Poikkeaminen, Laajasalo, Laajasalonkaari 35
Laajasalo, Laajasalonkaari 35, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 49. kaupunginosan (Laajasalo) korttelin 49100 tonttia 23 koskevan poikkeamishakemuksen seuraavilta osin:
- Poikkeaminen asemakaavasta nro7415 osoitetusta pääkäyttötarkoituksen mukaisesta rakennusoikeudesta:
- tonttitehokkuus e = 0,2 nousee tonttitehokkuuteen e = 0,25
Maksu
2 910 euroa
Hakija
**********
Rakennuspaikka
49. kaupunginosan (Laajasalo) korttelin 49100 tontti 23 (tonttijako vireillä)
Hakemus
Hakija hakee poikkeamispäätöstä rakennusoikeuden korotukselle. Tonttitehokkuus e= 0,20 nousisi e = 0,25.
Toimenpide on tarkoitus toteuttaa siten, että tonttikokonaisuus (900 m²) jaetaan hallinnanjakosopimuksella kahteen osaan (alueen 1 pinta-ala on 496 m² ja alueen 2 pinta-ala on 404 m²). Haettaessa rakennuslupaa alueelle 2 toteutetaan esitetty hallinnanjako ja haetaan samalla purkamislupaa alueen 1 rakennuksen osittaiselle purkamiselle.
Haetun poikkeamispäätöksen mukainen ratkaisu poikkeaa voimassa olevasta asemakaavasta nro 7415 siten, että asemakaavan sallima pääkäyttötarkoituksen mukainen enimmäiskerrosala kasvaa seuraavasti: Koko tontin (alueet 1 ja 2) kerrosala 180 m² kasvaa 45 m²:llä eli on yhteensä 225 m². Alueen 1 kerrosala on yhteensä 124 m². Alueen 2 kerrosala on yhteensä 101 m².
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että korotettu rakennusoikeus vastaa useimmilla kaupungin uusilla pientaloalueilla olevaa tonttitehokkuutta e = 0,25. Kyseisellä asemakaava-alueella on myös jo aikaisemmin toteutettu vastaavanlaisia korotuksia, joista viimeisin on vastaavalla poikkeamispäätösmenettelyllä toteutettu rakentaminen osoitteessa Laajasalonkaari 16 a. Vastaavaa poikkeamista ollaan lisäksi hakemassa myös osoitteessa Laajasalonkaari 30. Perusteluiden mukaan korotus alustavan suunnitelman mukaisesti ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen, koska uudisrakennustyyppi on suunniteltu mahdollisimman hyvin soveltuvaksi kyseiseen ympäristöön ja on rakennusoikeuden lisäyksen jälkeen kaikilta muilta osin asemakaavan mukainen.
Hakija hakee lisäksi poikkeamista lisärakennusoikeudesta, mikä hakemuksen mukaisesti muutettaisiin siten, että lisärakennusoikeus olisi 25 % asuntokerrosalasta. Tontin (1 + 2) lisäkerrosala olisi 0,25 x 225 m² = 56 m². Alueen 1 lisäkerrosala on 0,25 x 124 m² = 31 m². Alueen 2 lisäkerrosala on 0,25 x 101 m² = 25 m².
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että lisärakennusoikeutta kasvatetaan, mutta lisäystä kohtuullistetaan, jotta rakentaminen ei muodostuisi merkittäväksi. Hakijan perustelun mukaan lisärakennusoikeuden toteuttaminen asemakaavan mahdollistamalla tavalla olisi poikkeamispäätöksen jälkeen paljon merkittävämpi kuin haettu muutos. Hakijan mukaan nykyinen lisärakennusoikeus kasvaa vain 2 m2:llä. Hakija muistuttaa, että mainitulla kaava-alueella aikaisemmin myönnetyssä poikkeamispäätöksessä (osoite 16a) lisärakennusoikeus pidettiin asemakaavan mukaisena ja kyseinen rakentaminen on johtanut huomattavasti tiiviimpään rakentamiseen kuin mitä nyt haetaan. Myös pienellä kaava-alueella (no. 11788 v. 2008) Repossaarentien varressa on mahdollistettu kaavamuutoksella usealle tontille huomattavasti enemmän rakentamista kuin mitä nyt haetaan.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 22.2.1977 vahvistettu asemakaava nro 7415. Asemakaavan mukaan rakennuspaikalle saa asuntokerrosalan lisäksi rakentaa asukkaiden käyttöön tarkoitettuja varasto-, autosuoja-, huolto- ja virkistystä palvelevia tiloja enintään 15 % tontin asuntokerrosalasta. Tämän lisäksi saa rakentaa autokatoksia, joiden kerrosala on enintään 15 m²/asunto, kuitenkin enintään 15 % asuntokerrosalasta.
Pientaloaluekokonaisuus, jolla rakennuspaikka sijaitsee, on Helsingin yleiskaavassa 2016 osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A3 sekä A4 joita kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on A4 alueella pääasiassa alle e = 0,4 ja A3 alueella pääasiassa e = 0,4 – 1,2.
Rakennuspaikalla sijaitsee nykyisin vuonna 1954 rakennettu omakotitalo, jota on laajennettu vuonna 1965 rakennetulla matalalla, autotallin ja asuintilaa sisältävällä rakennusosalla.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Selvitys naapureiden kuulemisesta ja heidän mahdollisuudestaan tehdä muistutus on liitetty hakemusasiakirjoihin. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin 2 kpl:
- Muistuttajalla ei ole huomautettavaa tonttitehokkuuden nostamisen osalta, mutta muistuttaja haluaa tulla kuulluksi rakennuslupavaiheessa mm. rakennuksen korkeuden sekä hulevesisuunnitelmien osalta.
- Muistuttaja ei anna suostumusta rakentaa 4 m lähemmäs tontin rajaa.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakijalta ei ole määräaikaan mennessä saapunut vastinetta.
Päätöksen perustelut
Haettu poikkeaminen tonttitehokkuuden korottamiseksi ja rakennusoikeuden kasvamiseksi pääkäyttötarkoituksen mukaisen kerrosalan osalta voidaan toteuttaa koska maankäytön tehostaminen alueella on yleiskaavan tavoitteiden mukaista ja mahdollistaa maakäytön tehostamista hyvien joukkoliikenneyhteyksien läheisyydessä.
Poikkeamisen erityinen syy on asuntorakentamisen edistäminen.
Toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Poikkeamista lisärakennusoikeuden määräksi 25 % asuntokerrosalasta ei voida myöntää, vaan lisärakennusoikeuden osalta noudatetaan nykyisiä kaavamääräyksiä, jotka selkeästi jyvittävät lisärakennusoikeuden määrän varasto-, autosuoja-, huolto- ja virkistystä palvelevien tilojen sekä erikseen laskettavien autokatosten osalta. Näin ollen haettu toimenpide aiheuttaa haittaa kaavan toteuttamiselle.
Poikkeamisen myöntämiselle ei ole maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämää erityistä syytä.
Hakemuksesta poiketen, lisärakennusoikeuden osalta noudatetaan nykyistä kaavamääräystä, missä tontille saa asuntokerrosalan lisäksi rakentaa asukkaiden käyttöön tarkoitettuja varasto-, autosuoja-, huolto- ja virkistystä palvelevia tiloja enintään 15 % tontin asuntokerrosalasta, jonka lisäksi saa rakentaa autokatoksia, joiden kerrosala on enintään 15m²/asunto, kuitenkin enintään 15 % asuntokerrosalasta. Lisärakennusoikeuden määrä lasketaan poikkeamispäätöksen mukaisesta korotetusta rakennusoikeudesta.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2024, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
This decision was published on 07.02.2025
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 12 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 12 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Pekka Tainio, arkkitehti, puhelin: 09 310 70632