Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Lida Hashemi Oy / Elias Döner Kebab City Center

HEL 2024-015781
More recent handlings
§ 50

Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Lida Hashemi Oy:lle/ Elias Döner Kebab City Center

Yksikön päällikkö

Päätös

Toimija

Lida Hashemi Oy, Piispanpiha 7 A 7, 02200 Espoo

Elintarvikehuoneisto

Elias Döner Kebab City Center, Kaivokatu 8, 00100 Helsinki

Elintarviketurvallisuuspäällikön määräys

1. Myyntitiskin yhteyteen tulee asentaa vesipiste käsien pesua varten.

2. Kevytsoraharkkoa olevat seinät pitää pinnoittaa niin, että ne ovat helposti puhtaana pidettävät.

3. Jäähdytykseen tulee olla jäähdytyskaappi. Jäähdytyksestä pitää olla kirjanpito, jolla osoitetaan, että jäähdytys tapahtuu korkeintaan neljässä tunnissa alle kuuteen celsiusasteeseen.

Määräaika

Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 31.1.2025 mennessä.

Täytäntöönpano

Elintarviketurvallisuuspäällikkö päätti määrätä, että elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.

Asiaan liittyvät taustatiedot

Elias Döner Kebab City Centeriin on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 17.9.2024. Tällöin on havaittu puutteita elintarvikehuoneiston tiloissa, tilojen kunnossa, käsienpesupisteen varustelussa, kuumana säilytettävien elintarvikkeiden lämpötiloissa sekä elintarvikkeiden jäähdyttämisessä. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 10.11.2024 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City Center 17.9.2024).

Elias Döner Kebab City Centeriin on tehty uusintatarkastus 14.11.2024, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City Center 14.11.2024).

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 27.11.2024 päivätyllä kirjeellä. (Liite 3).

Toimija ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.

Päätöksen perustelut

Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Lida Hashemi Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Lida Hashemi Oy ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.

Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004
(Yleinen elintarvikehygienia-asetus) liitteen II mukaan elintarvikehuoneiston tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elias Döner Kebab City Centerin myyntitiskin yhteydestä, jossa liha kypsennetään ja annokset koostetaan,
puuttuu vesipiste.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004
(Yleinen elintarvikehygienia-asetus) liitteen II mukaan elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettävien tilojen seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä ja sileää, toimintojen kannalta sopivalle korkeudelle ulottuvaa pintaa, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia. Elias Döner Kebab City Centerin tiloissa, joissa käsitellään elintarvikkeita, on kevytsoraharkkoa olevia pinnoittamattomia seiniä.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 (Yleinen elintarvikehygienia-asetus) liitteen II mukaan, jos elintarvikkeet on säilytettävä viileässä tai tarjoiltava viileinä, ne on jäähdytettävä mahdollisimman pian lämpökäsittelyvaiheen jälkeen, tai jos niitä ei lämpökäsitellä, viimeisen valmistusvaiheen jälkeen, sellaiseen lämpötilaan, joka ei aiheuta terveysriskiä. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §:n mukaan kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa. Elias Döner Kebab City Centerissä ei ole jäähdytykseen menetelmää, jolla jäähdytyksen lain mukaisuus varmistetaan eikä jäähdytyksestä ole omavalvontasuunnitelman mukaista kirjanpitoa. Jäähdytykseen ei ole jäähdytyskaappia.

Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

1. Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City Center 17.09.2024
2. Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City-Center 14.11.2024
3. Lida Hashemi Oy:n kuuleminen 27.11.2024.

Sovellettavat oikeusohjeet

Elintarvikelaki (23/2006) 1 §, 55 §, 75 §, 78 §
Hallintolaki 34 §, 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (1367/2011) 23 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, liite II

Toimivaltaperuste

Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa

Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, ympäristölautakunnalle tullaan esittelemään päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuuspäällikön antamaan määräystä tullaan tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakko tulisi tässä tapauksessa olemaan 5 000 euroa.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje on liitteenä

Tiedoksiantotapa

Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Lida Hashemi Oy:lle.

Ask for more info

Kristiina Rydman, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 21844

kristiina.rydman@hel.fi

Decisionmaker

Riikka Åberg
yksikön päällikkö

Attachments

1. Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City Center 17.09.2024
The attachment will not be published on the internet.
2. Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City-Center 14.11.2024
The attachment will not be published on the internet.
3. Lida Hashemi Oy:n/ Elias Döner Kebab City Centerin kuuleminen elintarvikelain 55 §:n mukaisesta määräyksestä
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.