Päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen hankinta
Päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen hankinta
Päätösehdotus
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää
A hyväksyä päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.
B oikeuttaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan terveys- ja päihdepalvelujen johtajan
-tekemään hankintaa koskevat päätökset
-allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset
-päättämään optiokauden käyttöönotosta
-päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.
Esittelijän perustelut
Psykososiaalisen työn päällikkö ********** on kutsuttuna asiantuntijana.
Hankinnan kohde
Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala järjestää päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen omana toimintana ja ostopalveluna.
Päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumispalvelu on sosiaalihuoltolain 21 §:n mukaista tilapäistä asumispalvelua. Tilapäistä asumista järjestetään henkilölle, joka erityisestä syystä tarvitsee asumisensa järjestämisessä lyhytaikaista, kiireellistä apua. Palvelua tarjotaan asunnottomille tai asunnottomuuden uhassa oleville täysi-ikäisille helsinkiläisille tai heille, joiden asumisolosuhteet eivät tue päihderiippuvuudesta toipumista. Palvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla on arvioitu olevan lyhytaikaista tuen tarvetta päihteettömyyden vakiinnuttamiseksi.
Asumispalvelu tuotetaan yhteisöllisesti, huomioiden asiakkaan yksilölliset tarpeet ja elämäntilanne. Tilapäistä asumista tarjotaan päihteettömässä, toipumista tukevassa ja turvallisessa ympäristössä. Asumispalvelu sisältää sosiaalista kuntoutusta, ohjausta ja tukea sekä kodinomaista asumista. Tavoitteena on tukea asiakasta ylläpitämään päihteettömyyttä ja edistämään toipumistaan. Lisäksi tavoitteena on harjoitella itsenäisen asumisen taitojen sekä myöhemmässä vaiheessa siirtyä itsenäiseen asumiseen tai muuhun asiakkaan tarpeita vastaavaan pidempiaikaiseen asumisratkaisuun. Asumispalvelun tarvetta arvioidaan säännöllisesti asumisen aikana yhteistyössä Helsingin kaupungin päihdepalvelujen vastuutyöntekijän kanssa.
Päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen päihteettömän tilapäisen asumisen tavoitteena on edistää asiakkaiden päihderiippuvuudesta toipumista ja elämänhallinnan lisääntymistä, jotta asiakas voi siirtyä kevyemmin tuettuun asuntoon tai omaan asuntoon.
Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala tuottaa päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumispalveluita omassa toimintayksikössä (Roihuvuoren tukiasunnot) ja ostaa lisäksi toimintaansa täydentäviä palveluja.
Helsingin kaupungin päihdepalvelujen toiminnan viitekehyksenä on toipumisorientaatio, joka mahdollistaa ja tukee päihderiippuvaisen asiakkaan omaa toipumista. Toipuminen on kokonaisvaltainen ja yksilöllinen prosessi. Sen aikana asiakas kulkee kohti itsenäisempää elämää, parempaa terveyttä ja hyvinvointia sekä oppii hyödyntämään voimavarojaan. Toipumisen perusta on toivo siitä, että vaikeista elämäntilanteista ja haasteista voi selvitä. Toipumisorientoituneissa palveluissa korostuvat asiakkaan toimijuus ja osallisuus sekä tasaveroinen kohtaaminen ammattilaisten kanssa. Tämän vuoksi palveluja kehitetään ja järjestetään yhteistyössä vertais- ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.
Toipumisorientaation lisäksi tilapäisessä asumisessa ovat keskeisiä yhteisökuntoutukselliset toimintatavat ja rakenteet.
Hankinnan kohteena on päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumispalvelu.
Kilpailutettava päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen hankinta on jaettu kahteen osa-alueeseen:
Osa-alue 1: Tilapäinen asuminen kategoria 1 (asiakasmäärä 165 asiakasta vuonna 2024)
Osa-alue 2: Tilapäinen asuminen kategoria 2 (asiakasmäärä 139 asiakasta vuonna 2024).
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala ei sitoudu mihinkään tiettyyn hankintamäärään, vaan palvelua hankitaan tarpeen mukaan.
Palvelun sisältö ja tarkemmat vaatimukset on esitetty liitteen 1 palvelukuvauksessa.
Hankinnan taustaa
Päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen päihteetöntä asumispalvelua on aiemmin hankittu tuettuna ja yhteisöllisenä asumisena. Päihteetön asuminen on tilapäistä ja kiireellistä. Tässä kilpailutuksessa korvataan aiemmin hankitut palvelut kahdella tilapäisen asumisen muodolla. Tilapäiseen asumiseen on mahdollista määrittää asiakasmaksu.
Hankintayksikkö kuuli palveluntuottajia hankinnan valmistelussa. Hankintayksikkö kutsui palveluntuottajia avoimeen markkinavuoropuheluun.
Kutsu julkaistiin hankintojen sähköisessä ilmoituskanavassa Hilmassa osoitteessa hankintailmoitukset.fi. Markkinavuoropuhelutilaisuus järjestettiin 12.2.2025 Auroran sairaalassa.
Asumispalveluihin ohjaava päihdepalvelujen henkilökunta on kommentoinut palvelukuvausta sen valmisteluvaiheessa. Palvelukuvaus on yhtenäinen sekä omille palveluille että ostopalveluille.
Hankinnan yleiset edellytykset
Helsingin kaupunkistrategia ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategia on otettu palvelujen järjestämisessä huomioon. Hankinnan kohteena olevien palvelujen hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palvelujen tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi
ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palvelujen riittävän saatavuuden takaamiseksi Helsingin kaupungilla. Tilaaja on huomioinut hankintaa määritellessään sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021, jäljempänä sote-järjestämislaki) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinnan tavoitteena on tuottaa päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen palveluja Helsingin kaupungin asiakkaiden tarpeita vastaavasti sekä erilaiset palvelutarpeet riittävästi huomioiden.
Hankinnan kohteena on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan järjestämisvastuulle kuuluvien sosiaalihuoltolain mukaisten päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen tuottaminen.
Hankinta täyttää sote-järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta ja on myös tarkoituksenmukaista tehtävien hoitamiseksi kyseisessä pykälässä tarkoitetulla tavalla. Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala kykenee toteuttamaan sote-järjestämislain 8 §:ssä säädetyn järjestämisvastuunsa ja palvelutoiminnan jatkuvuuden.
Tilaaja varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella sote-järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Tilaaja seuraa sopimuskaudella palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Tilaaja on varautunut palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) 6 §:ssä säädetään palveluntuottajan yleisistä edellytyksistä ja 7 §:ssä palveluntuottajan luotettavuuden toteamisesta.
Tarjouskilpailu
Päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asumisen hankinnan arvo ylittää lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016, myöhemmin hankintalaki) liitteen E tarkoittaman sosiaali- ja terveyspalvelujen kynnysarvon.
Hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu hankintalain mukaisella avoimella menettelyllä.
Tarjouksen valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jonka perusteena on halvin hinta.
Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään halvinta hintaa, koska tarjouspyyntöasiakirjoissa on asetettu tarjoajille korkeat soveltuvuusvaatimukset ja palvelulle korkeat laadun vähimmäisvaatimukset.
Hankintamenettelyn pohjalta hankintayksikkö perustaa puitejärjestelyn, jonka osa-alueita ovat tarjouspyynnön sisältämät osa-alueet. Tarjouspyynnön vaatimukset täyttäviä, tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen tehneitä tarjoajia valitaan palveluntuottajiksi yksi tai useampi sen mukaan, että arvioitu kapasiteetti saadaan täytettyä. Palveluntuottaja voi tulla valituksi yhteen tai molempiin hankinnan osa-alueeseen.
Palveluntuottajat asetetaan puitejärjestelyyn ensisijaisuusjärjestykseen palveluittain (hankinnan osa-alueittain) hinnan perusteella. Vähimmäisvaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan ja palvelun laatua valvotaan säännöllisesti.
Puitejärjestelyn sisällä tilaaja tekee päätöksen asiakaskohtaisen palvelun valinnasta kyseistä palvelua koskevan sosiaalihuollon lainsäädännön edellytysten mukaisesti (katso hankintalaki 108 §).
Mikäli asiakkaan tarpeeseen vastaavia, samanveroisia palveluntuottajia on kyseisessä palvelussa (osa-alueessa) useita, toteutetaan valinta puitejärjestelyn ensisijaisuusjärjestyksen mukaisesti. Palveluntuottajia kohdellaan palvelun valinnassa tasapuolisesti ja syrjimättömästi.
Esityksen liitteinä 1–5 (palvelukuvaus, sopimusluonnos, tietosuoja- ja salassapitoliite, käsittelytoimien kuvaus, tarjouspyyntöluonnos) olevissa tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään tarkemmin hankintamenettelyn periaatteet, hankittava palvelu sekä tarjoajille ja palvelulle asetettavat vaatimukset, jotka ovat ehdottomia vähimmäisvaatimuksia.
Ehdottomien vähimmäisvaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan, ja palvelun laatua valvotaan säännöllisesti sopimuskauden aikana.
Hankintalain 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internetosoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä esityksen liitteenä.
Tehtävät sopimukset
Hankinnan perussopimuskausi on kahden (2) vuoden mittainen, ja se on suunniteltu alkavaksi 1.1.2026 alkaen. Tilaajalla on oikeus jatkaa sopimuskautta kahdella (2) enintään yhden (1) vuoden mittaisella optiokaudella. Tilaaja päättää optiokauden käyttöönotosta kuusi (6) kuukautta ennen optiokauden alkamista.
Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo, laskettuna hankintamenettelyn kokonaiskestolle optiokaudet mukaan lukien, on 12 700 000 euroa.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala ei sitoudu mihinkään tiettyyn hankintamäärään, vaan palvelua hankitaan tarpeen mukaan.
Hankinnasta solmittavien sopimusten allekirjoittaja
Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja.
Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on terveys- ja päihdepalvelujen johtajalla.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta on 17.12.2024 § 281 päättänyt toimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että terveys- ja päihdepalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.
Presenter information
Ask for more info
Mikko Tamminen, asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655
Maria Kirjavainen, johtava hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 35993