A technical disturbance has downed the City of Helsinki's switchboard, causing calls to drop or not go through. We are working to resolve the problem. We apologize for the inconvenience.

Vahingonkorvaus, henkilövahinko, 11.1.2024, Tyynenmerenkatu

HEL 2024-003720
More recent handlings
§ 184

Vahingonkorvausvaatimus, liukastuminen

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 8.3.2024 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakija liukastui 11.1.2024 noin kello 11.15 Tyynenmerenkadulla, noin kahden metrin päässä Jätkäsaaren kirjaston ulko-ovesta. Vaatimuksen mukaan vahinkopaikka oli osittain hiekoitettu, ja vahinkopaikalla oli peilijään päällä irtosoraa, joka liukui jalan alla.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Liukastuminen on tapahtunut jalkakäytävällä, jonka kunnossapitovastuu kuuluu kaupungille jalkakäytävän kohdalla olevana tontin omistajana. Kaupungin velvollisuutena on pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä ja liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisesta jalkakäytävältä. Lisäksi kaupungin velvollisuutena on tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit.

Kaupungin ja kunnossapitoa suorittavan urakoitsijan välillä on sovittu, että kohdetta talvikunnossapidetään tarpeen mukaan auraamalla ja hiekoittamalla. Toimenpiteet alueella tehdään vallitsevien keliolosuhteiden perusteella.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkoalue on aurattu vahinkopäivänä 11.1.2024 noin kello 0.28 ja hiekoitettu kello 2.58. Edelliset talvikunnossapidon toimenpiteet ovat olleet vahinkoa edeltäneenä päivänä 10.1.2024 kello 18.39 tehty auraus ja kello 22.56 tehty hiekoitus.

Urakoitsijan tietoon tai kaupungille ei ole tullut palautteita vahinkopaikan liukkaudesta tai muista talvikunnossapitotarpeista, eikä kaupungille ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia vahinkopaikasta.

Forecan mukaan Kaisaniemen havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkopäivänä 11.1.2024 kello 11 lämpötila on ollut -3,9 °C ja lumen syvyys on ollut 25 cm. Lämpötila on kääntynyt vahinkopäivän 11.1.2024 aamuna kello 8 aikaan pakkaselle oltuaan tätä ennen kahden vuorokauden ajan plussan puolella, vaihdellen 0,1 °C ja 2,4 °C välillä. Vahinkoa edeltäneenä päivänä ja vahinkopäivänä ennen vahinkoa ei ole esiintynyt sateita, ja lumen syvyydeksi on havaintoasemalla mitattu 9.1.–11.1.2024 välisenä aikana 24–26 senttimetriä.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Liukkauden torjuntaa ei ole mahdollista toteuttaa siten, että kulkuväylät eivät koskaan olisi liukkaat (esim. KKO:1998:147). Liukkaudentorjuntatoimenpiteillä ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. (Vakuutuslautakunnan ratkaisu FINE-001397.)

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16). Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikkaa on talvikunnossapidetty kaupungin normien mukaisesti. Vahinkopaikka on aurattu ja hiekoitettu vahinkoa edeltäneenä iltana 10.1.2024 ja uudelleen muutaman tunnin kuluttua vahinkopäivänä 11.1.2024. Myös hakijan vaatimuksessa on kerrottu, että vahinkopaikka on ollut hiekoitettu.

Vallitseva oikeuskäytäntö, asiassa saadut selvitykset ja vahingon tapahtumisen aikaan vallinneet sääolot huomioon ottaen kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen. Kyseinen vahinko on valitettava tapaturma, josta kaupunki ei ole vastuussa.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta myös silloin, kun vaatimus on määrältään yksilöimätön.

Ask for more info

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Decisionmaker

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö