Sijoitus Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Mannerheimintie 13a:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon liittyen Musiikkitalon urkuhankintaan
Sijoitus Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Mannerheimintie 13a:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon liittyen Musiikkitalon urkuhankintaan
Päätös
Kaupunginhallitus hyväksyi 156 698,40 euron suuruisen vastikkeettoman sijoituksen tekemisen Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Mannerheimintie 13a:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.
Samalla kaupunginhallitus myönsi edellä mainitun summan kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston käytettäväksi sijoituksen maksamista varten vuoden 2025 talousarvion kohdalta 8 06 02, Arvopaperit, Muut kohteet, kaupunginhallituksen käytettäväksi.
Käsittely
Esteelliset: Elisa Gebhard, Paavo Arhinmäki
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Musiikkitalon urkuhankkeen kustannusvastuut
Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Mannerheimintie 13a (myöhemmin "kiinteistöyhtiö") omistaa Musiikkitalon rakennuksen. Kaupunki omistaa kiinteistöyhtiön osakkeista noin 26 prosenttia, valtion Senaatti-kiinteistöt noin 48 prosenttia ja Yleisradio Oy noin 26 prosenttia. Musiikkitalon toimintaan liittyvät myös Helsingin Musiikkitalon säätiö, joka jakaa apurahoja ja on vastannut Musiikkitaloon hankittujen konserttiurkujen varainhankinnasta ("säätiö") ja Helsingin Musiikkitalo Oy, joka hallinnoi Musiikkitalon tiloja ja vastaa tapahtumatuotannosta ("palveluyhtiö").
Uusista konserttiuruista on vuonna 2018 tehty yhteistyösopimus, jonka kaupunginhallitus on hyväksynyt kaupungin puolesta 11.12.2017 (1126 §). Sopimuksen muina osapuolina olivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Yleisradio, säätiö, palveluyhtiö ja kiinteistöyhtiö. Yhteistyösopimuksen mukaan urut tulevat kiinteistöyhtiön omistukseen ja säätiö huolehtii niihin liittyvästä varainhankinnasta.
Kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Yleisradio ovat yhteistyösopimuksen perusteella rahoittaneet urkuhanketta yhteensä noin 1 720 000 eurolla. Hankkeen toteutuneet kokonaiskustannukset ovat noin 5 000 000 euroa.
Yhteistyösopimuksen mukaan kiinteistöyhtiö laskuttaa urkuihin liittyvät kustannukset täysimääräisesti säätiöltä. Urkuhankkeen lopputilityksen yhteydessä tuli ilmi, että kiinteistöyhtiö on tehnyt rakennukseen urkuihin välittömästi liittyviä korjaus- ja muutostöitä, jotka ylittävät urkuhankkeen kokonaisbudjetin 599 000 eurolla. Kiinteistöyhtiö on maksanut työt eikä niitä ole laskutettu säätiöltä. Lopputilitykseen liittyvän epäselvyyden vuoksi kiinteistöyhtiön hallitus tilasi ulkopuoliselta asiantuntijalta selvitystyön kustannusten jakoon liittyvistä päätöksistä.
Selvityksen perusteella kiinteistöyhtiön hallitus kutsui koolle ylimääräisen yhtiökokouksen ja esitti asian ratkaisua siten, että kiinteistöyhtiö ottaa ylimääräiset kustannukset vastattavakseen. Konsernijaosto kehotti 24.3.2025 kaupungin yhtiökokousedustajaa hyväksymään kustannusvastuut yhtiön hallituksen ehdotuksen mukaisesti (32 §). Omistajat toivoivat yhtiökokouksessa, että osuudet olisi mahdollista maksaa yhdessä erässä hallituksen ehdottamien ylimääräisten vastikkeiden sijaan.
Kiinteistöyhtiön hallitus on yhtiökokouksen jälkeen esittänyt omistajille, että ne lisäpääomittaisivat kiinteistöyhtiötä yhteensä 599 000 eurolla osakkeiden omistuksen mukaisessa suhteessa. Kaupungin osuus on 156 698,40 euroa. Pääomistus tehdään vastikkeettomana sijoituksena kiinteistöyhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (ns. SVOP-sijoitus). Tämä vastaa kaupungin yhtiökokouksessa esittämää toivetta.
Kiinteistöyhtiön hallituksen esitys osakkeenomistajille on liitteenä 1 ja selvitys kustannusvastuista liitteenä 2. Konsernijaoston aiempi päätös löytyy asian päätöshistoriasta.
Pääomituksen jälkeen urkuhankkeen lopputilitys voidaan tehdä valmiiksi ja yhteistyösopimuksen mukaiset kustannusvastuut päättyvät.
Valtiontukiarviointi kaupungin pääomasijoituksesta
Aiemmasta yhteistyösopimukseen perustuvasta pääomituksesta on tehty valtiontukiarviointi ja se on ilmoitettu komissiolle. Valtiontukiarvioinnin mukaan kiinteistöyhtiön toiminta on pääosiltaan taloudellista valtiontukisäännösten tarkoittamassa mielessä, koska se vuokraa tiloja taloudellista toimintaa harjoittaville vuokralaisille.
Pääomasijoitus on komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (yleinen ryhmäpoikkeusasetus) 53 artiklan mukaista investointitukea kulttuurin ja kulttuuriperinnön edistämiseen. Tällaista investointitukea saa myöntää enintään 150 miljoonaa euroa hanketta kohden. Lisäpääomituksen jälkeenkin ja valtion maksama osuus huomioiden tuki jää selvästi alle ryhmäpoikkeusasetuksen salliman määrän.
Kaupunginkanslian oikeuspalvelut tekee lisäpääomituksesta komissiolle ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisen jälki-ilmoituksen.
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 24.03.2025 § 32
Päätös
Kaupunginhallituksen konsernijaosto kehotti kaupungin edustajaa Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Mannerheimintie 13a:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa hyväksymään Musiikkitalon urkuhankkeen kustannusvastuita koskevan asian yhtiön hallituksen ehdotuksen mukaisesti.
Samalla konsernijaosto kehotti kaupungin edustajaa kannattamaan Yleisradio Oy:n tekemää ehdotusta tai ehdottamaan itse, että omistajien olisi mahdollista maksaa osuutensa kustannuksista myös yhtenä eränä ylimääräisten vastikkeiden sijaan, jos kaupunki myöhemmin näin päättää.
Esittelijä
Lisätiedot
Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 21731
This decision was published on 07.05.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 21731
Ville Vastamäki, investointipäällikkö, puhelin: 09 310 25902