Vahingonkorvaus, esinevahinko, 15.8.2024, Baana

HEL 2024-012948
More recent handlings
§ 48

Vahingonkorvausvaatimus kadonneista aurinkolaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (myöhemmin hakija) vahingonkorvausvaatimuksen lapsen kadonneista aurinkolaseista.

Päätöksen perustelut

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14. luku koskee toimialojen johtavien viranhaltijoiden yleistä toimivaltaa. Luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja on 16.6.2020 (§ 81) päätöksellään delegoinut asiaan liittyvää toimivaltaa hallintopäällikölle. Päätöksen mukaan hallintopäällikkö päättää vahingonkovauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammatti- ja aikuisopisto pois lukien, ja haettava määrä on enintään 5 000 euroa.

Hakemus

Hakija on esittänyt 2.10.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 39,00 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Korvausvaatimus on koskenut hakijan lapsen päiväkodin retkellä kadonneita aurinkolaseja.

Hakemuksen mukaan lapsen aurinkolasit olivat kadonneet 15.8.2024 lapsen päiväkotiryhmän retken aikana noin kello 9.15. Hakijan lapsi oli istunut rattaissa selkä ja vaunun kuomu työntekijään päin. Menomatkalla päiväkodin työntekijä oli huomannut, että aurinkolasit eivät enää olleet lapsen päässä. Päiväkotiryhmä lähti heti etsimään aurinkolaseja kuljetulta reitiltä, mutta aurinkolaseja ei löytynyt. Päiväkotiryhmä oli yrittänyt vielä takaisintulomatkalla etsiä aurinkolaseja kyselemällä niitä muun muassa lähikaupoista. Aurinkolaseja ei löytynyt.

Asian selvittäminen ja ratkaisu

Päiväkodin varajohtaja on antanut asiassa selvityksensä 18.11.2024. Päiväkodin varajohtaja vahvistaa, että lapsen aurinkolasit ovat kadonneet hakemuksessa kuvatulla tavalla. Selvityksen mukaan aurinkolaseissa ei ollut silmälasinauhaa, joten ne ovat päässeet vapaasti putoamaan maahan. Silmälasinauha olisi estänyt aurinkolasien putoamisen maahan. Hakijan lapsi on itse saattanut ottaa aurinkolasit pois päästään, tai ne ovat voineet itsekseen pudota lapsen päästä. Aurinkolaseja on etsitty hakijan vahingonkorvausvaatimuksessa ilmennein tavoin sekä vielä seuraavana päivänä. Mahdollista on, että joku on ajanut hakijan lapsen aurinkolasien päältä, jolloin ne ovat rikkoutuneet ja heitetty roskakoriin. Päiväkodin varajohtajan mukaan päiväkodin henkilöstömitoitus oli retkellä asianmukainen.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavassa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että päiväkodissa olisi toimittu yleisten huolellisuuskäytänteiden vastaisesti tai että toiminnan järjestämisessä olisi ollut sen kaltaista normaaliolosuhteista poikkeavaa, mikä olisi edesauttanut tai johtanut vahingon syntymiseen. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslainsäädännön nojalla asiassa korvausvelvollinen. Toimiala on huoltajille suunnatuilla varhaiskasvatuksen verkkosivuilla todennut, että lähtökohtana on, ettei kaupunki vastaa mahdollisesta omaisuuden katoamisesta tai vahingoittumisesta. Vahingonkorvausvaatimus on hylättävä.

Ask for more info

Milla Södö, lakimies, puhelin: 09 310 41254

milla.sodo@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö