Hankesuunnitelma, perusparannus ja laajennus, Pihkapuiston ala-aste ja päiväkoti Kaunokki, Tuohipolku 10, kaupunkiympäristön toimiala
V 12.3.2025, Pihkapuiston ala-asteen koulun ja päiväkoti Kaunokin perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelma (Pihkatie 11 / Tuohipolku 10, Malminkartano)
Päätös
Kaupunginhallitus esitti seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy Pihkapuiston ala-asteen koulun ja päiväkoti Kaunokin perusparannuksen ja laajennuksen 29.10.2024 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 5 310 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana on enintään 22 410 000 euroa syyskuun 2024 kustannustasossa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankkeen tarpeellisuus
Pihkapuiston ala-asteen koulun ja päiväkoti Kaunokin nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaisia toiminnallisia tavoitteita.
Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Kaarelan peruspiirissä 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa noin 30 lapsella 2030-luvun alkuun mennessä ja kääntyy tämän jälkeen laskuun. Kaarelan peruspiirissä 7–12-vuotiaiden määrän ennustetaan kasvavan noin 270 lapsella 2030-luvun alkuun mennessä ja tämän jälkeen kääntyvän laskuun siten, että alueella asuu ennustekauden lopussa 2038 noin 40 perusopetusikäistä lasta vuoden 2023 toteumaa enemmän.
Pihkapuiston ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asuvien 7–12-vuotiaiden lasten määrän ennustetaan nousevan vuoteen 2031 mennessä noin 90 lapsella vuoden 2023 toteumaan verrattuna. Tämän jälkeen ennuste tasaantuu ja laskee muutamalla lapsella vuosittain.
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Rakennuksen vanhempi osa, jossa yhteiset tilat ja päiväkoti Kaunokki sijaitsevat, on huonokuntoinen ja tullut käyttöikänsä päähän. Varhaiskasvatus tarvitsee uudet tilat korvaamaan purettavan huonokuntoisen päiväkodin nykyiset tilat. Rakennuksen uudempi osa, joka on pääsääntöisesti koulun käytössä, on perusparannuksen tarpeessa.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 29.10.2024 § 292 hyväksynyt 6.6.2023 päivätyn tarveselvityksen.
Hankesuunnitelma
Hankkeessa toteutetaan Malminkartanossa osoitteessa Pihkatie 11 / Tuohipolku 10 sijaitsevien Pihkapuiston ala-asteen ja päiväkoti Kaunokin tekninen ja toiminnallinen perusparannus ja laajennus. Hankkeessa toteutettavilla tiloilla mahdollistetaan nykyisten opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaisen toiminnan järjestäminen. Kohde sijaitsee Malminkartano-Kannelmäki -kaupunkiuudistusalueella.
Pihkapuiston ala-asteen koulussa on tällä hetkellä 233 oppijaa ja päiväkoti Kaunokissa on 102 lasta. Nykyisen rakennuksen vanhemmassa osassa sijaitsevat päiväkotitilat ja yhteisiä tiloja. Käyttöikänsä päässä oleva vanha osa puretaan ja tilalle rakennetaan uusi laajennusosa. Uudempi vuodelta 1998 oleva pääsääntöisesti koulun käytössä oleva rakennuksen osa säilytetään ja perusparannetaan.
Perusparannuksessa ajanmukaistetaan tiloja opetuksen vaatimusten mukaisesti, uusitaan talotekniset asennukset, rakennetaan uusi salaojitusjärjestelmä, korjataan vaurioituneet alapohjat ja vesikatto, hissi peruskorjataan sekä parannetaan rakennustekniikkaa ja energiatehokkuutta. Perusparannettuihin tiloihin sijoittuvat erikoisluokat sekä opetustiloja.
Laajennusosa rakennetaan kahteen kerrokseen nykyisen yksikerroksisen purettavan osan paikalle. Kaksikerroksinen uudisosa on toiminnallisesti ja tilankäytöllisesti tehokas ja se täydentää nykyisen rakennuksen toiminnallisuutta. Uudisosaan sijoittuvat opetus- ja hallintotilojen lisäksi oppilashuollon tilat, päiväkoti kokonaisuudessaan sekä koulun ja päiväkodin tiloista hyvin saavutettavat keittiötilat sekä ruokasali. Koulun pihaa laajennetaan ja päiväkodin piha uusitaan.
Uudet tilat suunnitellaan 332 ala-asteen oppijalle ja lisäksi rakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja 112 lapselle. Tiloilla mahdollistetaan nykyisten opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaisen toiminnan järjestäminen. Uudisrakennuksen myötä käyttöön saadaan ajanmukaiset ja viihtyisät tilat, joissa voidaan järjestää monipuolista toimintaa. Perusparannettu rakennus ja uusi laajennusosa mahdollistaa toiminnalle turvalliset ja terveelliset tilat sekä ajanmukaisen ja viihtyisän toimintaympäristön.
Uudisrakennus suunnitellaan ja rakennetaan tämän päivän normaalia laatutasoa noudattaen voimassa olevien rakennusmääräysten sekä kaupungin omien suunnitteluohjeiden mukaisesti.
Tavoitteena on tilojen monikäyttöisyys. Koulurakennus tulee tarjoamaan tiloja myös asukaskäytölle, mikä otetaan huomioon kulkureittien ja kulunvalvonnan suunnittelussa. Rakennuksen liikuntasali toimii myös äänestyspaikkana.
Hanke toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2021–2025 tavoitteita tarjoamalla turvalliset ja terveelliset oppimisympäristöt alueen lapsille ja suunnittelemalla tilat siten, että niissä on mahdollista järjestää asukkaiden ja paikallisten yhteisöjen toimintaa ja tapahtumia. Hankkeella tavoitellaan ja toteutetaan maailman parasta ja yhdenvertaisinta paikkaa oppia, kunnianhimoista ilmastovastuuta ja luonnonsuojelua. Hankkeessa vaalitaan kaupunginosien omaleimaisuutta ja turvallisuutta sekä rakennetaan toimivaa ja kaunista kaupunkia.
Hankkeesta on laadittu 29.10.2024 päivätty hankesuunnitelma kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun aikana on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvontapalvelujen, ympäristöpalvelun ja pelastuslaitoksen edustajia, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä sekä esteettömyysasiamiestä.
Hankesuunnitelma on liitteenä 1.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan henkilöstön osallistaminen
Päiväkodin ja koulun henkilöstö ovat osallistuneet hankkeen valmisteluun tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Osallistamisen myötä saatu palaute on otettu huomioon suunnitelmien laadinnassa. Henkilöstöä osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen.
Hankkeen laajuus
Hankkeen laajuus on yhteensä noin 5 310 brm² (3 389 hym² ja 4 306 htm²), joka koostuu perusparannuksesta 2 467,5 brm² ja laajennuksesta 2 842 brm².
Kustannukset
Hankkeen kustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä enintään 22 410 000 euroa syyskuun 2024 kustannustasossa.
Tilakustannukset kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle
Hankkeen sisäinen enimmäisvuokra on arviolta 29,97 euroa/htm²/kk eli yhteensä noin 129 046 euroa kuukaudessa ja noin 1 548 548 euroa vuodessa. Tästä pääomavuokra on 23,75 euroa/htm²/kk (sis. investointivastike 12,91 euroa/htm²/kk ja tuottovaatimus 10,84 euroa/htm²/kk), maanvuokra 0,66 euroa/htm²/kk, ylläpitovuokra 4,88 euroa/htm²/kk ja yleiskustannus 0,67 euroa/htm²/kk. Neliövuokran perusteena on huoneistoala 4 306 htm². Nykyinen sisäinen vuokra on 19,36 euroa/htm²/kk eli yhteensä noin 84 699 euroa kuukaudessa ja noin 1 016 390 euroa vuodessa. Vuokralaskelma on hankesuunnitelman teknisenä liitteenä.
Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan urakkavaiheen kustannusten mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.
Hankkeen rahoitus
Vuoden 2025 talousarvion liitteenä olevassa talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2025–2034 on hankkeen suunnittelulle ja toteutukselle varattu yhteensä 19,90 miljoonaa euroa siten, että hankkeen laajuus on 4 440 brm² ja toteutus vuosina 2026–2027.
Hankesuunnittelussa hankkeen laajuus ja kustannukset ovat kasvaneet ja ovat nyt 5 310 brm² ja 22 410 000 euroa, koska hankkeen kuluessa käyttäjän tilantarve täsmentyi. Hanke sijaitsee Malminkartano - Kannelmäki -kaupunkiuudistusalueella ja alueryhmän mukaan tämän toivottiin näkyvän julkisen rakentamisen kaupunkikuvallisessa laatutasossa. Tästä syystä hankkeessa muun muassa päädyttiin käyttämään julkisivumateriaalina kuningaspaneelia. Samoin toivottiin, että taideaukion sisäänkäynti suunniteltaisiin kaupunkikuvallisesti laadukkaaksi ja kutsuvaksi kokonaisuudeksi, ja että aukion viihtyisyyteen ja visuaaliseen näyttävyyteen panostetaan. Hankkeen toteutuksen edellyttämä kasvanut rahoitustarve otetaan huomioon rakentamisohjelman päivittämisen yhteydessä.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Hankkeen toteutus- ja ylläpitovastuut ovat kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden tilat-palvelulla.
Rakennustöiden on tarkoitus alkaa 1/2026 ja valmistua 7/2027. Toiminta tiloissa alkaa 8/2027.
Väistötilat
Väistötilat tarvitaan hankkeen valmistumiseen saakka. Väistötilat järjestetään Malminkartanon väistöpaviljongeissa osoitteessa Arentikuja 3. Väistötila on ratkaistu kaupunkiympäristön ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä tilojen käyttäjiä osallistaen.
Väistötilojen arvioitu tilakustannus käyttäjälle on enintään 31 euroa/m²/kk eli noin 1 400 000 euroa vuodessa.
Lapsivaikutusten arviointi
Tarveselvitysvaiheen lapsivaikutusten arviointi ohjaa hankkeen suunnittelua ja toteutusta sekä tulevan toimintakulttuurin kehittämistä. Suunnittelulla edistetään lasten ja nuorten sekä henkilöstön hyvinvointia.
Tilojen rakentamisella Malminkartanon alueella voidaan varmistaa useammalle alueen lapselle ja nuorelle varhaiskasvatus- ja perusopetuspaikka lähipalveluna. Tilojen sijainti mahdollistaa Pihkapuiston ala-asteen koulun ja päiväkoti Kaunokin toimipisteiden lasten ja oppilaiden koulupolun jatkumisen lähialueella. Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Tilasuunnittelulla edistetään jokaisen lapsen mahdollisuutta kasvaa ja oppia rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Tilat tarjoavat mahdollisuuksia sekä vetäytymiseen ja rauhoittumiseen että yhdessä oppimiseen. Lapsen siirtymiä varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen helpotetaan sijoittamalla eri toimintoja saman katon alle. Samalla mahdollistetaan lapselle ja nuorille tuttujen aikuisten toimiminen lasten kanssa pitkäjänteisesti. Ratkaisu edistää lapsen yhtenäisen opinpolun toteutumista.
Rakennuksen ja piha-alueiden suunnittelussa varmistetaan lasten ja nuorten mahdollisuus leikkiin ja liikkumiseen pihalla ja lähipuistoissa sekä huomioidaan turvallinen siirtyminen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.
Henkilökunnalla on mahdollisuus osallistua pedagogisesti tarkoituksenmukaisten ja sosiaalisesti turvallisten tilojen, sekä yhteisen toimintakulttuurin suunnitteluun. Tilojen ja toimintakulttuurin suunnittelun lähtökohta on oppijoiden hyvinvoinnin, kasvun ja hyvien oppimisen edellytysten turvaamisessa. Lapsille ja nuorille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa tilojen suunnitteluun irtokalustuksen ja pihojen osalta. Lasten osallistaminen toteutetaan yhteistyössä lapselle tutun henkilökunnan kanssa.
Lasten ja nuorten toiminnalliset tarpeet on otettu huomioon toiminta- ja tilasuunnittelussa.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 17.12.2024 § 362 antanut puoltavan lausunnon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelma vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Erityistä huomiota tulee kiinnittää tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta sekä tilojen suunnitteluun.
Lausunto on kokonaisuudessaan asian päätöshistoriassa.
Toimivalta
Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää kaupungin hankkeita koskevista hankesuunnitelmista, kun kustannusarvio ylittää 10 miljoonaa euroa.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 17.12.2024 § 362
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 29.10.2024 päivätystä Pihkapuiston ala-aste ja päiväkoti Kaunokki hankesuunnitelmasta (liite 1).
Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamiselle.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:
Hankesuunnitelma vastaa pääosin tarveselvityksen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Tilojen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota äänieristykseen, äänenvaimennukseen ja valaistukseen. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.
Esittelijä
Lisätiedot
Veijo Hertell, projektiarkkitehti, puhelin:
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 14.11.2024 § 122
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle osoitteeseen Tuohipolku 10 toteutettavan hankkeen perusparannuksen ja laajennuksen 29.10.2024 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäishinta-arvio arvonlisäverottomana on 22 410 000 euroa syyskuun 2024 (RKI) kustannustasossa ja laajuus noin 5310 brm².
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Nina Kivi. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Nina Kivi, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38451
This decision was published on 27.02.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Susanna Hyvärinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 60716