Avustuksen myöntäminen, taide- ja kulttuuriavustukset 2025, taiteen perusopetuksen toiminta-avustukset, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

HEL 2024-015196
More recent handlings
Case 5. / 5 §

Taiteen perusopetuksen toiminta-avustukset vuodelle 2025

Culture and Libraries Sub-comittee of the Culture and Leisure Committee

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi taiteen perusopetuksen toiminta-avustuksia vuoden 2025 määrärahoista yhteensä 5 693 000 euroa liitteen 1 mukaisesti 44 toimijalle.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Ohjeet avustuksen saajille

Toiminta-avustukset maksetaan avustuksen suuruudesta riippuen 1–2 erässä. Korkeintaan 50 000 euron toiminta-avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Yli 50 000 euron avustukset maksetaan kahdessa erässä, joista ensimmäinen erä päätöksenteon jälkeen ja toinen erä 5.9.2025. Maksatuksessa huomioidaan jo saatuna osuutena jaoston 3.12.2024, § 41 mukaisesti maksettu avustusennakko, joka on 25 % vuoden 2024 avustuksen tasosta.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta. 

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta

Avustushakemukset seuraavalle vuodelle on toimitettava 25.9.2025 mennessä.

Avustustoiminnassa noudatetaan Euroopan unionin valtiontukia koskevia säädöksiä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisehtoja (kaupunginhallitus 28.10.2019, § 723), kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178) sekä kulttuurin avustuslajeja ja arviointiperusteita (kulttuuri- ja kirjastojaosto 17.5.2022, § 16). Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin avustusehtojen mukaisesti. Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 15.3.2022, § 47 päättämiä periaatteita koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Nina Gran. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esteelliset: Laura Lintula
Esteellisyyden syy: palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi (hallintolain 28.1 § kohta 4)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen opetusta, joka samalla antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua asianomaisen taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen (laki taiteen perusopetuksesta 1998/633).

Jokainen hakemus on arvioitu suhteessa asetettuihin arviointiperusteisiin, hakemuksia on vertailtu keskenään ja kokonaisarvioinnissa on huomioitu muun muassa käytettävissä olevat määrärahat.

Vuoden 2025 Helsingin taiteen perusopetuksen toiminta-avustusten strategiset painotukset

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 17.12.2024, § 191 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasuunnitelmasta ja tulosbudjetista vuodelle 2025. Toimintasuunnitelman mukaan yksi toiminnan painopisteistä vuonna 2025 on segregaation ehkäisy. Yhtenä tavoitteena on vähentää eroja nuorten toimintakyvyssä ja tulevaisuuden näkymissä eri väestöryhmien välillä nuorten harrastamisen edellytyksiä parantamalla.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on todennut aiemmin kaupunginhallitukselle taiteen perusopetuksen lisärahoitustarvetta koskevassa lausunnossaan 5.9.2023, § 116 että taiteen perusopetuksella on keskeinen rooli varmistettaessa lasten ja nuorten oikeutta kulttuurikasvatukseen ja taiteen ja kulttuurin harrastamiseen Helsingissä. Taiteen perusopetus vahvistaa myös lasten ja nuorten elinikäistä suhdetta taiteeseen ja kulttuuriin. Taiteen ja kulttuurin monipuolisen harrastamisen mahdollistaminen edistää myös UNICEF:in lapsiystävällinen kunta -mallin tavoitteita osallistamisen lisäämiseksi ja segregaatiokehityksen ehkäisemiseksi.

Vuoden 2025 taiteen perusopetuksen toiminta-avustusten määrärahaan ehdotetaan 203 000 euron korotusta (3,7%) vuoden 2024 avustusmäärärahaan nähden. Valtionavustusten leikkaukset eivät vuonna 2025 kohdentuneet taiteen perusopetukseen, joten kaupungin korotettu avustusmääräraha on mahdollista kohdentaa painottaen tasavertaisuutta kaupungin eri alueiden ja eri taideaineiden kesken. Määrärahan korotuksia suunnataan oppilaitoksille, jotka tarjoavat opetusta matalan osallistumisen alueilla, kuten itä-, koillis- ja reuna-alueilla. Tällä kohdentamisella edistetään tarveperustaisten alueiden sosiaalista kehittymistä ja tuetaan lasten yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua taideopetukseen eri kaupunginosissa.

Avustusmäärärahojen kohdentamisessa otetaan huomioon myös taloudellinen tasapuolisuus. Korotuksia myönnetään oppilaitoksille, jotka tarjoavat taloudellisin tai sosiaalisin perustein harkinnanvaraisia vapaaoppilaspaikkoja tai alennettuja oppilashintoja. Lisäksi korotuksia ohjataan oppilaitoksille, jotka madaltavat osallistumisen esteitä tarjoamalla edullisia opetusryhmiä.

Oppilaitosten välisiä eroja avustussumman ja oppilasmäärän suhteen tasapainotetaan lisäämällä niiden oppilaitosten avustusta, jotka saavat pienintä oppilaskohtaista avustusta. Tämän vuoden 2024 avustuksissa aloitetun tarkastelun ja korotusten tavoitteena on varmistaa, että kaikilla oppilaitoksilla on mahdollisuudet tarjota laadukasta taideopetusta ja resursseja oppilailleen. Lisäksi halutaan tukea oppilaitosten mahdollisuutta ylläpitää toimintaansa pitkällä aikavälillä.

Vuoden 2025 hakukierroksen toteutus

Vuoden 2025 taiteen perusopetuksen toiminta-avustusten hakuaika päättyi 26.9.2024 klo 16.00. Toiminta-avustuksia ei myönnetä määräajan jälkeen jätetyille hakemuksille. Tämän asian käsittelyssä on 44 hakemusta. Haettu summa on yhteensä 6 854 000 euroa.

Edellisen vuoden avustuksen käyttöä valvotaan toiminta-avustuksen hakemisen yhteydessä ja tarkemmin tätä seuraavana vuonna valmistuvien tilinpäätösten ja toimintakertomusten kautta.

Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 1, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 12.12.2023, § 178. Lautakunta on myös päättänyt periaatteet koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita 15.3.2022, § 47.

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.

Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723, päättämiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.

Valtiotukiarviointi

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Asian valmistelun yhteydessä on kaikkien tuettavaksi esitettävien toimijoiden osalta erikseen arvioitu, täyttyvätkö SEUT 107 (1) artiklan kriteerit.

Arvioinnissa on päädytty siihen, että kaikkien tuettavaksi esitettyjen toimijoiden osalta SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty. Arvioinnissa on katsottu, että tuettu toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, sillä toiminta on alueellista, se ei todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muissa jäsenvaltioissa järjestettävästä samanlaisesta toiminnasta ja tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen. (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197). Näin ollen EU:n valtiontukisäännökset eivät tule sovellettaviksi.

Close

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 03.12.2024 § 41

Close

This decision was published on 11.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Ask for more info

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37006

nina.gran@hel.fi

Ulla Bergström, kumppanuspäällikkö, puhelin: 09 310 22013

ulla.k.bergstrom@hel.fi

Veikko Kunnas, kulttuurin edistämisen päällikkö, puhelin: 09 310 37002

veikko.kunnas@hel.fi