Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Hunajainen SAM Oy

HEL 2024-012413
More recent handlings
Case 5. / 122 §

Hunajainen SAM Oy:n oikaisuvaatimus elintarviketurvallisuusyksikön päällikön päätöksestä

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto hylkäsi muutoksenhakijan tekemän oikaisuvaatimuksen. Samalla ympäristö- ja lupajaosto pidensi määräykselle 1 annettua määräaikaa siten, että sitä on noudatettava kolmen kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimasta.

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö on 4.2.2025 päivätyllä päätöksellä antanut Hunajainen SAM Oy:lle seuraavat määräykset (liite 1):

1. Hunajavalmisteiden nimien on oltava kuvaavia ja yhtenäisiä. Elintarvikkeista annettavat tiedot eivät saa olla harhaanjohtavia. Tuotteen, jonka valmistuksessa on hunajan lisäksi käytetty muita ainesosia, kuten aromia, nimestä on käytävä ilmi, että kyseessä on hunajavalmiste, jota on esim. maustettu aromilla.

2. Markkinointimateriaalista eri kanavissa on poistettava hyväksymättömät terveysväitteet.

Hunajainen SAM Oy on toimittanut 24.3.2025 valituksen Helsingin hallinto-oikeudelle ja tiedoksi sekä mahdollisia toimenpiteitä varten Helsingin kaupungille koskien 4.2.2025 annettua määräystä (liite 2). Valituksessa Hunajainen SAM Oy vaatii määräyksen 1 kumoamista sekä keskeyttämään määräyksen täytäntöönpanon. Hunajainen SAM Oy on kuitenkin 22.4.2025 ilmoittanut peruttaneensa valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Päätöksen liitteenä on ollut muutoksenhakuohje, jonka mukaan päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle. Muutoksenhaku perustuu elintarvikelain (297/2021) 75.2 §:ään, jonka mukaisesti jaosto on toimivaltainen käsittelemään oikaisuvaatimuksen. Muutoksenhakuasia oli saapunut Helsingin kaupungille oikaisuvaatimukselle asetetun määräajan kuluessa. Helsingin kaupungin ympäristö- ja lupajaosto katsoo olevansa toimivaltainen käsittelemään muutoksenhakukirjelmää oikaisuvaatimuksena.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on 22.5.2025 päivätyllä päätöksellä kieltänyt elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antaman elintarvikelain 55 §:n mukaisen hunajavalmisteiden nimiä koskevan määräyksen täytäntöönpanon siihen saakka, kunnes oikaisuvaatimukseen on annettu ratkaisu (liite 3).

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan hunajan nimeämistä koskevan määräyksen kumoamista.

Asianosaisen mukaan päätöksessä ei ole hallintolain 44 §:n mukaisella tavalla yksilöity sitä, mihin asianosainen on oikeutettu tai velvoitettu taikka miten asia on muutoin ratkaistu. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että päätöksessä ei ole täsmennetty sellaisia käsitteitä kuin harhaanjohtava, kuvaava ja yhtenäinen nimi. Asianosainen katsoo, että päätöksestä ei selviä, miten Hunajaisen tulisi nimetä tuotteita, joissa on hunajan lisäksi käytetty muita ainesosia.

Oikaisuvaatimuksen mukaan Hunajaisen tuotteiden nimet ovat lainmukaisia eivätkä harhaanjohtavia. Asianosainen toteaa, että hunajaa koskeva lainsäädäntö ei aseta estettä nimetä elintarviketta niin, että nimessä käytetään ilmaisua "Hunaja &" silloin, kun hunaja on osa tuotetta. Oikaisuvaatimuksen mukaan Hunajaisen tuotteilla Hunaja & Sitruuna, Hunaja & Minttu & Eukalyptus sekä Hunaja & Inkivääri on elintarviketietoasetuksen mukainen kuvaava ja selkeä nimi. Asianosainen katsoo, että Hunajaisen tuotteiden nimet ovat myös hunajasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (392/2015, hunaja-asetus) mukaisia. Väitteensä tueksi asianosainen esittää, että asetus sallii esimerkiksi nimityksen ”hunajamurot” silloin, kun murojen maustamiseen on käytetty hunajaa. Asianosaisen tulkinnan mukaan Hunajaisen tuotteiden nimet ovat verrattavissa esimerkiksi nimikkeisiin ”hunajamurot” tai ”hunajasinappi”, ja hunaja-sanaa voi käyttää muussakin yhteydessä kuin silloin, kun hunajaa pidetään kaupan sellaisenaan.

Oikaisuvaatimuksen mukaan Hunajaisen tuotteiden nimet vastaavat eurooppalaista nimeämiskäytäntöä, minkä tueksi esitetään muissa EU:n jäsenvaltioissa käytettyjä tuotenimiä. Lisäksi asianosainen toteaa, että Hunajaisen käyttämät "Hunaja &" tai "Hunaja ja" -merkinnät eivät ole harhaanjohtavia, vaan viestivät kuluttajalle selkeästi, että tuote sisältää sekä hunajaa että toista ainesosaa. Oikaisuvaatimuksessa katsotaan, että kaupungin tulkinta hunajatuotteiden nimeämisestä voi johtaa tuotteiden erilaiseen kohteluun eri jäsenvaltioiden välillä sekä kaupan vääristymiseen.

Lisäksi oikaisuvaatimuksessa vaaditaan määräyksen kumoamista luottamuksensuojaperiaatteen nojalla. Ruokaviraston edeltäjä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira piti vuosina 2008–2018 ohjeistuksessaan hyväksyttävänä käyttää "Hunaja ja" -merkintää, jos hunajaan lisättiin vain yhtä makua antavaa ainesosaa. Tämän jälkeen Ruokaviraston ohje on muuttunut. Asianosaisen mukaan hunajan nimityksiin sovellettava lainsäädäntö ei ole muuttunut ja Hunajainen on jo pitkään käyttänyt ”Hunaja &” -tyyppisiä tuotenimiä. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että viranomaisen toimien on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia. Näin ollen Hunajaiselle on muodostunut oikeutettuja odotuksia siitä, että valvontaviranomainen ei muuta tulkintalinjaansa ilman asiallista perustetta.

Kuuleminen

Hunajainen SAM Oy:lle varattiin mahdollisuus antaa vastineensa ennen päätöksentekoa kuulemiskirjeellä 22.5.2025 (liite 4). Hunajainen SAM Oy toimitti 5.6.2025 vastineen (liite 5). Vastineessaan Hunajainen viittaa oikaisuvaatimukseensa sekä toteaa lisäksi, että Ruokaviraston 21.3.2025 esittämä näkemys tai kuulemiskirjeessä todettu ei anna aihetta arvioida toisin Hunajaisen oikaisuvaatimuksessa esittämää. Vastineen mukaan tuotteiden nimeäminen "Hunaja &" tai "Hunaja ja" -merkinnällä ei ole harhaanjohtavaa eikä se poikkea merkityksellisellä tavalla ilmaisuista hunajamurot ja hunajasinappi. Lisäksi Hunajainen toteaa, että määräyksessä omaksuttu tulkinta vääristää jäsenvaltioiden välistä kauppaa ja on EU-oikeuden vastainen. Vastineen mukaan kaupungin ja Ruokaviraston tulkinta määritteestä "hunaja" poikkeaa hunajadirektiivin (neuvoston direktiivi 2001/110/EY) ja muiden säädösten sanamuodosta ja tarkoituksesta. Hunajainen toteaa, että viranomaisen tulkintalinjan muuttuminen on luottamuksensuojan periaatteen vastainen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Hallintolain (434/2003) 49 g §:n mukaan otettuaan oikaisuvaatimuksen tutkittavakseen viranomainen voi muuttaa hallintopäätöstä, kumota päätöksen tai hylätä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuspäätöksessä on annettava perusteltu ratkaisu oikaisuvaatimuksessa esitettyihin vaatimuksiin.

Hallintolain 44.1 §:n 3 kohdan mukaan päätöksestä on käytävä selvästi ilmi päätöksen perustelut ja yksilöity tieto siitä, mihin asianosainen on oikeutettu tai velvoitettu taikka miten asia on muutoin ratkaistu.

Ympäristö- ja lupajaosto viittaa oikaisuvaatimuksen kohteena olevassa päätöksessä lausuttuun. Lisäksi jaosto toteaa, että viranomaisen tehtävänä ei ole antaa yksityiskohtaisia ohjeita tuotteiden nimeämiseen,
vaan puuttua elintarvikesäännösten vastaiseen toimintaan. Päätöksessä on viitattu useisiin tuotteiden nimeämistä koskeviin säännöksiin sekä annettu esimerkkejä sellaisista nimikkeistä, jotka eivät ole elintarvikesäännösten mukaisia. Samoin päätöksessä on riittävästi avattu sovellettavia käsitteitä. Ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että päätöksestä käy selvästi ilmi, mihin asianosainen on velvoitettu.

Hunaja-asetuksen 4.1 §:n mukaan nimeä "hunaja" saa käyttää ainoastaan liitteen 1 kohdassa 1 määritellyistä tuotteista ja sitä on käytettävä pidettäessä kaupan näitä tuotteita.

Asetuksen liitteen 1 kohdan 1 mukaan hunaja on luonnosta peräisin olevaa makeaa ainetta, jonka hunajamehiläinen (Apis mellifera) on tuottanut kasvien medestä tai kasvien elävien osien eritteistä tai kasvien elävillä osilla elävien kasveja imevien hyönteisten eritteistä, joita mehiläiset keräävät, muuttavat yhdistämällä omia tiettyjen itsestään peräisin olevien aineiden kanssa, luovuttavat hunajakennoon, haihduttavat liiallisen veden, varastoivat ja jättävät kehittymään ja kypsymään hunajakakkuihin.

Asetuksen liitteen 2 mukaan, kun hunajaa pidetään kaupan sellaisenaan tai elintarvikkeen ainesosana, siihen ei saa olla lisättynä mitään elintarvikkeiden ainesosia, mukaan lukien elintarvikelisäaineet, eikä siihen saa lisätä muuta kuin hunajaa. Hunajassa on oltava mahdollisimman vähän sen koostumukselle vieraita orgaanisia tai epäorgaanisia aineita. Hunaja ei liitteen 1 kohdassa 3 mainittua taloushunajaa lukuun ottamatta saa sisältää mitään vieraita makuja tai hajuja, eikä se saa olla käynyttä tai alkavassa käymistilassa, eikä sen happamuutta saa olla keinotekoisesti muutettu, eikä sitä saa olla kuumennettu siten, että sen luonnolliset entsyymit ovat joko tuhoutuneet tai merkittävästi heikentyneet.

Mainittu hunaja-asetuksen kohta vastaa hunajadirektiivin (2001/110/EY) liitteessä II säädettyä.

Ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että hunaja-nimitystä voi käyttää joko silloin, kun hunajaa pidetään kaupan sellaisenaan tai silloin, kun hunajaa on sellaisenaan lisätty muuhun elintarvikkeeseen. Jälkimmäinen tilanne soveltuu esimerkiksi nimikkeisiin ”hunajamurot” ja ”hunajasinappi”, koska niissä pääasiallisena elintarvikkeena on murot tai sinappi, johon on lisätty hunajaa. Kumpikaan tilanne ei sovellu tuotteisiin, joissa hunajaan on lisätty muita ainesosia tai aromeja. Asetuksessa nimenomaisesti mainitaan, että hunajaan ei saa olla lisättynä mitään elintarvikkeiden ainesosia eikä hunaja saa sisältää mitään vieraita makuja tai hajuja. Sellaiset nimet kuin ”Hunaja &” tai ”Hunaja ja” viittaavat siihen,
että tuote sisältäisi hunajaa sellaisenaan, vaikka tosiasiassa hunajaan on lisätty vieraita aromeja asetuksen vastaisesti.

Elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 8 artiklan 2 kohdan mukaan elintarviketiedoista vastuussa olevan elintarvikealan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti.

Ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että asetus mahdollistaa jäsenvaltioiden kansallisen lainsäädännön soveltamisen elintarviketietoja koskevassa päätöksenteossa. Lisäksi jaosto totea, että oikaisuvaatimuksen
kohteena olevassa päätöksessä sovellettu tulkinta on sekä EU oikeuden että kansallisen oikeuden mukainen.

Jaosto toteaa lisäksi, että luottamuksensuojaperiaate suojaa vain oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia. Ruokavirasto on muuttanut hunajaa sisältävien tuotteiden nimeämiseen liittyvää ohjeistusta vuonna 2019 vastaamaan paremmin voimassa olevaa lainsäädäntöä. Aiempi ohjeistus ei ole voinut luoda valittajalle sellaisia odotuksia, jotka ovat ristiriidassa oikeusjärjestyksen kanssa.

Ruokavirasto on esittänyt uudelleen näkemyksensä asiassa elintarviketurvallisuusyksikköön 21.3.2025 toimittamassaan sähköpostiviestissä (liite 6), jossa vireillä olevaa asiaa on uudelleen perusteltu. Ruokavirasto on viestissään todennut, että elintarvikkeen nimi on pakollinen tieto pakkauksessa, eikä nimi voi olla muotoa "Hunaja ja ainesosa". Ruokaviraston mukaan tuote ei ole silloin oikein nimetty, jos yksinomaan luetellaan tuotteen valmistuksessa käytetyt ainesosat, vaan tuote tulee nimetä muulla tavalla, esim.” Hunajatuote, mansikanmakuinen”. Ruokavirasto toteaa, että myytävä tuote ei ole enää hunaja, vaan muu tuote, jossa yhtenä ainesosana on käytetty hunajaa.

Ruokaviraston mukaan on huomioitava niin elintarviketietoasetuksen säännökset elintarvikkeen nimeämisestä kuin myös maa- ja metsätalousministeriön asetus hunajasta. Asetuksessa vahvistetaan mitä tuotetta voi nimittää hunajaksi, määritelmät, koostumus ja merkintävaatimukset. Lisäksi toimijalta edellytetään hyviä tiedotuskäytäntöjä (EU N:o 1169/2011, art. 7). Ruokavirasto tuo esille, että elintarvikkeen nimen (esim. Hunajatuote, jossa inkivääriä tms.) ei ole välttämätöntä olla pakkauksen etupuolella, mutta sen pitää olla jossakin kohtaa pakkauksessa selkeästi näkyvissä.

Ruokaviraston mukaan vapaaehtoisesti toimija voi ilmoittaa pakkauksessa kaupallisen nimen tai markkinanimen, mutta sekään ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Jos vapaaehtoisesti korostaa erikseen pakkausmerkinnöissä, että esim. ”sisältää hunajaa”, tällöin tulee usein hunajan määrä samalla ilmoitettavaksi, paitsi, jos esim. käytetään hunajan lisäksi vain muuta ainesosaa/muita ainesosia pieninä määrinä antamaan makua elintarvikkeeseen.

Lisäksi Ruokavirasto mainitsee, että hunajan ja hunajaa sisältävien tuotteiden merkinnöistä on järjestetty viimeksi koulutusta 14.1.2025, johon mm. Suomen Mehiläishoitajain liitto SML ry osallistui. Koulutusmateriaali on myös julkaistu Ruokaviraston verkkosivulla.

Koska Ruokaviraston tulkinta on edelleen sama kuin aiemmin, ja ympäristö- ja lupajaosto on samaa mieltä lainsäädännön tulkinnasta, ei määräystä ole tarpeen muuttaa.

Päätöksen täytäntöönpano

Hallintolain 49 f §:n mukaan päätöstä, johon saa vaatia oikaisua, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä.

Täytäntöönpanon osalta kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toteaa, että elintarviketurvallisuusyksikön päällikön päätös ei ole luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti eikä välittömälle täytäntöönpanolle ole muita, lainsäädännöstä tai yleisestä edusta johtuvia syitä. Näin ollen päätöstä muutetaan siten, että se voidaan panna täytäntöön vasta lainvoimaisena.

Sovelletut oikeusohjeet

Hallintolaki (434/2003) 44, 49 g, 49 f, 60 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus hunajasta (392/2015) 4 § sekä liitteet 1 ja 2

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, elintarviketietojen antamisesta kuluttajille, EUVL L 304, 22.22.2011, 8 artikla

Neuvoston direktiivi 2001/110/EY, annettu 20 päivänä joulukuuta 2001, hunajasta, EYVL L 10, 12.1.2002, liite II

Päätöksen tiedoksianto

Päätös annetaan oikaisuvaatimuksen tekijälle saantitodistuskirjeenä.

Toimivaltaperuste

Helsingin kaupungin hallintosäännön 2 luvun 10.2 §:n mukaan ympäristö- ja lupajaosto toimii, ellei toisin ole määrätty, kunnan elintarvikelain valvontaviranomaisena.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 22.05.2025 § 107

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti kieltää elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antaman elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisen hunajavalmisteiden nimiä koskevan määräyksen 4.2.2025 § 2 (liite 1) täytäntöönpanon siihen saakka kunnes oikaisuvaatimukseen on annettu ratkaisu.

Toimija

Hunajainen SAM Oy, Viikinkaari 6, 00790 Helsinki, y-tunnus: 0684800-2.

Esittelijä
vs. ympäristöjohtaja
Riikka Åberg
Lisätiedot

Helena Rintala, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 20836

helena.rintala@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Ympäristöpalvelut Elintarviketurvallisuusyksikkö Yksikön päällikkö 04.02.2025 § 2

Päätös

Toimija

Hunajainen SAM Oy, Viikinkaari 6, 00790 Helsinki, y-tunnus: 0684800-2

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys

1. Hunajavalmisteiden nimien on oltava kuvaavia ja yhtenäisiä. Elintarvikkeista annettavat tiedot eivät saa olla harhaanjohtavia. Tuotteen, jonka valmistuksessa on hunajan lisäksi käytetty muita ainesosia, kuten aromia, nimestä on käytävä ilmi, että kyseessä on hunajavalmiste, jota on esim. maustettu aromilla.

2. Markkinointimateriaalista eri kanavissa on poistettava hyväksymättömät terveysväitteet.

Määräaika

Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 31.5.2025 mennessä.

Täytäntöönpano

Määräystä on noudatettava elintarvikelain 78 §:n nojalla mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.

Asiaan liittyvät taustatiedot

Hunajainen SAM Oy:lle on tehty elintarvikelain mukaiset tarkastukset 6.3.2024 (Liite 1 Tarkastuskertomus 6.3.2024) ja 24.9.2024 (Liite 2 Tarkastuskertomus 24.9.2024). Tarkastuksella 6.3.2024 todettiin, että Aroma-sarjan tuotteet sisältävät muutakin kuin hunajaa eikä niitä näin ollen voi kutsua nykyisillä nimillä: Hunaja & Sitruuna, Hunaja & Minttu & Eukalyptys sekä Hunaja & Inkivääri. Tuotteiden nimet eivät ole yhtenäisiä eikä niistä tule selkeästi esille, että tuotteet eivät ole pelkkää hunajaa. Nimissä luetellaan erillisiä ainesosia. Toimijalle on huomautettu elintarvikesäännöstenvastaisista nimistä jo ennen tarkastuksia erillisissä yhteydenotoissa.

Toimijalta pyydettiin tarkastuksella 6.3.2024 selvitystä Aroma-sarjan tuotteiden nimistä. Toimijan lähettämän sähköpostiviestin mukaan Aroma-sarjan tuotteiden nimet mm. ovat selkeitä ja kuvaavia eivätkä ne ole ristiriidassa annettujen säädösten ja ohjeistusten kanssa. Lisäksi ne ovat toimijan mukaan vakiintuneita ja tavanomaisia nimiä eivätkä kuluttajaa harhaanjohtavia.

Toimijalle lähetettiin 16.5.2024 sähköpostilla vastine annettuun selvitykseen. Sähköpostissa edelleen edellytettiin pakkausmerkintöjen korjaamista lainsäädännön mukaisiksi. Lisäksi sähköpostissa kehotettiin huomioimaan nimien säädöstenmukaisuus jälkikäteen toimitettujen tuotespesifikaatioiden perusteella. Jälkikäteen toimitetuista tuotteiden ja aromien tuotespesifikaatiosta ilmeni, että osa tuotteista on maustettu ainoastaan aromeilla.

Hunajainen SAM Oy:lle tehtiin uusintatarkastus 24.9.2024. Tarkastuksella todettiin, että elintarvikkeista annettavat elintarviketiedot ovat edelleen harhaanjohtavia. Tuotteiden nimiä ei ollut muutettu kuvaamaan tuotteita paremmin. Nimistä tulee mielikuva, että kyseinen tuote olisi hunajaa. Lisäksi pakkauksen ulkoasussa korostetaan sellaisia ainesosia (minttu/sitruuna/eukalyptys), joita tuote ei todellisuudessa sisällä. Nimistä ei tule esille, että ko. ainesten maku tulee tuotteisiin aromeista.

Tarkastuksella 6.3.2024 todettiin, että toimija on esittänyt nettisivuilla hunajaan liittyvää lääkkeellistä markkinointia. Toimija poisti nettisivuilta lääkkeelliset väittämät. Tarkastuksella 24.9.2024 todettiin, että sivustolla on käytetty terveysväitteitä, joissa annetaan ymmärtää että hunajan ja terveyden välillä olisi yhteys. Hunajaa koskevia EU-komissiolle osoitettuja terveysväitehakemuksia ei ole hyväksytty.

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 8.10.2024 päivätyllä kirjeellä (Liite 3 Hunajainen SAM Oy:n kuuleminen määräyksestä). Toimija on antanut vastineen määräaikaan mennessä (Liite 4 Hunajainen SAM Oy:n vastine 28.10.2024).

Vastineessa toimija toteaa ehdotetun määräyksen kohtaan 1 viitaten, että "Maustettujen hunajiemme nimet ovat lainmukaisia ja oikeanlaisia. Lain mukaan niitä ei kuulu muuttaa nykyiseltään". Lisäksi toimija tuo esille, että Hunaja-direktiivin voimaantulon jälkeen, kuluneen noin 20 vuoden aikana, lainsäädäntö ei ole muuttunut. Toimijan mukaan viranomaisen käsitys nimen muodostamisesta sen sijaan on muuttunut. Hunajien, joihin on lisätty jotain, nimistä on viranomaisilla aiemmin ollut toimijan mukaan yhtenäinen näkemys. Vastineessa todetaan, että "hunaja ja jotain" on ollut perinteisesti Suomessa käytetty tapa nimetä tuotteet, jotka sisältävät muitakin ainesosia kuin hunajaa. Lisäksi vastineessa toimija toteaa: "Valmiste -sanan, tai vastaavan, käytön vaatiminen olisi suomalaiselta viranomaiselta sekä syrjivää että myös Ruokaviraston elintarvikkeiden nimeämisestä antamien ohjeiden vastaista." Toimija pitää sanaa "valmiste" harhaanjohtavana, koska se viittaa toimijan mukaan hunajankaltaisiin valmisteisiin eli ns. keinohunajiin. Lisäksi toimija tuo esille, että muissa EU:n jäsenmaissa maustetut hunajat voidaan nimetä "hunaja ja jotain" tai "jotain hunajassa".

Kuulemiskirjeen ehdotetun määräyksen kohtaan 2 viitaten, toimija toteaa vastineessaan, että "Kotisivuillamme olevat tekstit voimme muuttaa pyydetyin osin".

Koska vastineessa oli useita viittauksia Eviraan, nykyiseen Ruokavirastoon ja epäilyä siitä, että tulkinnat muuttuvat valvovan viranomaisen mukaan, pyysi Elintarviketurvallisuusyksikkö Ruokavirastosta kannanottoa vastineeseen. Ruokavirasto on antanut 20.12.2024 päivätyllä kirjeellä kannanottonsa elintarvikkeen, "hunajan, johon on lisätty jotain" nimeämiseen (Liite 5 Ruokaviraston lausunto 20.12.2024). Kannanotossaan Ruokavirasto ilmoittaa yhtyvänsä Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön näkemykseen siitä, että Hunajainen SAM Oy:n Aroma-sarjan elintarvikkeiden nimet eivät ole yhtenäisiä eikä niistä käy selkeästi ilmi, että kyseessä on aromilla maustetut hunajavalmisteet.

Ruokavirasto tuo kannanotossa esille, että Eviran aikana vuosina 2008-2018 sallittiin käyttää "hunajan, johon on lisätty jotain" -nimissä muotoa "hunaja ja ainesosa". Tämä ohjeistus oli helpotus, jota sai käyttää kun hunajaan lisättiin vain yhtä makua antavaa ainesosaa, esimerkiksi mansikka-aromia tai mansikkaa. Kuitenkin jo tällöin ohjeistettiin, että jos hunajaan lisätään jotakin muuta kuin makua antavaa ainesosaa tai enemmän kuin yhtä ainesosaa, käytetään nimeä Hunajavalmiste. Ohje laadittiin tällöin Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry:n kanssa. Kyseinen ohjeistus todettiin toimimattomaksi, minkä johdosta hunajaa sisältävien tuotteiden nimeämistä koskevaa ohjeistusta muutettiin vuonna 2019. Tällöin Ruokavirasto uudisti ohjetta ”Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille - Ruokaviraston ohje 17068/2” (jäljempänä Elintarviketieto-opas). Kannanotossaan Ruokavirasto tuo esille, että hunajavalmiste -loppuinen ilmaisu on esimerkki. Lisäksi tuodaan esille, että elintarvikevalvontaviranomaisen tehtävänä ei ole laatia yrityksen puolesta elintarvikkeiden nimiä, vaan vastuu on elintarvikealan toimijalla.

Toimija tuo vastineessaan esille, että lainsäädäntö olisi pysynyt samanlaisena, mutta viranomaisen näkemys on muuttunut. Tähän viitaten Ruokavirasto toteaa, että lainsäädäntö on osaltaan tarkentunut kun pakkausmerkintälainsäädäntö ja hunaja-asetus ovat muuttuneet. Kannanotossa Ruokavirasto toteaa, että EU:n yleisen elintarvikeasetuksen ja elintarviketietoasetuksen mukaan elintarvikelainsäädännön yleisenä periaatteena on tarjota kuluttajille lähtökohdat tietoon perustuvien elintarvikevalintojen tekemiseksi ja ehkäistä kaikki menettelytavat, jotka voivat johtaa kuluttajia harhaan. Hunaja-asetuksessa on määritelty, että hunajana myytävään elintarvikkeeseen ei saa lisätä mitään muita ainesosia. Ruokavirasto toteaa katsovansa, että jos hunajaan lisätään muita ainesosia, hunajan koostumus muuttuu. Ruokavirasto katsoo, että mikäli toimija ei kuvaa selkeästi ja ilmoita riittävän yksilöidysti elintarvikkeen nimeä, kuluttaja voi tulla harhaanjohdetuksi elintarvikkeesta, mitä on ostamassa.

Päätöksen perustelut

Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Hunajainen SAM Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Hunajainen SAM Oy ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.

Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1169/2011 (jäljempänä elintarviketietoasetus) mukaan elintarvikkeella on oltava nimi, joko lainsäädännön säätämä virallinen nimi, tavanomainen nimi tai elintarviketta kuvaava nimi. Asetuksen mukaan kuvaavalla nimellä tarkoitetaan nimeä, joka kuvaa elintarviketta ja tarvittaessa sen käyttöä siten, että nimi yksilöi kuluttajan kannalta riittävän selkeästi kysymyksessä olevan elintarvikkeen ja erottaa sen muista tuotteista, joihin se voitaisiin sekoittaa. Lisäksi annettavat elintarviketiedot eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarviketietoasetuksen mukaan elintarviketiedoista vastuussa olevan elintarvikealan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen hunajasta (392/2015) 4 §:n mukaan nimeä ”hunaja” saa käyttää ainoastaan tuotteista, jotka on lueteltu asetuksen liitteen 1 kohdassa 1. Mikäli hunajaan lisätään muita ainesosia, ei nimeä ”hunaja” saa käyttää.

Elintarviketieto-oppaassa tarkennetaan, miten kuvaava nimi muodostetaan. Elintarviketieto-oppaassa on ohjeistettu, että ainesosan määrän ilmoittaminen on pakollista, jos elintarvikkeen nimessä mainitaan jokin sen sisältämä ainesosa tai ainesosaa korostetaan sanoin tai kuvin. Elintarviketieto-oppaan mukaan on nimessä oltava sana ”makuinen”, jos maku tuotteeseen tulee ainoastaan aromista. Elintarviketieto-oppaassa on esimerkkejä hunajaa ja muuta ainesosaa sisältävän tuotteen nimeämiseksi. Hunajaa ja mansikka-aromia sisältävän tuotteen nimi voisi olla esimerkiksi ”Mansikanmakuinen hunajavalmiste”.

Kuten Ruokavirasto tuo kannanotossaan esille, hunajaa sisältäville elintarvikkeille ei sinällään ole EU:n säädöksissä tai kansallisissa säädöksissä säädettyä virallista nimeä tai käyttöön vakiintunutta yhtä tavanomaista nimeä. Ruokaviraston ja elintarviketurvallisuusyksikön näkemyksen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että elintarvikkeen nimi tulee muodostaa mahdollisimman tarkasti siten, että nimi kuvaa elintarviketta ja tarvittaessa sen käyttöä siten, että se yksilöi kuluttajille riittävän selkeästi kysymyksessä olevan elintarvikkeen ja erottaa sen muista tuotteista, joihin se voidaan sekoittaa.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen EU N:o 2017/652 eli ns. valvonta-asetuksen 138 artiklan mukaisesti viranomaisella on velvollisuus varmistaa, että toimija korjaa lainsäädännön vastaisen tilanteen. Elintarviketietoasetuksen 8 artiklan 2 kohdan mukaan elintarviketiedoissa vastuussa olevan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti. Kannanottona toimijan vastineessaan esittämään väitteeseen siitä, että viranomaisen toiminta olisi syrjivää, elintarviketurvallisuusyksikkö toteaa, että viranomaisen velvollisuutena on edellä mainitut säädökset huomioiden varmistaa, että elintarvikealan toimijat noudattavat toiminnassaan EU- ja kansallista lainsäädäntöä.

Kannanottona siihen, mitä toimija tuo esille viranomaisen tulkinnan vaihtumisesta, elintarviketurvallisuusyksikkö viittaa Ruokaviraston lausunnossaan antamaan selvitykseen. Ruokaviraston ohjeistuksessa oli vielä vuoteen 2018 saakka sallittu nimitys "hunaja ja aineosa" tuotteille, joissa oli hunajan lisäksi yhtä muuta makua antavaa ainesosaa. Vuonna 2019 on ohjeistusta kuitenkin tarkennettu elintarviketieto-oppaassa elintarviketietoasetuksen yleisen elintarvikkeen nimeämistä koskevien sääntöjen mukaiseksi. Elintarviketurvallisuusyksikkö noudattaa tätä määräystä antaessaan Ruokaviraston ajantasaista ohjeistusta tuotteiden nimeämisestä.

Hunajainen SAM Oy:llä on kolme Aroma-sarjan tuotetta, jotka on nimetty seuraavasti:

Hunaja & Sitruuna (Ainesosaluettelo: Hunajaa 99,5 % ja aromaattista öljyä sitruunasta)

Hunaja & Eukalyptys & Minttu (Ainesosaluettelo: Hunajaa 99,6 % ja luontaista aromia mintusta ja eukalyptyksesta 0,4 %)

Hunaja & Inkivääri (Ainesosaluettelo: Akaasiahunajaa Euroopasta, inkivääriä ja luonnollista inkivääriaromia)

Kaikissa pakkauksissa on sanoin ja kuvin korostettu nimissä olevia ainesosia (sitruuna/minttu/eukalyptys/inkivääri). Tuotteiden nimet eivät ole yhtenäisiä (lueteltu ainoastaan aineosia) eikä nimistä tule selkeästi esille, että kyseessä on "hunaja, johon on lisätty jotain" eikä pelkkä hunaja. Lisäksi osasta tuotteiden nimistä ja ulkoasusta saa käsityksen, että tuotteet sisältäisivät minttua/eukalyptystä/sitruunaa vaikka todellisuudessa maku tulee aromeista. Inkivääriä sisältävän tuotteen osalta ainesosaluettelossa ei ole ilmoitettu inkiväärin määrää tuotteessa.

Nettisivuilla (hunajainensam.fi) on terveysvaikutuksiin liittyviä ilmaisuja, kuten:

”Lähes puolet hunajan sokereista on rypälesokeria, joka imeytyy, nostaa verensokeritason ja piristää nopeasti”,

”hunaja pitää verensokeritason vakaana pidempään”,

”fruktoosi tarjoaa energiaa käyttöön huomattavasti hitaammin ja siten ylläpitää sokeritasoa”.

Edellä mainitut esimerkit ovat terveysväitteitä, joilla annetaan ymmärtää, että hunajan ja terveyden välillä olisi yhteys. Euroopan parlamentin ja neuvoston ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 mukaisesti markkinoinnissa käytettävien terveysväitteiden on oltava EU-komission hyväksymiä. Hunajaa koskevia terveysväitehakemuksia ei ole hyväksytty EU-komissiossa eikä näin ollen hunajaan liittyviä terveysväitteitä voi esittää. Edellä tuodut viittaukset markkinointimateriaaleihin ovat siis vain esimerkkejä, eivätkä ne ole tyhjentävä luettelo kielletyistä ilmauksista. Säädösten vastainen markkinointi on kiellettyä kaikessa yrityksen markkinointimateriaalissa mukaan luettuna esimerkiksi blogikirjoitukset, sosiaalisen median sisällöt ja vastaavat myynnin edistämiseksi katsottavat aineistot. Elintarviketurvallisuusyksikkö korostaa, että viranomaisella ei ole velvollisuutta osoittaa kaikkia lainsäädännönvastaisuuksia, vaan elintarvikelainsäädännön nojalla toimijalla on vastuu tuntea toimintaansa koskevan lainsäädännön vaatimukset, ja varmistettava että vaatimukset jatkuvasti myös täyttyvät.

Sovellettavat oikeusohjeet

Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 27, 55, 75, 78 §

Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 2017/652 virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, artikla 138

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä

Maa- ja metsätalousministeriön asetus hunajasta (392/2015)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille

Ruokaviraston ohje 17068/2: Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille

Toimivaltaperuste

Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.

Tiedoksiantotapa

Pöytäkirjanote toimitetaan saantitodistuksella Hunajainen SAM Oy:lle

Lisätiedot

Minna Ristiniemi, kaupungineläinlääkäri, puhelin: 09 310 31585

minna.ristiniemi@hel.fi

Helena Rintala, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 20836

helena.rintala@hel.fi

This decision was published on 01.07.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos hallintopäätöstä on oikaisuvaatimusmenettelyssä muutettu tai se on kumottu, oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa kuitenkin hakea muutosta valittamalla myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään sekä viranomainen, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös); 
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Presenter information

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Ask for more info

Helena Rintala, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 20836

helena.rintala@hel.fi

Attachments

1. Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys 4.2.2025
The attachment will not be published on the internet.
2. Oikaisuvaatimus 24.3.2025
The attachment will not be published on the internet.
3. Täytäntöönpanon kielto 22.5.2025
The attachment will not be published on the internet.
4. Hunajainen SAM Oy:n Kuuleminen oikaisuvaatimuksesta 22.5.2025
The attachment will not be published on the internet.
5. Vastine 4.6.2025
The attachment will not be published on the internet.
6. Ruokaviraston sähköposti 21.3.2025
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.