Valtuutettu Timo Harakan toivomusponsi yhteiseurooppalaisesta kaupunkien aloitteesta, jolla pyrittäisiin vaikuttamaan mobiiliviestimien käyttöjärjestelmien valmistajiin
Valtuutettu Timo Harakan toivomusponsi yhteiseurooppalaisesta kaupunkien aloitteesta, jolla pyrittäisiin vaikuttamaan mobiiliviestimien käyttöjärjestelmien valmistajiin
Päätösehdotus
Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 25.9.2024 § 196 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimista sekä toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle ja tiedoksi muille valtuutetuille.
Esittelijän perustelut
Kaupunginvaltuusto on käsitellessään valtuustoaloitteita lasten kännyköiden käytöstä ja ruutuajasta 25.9.2024 hyväksynyt valtuutettu Timo Harakan seuraavan toivomusponnen:
”Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta valmistella Suomen suurimpien kaupunkien ja eurooppalaisten pääkaupunkien yhteistä aloitetta, jolla mobiiliviestimien käyttöjärjestelmien valmistajia edellytettäisiin, että tietyn ikärajan alittavien käyttäjien sovellusten asetuksissa olisi lähtökohtaisesti (default) tietty aikaraja, esimerkiksi puoli tuntia. Näin kannusteet (nudge) ruutuajan suhteen käännettäisiin ylösalaisin: vain perehtyneimmät vanhemmat kykenevät lisäämään ruutuaikaa, kun nyt tilanne on päinvastainen.”
Toivomusponnen tavoite löytää ratkaisuja lasten ja nuorten ruutuajan vähentämiseksi on hyvin kannatettava. Perusopetuslain muutosta koskeva esitys lisätä opettajien ja rehtoreiden mahdollisuuksia puuttua opetusta häiritsevään toimintaan on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla. Tavoite lakimuutokselle on kirjattu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan. Eduskunta hyväksyi 29.4.2025 lakimuutokset, joilla rajoitetaan mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana (HE 212/2024). Oppilas saa käyttää puhelinta tai mobiililaitetta koulupäivän aikana tietyin rajoituksin. Laitetta voi käyttää oppimistarkoituksessa opettajan luvalla, terveydenhoidossa rehtorin tai opettajan luvalla tai oppilaan apuvälineenä. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2025.
Koulujen järjestyssääntöjen ajantasaisuus tullaan tarkistamaan tämän osalta. Lakimuutoksen ohella myös Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on myös valmisteilla ja käynnissä toimenpiteitä vähentää oppijoiden puhelinten käyttöä koulupäivän aikana. Kasvatus- ja koulutuslautakunta on antanut 18.3. kaupunginhallitukselle lausunnot toivomusponsista digihyvinvoinnin edistämiseksi sekä ruutuaika- ja älylaitesääntöjen luomisesta yhteisöllisesti, joissa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan älylaitteisiin ja digihyvinvointiin liittyviä toimenpiteitä on kuvattu tarkemmin.
Kaupungin kansainvälisen edunvalvonnan osalta kaupunkistrategiansa 2021–2025 mukaisesti Helsinki valvoo kaupungin ja kaupunkilaisten etuja tavoitteellisesti niin kansallisilla kuin kansainvälisillä foorumeilla. Edunvalvonnalla pyritään muun muassa vaikuttamaan Helsingin kannalta olennaiseen kansalliseen ja EU-tason päätöksentekoon, rakentamaan pitkäjänteistä kumppanuutta valtion, korkeakoulu- ja järjestökentän sekä muiden toimijoiden kanssa, lisäämään ymmärrystä Helsingin ja metropolialueen erityisyydestä sekä ennakoimaan ja tunnistamaan mahdollisuuksia sekä kasvattamaan kaupungin tunnettuutta EU-instituutioissa. Edellisen Euroopan komission kaudella hyväksytyt tekoälyasetus ja datasäädös ovat esimerkkejä kaupungin kannalta merkittävästä digitalisaatioon liittyvästä regulaatiosta. Vuonna 2025 komissio on julkaisemassa muun muassa uuden dataunionistrategian, tekoälyn hyödyntämisen strategian sekä pilvipalveluiden kehittämiseen ja käyttöön liittyviä linjauksia.
Helsinki toimii useissa kansainvälisissä verkostoissa, joista eurooppalaisten suurten kaupunkien verkosto Eurocities on keskeisimpiä. Eurocities-verkosto keskittyy toiminnassaan eurooppalaisten kaupunkien vertaisoppimiseen sekä edunvalvontaan EU-instituutioiden suhteen. Suomen suurimmat kaupungit ovat kaikki Eurocitiesin jäseniä, ja esimerkiksi C6-kaupungit tekevät verkoston kautta tiivistä yhteistyötä. Eurocities-verkoston toiminnan painopisteet määrittyvät verkoston viisivuotisstrategian mukaisesti eri teemafoorumien tarkemmiksi tavoitteiksi.
Toivomusponnen aihepiiri liittyy etenkin Eurocities-verkoston Digital Forumin toimintaan, jonka lisäksi sillä on liittymäpintaa Social Affairs Forumiin. Digital Forumin nykyisten puheenjohtajien (Rotterdam ja Bordeaux Métropole) kaudella tavoitteet 2023–2025 kohdistuvat kolmeen temaattiseen painopisteeseen: 1. osallistava ja oikeudenmukainen digitaalinen siirtymä, 2. julkisen hallinnon ja erityisesti kaupunkien datanhallinta ja datan yhteentoimivuus, sekä 3. uusien teknologioiden merkitys kaupungin palveluiden kehittämiseksi. Näiden teemakokonaisuuksien alla jäsenkaupungit pyrkivät edistämään kaupunkien yhteisen tiedon jakamista, valmiuksien kehittämistä ja EU-edunvalvontaa.
Toivomusponsi tuotiin alkuvuodesta 2025 keskusteluasiana Digital Forumin ohjausryhmän (steering committee) keskusteluun. Ohjausryhmään kuuluu foorumin puheenjohtajakaupungit sekä työryhmien puheenjohtajakaupungit. Helsinki on tällä hetkellä foorumin alla toimivan datatyöryhmän varapuheenjohtaja. Ohjausryhmän keskustelussa lasten ja nuorten ruutuaika nähtiin huolestuttavana kehityskulkuna ja keskeisenä yhteiskunnallisena kysymyksenä, ja kaupungit tunnistivat keskustelua käytävän myös omissa kansallisissa konteksteissaan. Verkoston ja yhteisen edunvalvonnan näkökulmasta ohjausryhmäkeskustelussa kaupungit nostivat keskeiseksi huomioksi eurooppalaisten kaupunkien merkittävästi vaihtelevan kompetenssin opetuksen järjestämistehtäviin liittyen. Pohjoismaiden ulkopuolella useissa maissa kaupunkien vastuulla on toteuttaa vain opetuksen infrastruktuuri (esimerkiksi koulutilat) eikä niillä ole siten kompetenssia opetustoimintaan liittyen. Toisekseen digilaitteiden toimintalogiikan muuttaminen käyttöjärjestelmien valmistajien omien toimien sijaan nähtiin todennäköisemmin vaativan yhteiseurooppalaista sääntelyä, jonka suhteen verkoston kaupungit tunnistivat asiassa esimerkiksi yksilön ja perheen itsemääräämisoikeuteen liittyviä kysymyksiä.
Lisäksi asiaa on edistetty Eurocities-verkoston sihteeristön kautta muiden verkoston ryhmien suuntaan. Esimerkiksi Social Affairs Forumin alla toimii koulutusasioihin keskittynyt työryhmä, jonka varapuheenjohtajana toimii Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Verkoston puitteissa järjestetään jonkin verran kaupunkien keskinäistä oppimista edistävää toimintaa digilaitteiden asemasta kuntalaisten arjessa ja kuntapalveluissa eri näkökulmista. Esimerkiksi Amsterdamin kaupunki on järjestänyt verkostossa kaupunkien välisen keskustelun sosiaalisen median vaikutuksista mielenterveyteen helmikuussa 2025. Helsinki voi ja tulee jatkossakin aktiivisella toiminnalla vaikuttamaan niiden verkostojen toimintaan, joissa se aktiivisesti toimii, ja nostaa niissä kaupungin keskeisiä tarpeita keskusteluun huomioiden kuitenkin sen, että kaupunkien toimivallat eroavat toisistaan jäsenmaiden välillä.
Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi muille valtuutetuille.
Presenter information
Ask for more info
Jasmin Repo, Erityisasiantuntija, puhelin: 09-310 39473