Lasten ja nuorten osallisuussuunnitelma kaudella 2021-2025 sekä nuorten aloiteoikeuden toteutuminen Helsingin kaupungissa 2023

HEL 2024-003910
More recent handlings
This is a motion

Nuorten osallisuuden ja vaikuttamisen edistäminen ja nuorten aloiteoikeuden toteutuminen 2024

Youth Sub-committee of the Culture and Leisure Committee

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto merkitsee tiedoksi nuorten osallisuuden ja vaikuttamisen edistämisen toimenpiteet nuorisopalveluissa sekä nuorten aloiteoikeuden toteutumisen Helsingin kaupungissa 2024.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiyhteiset toimenpiteet lasten ja nuorten osallisuuden edistämiseksi vuonna 2024

Kaupunginhallitus hyväksyi 7.2.2022 lasten ja nuorten osallisuuden edistämisen tavoitteet, mittarit ja johtamisrakenteen kaudelle 2021–2025. Kuluvalle strategiakaudelle määriteltiin kaksi kaupunkitasoista tavoitetta:

  1. jokainen lapsi ja nuori kokee osallisuutta ja uskoo mahdollisuuksiinsa vaikuttaa sekä
  2. lasten ja nuorten ääni kuuluu monipuolisesti kaupungissa.

Yhteisillä tavoitteilla varmistetaan, että lasten ja nuorten osallisuutta edistetään systemaattisesti ja kaupunkitasoisesti. Helsingissä toimii Lasten ja nuorten osallisuuden ohjausryhmä, joka laatii tavoitteiden toteutumista edistäviä toimenpiteitä sekä seuraa tavoitteiden toteutumista sekä lasten ja nuorten osallisuuden kokemuksen kehittymistä kaupungissa.

Vuonna 2024 ohjausryhmä nosti toimintansa painopisteeksi osallisuuden kokemuksen sukupuolittuneisuuteen puuttumisen. Kouluterveyskyselyn mukaan helsinkiläiset tytöt kokevat erittäin heikkoa osallisuutta selvästi poikia useammin. Syventääkseen ymmärrystä heikon osallisuuden kokemuksen taustalla ohjausryhmä kuuli asiantuntijoita ja järjesti dialogin yläkouluikäisille sekä toisella asteella opiskeleville tytöille. Toimenpiteiden määrittely jatkuu vuonna 2025.

Syksyllä 2024 toteutettiin aikuisille suunnattu viestintäkampanja lasten ja nuorten kohtaamisesta. Tavoitteena oli herätellä aikuisia näkemään nuorten jokapäiväinen arvostava kohtaaminen osallisuuden kokemuksen perustana.

Jokaisella toimialalla järjestettiin apulaispormestarien ja kaupungin johdon keskusteluita, joissa lapset ja nuoret voivat tuoda esiin heille tärkeitä asioita. Vuoden 2024 toinen Lasten ja nuorten ääni kuuluu! -tilaisuus järjestettiin kaikkien toimialojen yhteistyönä lasten oikeuksien päivänä 20.11.2024. Tilaisuus kohdennettiin kaupunkiuudistusalueiden lapsille ja nuorille ja teemana oli unelmien Helsinki.

Lasten ja nuorten osallisuuden ohjausryhmä tuotti syksyllä 2023 ”Muistitko lapset ja nuoret?” -suunnittelutyökalun, jonka tavoitteena on auttaa kaupungin hallinnon työntekijöitä huomioimaan lapset ja nuoret asioiden valmistelussa, toiminnan suunnittelussa, palveluiden kehittämisessä ja palautteenkeruussa. Suunnittelutyökalu sisällytettiin vuonna 2024 osaksi koko henkilöstölle suunnattua osallisuuden verkkokoulutuskokonaisuutta (eOppiva).

Suomen UNICEF myönsi syyskuussa 2024 Helsingille ensimmäisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Lasten ja nuorten osallisuuden ohjausryhmä vastaa osaltaan Lapsiystävällisen kunnan toimenpiteiden edistämisestä.

Nuorten osallisuuden ja vaikuttamisen edistäminen nuorisopalveluissa

Nuorisopalvelut jatkoi nuorten budjetin, Helsingin nuorisoneuvoston, nuorten aloitejärjestelmän ja erilaisten avustusmuotojen kehittämistä ja omaehtoisen toiminnan mahdollistamista. Nuorten Ääni -toimitus toi nuorille tärkeitä yhteiskunnallisia asioita esille näyttävästi Suomen suurimmissa medioissa.

Vuonna 2024 Helsingin nuorisoneuvosto työskenteli aktiivisesti nuorten äänen vahvistamiseksi kaupungin päätöksenteossa. Nuorisoneuvosto työskenteli teemaryhmissä, joissa keskityttiin muun muassa turvallisuuteen, koulutukseen, vapaa-aikaan ja nuorten palveluiden parantamiseen. Näiden ryhmien kautta on käynnistetty uusia projekteja, kuten turvallisuutta ja kaupunkitilan viihtyisyyttä kehittäviä aloitteita, selvityksiä nuorten palveluiden saavutettavuudesta sekä hankkeita, joilla pyritään parantamaan julkisten tilojen käytettävyyttä nuorille, sekä edistämään nuorten harrastusmahdollisuuksia ja kulttuuritoimintaa. Vuonna 2024 Helsingin nuorisoneuvosto on vakiinnuttanut valtuustoedustamisen toimintamalleja ja arvioinut puhe- ja läsnäolo-oikeutta kaupunginvaltuustossa.

Nuorten osallistuvan budjetoinnin eli nuorten budjetin eri vaiheisiin osallistui vuonna 2024 yhteensä noin 10 000 yläkouluikäistä nuorta. Nuorten budjetissa nuoret ideoivat, äänestävät ja neuvottelevat siitä, miten nuorisopalveluiden resursseja käytetään. Nuorten budjetissa kerätty nuorten kokemustieto on tekoälyllä tuotettujen analyysien avulla kaupungin kaikkien toimijoiden sekä kumppaneiden käytettävissä. Vuoden 2024 aikana toteutuksessa oli 45 nuorten budjetissa suunniteltua toimenpidettä. Vuoden 2024 aikana Nuorten budjetin prosessia arvioitiin nuorten osallisuuden kokemuksen sekä empatia- ja neuvottelutaitojen vahvistumisen näkökulmasta. Arvioinnin tuloksena syntyi aineisto, jota käytetään Nuorten budjetin prosessia kehittämisessä vuoden 2025 aikana.

Nuorisotyössä on keskeistä vahvistaa nuorten kokemusta osallisuudesta joka päivä, jokaisessa kohtaamisessa. Vuoden 2024 aikana nuorisopalveluissa järjestettiin henkilöstön ja esihenkilöiden keskusteluita osallisuuden vahvistamisesta ja laadittiin kuvaus osallisuutta vahvistavasta työotteesta nuorisotyön arjessa. Kuvauksen tavoitteena on tukea henkilöstön osaamista ja yhteistä ymmärrystä nuorten osallisuuden edistämisestä.

Nuorten aloiteoikeuden toteutuminen Helsingin kaupungissa 1.10.2023-31.12.2024

Nuorten aloite on aloite, jonka tekevät helsinkiläiset 13–17-vuotiaat kaupungin toimintaan liittyvissä asioissa. Aloitteen voi tehdä yksin tai yhdessä useamman nuoren kanssa. Nuorten aloitteet voivat koskea esimerkiksi paikallisia tai koko kaupunkia koskevia asioita, oman asuinalueen julkisia palveluita tai muita nuorten elämään liittyviä aiheita. Nuorten aloiteoikeuden tavoitteena on kannustaa nuorten osallistumista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja samalla tuoda kaupungin eri toimialoille tietoa nuorten toiveista ja tavoitteista.

Aloitteet tehdään Nuorten Helsinki -sivuston kautta tai sähköpostitse tai muuten kirjallisesti kaupungin kirjaamoon. Sivusto on suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Nuorten aloitteiden vireille tulossa ja täydentämisessä niiden käsittelyn aikana noudatetaan hallintolain menettelysäännöksiä. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelut julkaisee aloitteet ja niihin annetut vastaukset Nuorten Helsinki -sivustolla.

Valtuusto hyväksyi 13.9.2023 § 214 nuorten aloitteiden käsittelytapaa koskevan hallintosäännön muutoksen. Hallintosääntö tuli voimaan 1.10.2023 lukien. Nuorten aloitteiden käsittelyssä siirryttiin malliin, jossa aloitteeseen vastaa se toimialalautakunta tai johtokunta, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa ehdotettu asia kuuluu. Valtuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunginhallituksen alaisten viranomaisten toimivaltaan kuuluvissa aloitteissa vastaaja on pormestari. Kaupunginvaltuuston tietoon tuodaan jatkossa vain sellaiset nuorten aloitteet, joissa ehdotetut asiat kuuluvat kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Vastaava käytäntö on kunnan asukkaiden aloitteiden kohdalla.

Lisäksi kaupunginkanslia on linjannut, että aloitteisiin, jotka eivät kuulu kaupungin toimivaltaan, voidaan vastata esimerkiksi kaupunginsihteerin toimesta sähköpostitse.

Nuorten aloitteiden käsittely eroaa jonkin verran muista kuntalaisaloitteista, sillä siinä huomioidaan 13–17-vuotiaiden erityistarpeet sekä aloitteiden merkitys demokratiakasvatuksessa. Nuorisopalvelut on yhdessä kaupunginkanslian ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa laatineet yksityiskohtaisen ohjeistuksen nuorten aloitteiden käsittelystä. Lisäksi jokaiselle toimialalle on nuorten aloitevalmistelun tueksi nimetty hallintoasiantuntija.

Nuorisoneuvostolla on rajattu puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunginvaltuuston kokouksissa sekä puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupungin lautakunnissa. Tämä antaa nuorisoneuvoston edustajille mahdollisuuden ottaa kantaa ja vaikuttaa aloitteiden käsittelyyn. Nuorisoneuvoston edustajat valmistautuvat kokouksiin yhdessä ja mahdollisuuksien mukaan koko nuorisoneuvoston kanssa. Valmistelutapaamiset ovat avoimia ja niihin voidaan kutsua myös muita nuoria mukaan. Edustajat kertovat lautakunnissa olleista asioista ja tehdyistä päätöksistä seuraavassa nuorisoneuvoston kokouksessa.

Nuorisoneuvoston kokouksessa 25.4.2024 käsiteltiin nuorten aloitteiden käsittelytapaa koskeva hallintosääntöuudistus sekä käytiin läpi ohjeistus nuorten aloitteiden käsittelystä. Lisäksi keskusteltiin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan markkinointi- ja viestintäyksikön kanssa aloitteiden viestinnästä ja markkinoinnista. Keskustelun pohjalta laadittiin viestintäsuunnitelma, joka toteutettiin syksyllä 2024.

Lasten ja nuorten osallisuuden ohjausryhmä vastaa nuorten aloitepalvelun säännöllisestä seurannasta ja kehittämisestä (Kvsto 13.9.2023, 214 §). Seuraavan kerran ohjausryhmä käsittelee nuorten aloite asiaa 4.6.2025 kokouksessa.

Nuorten aloitteita on saapunut 1.10.2023–31.12.2024 välisenä aikana yhteensä 37. Neljä aloitetta on edelleen vireillä, ja niiden vastauksia valmistellaan.

Aloitteet kohdistuivat kasvatuksen ja koulutuksen toimialan (9), kaupunkiympäristön toimialan (19), kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan (8) sekä kaupunginkanslian (1) toimintaan.

Aloitteet jakautuvat aihepiireittäin luonto, ilmasto ja ympäristö (5), vapaa-aika ja harrastukset (11), koulu, oppiminen ja osaaminen (8), liikunta ja urheilu (3), liikenne ja liikkuminen (8) sekä turvallisuus (2). Aloitteista 18 koskee koko kaupunkia ja 19 kohdistuu eri kaupunginosiin.

Liitteenä on koonti 1.10.2023-31.12.2024 tehdyistä aloitteista ja niihin annetuista vastauksista.

Toimivalta

Hallintosäännön 2. luvun 17 §:n 1 momentin mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto seuraa nuorten vaikuttamisjärjestelmän ja nuorten aloiteoikeuden toteutumista kaupungissa.

Presenter information

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Ask for more info

Ella Tanskanen, suunnittelija, puhelin: 09 310 89091

ella.tanskanen@hel.fi

Heli Kinnula, suunnittelija, puhelin: 09 310 89144

heli.kinnula@hel.fi