Vahingonkorvaus, esinevahinko, 28.5.2024, Meilahden yläasteen koulu, Henttonen Iivari

HEL 2024-010619
More recent handlings
§ 34

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneesta vaatteesta

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä hyväksyä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen ja myöntää 22,99 euroa korvausta oppilaan rikkoutuneista shortseista.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 8.8.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 22,99 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen perusopetuksen toimipisteessä rikkoutuneista shortseista. Vahingonkorvaushakemukseen liitetty kuitti (22.5.2024) sekä kuvat rikkoutuneesta vaatekappaleesta. Hakijan mukaan siivouspäivässä 28.5.2024 oppilaalle annettu tehtävä on sisältänyt terävää metalliromua ja tehtävässä on ollut riskejä. Viikkoa aiemmin ostetut, aivan uudet shortsit, rikkoontuivat opetustilanteessa.

Perusopetuksen toimipisteestä selvitetyn mukaan 7. vuosiluokan oppilas oli koulun siivouspäivässä siivoamassa teknisen työn luokkaa. Oppilaat oli ohjeistettu kantamaan pilalle menneitä töitä ja vuoden aikana kertyneitä tavaroita roskakatokseen, joka sijaitsee noin 50 metrin etäisyydellä ko. luokasta. Oppilas kaatoi ämpäristä metalliroskia metallikeräysastiaan ja tässä tilanteessa shortsit olivat osuneet johonkin siten että ne olivat repeytyneet. Oppilas huomasi repeytymän siivouksen lopuksi. Koulu tarjosi ompelu/paikkausapua tilanteen jälkeen tekstiililuokassa.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Helsingin kaupunki on vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain nojalla isännänvastuun perusteella sellaisesta vahingosta, jonka Helsingin kaupungin työntekijä tai viranhaltija on tuottamuksellaan aiheuttanut. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin poikkeuksellisesti harkinnan mukaan kohtuussyistä korvata kokonaan tai osittain. Kun huomioidaan vahinkotilanteen olosuhteet ja esineen uutta vastaavuus kohtuulliseksi katsotaan, että hakijan korvausvaatimus hyväksytään.

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö