Vahingonkorvaus, esinevahinko, 9.1.2024, päiväkoti Arabia

HEL 2024-002006
More recent handlings
§ 8
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (myöhemmin hakija) vahingonkorvausvaatimuksen, joka on liittynyt lapsen rikkoutuneisiin silmälaseihin.

Päätöksen perustelut

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14. luku koskee toimialojen johtavien viranhaltijoiden yleistä toimivaltaa. Luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja on 16.6.2020 (§ 81) päätöksellään delegoinut asiaan liittyvää toimivaltaa hallintopäällikölle. Päätöksen mukaan hallintopäällikkö päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammatti- ja aikuisopisto pois lukien ja haettava määrä on enintään 5000 euroa.

Hakemus

Hakija (lapsen huoltaja) on esittänyt 6.2.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 69,00 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Korvausvaatimus on koskenut hakijan lapsen silmälaseja, jotka ovat rikkoutuneet varhaiskasvatuksen toimipisteessä (päiväkoti).

Hakija kertoo 9.1.2024 sattuneesta tilanteesta. Hakijan lapsen silmälasit olivat rikkoutuneet leikin jälkisiivoustilanteessa. Toinen lapsi oli vetänyt hakijan lapsen silmälasien sangasta. Hakijan mukaan lasit menivät rikki siten, että toinen sanka katkesi korjauskelvottomaksi.

Hakemukseen on liitetty silmälasiliikkeen kuitti päivämäärällä 10.1.2024 ja summalla 69,00 euroa.

Asian selvittäminen ja ratkaisu

Varhaiskasvatuksen toimipisteen (päiväkodin) johtaja on 16.2.2024 antanut selvityksensä. Päiväkodin johtaja on vahvistanut hakemuksessa kerrotun tapahtumakulun. Saadun selvityksen valossa tilanne on ollut ns. normaalia päiväkotiarjen toimintaa, jossa lasten valvonta on toteutunut asianmukaisesti. Henkilöstömitoitus on toteutunut tapahtumahetkellä ja koko päivänä lainsäädännön mukaisesti.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Vahingon aiheutuminen ei ole ollut estettävissä asianmukaisesti toteutuneesta valvonnasta huolimatta. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.

Ask for more info

Viljami Sainio, lakimies, puhelin: 09 310 86350

viljami.sainio@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö