Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustusten myöntämisperusteet
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustusten myöntämisperusteet
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti vahvistaa liitteenä 1 olevat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustusten myöntämiskriteerit. Päätös on voimassa toistaiseksi.
Kaupunginhallitus on 7.4.2025 § 223 kumonnut liitteenä 2 olevat kaupunginhallituksen 26.9.2022 § 661 hyväksymät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä sosiaali-, ja terveys- ja pelastustoimialan avustuskriteerit.
Käsittely
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Erityissuunnittelija Marianne Neijonen on kutsuttuna asiantuntijana.
Taustaa
Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, § 7) todetaan, että hyvinvointialueella on ensisijainen vastuu asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Lisäksi todetaan, että hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä.
Kaupunginhallitus vahvisti 26.9.2022 § 661 liitteenä 2 olevat avustuskriteerit kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuksiin vuodelle 2023 Helsingin kaupungin valmistautuessa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistukseen.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla (615/2021, § 20) velvoitti Helsingin kaupungin eriyttämään sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen talouden muusta kaupungin taloudesta.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuksia on myönnetty yhteisillä avustuskriteereillä vuosina 2023–2025. Kaupunginkanslian osallisuusyksikkö on vastannut avustusten hallinnollisesta valmistelusta. Avustuspäätösten valmistelussa on tehty yhteistyötä ja hyödynnetty toimialojen asiantuntemusta. Avustusten valmistelussa on tunnistettu tarve sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustusten erillisille avustuslajikohtaisille avustuskriteereille.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan myöntämät avustukset ovat harkinnanvaraisia ja perustuvat Helsingin kaupunginvaltuuston vuosittain vahvistamaan talousarvioon. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päättämien avustusten myöntämiskriteerien lisäksi avustusten myöntämisessä noudatetaan kaupunginhallituksen 7.4.2025 § 222 hyväksymiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti 18.6.2024 § 138 oikeuttaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päättämään lautakunnan käytettävissä olevien avustusmäärärahojen osalta enintään 10 000 euron suuruisista avustuksista.
Järjestöt osallistuivat valmisteluun
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuskriteerien valmistelu on toteutettu vuorovaikutuksessa järjestöjen kanssa. Avustuskriteereitä kehitettiin yhdessä järjestöjen kanssa avoimessa järjestötilaisuudessa sekä sähköisellä alustalla, jossa järjestöillä oli mahdollisuus antaa kehittämisehdotuksia vanhojen kriteerien pohjalta. Järjestöt kommentoivat myös uusia kriteeriluonnoksia, jotka laadittiin järjestöjen kommenttien antamisen jälkeen. Mukaan ilmoittautuneita järjestöjä oli yhteensä 117. Kehittämisehdotuksia ja -ideoita sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan kriteereille tuli yhteensä 28 kappaletta.
Järjestöjen esiin nostamia kehittämistarpeita on hyödynnetty kriteerien valmistelutyössä. Kehittämistoiveita tuli kohtuullisten hallinnollisten kulujen huomioimiseen kriteereissä. Kohtuullisiksi nähtyjä kuluja ovat esimerkiksi työntekijän työvälinekustannukset, kohtuulliset hallintokulut, henkilöstön koulutuskulut sekä viestintäkulut.
Järjestöjen kriteerien kehittämisehdotuksissa toivottiin painotusta haavoittuviin ryhmiin hyvinvointierojen kaventamiseksi. Järjestöt toivoivat myös tiiviimpää yhteistyötä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen kanssa. Yhteistyön palvelujen kanssa nähtiin lisäävän toiminnan vaikuttavuutta ja auttavan yhdistämään järjestöjen tarjoamat palvelut osaksi laajempaa hyvinvointipalveluiden kokonaisuutta. Painotusta järjestöjen toiminnan vaikuttavuuteen toivottiin myös. Selkokielisyyttä ja yhdenvertaisuutta eri kieliryhmille pidettiin tärkeänä kriteerinä. Saavutettavilla myöntämisperusteilla edistettäisiin myös tasa-arvoa hakuprosessissa. Pelastustoimen osalta toivottiin yhteiskunnallisesti tärkeän valistus- ja koulutustoiminnan sekä varautumis- ja turvallisuusviestinnän lisäämistä avustuskriteereihin.
Uudistetut avustuskriteerit
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta myöntää avustuksia sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja tukevaan ja täydentävään toimintaan siltä osin kuin toiminta tukee sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan lakisääteisiä tehtäviä. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla. Avustuksen piiriin hyväksyttävän toiminnan tulee tukea voimassa olevan kaupunkistrategian ja kaupunginvaltuuston hyväksymän lakisääteisen hyvinvointisuunnitelman sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategian tavoitteiden toteutumista.
Avustuksia myönnetään toimintaan, joka pyrkii kaventamaan alueen väestön hyvinvointi- ja terveyseroja, ehkäisemään syrjäytymistä sekä edistämään osallisuutta. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua pääosin erilaista matalan kynnyksen tukea tarvitseviin haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin, esimerkiksi lapsiin ja nuoriin, ikääntyneisiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin, mielenterveys-, kriisi- tai päihdepalveluja tarvitseviin, maahanmuuttajataustaisiin sekä erilaisiin vähemmistö- tai erityisryhmiin.
Uusissa avustuskriteereissä on täsmennetty muotoilua hallintokuluista sekä selkeytetty välittömän auttamistoiminnan sisältöä. Avustuskriteereissä on selkiytetty myös sitä, millaiseen toimintaan avustuksia ei kohdenneta kuten investointeihin, juhlatilaisuuksiin ja ryhmämatkoihin.
Tämän lisäksi avustuskriteereissä kiinnitetään huomiota järjestöjen yhteistyöhön muiden järjestöjen ja Helsingin kaupungin kanssa, järjestöjen yleishyödyllisyyteen, toiminnan vaikuttavuuteen sekä järjestöjen omavaraisuuteen. Avustuskriteereissä nostetaan esiin myös yhdistysten oman varainhankinnan tai muun toimintaresurssin merkitys.
Pelastustoimea täydentävien avustusten osalta kriteereihin on lisätty yhteiskunnallisesti tärkeä valistus- ja koulutustoiminta sekä varautumis- ja turvallisuusviestintä.
Toimivalta
Hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, lautakunnan käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta. Kaupunginhallituksen vahvistaman 7.4.2025 § 222 avustusten yleisohjeen mukaan avustuksia myönnettäessä tulee aina noudattaa yleisten periaatteiden ja avustusehtojen lisäksi avustusta myöntävän toimialan asettamia avustuskriteerejä, mahdollisia erillisohjeita sekä täsmennyksiä.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuskriteerit määrittävät periaatteet järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyölle. Avustusten myöntämistä ohjaavat Helsingin kaupunkistrategia, hyvinvointisuunnitelma sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategia. Avustuksilla kavennetaan haavoittuvassa asemassa olevien, kuten esimerkiksi lasten, nuorten, ikääntyneiden, pitkäaikaissairaiden ja vammaisten, mielenterveys-, kriisi- tai päihdepalveluja tarvitsevien, maahanmuuttajataustaisten sekä erilaisten vähemmistö- tai erityisryhmien, hyvinvointi- ja terveyseroja. Avustuskriteerit on kohdennettu tarkoituksenmukaisiin kohderyhmiin, jotta niillä voidaan edistää helsinkiläisten asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia mahdollisimman vaikuttavasti. Kriteerien valmistelutyössä on huomioitu myös järjestöjen kehittämistoiveet ja havainnot.
This decision was published on 25.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Marianne Neijonen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 29263
Titta Reunanen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23437