Tutkimuslupa, Ensihoitajien hyvinvoinnin yhteys työ- ja potilasturvallisuuteen sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa

HEL 2025-002112
More recent handlings
§ 1

Ensihoitajien hyvinvoinnin yhteys työ- ja potilasturvallisuuteen sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa Suomessa ja Ruotsissa

Ensihoitopäällikkö

Päätös

Ensihoitopäällikkö myönsi tutkimusluvan Viivi Tikkaselle tutkimukselle Ensihoitajien hyvinvoinnin yhteys työ- ja potilasturvallisuuteen sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa Suomessa ja Ruotsissa. Yhteyshenkilö on Viivi Tikkanen. Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2025 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia Helsingin pelastuslaitokselle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin pelastuslaitokselle.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan pelastuslaitoksen käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.pela@hel.fi.

Päätöksen perustelut

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 7.12.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää ensihoitopäällikkö, jotka koskevat ensihoitotoimintaa.

Tämä tutkimus on Viivi Tikkasen väitöskirjan osatutkimus II. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata ensihoitajien hyvinvoinnin ja työ- tai potilasturvallisuuden yhteyttä sekä selittää niihin yhteydessä olevia tekijöitä sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa Suomessa ja Ruotsissa. Tavoitteena on saada lisätietoa ensihoitajien hyvinvoinnissa ilmenevien haasteiden ja ensihoitoon liittyvien turvallisuusriskien tunnistamiseksi ja kehittämiseksi.

Tutkimusasetelma on retrospektiivinen kyselytutkimus. Digitaalisella kyselylomakkeella kartoitetaan retrospektiivisesti ensihoitajien kokemia työ- ja/tai potilasturvallisuuden haittatapahtumia sekä heidän arviotaan oman hyvinvoinnin yhteydestä haittatapahtumiin. Kyselylomakkeessa kerrotaan lyhyesti tutkimuksesta, inkluusiokriteerit sekä osallistumisen vapaaehtoisuudesta sekä sen keskeyttämisestä. Aineistonkeruu tapahtuu täysin anonyymisti eikä arkoja henkilötietoja kerätä. Ainoastaan tutkimushankkeen vastuuhenkilöllä on pääsy vastauksiin. Taustatiedoissa kysytään sukupuolta, ikää ja ammattia haittatapahtuman aikana. Myös työkokemusta ja haittatapahtuman aikaista ambulanssiyksikön suurpiirteistä sijaintia. Vastaajalta pyydetään lyhyttä kuvausta tapahtuneesta haittatapahtumasta sekä haittatapahtumaan vaikuttaneista hyvinvoinnin haasteista. Kyselylomake ohjaa vastaajaan jatkokysymyksiin edeltävien vastausten perusteella.

Vastaajat jättävät tietoisen suostumuksensa ennen digitaaliseen kyselylomakkeeseen vastaamista ja heidän anonymiteettiansa suojataan täydellä nimettömyydellä. Tutkimuksen tietosuojakäytännöt noudattavat sitä, mitä GDPR-tietosuoja-asetuksessa, paikallisessa lainsäädännössä sekä Oulun yliopistossa ja tutkimuksessa mukana olevien ensihoito-organisaatioissa tietosuojasta säädetään. Tutkimuslupia haetaan kaikista ensihoito organisaatioista Suomessa ja Ruotsissa. Ensihoitajia pyydetään kertomaan aiemmin tapahtuneesta tilanteesta, josta olisi voinut aiheutua tai on aiheutunut haittaa työturvallisuudelle ja/tai potilasturvallisuudelle. Sen jälkeen ensihoitajat arvioivat omaa haittatapahtumaa edeltävää hyvinvointiaan ja sen haasteita, sekä niiden mahdollista merkitystä haittatapahtuman synnyssä. On mahdollista, että ensihoitajat kokevat voimakkaita ja negatiivisia tunteita, tai jopa mielenterveyden häiriöitä, pohtiessaan takautuvasti haittatapahtumaa ja omaa hyvinvointia. Ensihoitajia ohjataan kyselylomakkeen lopussa olemaan tarvittaessa yhteydessä terveydenhuoltoon. Mikäli tuloksissa tulisi esille Suomen tai Ruotsin rikoslainsäädännön mukaisen ilmoitusvelvollisuuden kriteerit täyttävää tietoa, ei tutkijoilla ole mahdollisuutta reagoida täydestä anonymiteetin vuoksi.

This decision was published on 12.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Kari Porthan, ensihoitopäällikkö, puhelin: +358 9 310 30170

kari.porthan@hel.fi

Decisionmaker

Kari Porthan
ensihoitopäällikkö