A technical disturbance has downed the City of Helsinki's switchboard, causing calls to drop or not go through. We are working to resolve the problem. We apologize for the inconvenience.

Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, AsadGrilli

HEL 2024-013699
More recent handlings
§ 40

Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen AsadGrillille / Stadin Snägärille

Yksikön päällikkö

Päätös

Toimija

AsadGrilli, Teuvo Pakkalan tie 1 A 3, 00400 HELSINKI
y-tunnus 3330296-1

Elintarvikehuoneisto

Stadin Snägäri – liikkuva elintarvikehuoneisto JLG-109

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys

1. Toimijalla on oltava omavalvontajärjestelmä, jolla toimija pyrkii varmistamaan, että elintarvikkeet ovat turvallisia ja elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukaisia.

2. Myyntiautossa JLG-109 on oltava vesipiste, jossa on oltava termoastia tai lämminvesivaraaja tms., jolla talousvesi voidaan lämmittää ja pitää lämpimänä. Vesipiste on varustettava nestesaippualla.

3. Myyntiautossa JLG-109 ei voi pilkkoa salaattia tms. Kaikki raakaaineet on käsiteltävä etukäteen joko tukitiloissa tai hankittava esikäsiteltyinä esim. tukuista.

4. Myytävien elintarvikkeiden allergeenit tai tiedote näiden tietojen saamisesta henkilökunnalta tulee olla asiakkaiden nähtävillä.

5. Oiva-raportti on oltava esillä Ruokaviraston määräämällä tavalla.

Määräaika

Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava korjattava 15.11.2024 mennessä.

Täytäntöönpano

Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.

Asiaan liittyvät taustatiedot

Stadin Snägäri -ruokarekkaan on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 1.6.2024. Tällöin on havaittu, että toimijalla ei ole esittää toimivaa omavalvontajärjestelmää, ruokarekan käsienpesupiste ei toimi, keittiön yleisilme oli hieman sekainen ja likainen, elintarvikkeiden lämpötilat olivat liian korkeita, kylmälaitteiden lämpötiloja ei seurattu eikä kirjattu ylös, myytävien ruoka-annosten allergeeneja ei ollut ilmoitettu eikä kerrottu tietojen saannista henkilökunnalta. Korjaavat toimenpiteet
on edellytetty tehtäväksi 31.7.2024 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus).

Stadin Snägäriin on tehty uusintatarkastus 1.9.2024, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus). Toimija oli hankkinut hanallisen kanisterin vesipisteeseen, mutta vesi ei ollut lämmintä eikä käytössä ollut saippuaa. Toimija oli pessyt lisukkeina tarjottavat kasvikset vesipisteessä ennen niiden leikkaamista autossa. Kylmävetolaatikostossa olevien elintarvikkeiden lämpötila oli liian korkea. Toimijalla ei ollut esittää omavalvontasuunnitelmaa eikä toimija ollut kirjannut lämpötiloja ylös osana omavalvontaa. Myytävien ruoka-annosten allergeeneja ei ollut ilmoitettu eikä kerrottu tietojen saannista henkilökunnalta. Lisäksi uusin oivaraportti ei ollut esillä asiakkaille.

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 18.10.2024 päivätyllä kirjeellä. (Liite 3 Kuuleminen)

Toimija ei antanut vastinetta määräaikaan mennessä.

Päätöksen perustelut

Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta AsadGrilli ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska AsadGrilli ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.

Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. Toimijalla ei ollut esittää järjestelmää eikä omavalvonnan tuloksia.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 852/2004, liitteen II luvun III kohta 2 b:n mukaan myyntiautossa on oltava tarkoituksenmukaiset tilat riittävän henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseksi (näihin kuuluvat muun muassa käsien hygieeniseen pesuun ja kuivaamiseen tarvittavat tilat, hygieeniset saniteettitilat ja pukusuojat) sekä kohta e:n mukaan kuumaa ja/tai kylmää juomavettä on oltava riittävästi saatavilla. Myyntiautossa ei ollut käsienpesupiste toiminnassa eikä saippuaa ollut käytettävissä.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 852/2004, liitteen II luvun III kohta 2 d:n mukaan, jos elintarvikkeita puhdistetaan osana elintarvikealan yrityksen toimintaa, on huolehdittava asianmukaisesti siitä, että tämä tapahtuu hygieenisesti. Myyntiautossa säilytettiin kokonaisia salaattikeriä ja kasvisten käsittelystä oli viitteitä. Myyntiautossa ei ollut vesipistettä kasvisten pesua varten.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 22 §:n mukaan elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 23 §:n mukaan toimijan on noudatettava seuraavia elintarvikkeiden säilytys-, tarjolla olon ja jäähdytyslämpötilavaatimuksia:
6) muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet, mukaan lukien idut, paloitellut kasvikset ja hyönteiset, on säilytettävä korkeintaan 6 °C:ssa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014 6 §:n mukaan pakkaamattomista elintarvikkeista on elintarvikkeen luovutuspaikassa annettava loppukuluttajalle tieto kaikista elintarvikkeen valmistuksessa käytetyistä ja lopullisessa elintarvikkeessa edelleen jossain muodossa olevista ainesosista, jotka ovat elintarviketietoasetuksen 9 artiklan 1 kohdan c alakohdan tarkoittamia allergioita ja intoleransseja aiheuttavia aineita tai tuotteita. Ainesosat on ilmoitettava elintarvikkeen nimellä niin, että käy ilmi elintarviketietoasetuksen liitteessä II mainitun aineen tai tuotteen nimi.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014 8 §:n mukaan elintarvikkeen pakolliset tiedot on ilmoitettava loppukuluttajalle kirjallisesti elintarvikkeen luovutuspaikassa pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla. Edellä tarkoitetut tiedot voidaan 1 momentissa säädetystä poiketen antaa suullisesti edellyttäen, että – elintarvikkeen luovutuspaikassa pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla tavalla ilmoitetaan, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta tai että tiedot ovat kuluttajan saatavissa kirjallisessa tai elektronisessa muodossa ennen ostopäätöksen tekoa ilman ylimääräisiä kustannuksia. Myyntiautossa ei ollut kirjattu allergeeneja ruokalistaan eikä ollut tiedotetta ainesosien sekä allergeenien saatavuudesta henkilökunnalta.

Elintarvikelain (297/2021) 16 §:n mukaan suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevan elintarvikealan toimijan on julkistettava valvontaviranomaisen antama elintarviketoiminnan tarkastuksesta kertova raportti. Ruokavirasto antaa tarkemmat määräykset valvontatietojen julkistamisesta. Elintarviketoiminnan tarkastuksesta annetun viimeisimmän raportin on oltava helposti saatavilla elintarvikealan toimijan internetsivuilla tai muulla vastaavalla tavalla. Lisäksi elintarvikehuoneistossa, jossa kuluttajat asioivat, raportin on oltava esillä sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa kuluttajalle helposti havaittavassa paikassa. Viimeisimmän tarkastuksen oivaraportti ei ollut esillä myyntiautossa.

Sovellettavat oikeusohjeet

Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 15, 16, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 22, 23 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle (834/2014) 6, 8 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, (Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 (Elintarviketietoasetus)

Toimivaltaperuste

Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa

Jos epäkohtia ei ole korjattu päätöksessä asetettuun määräaikaan mennessä, voidaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle esitellä päätösehdotus, jossa määräystä tultaisi tehostamaan uhkasakolla. Mahdollinen uhkasakko voisi olla 10 000 euroa.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.

Tiedoksiantotapa

Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiannolla AsadGrillille.

Ask for more info

Pauliina Talja, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 32052

pauliina.talja@hel.fi

Decisionmaker

Riikka Åberg
yksikön päällikkö

Attachments

1. Tarkastuskertomus_1.6.2024
The attachment will not be published on the internet.
2. Tarkastuskertomus_1.9.2024
The attachment will not be published on the internet.
3. Kuuleminen 18102024
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.