Valtuustoaloite, raitiovaunulinjaan 13 pysäkki Nylanderin puiston ja Pyöräilystadionin väliselle osuudelle Vallilanlaaksoon

HEL 2024-012639
More recent handlings
This is a motion

Ledamoten Sami Muttilainens motion om en hållplats för spårvagn 13 i Vallgårdsdalen

Helsinki City Council

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.

Föredragandens motiveringar

Ledamot Sami Muttilainen och 25 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden utreder kostnaderna och möjligheterna att förbättra tillgängligheten av spårvagn 13 genom att bygga en hållplats mellan Nylandersparken och Velodromen. Detta skulle således även betjäna invånare i Gumtäkt, Kottby, Sofielund, Vallgård och Vallgårdsdalen samt användare av KäPa Campus och fotbollsplanerna.

Med anledning av fullmäktigemotionen har staden utrett en ny hållplats i Vallgårdsdalens park. Utifrån nuvarande uppgifter anses hållplatsen inte vara ändamålsenlig. I och med hållplatsen skulle antalet nuvarande invånare som omfattas av tjänsten på spårvägslinje 13 vara lågt (drygt 400) i jämförelse med alla som bor inom serviceområdet för hela linjens hållplatser i nuläget (över 23 000). Passagerarpotentialen i de nuvarande hållplatsernas influensområde kommer att öka ytterligare under de kommande åren när bostadsbyggandet fortskrider i Sumparn, Hermanstadsstranden och Byholmen.

Fördelarna med att förbättra tillgängligheten är ringa jämfört med olägenheterna för andra passagerare och driften av linjen som orsakas av att restiden blir längre och variationen av körtiderna ökar. Den nya hållplatsen skulle ha en negativ påverkan på attraktiviteten och användningsgraden av spårvägslinje 13. De nya invånarna på Barnmorskeinstitutets område (~850) ökar den föreslagna hållplatsens användarpotential, men den nya markanvändningen är inte förlagt i den planerade hållplatsens omedelbara närhet och antalet påstigna passagerare skulle fortfarande inte räcka till att kompensera antalet passagerare som man går miste om på grund av att restiden blir längre. Bedömningen av huruvida en ny hållplats behövs fortsätter när planeringen, invånarantalet och tidsplanen för byggandet av Barnmorskeinstitutets nya bostadsområde preciseras. När bedömningen fortsätter undersöks närmare även vilken potentiell effekt användarna av Vallgårdsdalens fotbollsplaner samt Campus Gumtäkt har på hållplatsens lönsamhet. Dessutom undersöks andra möjligheter för markanvändning i närområdet som kunde medföra en ökning i antalet passagerare. Utöver detta övervägs samlande av kvalitativ information om vilka konsekvenser hållplatsen och den förlängning av restiden som den orsakar har på nuvarande passagerares val av fordon. Informationen kunde samlas till exempel genom en enkät.

Avstånden mellan hållplatserna på spårvägslinje 13

Ett lämpligt antal hållplatser på en kollektivtrafiklinje är en balansgång mellan geografisk täckning och tillräckligt korta restider. Enligt planeringsanvisningen för Helsingfors spårväg ska sådana spårvägar som betjänar lokal mobilitet ha ett hållplatsavstånd på 500–600 meter för att gångavstånden till hållplatserna och en smidig spårvägstrafik ska stå i balans. Hållplatsavstånden på övergångssträckor kan vara klart längre. På vissa avsnitt är hållplatsavståndet i genomsnitt något kortare än det riktgivande variationsintervallet, till exempel cirka 450 meter på Hermanstads strandväg. Detta är motiverat i en tät innerstadsliknande stadsstruktur. Jämförelsevis är hållplatsavståndet på parkområdet mellan Velodromen och Nylandersparken 1,2 kilometer.

Betydelsen av spårvägslinje 13 i kollektivtrafiksystemet

Spårvägslinje 13 är en lokal tjänst som stöder markanvändningen på det omgivande området. Dess någorlunda korta hållplatsavstånd möjliggör korta gångavstånd och på så vis korta restider vid lokala resor. Cirka 23 000 personer bor för tillfället fågelvägen 400 meter från hållplatserna på spårvägslinje 13. I framtiden kommer linjen att få till och med 15 000 fler invånare, till exempel i Byholmen, Hermanstadsstranden och Sumparn. Avståndet på 400 meter fågelvägen som använts i utredningen utgår från en allmän europeisk uppfattning om en attraktiv tillgänglighet av kollektivtrafiken.

Spårvägslinje 13 har också betydande regionalt värde som en stomförbindelse mellan arbetsplats- och affärsområdena i Böle och Fiskehamnen. Längs linjen ligger flera läroanstalter. Viktiga knutpunkter i kollektivtrafiken utmed rutten är Böle station, Fiskehamnens metrostation och Velodromen. I framtiden kommer även den så kallade Tavasttullens område (nu Nylandersparkens hållplats) att bli en viktig knutpunkt. Spårvägen kommer att bland annat trafikeras av en spårvägslinje till Kronbergstranden. Utöver närområdets invånare använder också arbetstagare och studerande linje 13 för att resa till arbetsplatsen och läroanstalten från olika håll i Helsingfors och även grannkommunerna. För flera användare är resan med spårvagnen en del av en längre resekedja. Därför bör man förhålla sig reserverat till alla lösningar som förlänger restiden.

Passagerarmängder på linje 13 och hur de utvecklats

I oktober 2024 var antalet passagerare på linje 13 cirka 9 500 under en vardag. Kapaciteten dimensioneras enligt Vallgårdsdalens avsnitt mellan velodromens och Nylanderparkens hållplatser, alltså har spårvagnarna flest passagerare på avsnittet i fråga. Passagerarantalen förväntas öka i takt med att bostadsbyggandet längs linjen framskrider. Även förbindelsen till Kronbroarna ökar antalet passagerare genom Vallgårdsdalen.

Den nya hållplatsens konsekvenser på restid och restidsvariation på spårvägslinje 13

En förlängning av restiden består av tiden på hållplatsen samt den tid som det tar för vagnen att sakta ner och accelerera. Ett nytt stopp på en hållplats mellan Velodromen och Nylandersparken skulle absolut sett förlänga resetiden på spårvägslinje 13 uppskattningsvis ½ minuter. Tidtabeller läggs upp med en minuts noggrannhet och en ny hållplats skulle sannolikt ha 1 minuts inverkan på restiden. En större olägenhet vore ökningen i restidsvariation då en del av vagnarna skulle stanna på hållplatsen och en del inte. Enligt den nuvarande trafikeringspraxisen på Helsingfors spårväg (med undantag av snabbspårvägslinje 15) stannar förarna inte fordonet på hållplatsen om det inte finns passagerare på hållplatsen som vill stiga på eller passagerare i spårvagnen som vill stiga av. Ökningen av variationen försämrar trafikens punktlighet och gör det svårare att uppnå både en snabb och pålitlig restid.

Den nya hållplatsens konsekvenser på attraktiviteten, användningsgraden och tillgängligheten av spårvägslinje 13

Förlängningen i restiden på kollektivtrafiklinjen leder till att en del av passagerarna börjar använda en annan rutt eller byter färdsätt helt och hållet. Det kan vara svårt att förutse vilka konsekvenser förlängningarna i restiden kommer att ha. En förlängning på en enda minut av restiden på linje 13 kan orsaka att en bytesförbindelse bryts, till exempel med ett tåg i Böle eller en buss på Velodromen, och då kan en enskild passagerare utsättas för en restidsförlängning på 10 till 15 minuter.

För att den nya hållplatsen kunde öka attraktiviteten och användningsgraden av spårvägslinje 13 skulle den behöva fler nya passagerare än den förlorar på grund av att det nya uppehållet förlänger restiden. Projektet Från Fiskehamnen till Böle bedömde år 2021 att en ny hållplats som förlänger restiden skulle minska antalet passagerare genom Vallgårdsdalen med cirka tusen per vardag.

En ny hållplats vid korsningarna Vallgårdsdalsgången och Tvärgången skulle leda till att spårvägslinje 13 skulle omfatta 400 invånare som inte bor i någon nuvarande hållplats influensområde. Hållplatsens serviceområde har i denna granskning definierats som en cirkel med mittpunkten på hållplatsen och med en radie på 400 meter. De ovan nämnda invånarna bor i huvudsak i Gumtäkt i området mellan Storängsgatan och Gumtäktsstråket. Det finns inte en enda bostadsbyggnad i hållplatsens omedelbara närhet. Utgående från en resvaneundersökning för år 2023 gör 400 invånare cirka 280 resor med kollektivtrafiken i Helsingfors per dag. Om det förmodas att hälften av dessa resor görs i spårvägslinje 13 riktning skulle dagliga resor som drar nytta av hållplatsen uppgå till 140.

Innanför cirkeln som ritas utgående från Tvärgången (r = 400 m) finns också bostäder på stadsdelen Vallgårds sida, många av dem på Karstulavägen. Området i fråga förlitar sig dock först och främst på kollektivtrafiken längs Backasgatan. Till exempel låter Backasbrinkens spårvagnshållplats passagerare färdas i riktning mot Böle. En direkt gångförbindelse från Karstulavägen till den nya hållplatsen är inofficiell till sin karaktär och höjdskillnaderna är stora. Eftersom hållplatsen saknar egentliga gångförbindelser kan man inte anta att den skulle ha stor användarpotential på Vallgårds sida. Det finns så stora brister i tillgängligheten på rutten att äldre personer och personer med nedsatt rörlighet inte alls skulle nå hållplatsen från Vallgårds riktning.

Den nya hållplatsen skulle inte skapa nya arbetsplatser eller andra betydande resmål på spårvägslinje 13 i någon nämnvärd utsträckning. Backasbrinkens simcenter, Urheahallen och gymnasiet Mäkelänrinteen lukio finns i influensområdet av Velodromens hållplats. Även Campus Gumtäkt förblir utanför ett attraktivt gångavstånd; av de nuvarande hållplatserna på linje 13 är Nylandersparken närmare Campus Gumtäkt än den planerade hållplatsen. Den nya hållplatsens serviceområde skulle emellertid omfatta fotbollsklubben Käpylän pallos träningsanläggning (KäPa Campus). Enligt fotbollsföreningens uppgifter använder högst 400 personer träningscentret under en vardag. Det är inte känt hur användarna färdas eller hur färdsätten fördelas. Utgående från kollektivtrafikens färdmedelsandel (24 %) som genomfördes i Helsingfors år 2023 kan man dock bedöma att KäPa Campus skulle bidra med totalt cirka 200 resor i kollektivtrafiken under vardagar.

Enligt en grov sakkunnigbedömning skulle hållplatsen betjäna 150–200 resor under vardagar, alltså antalet personer som kliver på spårvagnen skulle vara 75–100 per vardag (båda riktningar sammanlagt). Bedömningen motsvarar trafikmodellgranskningen som genomfördes för projektet Från Fiskehamnen till Böle. Enligt granskningen skulle antalet personer som kliver på spårvagnen på en hållplats vara 100 under vardagar.

Hur detaljplanen för Barnmorskeinstitutets område påverkar användarpotentialen

Den offentliga detaljplanen för Barnmorskeinstitutets område möjliggör att antalet invånare i det tidigare sjukhusområdet ökar med cirka 850 invånare i framtiden. De nya invånarna bor delvis inom ett verkligt gångavstånd på 400 meter från den planerade hållplatsen. Således ökar de hållplatsens användarpotential. Platsen för den nya markanvändningen ligger dock inte i hållplatsens omedelbara närhet utan vid den övre gränsen av ett attraktivt gångavstånd. Även om hälften av de nya invånarna skulle göra alla sina kollektivtrafikresor via den planerade hållplatsen, skulle antalet påstigna passagerare inte räcka till att kompensera antalet passagerare som förloras på grund av att restiden blir längre. Platsen för den nya markanvändningen betjänas i framtiden främst av busshållplatsparet vid namn Barnmorskeinstitutet på Sofielundsgatan. Dessutom ligger Velodromen, som är en knutpunkt för kollektivtrafiken, på ett gångavstånd på mindre än 600 meter från största delen av området.

Byggandet av en hållplats i Vallgårdsdalen på den plats som önskas i motionen undersöktes vid planeringen av linje 13. Utredningarna visade att hållplatsen inte skulle användas mycket på grund av dess läge. Dessutom skulle hållplatsen öka de operativa kostnaderna och försämra spårtrafikens passagerarservice genom att göra linjerna som använder spåret genom Vallgårdsdalen mindre punktliga. Byggandet av hållplatsen skulle slutligen medföra fler nackdelar än fördelar.

Stadsmiljönämnden och HRT har gett utlåtanden i ärendet. Förslaget stämmer överens med utlåtandena.

Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan behandlas svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter i stadsfullmäktige. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.

Presenter information

Stadsstyrelsen

Ask for more info

Timo Lindén, stadssekreterare, telefon: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi