Asemakaavan muutos nro 12921, Malmi, Malmin raitti 3
Detaljplaneändring (nr 12921) för Malms bygata 3
Beslut
Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för tomten 16 i kvarteret 38107 i 38 stadsdelen (Malm, Övre Malm) enligt ritning nr 12921, daterad 10.9.2024, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Staden föreslår att en före detta ungdomsgård på adressen Malms bygata 3 i Malm skyddas och planerar att komplettera tomten med ett nytt flervåningshus. Avsikten är att bevara den före detta ungdomsgårdens äldsta del, göra det möjligt att riva den nyare utbyggnadsdelen och dessutom bygga ett flervåningshus i fem våningar på tomten.
Tomtens användningsändamål ändras från kvartersområde för allmänna byggnader till kvartersområde för bostadsbyggnader, där det får byggas affärslokaler.
Det bildas 1 255 m² ny bostadsvåningsyta.
Antalet invånare ökar med 31.
Avsikten är att bevara Malms ungdomsgård som är en stadsbildsmässigt och kulturhistoriskt betydande del av omgivningen till Övre Malms torg. Syftet är att återställa ungdomsgården till bostadsbruk och effektivisera användningen av tomten utifrån generalplanen. Projektet är en del av utvecklingen av Malms centrum med avsikt att betona det gamla byggnadsbeståndets betydelse och samtidigt öka områdets invånarantal på ett kontrollerat sätt.
I och med detaljplaneändringen strävar staden efter att bevara och förbättra Malms särpräglade identitet. Bevarandet av ungdomsgården som en del av Malms gatubild som är uppbyggd under olika tidsperioder är särskilt viktigt när Malms centrum ändras i och med nybyggnation. Detaljplaneändringen ökar bostadsutbudet i Malms centrum.
Detaljplaneändringens mål
Målet är att genom detaljplaneändring göra det möjligt att ändra Malms ungdomsgårds användningsändamål till bostadsbruk så att det är möjligt att renovera byggnaden och effektivisera tomtens användning. Detaljplaneändringens syfte är att anpassa nybyggnad på tomten så att Malms ungdomsgård bevaras som ett landmärke för Malms centrum.
Ungdomsgården identifieras i planeringsprinciperna för Malms centrum (1.6.2021) som en särskilt viktig byggnad med tanke på historiska skikt. Skyddsvärden har utretts när detaljplaneändringen utarbetades. För tillfället har Helsingfors stad inte bruk för byggnaden.
I detaljplaneändringen har staden framför allt haft som mål att lösa ändring av ungdomsgårdens användningsändamål samt att komplettera tomten på ett stadsbildsmässigt balanserat sätt.
Tomten ligger mellan Övre Malms torg och Lillgränden och är lätt att nå med alla färdmedel. Avståndet från plattformen i Malms tågstation är cirka 230 meter. På grund av tomtens centrala läge förutsätter detaljplaneändringen inte att det byggs några bilplatser för boendeparkering, besöksparkering eller för affärslokalernas användning.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
Generalplan 2016 för Helsingfors (nr. 12704) trädde i kraft 5.12.2018. I Helsingfors generalplan 2016 upptas området som ett område för affärs- och servicecentrum (C1). Området utvecklas som en funktionell blandning av handel och offentlig service, verksamhetslokaler, förvaltning, boende, parker, rekreations- och motionstjänster samt stadskultur. Byggnadernas lokaler i marknivå och mot gatan ska i första hand reserveras för affärslokaler. Området är fotgängardominerat. Området skiljer sig från sin omgivning som mer effektivt och funktionellt mångsidigare. Utgångspunkten är att den totala byggrätten för affärslokaler och verksamhetslokaler inte ska minskas. I ändringar av användningsändamålet av en byggnad eller dess del ska man säkerställa att den funktionellt mångsidiga och blandade struktur som är karaktäristiskt för centret bevaras. Detaljplaneändringen stämmer överens med Generalplan 2016 för Helsingfors.
Detaljplaneändringen bidrar till att staden kan nå följande mål i stadsstrategin 2021–2025:
- 7. En balanserad utveckling i områdena främjas genom satsningar på stadsförnyelse, mångsidig bostadsproduktion och stadsmiljöns trivsamhet. Områden som nämns: Malmgård, Gamlas, Malm, Mellungsby och Nordsjö.
- 16. Staden fortsätter på den linje, enligt vilken den avstår från fastigheter som den inte själv använder.
Malms före detta ungdomsgård är ett lokalt betydande landmärke för Övre Malms torg. Detaljplaneändringens mål är att bevara lokalt kulturarv som en del av stadsbilden. Ett diskret kompletteringsbyggande ökar bostadsbyggande i närheten av Malms stationscentrum.
Kolneutralt Helsingfors 2035
Målet är att bidra till uppnåendet av följande mål i åtgärdsprogrammet Kolneutralt Helsingfors 2035:
- 8. Hållbar trafik och planering av markanvändning
Bevarandet och renoveringen av den befintliga byggnaden verkställer klimatneutralitetsmål.
Områdets förutsättningar
Malms ungdomsgård är en stadsbildsmässigt och kulturhistoriskt betydande del av omgivningen till Övre Malms torg. Den är den enda byggnad från början av 1900-talet som har bevarats. Malms före detta ungdomsgård har inte skyddats med detaljplan, men den tas upp i planeringsprinciperna för Malms centrum från 2021 som en särskilt viktig byggnad med tanke på historiska skikt. Det rekommenderas att byggnaden skyddas i samband med en detaljplaneändring.
Övre Malms torg är en central öppen plats, genom vilken man går till köpcentret Malmintorin kauppakeskus och tågstationen. Både bostads- och affärsbyggnader vetter mot torget. I bostadsbyggnadernas nedre våningar finns affärslokaler, bland annat restauranger och frisersalonger. Det omgivande byggnadsbeståndet har byggts i huvudsak i slutet av 1980-talet. De ursprungliga grannbyggnaderna vid kanten av Malms bygata har rivits.
Områdets gällande detaljplan
I området gäller detaljplan nummer 8415 (16.7.1982).
I detaljplanen tas området upp som ett kvartersområde för offentlig närservice YL. Tomtens byggrätt är 1 000 m² vy. Maximiantalet våningar är två. I detaljplanen skyddas inga byggnader.
Kostnader för detaljplaneändringen
Helsingfors stad äger tomten. Staden bereder försäljningen av byggnaderna. I en pristävling säljs byggnaderna med tomterna. Möjligheten att köpa tomten torde främja utvecklingen av objektet. Planläggningen inleddes på initiativ av staden.
Att detaljplaneändringen genomförs medför inga kostnader för staden, men det höjer områdets värde. Värdet på den byggrätt som planläggs är grovt uppskattat 620 000 euro.
Växelverkan under beredningen av generalplanen
Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplanen samt bemötandena till påpekandena i dessa.
Myndighetssamarbete
I samband med beredningen av detaljplaneändringen har man samarbetat med olika parter inom stadsmiljösektorn. Under beredningen har man dessutom samarbetat med följande myndigheter och parter:
- Helen Elnät Ab
- kultur- och fritidssektorn
- social-, hälsovårds- och räddningssektorn
- samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM)
Myndigheternas ställningstaganden gällde byggnadsskyddsmålen samt brand- och räddningssäkerheten. HRM konstaterade i sitt ställningstagande att den inte har något att påpeka om detaljplaneändringen. De allmänna vattenledningar och avlopp som betjänar området har byggts färdigt. Detaljplaneändringen förutsätter inte att vattenförsörjningen byggs ut eller ledningar flyttas. Bemötandena till ställningstagandena anges i rapporten om växelverkan.
Åsikter
Det kom in en skriftlig åsikt om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet.
Åsikten gällde fågelsäkerheten. Genmälet till åsikten framgår av rapporten om växelverkan.
Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt 29.5.2024–28.6.2024, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen.
Det gjordes inga anmärkningar mot förslaget.
Följande aktörer lämnade in utlåtanden:
- Helen Elnät Ab
- samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT)
- HRM
- kultur- och fritidssektorn / stadsmuseet
Utlåtandena gällde den stadsbildsmässiga lösningen och skyddsbestämmelsen samt vattenförsörjningen. I utlåtandena konstaterades att man inte har något att påpeka om detaljplaneförslaget. Genmälena till utlåtandena anges i rapporten om växelverkan.
Åtgärder efter att detaljplaneförslaget varit offentligt framlagt
Med beaktande av målen med planen är det inte ändamålsenligt att ändra förslaget med anledning av påpekandena i samband med det offentliga framläggandet. Det gjordes inga ändringar i detaljplanekartan eller bestämmelserna efter att förslaget hade varit offentligt framlagt. De övriga kompletteringarna till materialet anges i detaljplanebeskrivningens sista kapitel.
Närmare motiveringar
Motiveringarna till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Befogenheter
Stadsfullmäktige fattar beslut om godkännande av detaljplaneändringar.
Kaupunginhallitus 28.10.2024 § 653
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 38. kaupunginosan (Malmi, Ylä-Malmi) korttelin 38107 tontin 16 asemakaavan muutoksen 10.9.2024 päivätyn piirustuksen nro 12921 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.
Esittelijä
Lisätiedot
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154
Kaupunkiympäristölautakunta 10.09.2024 § 434
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 10.9.2024 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12921 (liite 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 38. kaupunginosan (Malmi, Ylä-Malmi) korttelin 38107 tonttia 16.
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin. Päätösasiakirjat ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli tiimipäällikkö Kaisa Jama. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Kaisa Jama, tiimipäällikkö, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 22980
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 10.05.2024 § 29
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12921 pohjakartan kaupunginosassa 38 Malmi. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12921
Kaupunginosa: 38 Malmi
Kartoituksen työnumero: 13/2024
Pohjakartta valmistunut: 12.4.2024
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Lisätiedot
Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 09 310 31911
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 31883
This decision was published on 14.11.2024
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens besöksadress är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolen är öppen måndag–fredag kl. 8.00-16.15.
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
Till besvärsskriften ska fogas
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154