindelse mellan gårdsdäcket och den underjordiska parkeringen.
I detaljplanen har staden framför allt syftat till att lösa hur ny våningsyta kan byggas i den täta stadsstrukturen och hur Tavastvägens befintliga stadsbildsmässigt och historiskt värdefulla gatumiljö kan tryggas. Dessutom är det möjligt att säkerställa utbudet av arbetstillfällen i området genom att inte ändra kontorshusets användningsändamål.
Bostadsvåningsytan som anvisas i området uppgår till 4 450 m² och våningsytan för verksamhetslokaler uppgår till 6 050 m². Antalet invånare ökar med cirka 110. Den totala byggrätten i KA-kvarteret blir 10 500 m² vy.
Genomförandet av detaljplanen bidrar i synnerhet till att området blir tätare och användningsändamålet för byggnaden vid Näckens gränd ändras till boende. Byggnadens våningstal ändras från två till åtta.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
Detaljplanen bidrar till att staden kan nå sina strategiska mål genom att den nuvarande stadsstrukturen görs tätare i synnerhet längsmed spårtrafikförbindelser och området utvecklas så att det lämpar sig för boende och affärsverksamhet. I enlighet med strategin:
- skapas förutsättningar för att utveckla närings- och företagsverksamheten samt för en tillräcklig och mångsidig bostadsproduktion som är en förutsättning för befolkningsutvecklingen
- skapas förutsättningar för en koldioxidsnål samhällsutveckling där resurser används effektivt och som främst stöder sig på redan befintliga strukturer.
Detaljplanelösningen stämmer överens med generalplanen.
Områdets utgångspunkter och nuläge
I området finns ett rödtegelhus som har sex våningar vid Tavastvägen och två våningar vid Näckens gränd. Huset planerades som ett ämbets- och affärshus. Huset ritades av arkitekt Kurt Simberg och byggdes på uppdrag av Litteratursällskapet i Finland. Huset färdigställdes år 1970.
För området gäller en detaljplan från år 2008 där området anvisats som kvartersområde för flervåningshus, kvartersområde för affärs- och kontorsbyggnader samt ett kvartersområde i sambruk som betjänar både bostadshuset och affärs- och kontorsbyggnaden.
Kvarterets nuvarande uppställning motsvarar inte den gällande detaljplanen.
Kvartersområdena är privatägda. Detaljplaneändringen har utarbetats på ansökan och innehållet har förhandlats fram med sökanden.
Detaljplaneändringens kostnader
Det medför inga kostnader för staden att genomföra detaljplaneändringen. Detaljplaneändringen höjer tomtens värde. Med markägaren har det ingåtts ett markanvändningsavtal, som undertecknades 11.3.2025.
Växelverkan under beredningen av detaljplanen
Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplaneändringen samt bemötandena till påpekandena i dessa.
Myndighetssamarbete
I samband med beredningen av detaljplaneändringen har staden förutom olika aktörer i stadsmiljösektorn också samarbetat med Helen Ab, Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens trafik (HST), vattenförsörjningen vid samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Stadstrafik Ab och stadsmuseet.
Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet gällde det nya bostadshusets våning för affärslokaler, nybyggnadens byggnadsmassa, färg och öppningar, höjningen av det befintliga huset samt den öppna platsen vid korsningen av Tavastvägen och Näckens gränd. De synpunkter som togs upp i ställningstagandena har beaktats i planläggningen så att planerna har vidareutvecklats med hänsyn till stadsbilden och strukturella frågor.
Åsikter
Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde höjningen av det befintliga kontorshuset, husets terrass och anslutningspunkter med granntomten, nybyggnadens byggnadsmassa, stadsbilden och arkitekturen, vyerna från och ljuset i bostäderna i grannhusen, skyddsbeteckningarna, bullret från byggnaden och dess ventilationsanordningar, planernas halvfärdighet och beredningsmaterialets bristfällighet, den öppna platsen vid korsningen av Tavastvägen och Näckens gränd, kulturutbudet i området samt fåglarnas säkerhet och häckning. De synpunkter som togs upp i ställningstagandena har beaktats i planläggningen så att planerna har vidareutvecklats och bearbetats med hänsyn till synpunkterna.
Fem skriftliga åsikter lämnades in.
Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i markanvändnings- och bygglagen/lagen om områdesanvändning) 26.8–24.9.2024
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen. Ett brev om att detaljplaneförslaget hålls framlagt skickades till en markägare bosatt i en annan kommun.
Tre anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget.
Påpekandena i anmärkningarna gällde bland annat grannbyggnadens nödutgång, buller, framtida ändringar i kvarteret, processen, avlägsnande av den öppna platsen, materialets bristfällighet och fåglarnas häckningsplatser.
Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Påpekandena i utlåtandena gällde arrangemangen under byggarbetena, vattenförsörjningen, samhällsstrukturen och stadsbilden i området, den byggda kulturmiljön, bullerbekämpningen, naturskyddet och klimateffekter.
Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT), samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) och stadsmuseet gav utlåtande om förslaget.
Helen Elnät Ab hade ingenting att invända mot förslaget.
Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag och bemötandena till påpekandena i dessa.
Det som har framförts i påpekandena har beaktats i den mån det är ändamålsenligt med hänsyn till detaljplanens mål.
I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens näst sista kapitel.
De ändringar som gjorts efter att förslaget varit offentligt framlagt har diskuterats med berörda parter.
Befogenheter
Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.
Presenter information
Ask for more info
Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045