Hankerahoitus, Horizon Europe CLIM-NEUTRAL-EU hanke, kaupunkiympäristön toimiala
Osallistuminen EU:n Horizon Europe -ohjelman rahoitushakuun hankkeessa ”CLIM-NEUTRAL-EU – Climate Neutral Urban Spaces in Europe”
Päätös
Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan komission Horizon Europe -ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”CLIM-NEUTRAL-EU – Climate Neutral Urban Spaces in Europe”.
Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ilmastoyksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja vastaaman sen hausta ja hallinnoinnista todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin arviolta 750 000 euroa varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Haettava tuki kattaisi kulut kokonaisuudessaan.
Päätöksen perustelut
Kansainvälisen CLIM-NEUTRAL-EU – Climate Neutral Urban Spaces in Europe -hankkeen päätavoite on suunnitella, testata ja edistää kaupunkien kyvykkyyksiä päästä nollapäästöihin puhtaan energian, kestävän liikenteen ja vihreän infrastruktuurin avulla. Helsingin kaupunki osallistuu Hampurin ammattikorkeakoulun koordinoimaan hankkeeseen partnerina, ja Helsingin osahankkeen toteutuksesta ja hallinnoinnista vastaa kaupunkiympäristön toimialan ilmastoyksikkö. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosina 2026–2029.
Kaupunkiympäristön toimiala on esittänyt Helsingin kaupungin osallistumista Horizon Europe -rahoitusohjelman hakuun ”HORIZON-MISS-2024-CIT-01-01 - Rethinking urban spaces towards climate neutrality” hankkeessa ”CLIM-NEUTRAL-EU – Climate Neutral Urban Spaces in Europe”. Horizon Europe on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin keskeinen rahoitusohjelma, joka muun muassa torjuu ilmastonmuutosta, auttaa saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja tukee EU:n kilpailukykyä ja kasvua.
Helsingin kaupungin tavoite CLIM-NEUTRAL-EU -hankkeessa on ilmastonmuutokseen sopeutumisen vahvistaminen rankkasadetulvien ja kantakaupungin lämpösaarekeilmiön lieventämisen avulla. Hanketyön kohteena on kantakaupungin sekaviemäröidyn alueen katuverkoston viherryttäminen ja hulevesien luonnonmukaisen hallinnan edistäminen. Helsinki toteuttaa hankkeessa malliesimerkin hulevesien syntypaikalla viivyttämisestä kadun peruskorjauksessa sekaviemärin eriyttämisen yhteydessä. Helsinki pyrkii malliesimerkin mukaisesti vaikuttamaan viherrakenteen suunnitteluun luonnonmukaisen hulevesien hallinnan ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen paremmaksi huomioimiseksi myös muissa sekaviemärin eriyttämisen katukohteissa. Lisäksi hankkeessa kehitetään organisaation toimintatapaa ja prosesseja viherrakennetta lisääväksi katujen suunnittelussa ja korjauksessa.
Kun malliesimerkki on valittu, sen suunnittelu edennyt ja konsepti on hahmottumassa, hankkeeseen palkattava projektipäällikkö suunnittelee hulevesien viivyttämiseen ja katuympäristön pienilmaston parantamiseen vaikuttavaa viherrakennetta myös muihin kantakaupungin katuremontti- ja eriyttämiskohteisiin, jotta oppeja saadaan skaalattua sekä konkreettisesti katuympäristöön että linjaorganisaation toimintatapoihin ja prosesseihin. Työn yhteydessä tehdään intensiivistä yhteistyötä HSY:n kanssa, jotta viemäriverkostoasiat saadaan huomioitua. Myös SYKE osallistuu Helsingin malliesimerkin toteuttamiseen vastaamalla vaikutusten seurannasta. SYKE mittaa hankkeen aikana vedenlaatua, pienilmastoon vaikuttavia tekijöitä ja tutkii myös saavutettavuusnäkökulmaa.
Hankkeen pääpartnerina ja rahoituksen hakijana toimii Hampurin ammattikorkeakoulu. Helsingin kaupunki osallistuu hankkeeseen partnerina. Kokonaisuudessaan hankkeessa on yhteensä 24 kumppania eri Euroopan maista (mm. Saksa, Kreikka, Italia, Suomi, Romania, Puola, Kroatia, Liettua, Kypros, Luxemburg, Iso-Britannia). Hankkeen suunniteltu kokonaisbudjetti on noin 14 miljoonaa euroa, josta EU-tuen osuus on 100 prosenttia. Helsingin kaupungin suunniteltu partneriosuus on arviolta 750 000 euroa, jonka tuki kattaisi kokonaisuudessaan. Hanke on suunniteltu toteutettavaksi ajalla 1.1.2026–31.12.2029.
Helsingin osahanke toteuttaa kaupunkistrategian painopistettä ”kunnianhimoista ilmastovastuuta ja luonnonsuojelua” ja vastaa erityisesti sen seuraaviin kirjauksiin: ”Ilmastonäkökulma huomioidaan erityisesti kaupunkirakentamisessa, liikkumisessa ja energiaratkaisuissa. Tavoitteena on hiilineutraali Helsinki, joka saavuttaa tavoitteensa, toimii esimerkkinä ja tekee enemmän kuin osuutensa ilmastonmuutoksen torjunnassa.” ”Etenevä ilmastonmuutos edellyttää myös sopeutumista sen vaikutuksiin. Helsinkiläisten elämänmuodon, terveyden ja omaisuuden suojaaminen turvataan. Tavoitteena on Helsinki, joka on varautunut sään ääri-ilmiöihin ja niiden välillisiin vaikutuksiin. Ilmastonmuutokseen vaikutuksiin sopeutuminen vaatii varautumista niin lisääntyneisiin helle- ja kuivuusjaksoihin kuin voimakkaisiin sateisiin ja tulevina vuosikymmeninä jopa vedenpinnan nousuun. Tämän edellyttämiin toimiin tartutaan ja varautumisen on näyttävä kaupunkisuunnittelussa sekä uudis- ja korjausrakentamisessa.” ”Ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi puiden ja vehreyden määrää kaupungissa lisätään. Toimiva viherrakenne mahdollistaa hulevesien hallinnan, tulvariskien minimoimisen ja vähentää lämpösaarekeilmiöitä.”
Kansliapäällikön tekemän delegointipäätöksen (4.8.2021 § 164) mukaan strategiajohtaja päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta miljoonaan euroon asti.
This decision was published on 11.02.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Ask for more info
Kajsa Rosqvist, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 32058
Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685