Valtuustoaloite, autoliikenteen salliminen Kruunuvuoren sillalla

HEL 2024-012666
More recent handlings
This is a motion

Ledamoten Juhani Strandéns motion om att tillåta biltrafik på Kronbergsbron under ombyggnaden av Brändö bro

Helsinki City Council

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Juhani Strandén och 24 andra ledamöter framhåller i sin motion att trafikstockningar som ombyggnaden av Brändö bro orsakar skulle delvis kunna avhjälpas genom att tillåta biltrafik på Kronbergsbron. Om det inte är möjligt att tillåta trafiken i båda riktningar, kunde enkelriktad trafik tillåtas.

Att tillåta biltrafik på spårvägen leder till att en viktig kollektivtrafikförbindelse saktas ner, dess pålitlighet försämras och utryckningstrafikens funktionssäkerhet försvagas. Det skulle medföra strukturella skador i den nyss färdigställda infrastrukturen och dessutom onödiga störningar för invånarna utmed förbindelsen och för Högholmens djurgård med besökare. Biltrafiken på förbindelsen skulle orsaka stockningar i Hagnäskajens, Hagnäsbrons och Havshagsgatans korsning och därigenom försämra trafikförbindelserna till centrum och Södra hamnen. Också på Degerö skulle biltrafiken till förbindelsen belasta gatunätet på ett sätt som staden inte har förberett sig på. Det är inte motiverat att tillåta biltrafik på spårvägsförbindelsen.

Läget med projektet Kronbroarna

Projektet Kronbroarnas byggfas inleddes efter att stadsfullmäktige 25.8.2021 (§ 252) godkände en höjning av maximipriset för projektplanen. Byggnadsarbetena pågår och bron byggs i enlighet med stadsfullmäktiges beslut utgående från att förbindelsen mellan Hagnäs och Kronbergsstranden får användas endast av spårvagnar, cyklister och fotgängare. Utöver dessa får utryckningsfordon använda förbindelsen vid brådskande uppdrag. Förbindelsen har inte planerats eller byggts så att den skulle vara tillräckligt stabil för att möjliggöra kontinuerlig biltrafik.

Avsikten är att öppna Havshagsbron mellan Hagnäs och Knekten för fotgängare och cyklister sommaren 2025. Ett mål i projektet Kronbroarna är att Finkes bro mellan Knekten och Högholmen samt Kronbergsbron mellan Högholmen och Degerö öppnas för gång- och cykeltrafik år 2026. Meningen är att passagerartrafiken på spårvägen via dessa tre broar ska börja år 2027. De nya spårvägarna löper mellan Hagnäs och Uppby samt mellan Böle och Kronbergsstranden.

Tidschema och konsekvensbedömning för ombyggnad av Brändö bro

Ombyggnaden av Brändö bro har schemalagts för åren 2027–2029. Den genomförs alltså efter att projektet Kronbroarna blivit färdigt och spårvägstrafiken till Degerö inletts. Det möjliggör en alternativ kollektivtrafik- och cykelförbindelse till innerstaden under ombyggnaden av bron.

Ombyggnaden medför en långfristig trafikolägenhet som gäller alla färdsätt. Antalet körfält på Österleden mellan Brändö och Sörnäs minskar, vilket försämrar såväl biltrafikens smidighet som busstrafikens smidighet på Österleden. Ombyggnaden av bron påverkar inte direkt metrotrafiken, men begränsningar i den övriga trafiken orsakar extra belastningstryck på metrotrafiken.

Möjligheter att tillåta biltrafik på Kronbergsbron

Förslaget om att tillåta biltrafik på Kronbergsbron skulle i praktiken innebära att biltrafik skulle tillåtas på hela sträckan från Hundholmsvägen i Kronbergsstranden till Havshagsgatans, Hagnäsbrons och Hagnäskajens korsning i Hagnäs.

Förbindelsen skulle löpa från Hundholmsvägen i Kronbergsstranden via en grön spårväg till Kronbergsbron, längs bron till Högholmen, längs en grön spårväg från Mieritzstranden till Mischas och Maschas plats framför Högholmens framtida huvudentré och genom spårvagnshållplatsen. Därefter skulle förbindelsen fortsätta längs Finkes bro till Knekten, längs Containerhamnsgatans gröna spårväg och genom Knektens spårvagnshållplats till Havshagsbron och framför Havshagen längs Hagnäskajens gröna spårväg till Havshagsgatans och Hagnäsbrons korsning. Den eventuella biltrafiken borde styras till Hagnäs eftersom gatunätet i Knekten och Fiskehamnen har inte dimensionerats för genomfartstrafik.

Kronbergsbron och Finkes bro har i detaljplanen anvisats för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Havshagsbron har i detaljplanen anvisats för gång-, cykel- och spårvägstrafik. Hagnäskajens avsnitt mellan Havhagsbron och Havshagsgatan har anvisats för spårvägstrafik. Utryckningstrafik är tillåten och har möjliggjorts i hela den framtida sträckan.

Allmän fordonstrafik är inte möjlig i den ovannämnda sträckan utifrån detaljplanen. Förbindelsen skulle förutsätta även strukturella ändringar bland annat i korsningar för att möjliggöra biltrafik. De gröna spårvägarnas gräsarmering tål inte kontinuerlig gummihjulstrafik på ytan fastän den tillåter tillfällig utryckningstrafik och den trafik som behövs för spårvägens underhåll.

Korsningarna och områdena vid hållplatserna har dimensionerats för spårvägstrafik. Korsningarna har avsiktligt utformats så att fordon inte hamnar i spårvägen av misstag. Den för fordonstrafiken trånga dimensioneringen och bristen på vägmarkeringar ökar risken för konflikter med den fortlöpande spårvägstrafiken, och då skulle det för säkerhetens skull vara nödvändigt att begränsa den för spårvägstrafiken tillåtna hastigheten. Detta skulle fördröja även spårvägstrafiken. Om stockningar i biltrafiken längs broarna avhjälps genom att biltrafik tillåts på Hagnäskajens spårvägsgata, leder det till att trafiken från Sörnäs strandväg och Hagnäsbron saktar ner och stockar sig med anledning av trånga korsningsarrangemang och nödvändiga ändringar i trafiksignalregleringen. Alternativt skulle biltrafiken från broarna få vänta länge på sin tur i trafikljusen, och spårvägstrafiken skulle stå i samma kö.

En eventuell förbindelse för biltrafik skulle locka användare från Degerö och möjligen även från Hertonäs. Detta skulle leda till oförutsägbara trafikmängder på Hundholmsvägen och sannolikt försämra busskollektivtrafikens smidighet mellan Degerö och Hertonäs.

Betydelsen av en spårvägsförbindelse mellan Degerö och innerstaden blir större än normalt under ombyggnaden av Brändö bro. Om biltrafik tillåts på förbindelsen samtidigt, saktar det oundvikligen ner spårvägstrafiken, minskar dess pålitlighet och ökar mängden trafikstörningar. Detta skulle öka trycket på kollektivtrafiken - både metrotrafiken utmed Österleden och busstrafiken genom brobyggplatsen. Biltrafiken skulle också slita den nyanlagda gröna spårvägens ytstrukturer så att det skulle vara nödvändigt att förnya dem.

Även utryckningstrafiken som använder broförbindelsen skulle lida av den ökade biltrafiken i situationer där stockningar finns även på förbindelsen via Brändö bro. Effekten gäller såväl infart till broförbindelsen i innerstaden och på Degerö som körning längs den egentliga förbindelsen.

Om biltrafik tillåts på gator som har planerats endast för spårtrafik i Havshagen och på Knekten och Högholmen medför det avsevärda olägenheter för områdenas trivsel och säkerhet. Att köra på de gröna spårvägarnas gräsarmering orsakar dessutom mycket högre buller än att köra på asfalt.

Att tillåta biltrafiken i bara en riktning skulle inte minska de praktiska problemen. Förbindelsen har byggts som en spårväg och kan inte tillfälligt anpassas för biltrafiken.

Stadsmiljönämnden har gett ett utlåtande i ärendet. Förslaget stämmer överens med utlåtandet.

Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige behandla svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.

Presenter information

Stadsstyrelsen

Ask for more info

Timo Lindén, stadssekreterare, telefon: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi