Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, vapaan sivistystyön opintoseteliavustus maahanmuuttajanaisten työllistymistä edistävään suomen ja ruotsin kielen koulutukseen, Opetushallitus, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Avustuksen hakeminen, Erityisavustus Vapaan sivistystyön opintoseteliavustus maahanmuuttajanaisten työllistymistä edistävään suomen ja ruotsin kielen koulutukseen, OPH
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Opetushallituksen erityisavustusta, Vapaan sivistystyön opintoseteliavustusta maahanmuuttajanaisten työllistymistä edistävään suomen ja ruotsin kielen koulutukseen.
Erityisavustusta haetaan Mukana -hankkeelle – Maahan muuttaneet kotona lasta hoitavat naiset koulutus- ja työelämäpolulla / Invandrarkvinnor på stigen till utbildning och arbetsliv, yhteensä 294 637 euroa. Avustuksen suunniteltu käyttöaika on 1.8.2025−31.12.2026. Hankehakemus, hakemuksen liitteet ja hakutiedote liitteenä.
Haettavan erityisavustuksen osuus Helsingin kaupungin suomenkieliselle työväenopistolle on 212 220 euroa.
Helsingin kaupungin ruotsinkielisen työväenopiston (Arbiksen) osuus haettavasta erityisavustuksesta on 82 417 euroa.
Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa apulaisrehtori Anne Rasskasovin toimimaan Opetushallituksen sähköisessä asiointipalvelussa asiointiroolissa hankehakemuksen osalta.
Päätöksen perustelut
Opetushallitus avasi maahanmuuttajanaisten kielikoulutukseen kohdennetun opintoseteliavustuksen haettavaksi 11.12.2024. Opetushallitus on varautunut jakamaan avustusta enintään 5 miljoonaa euroa. Avustus myönnetään vuoden 2025 määrärahasta. Myöntämisen edellytyksenä on, että eduskunta hyväksyy tarkoitukseen kohdennetun määrärahan valtion talousarviossa 2025. Hakemuksen tulee olla tallennettuna hakujärjestelmään viimeistään 4.2.2025 klo 16.15.
Haettavalla opintoseteliavustuksella voidaan tukea sellaisten maahanmuuttajanaisten suomen ja ruotsin kielen koulutusta, joilla ei ole oikeutta kotoutumissuunnitelmaan ja joiden koulutusta ei tästä johtuen voida rahoittaa 100-prosenttisella valtionosuusrahoituksella tai joiden koulutusta ei muutoin voida rahoittaa 100-prosenttilla valtionosuusrahoituksella.
Maahanmuuttajanaisten kielikoulutukseen suunnattua valtionavustusta ei saa käyttää valtionosuudella rahoitettavan koulutuksen lisätukena, vaan avustus kohdennetaan erillisten koulutusten suunnitteluun ja toteutukseen. Avustusta voidaan käyttää osittain myös kohderyhmien aktivoinnista, opetusjärjestelyistä sekä hakevan ja tukevan toiminnan palveluista aiheutuviin kustannuksiin. Omarahoitusosuutta ei vaadita.
Opintoseteliavustuksella tuettavien koulutusten tavoitteena on edistää maahanmuuttajanaisten työllistymisen edellytyksiä vahvistamalla suomen ja ruotsin kielen osaamista tarkoitukseen erityisesti suunnitelluilla koulutuksilla. Avustuksella on tarkoitus luoda uusi koulutuksen toimintamalli, jolla parannetaan maahanmuuttajataustaisten naisten työllistymisen edellytyksiä.
Mukana-hankkeen tavoitteena on edistää maahan muuttaneiden naisten työllistymisen edellytyksiä järjestämällä suomen ja ruotsin kielen koulutusta ja ohjausta Helsingin työväenopistossa ja Arbiksessa, ja sitä kautta nopeuttaa työelämään pääsyä, vahvistaa osallisuutta ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä yhteiskunnasta.
Helsingin väestönkasvu nojaa vahvasti ulkomaalaistaustaisten muuttoon sekä ulkomailta että muualta Suomesta. Tämän vuoksi muuttajien onnistunut kotoutuminen ja työllistyminen on kaupungille tärkeää. Vieraskielisten työttömyysaste on kuitenkin korkeampi kuin suomalaistaustaisilla, ja ero korostuu erityisesti naisten kohdalla. Työikäisistä vieraskielisistä naisista suuri osa on työvoiman ulkopuolella ja usein hoitamassa kotona lapsia. Erityisesti heikon koulutuspohjan omaavilla naisilla on riski jäädä kotiin useiksi vuosiksi tai vuosikymmeniksi.
This decision was published on 06.02.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Ask for more info
Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384
Anne Rasskasov, apulaisrehtori, puhelin: 09 310 25448
Nina Malaska, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077