Virkasuhteen täyttäminen, kaupunkiympäristön toimiala, palvelut ja luvat, ympäristöpalvelut, tiimipäällikkö, KYMP-03-86-24

HEL 2024-017488
More recent handlings
§ 2

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristöpalvelujen ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikön tiimipäällikön viran täyttäminen

Ympäristöjohtaja

Päätös

Ympäristöjohtaja valitsi ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikön ympäristövaikutusten arviointi -tiimin tiimipäällikön virkaan (vakanssi 035472) hallintotieteiden maisteri Jenni Kuja-Aron 1.4.2025 alkaen 4 661,02 euron tehtäväkohtaisella kuukausipalkalla.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Virassa on 2,5 kuukauden koeaika.

Päätöksen perustelut

Hakuprosessin ja viran kuvaus

Virka tuli avoimeksi vakinaisen viranhaltijan irtisanouduttua 31.3.2025 lukien.

Valintapäätös perustuu kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtajan päätökseen 19.12.2024 § 58, jolla on siirretty hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaista toimivaltaa ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijoita ja työntekijöitä.

Virka oli julkisesti haettavana 9.12.2024-3.1.2025. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa, Työmarkkinatorilla, Duunitorilla, Joblyssa sekä toimialan somessa.

Tiimipäällikön tehtävänä on vastata ympäristövaikutusten arviointi -tiimin johtamisesta ja kehittämisestä sekä tiimin toimialaan kuuluvista asiantuntijatehtävistä. Hän toimii tiimin kuuden asiantuntijan esihenkilönä. Tiimipäällikkö valmistelee pääkaupungin ilmansuojelu- ja meluntorjuntalinjauksia sekä niiden toimeenpanoa ja seurantaa. Hän on tiiviisti mukana kehittämässä kestävää Helsinkiä maankäytön suunnittelun, hankkeiden, laajan sidosryhmäyhteistyön ja kumppanuuksien kautta.

Kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Tehtävässä edellytetään vahvaa ja monipuolista ympäristönsuojelun osaamista ja kokemusta sekä erinomaisia valmiuksia esihenkilötyöhön

Eduksi luetaan maankäytön suunnittelun, ilmansuojelun ja meluntorjunnan tuntemus. Eduksi luetaan myös kaupunkiorganisaation tuntemus, käytännön johtamiskokemus, hyvä englannin kielen taito sekä kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä. Hakijan halua ja kykyä kehittää Helsingistä kestävää kaupunkia pidetään tärkeänä.

Virkaa täytettäessä tulee varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Rekrytointiprosessi toteutettiin anonyymisti. Haastateltavat valittiin anonyymin yhteenvedon perusteella, jossa ei ole nähtävissä hakijan nimeä, ikää, sukupuolta tai äidinkieltä. Anonyymin rekrytoinnin vuoksi lisätietojen antajana toimi henkilö, joka ei osallistunut hakemusten käsittelyyn. Anonyymisyys poistettiin, kun haastateltavat oli valittu ja haastattelukutsut lähetetty.

Määräaikaan mennessä virkaan haki 22 henkilöä, joista kuusi täytti kelpoisuusehdot. Hakijaluettelo ja hakijayhteenveto ovat olleet päätöksentekijän käytettävissä päätöstä tehdessä.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin kolme hakijaa, joilla arvioitiin viran kelpoisuusehtojen lisäksi olevan hakemuksessa esiin tuotuja edellytyksiä johtaa tuloksekkaasti ja strategian mukaisesti tiimin toimialaan kuuluvia asiantuntijatehtäviä. Lisäksi haastatteluun kutsutuilla nähtiin olevan edellytyksiä innostavaan lähiesihenkilötyöhön. Johanna af Hällströmiä, Kyösti Kanervaa ja Jenni Kuja-Aroa haastattelivat 15.-16.1.2024 vs. ympäristöjohtaja Riikka Åberg sekä yksikön päälliköt Katariina Serenius ja Laura Walin.

Johanna af Hällström on valmistunut filosofian maisteriksi Kuopion yliopistosta 2004. Hän on toiminut Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla johtavana asiantuntijana 1.9.2024 alkaen. Tämän lisäksi hän on toiminut toimialalla ta. yksikön päällikkönä/ilmastojohtajana 1.12.2023-7.4.2024 ja tiimipäällikkönä 2020–2024. Hän on toiminut toimialalla myös ympäristötaloussuunnittelijana 2010–2020, jonka aikana hän on työskennellyt va. yksikön päällikkönä 1.3.-31.8.2020 sekä vs. tiimipäällikkönä 2018–2020 ja 17.8.-16.12.2015. Hän on työskennellyt myös Helsingin kaupungilla ekotukitoiminnan koordinaattorina 2006–2010, projektityöntekijänä Suomen luonnonsuojeluliitossa 2005–2006 sekä korkeakouluharjoittelijana ympäristöministeriössä 1.9.2004-13.2.2005.

Hakemuksen ja haastattelun perusteella Johanna af Hällströmillä on hyvää kokemusta ympäristönsuojelun erilaisista tehtävistä niin asiantuntija- kuin esihenkilöroolissa. Hänen osaamisessaan korostuu kaupunkiympäristön toimialan ja koko kaupunkiorganisaation hyvä tuntemus ja kyky hahmottaa laajoja kokonaisuuksia.

Kyösti Kanerva on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta 2017. Hän on toiminut tarkastajana Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla 1.8.2019 alkaen. Lisäksi hän on työskennellyt toimialalla asiantuntijana 1.10.2024-31.1.2025, vs. tiimipäällikkönä 12.7.-29.9.2024, 23.5.-14.6.2024 ja 1.12.2023-17.3.2024 sekä vs. ympäristötarkastajana 2020–2023 ja teknisen alan harjoittelijana 25.3.-31.7.2019.

Hakemuksen ja haastattelun perusteella Kyösti Kanervalla on hyvää kokemusta ympäristönsuojelun valvontatehtävistä ja maankäytöstä alueiden käytön näkökulmasta. Hänen osaamisessaan korostuu ilmansuojelun ja meluntorjunnan viranomaistehtävien käytännön tuntemus.

Jenni Kuja-Aro on valmistunut hallintotieteiden maisteriksi 2010 Tampereen yliopistosta. Hän on toiminut Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla vs. tiimipäällikkönä 17.12.2024 alkaen. Tätä ennen hän on toiminut toimialalla johtavana ympäristöasiantuntijana 1.5.2023 alkaen sekä ympäristöasiantuntijana 2018–2023 ja ympäristötarkastajana 2015–2018. Lisäksi hän on työskennellyt Suomen Kuntaliitossa asiantuntijana 1.5.2016-30.4.2017 ja 1.6.-31.12.2014 sekä Kangasalan kunnalla ympäristötarkastajana 1.9.2010-15.3.2015, ympäristöharjoittelijana 2009–2010, projektisihteerinä 10.3.-30.9.2008 ja ympäristöalan harjoittelijana 14.5.-19.8.2007.

Hakemuksen ja haastattelun perusteella Jenni Kuja-Arolla on syvällinen ymmärrys ympäristövaikutusten arviointi -tiimin tehtäväkentästä ja sen linkittymisestä kaupungin muihin prosesseihin ja kaupunkiympäristön toimialalla maankäytön suunnitteluun. Hänen osaamisessaan korostuu tästä asiantuntemuksesta kumpuava tulevaisuusorientoitunut kehittämisote.

Kaikilla haastatetuilla on verrattain monipuolista ja vahvaa osaamista ja kokemusta ympäristönsuojelusta, ymmärrystä tiimin toiminnan kytkennöistä Helsingin kaupungin muihin prosesseihin sekä valmiudet toimia esihenkilönä. Kyösti Kanervaan verrattuna Johanna af Hällströmin ja Jenni Kuja-Aron osaamisessa ja kokemuksessa korostui tiimin tehtäviin kuuluvien ympäristönsuojelun edistämis- ja kehittämistavoitteiden tuntemus, toimialan sisäisten verkostojen hahmottaminen sekä tiimin kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksien tunnistaminen.

Henkilöarviointiin kutsuttiin haastattelujen jälkeen Johanna af Hällström ja Jenni Kuja-Aro. Henkilöarvioinnit suoritti Psycon Oy 27.-28.1.2025.

Arviointi

Tiimipäällikön tehtävänä on vastata ympäristövaikutusten arviointi -tiimin johtamisesta ja kehittämisestä sekä tiimin toimialaan kuuluvista asiantuntijatehtävistä. Hän toimii tiimin kuuden asiantuntijan esihenkilönä. Tiimipäällikkö valmistelee pääkaupungin ilmansuojelu- ja melun-torjuntalinjauksia sekä niiden toimeenpanoa ja seurantaa. Hän on tiiviisti mukana kehittämässä kestävää Helsinkiä maankäytön suunnittelun, hankkeiden, laajan sidosryhmäyhteistyön ja kumppanuuksien kautta. Tehtävässä painottuu laaja-alainen ympäristönsuojelun osaaminen ja kokemus, maankäytön suunnittelun, ilmansuojelun ja meluntorjunnan tuntemus, sekä innostava, kehittämisorientoitunut ja tuloksellinen johtajuus.

Lopullinen vertailu suorittiin kärkihakijoiden Johanna af Hällströmin ja Jenni Kuja-Aron välillä.

Tehtävä edellyttää vahvaa ja monipuolista ympäristönsuojelun osaamista ja kokemusta sekä erinomaisia valmiuksia esihenkilötyöhön. Johanna af Hällströmillä on monipuolista kokemusta ympäristösuojelusta erilaisista asiantuntijatehtävistä sekä esihenkilökokemusta ilmastoyksikön ja ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikön päälliköiden sekä ympäristöasioiden hallinta -tiimin tiimipäällikön sijaisina sekä ilmastotiimin tiimipäällikkönä. Hänen osaamisessaan painottuvat ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen teemat. Johanna af Hällströmillä on erinomaiset valmiudet toimia esihenkilönä aikaisemman kokemuksensa ja käymänsä esihenkilökoulutuksen pohjalta. Jenni Kuja-Arolla on niin ikään laajasti kokemusta ympäristönsuojelun eri osa-alueista. Hänen osaamisessaan painottuvat maakäytön ympäristönvaikutusten ja meluntorjunnan teemat. Jenni Kuja-Arolla on erinomaiset valmiudet esihenkilönä toimimiseen. Hän on toiminut tiimipäällikön ensimmäisenä sijaisena ympäristönvaikutusten arviointi -tiimissä usean vuoden ajan, ja hän on johtanut ympäristönpalvelujen sisäistä maankäytön ympäristönvaikutusten koordinoinnin työryhmää. Hän on suorittanut valmentavan koulutuksen kaupungin esihenkilöksi ja Jyväskylän avoimessa yliopistossa johtamisen opintoja työhyvinvointiteemaan keskittyen.

Kummallakin hakijalla on tehtävässä eduksi katsottavaa maankäytön suunnittelun, ilmansuojelun ja meluntorjunnan tuntemusta. Johanna af Hällström tuntee nämä ympäristövaikutusten arvioinnin tiimin työlle keskeiset teemat oltuaan yksikön päällikön sijaisena puolen vuoden ajan. Hän on myös syventänyt osaamistaan etenkin maankäytön suunnittelun osalta yhdyskuntasuunnittelun pitkällä kurssilla.

Jenni Kuja-Arolla on syvällinen maankäytön suunnittelun, ilmansuojelun ja meluntorjunnan tuntemus hänen työskenneltyään tarkastajan, asiantuntijan ja johtavan asiantuntijan tehtävissä kunta-alalla näiden kysymysten parissa lähes viidentoista vuoden ajan.

Molemmilla on myös eduksi luettavaa kaupunkiorganisaation tuntemusta, hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot sekä kykyä toimia verkostoissa. Johanna af Hällström on työskennellyt pitkään Helsingin kaupungilla ja hän tuntee kaupungin organisaation erinomaisesti. Hän toimii monissa horisontaalisissa ryhmissä ja on luonut vahvat asiantuntijaverkostot, ja hän on verkostoitunut myös kansainvälisesti erityisesti ilmastonmuutokseen liittyvissä teemoissa. Jenni Kuja-Aro on myös työskennellyt Helsingin kaupungilla pitkään ja verkostoitunut aktiivisesti etenkin maankäytön suunnittelun, meluntorjunnan ja ilmansuojelun kannalta keskeisten toimijoiden kanssa. Hänen verkostotyöskentelyssään korostuu sosiaalinen kyvykkyys, jonka myötä hän pystyy huomioimaan erilaisia näkökulmia ja fasilitoimaan työskentelyä kohti yhteensovitettua, kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua.

Johtamistyön raameina ovat Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivet. Tiimipäälliköllä on ymmärrystä kaupungin strategiasta sekä sitä tukevista tavoitteista. Hän innostaa alaisiaan omalla esimerkillä ja johtaa heitä johdonmukaisesti ja eettisesti. Toimeenpanokykyä tarvitaan tehtävien delegoimiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi yhdessä tiimin kanssa. Johanna af Hällström on rauhallinen, vastuuntuntoinen johtaja, jonka vahvuutena korostuu kokonaisuuksien hyvä hahmottaminen ja siihen nojaava operatiivisen toiminnan vakauttava johtaminen. Hän osoittaa erinomaista kykyä olemassa olevien suunnitelmien tehokkaan toimeenpanon johtamiseen. Jenni Kuja-Aron johtamisote on valmentava, yhteistyötä rakentava, vuorovaikutuksellinen sekä ratkaisukeskeinen. Johtamisessaan hän huomioi tavoitteiden saavuttamisen ja toiminnan strategiset lähtökohdat ja innostaa uusien näkökulmien etsimiseen. Hän osoittaa kykyä ketterään päätöksentekoon ja valmiuksia, näkemyksellisyyttä ja motivaatiota kehittää toimintaa.

Kielitaidosta hakijat ovat esittäneet oman arvion hakemuksessaan ja lisäksi kielitaitoa arvioitiin haastattelun yhteydessä. Johanna af Hällströmillä ja Jenni Kuja-arolla on virassa edellytettävää hyvää suomen kielen kirjallista ja suullista taitoa sekä tyydyttävää ruotsin kielen taitoa. Lisäksi heillä on eduksi katsottavaa hyvää englannin kielen taitoa.

Ympäristöjohtaja katsoo hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuvan kokonaisarvion perusteella, että Jenni-Kuja-Arolla on parhaat edellytykset hoitaa tiimipäällikön virkaan kuuluvia tehtäviä. Hänen valintaansa puoltavat syvällinen ymmärrys tiimin tehtäväkentästä ja sen kytkeytymisestä kaupungin kehittämisen, suunnittelun ja suunnitelmien toteuttamisen prosesseihin sekä erinomaiset verkostojohtamisen taidot ja innostava, kehittämisorientoitunut johtamistyyli.

This decision was published on 11.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Laura Walin, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 33250

laura.walin@hel.fi

Decisionmaker

Riikka Åberg
vs. ympäristöjohtaja