Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Munkkiniemen alueella, osoitteessa Tietokuja 1, sijaitsevan Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin tarveselvityksen hyväksymisestä

This is a motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Munkkiniemen alueella, osoitteessa Tietokuja 1, sijaitsevan Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin tarveselvityksen hyväksymisestä

Education Committee

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä Munkkiniemen alueelle kortteliin 30097 osoitteeseen Tietokuja 1 toteutettavan Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.

Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.

Esittelijän perustelut

Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulujen oppilaat eivät mahdu nykyisiin koulurakennuksiin. Tällä hetkellä koulujen oppilaita on sijoitettuna myös Laajalahdentie 23 lisätilaan. Laajalahdentie 23 lisätilasta luovutaan vuonna 2027.

Kohde sijaitsee osoitteessa Tietokuja 1, Munkkiniemen kaupunginosassa, jossa toimii nykyään Munkkiniemen ala-asteen koulu (426 oppilasta 10/2024). Munkkivuoren ala-asteen koulu (425 oppilasta 10/2024) toimii osoitteessa Raumantie 2.

Uuden liikuntahallin liikunnanopetusta palvelevat tilat mitoitetaan palvelemaan molempien edellä mainittujen koulujen liikunnan opetusta. Tilat otetaan käyttöön kalustettuina toukokuuhun 2027 mennessä ja niissä voidaan järjestää opetusta alueen muuntuviin palvelutarpeisiin.

Erillisessä toiminnallisessa muutostyössä, joka on liikuntahallihankeen kanssa rinnakkainen prosessi (suunnittelu- ja toteutus), koulujen nykyiset liikuntatilat tullaan muuttamaan opetuskäyttöön. Näin ollen uusia opetustiloja ei tilantarpeen täyttämiseksi tarvitse hallihankkeen ja toiminnallisen muutoksen lisäksi rakentaa. Hanke ei myöskään edellytä väistötiloja.

Liikuntasalisuunnitelmaa on käsitelty kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Väestöennuste

Läntisen suurpiirin alueella 7–12-vuotiaiden lasten määrän ennustetaan nousevan vuoteen 2038 mennessä noin 400 lapsella vuoden 2023 toteumaan verrattuna. Munkkiniemen peruspiirin alueella 7–12-vuotiaiden lasten määrän ennustetaan laskevan vuoteen 2030 mennessä noin 190 lapsella vuoden 2023 toteumaan verrattuna ja kääntyvän sen jälkeen nousuun siten, että ennustekauden lopussa vuonna 2038 alueella asuu noin 60 lasta vuoden 2023 toteumaa vähemmän.

Munkkiniemen ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asuvien lasten määrän ennustetaan laskevan noin 50 lapsella vuoteen 2034 mennessä ja kääntyvän sen jälkeen nousuun siten, että ennustekauden lopussa vuonna 2038 koulun oppilaaksiottoalueella asuvien lasten määrän ennustetaan olevan vuoden 2023 toteuman tasolla.

Munkkivuoren ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asuvien lasten määrän ennustetaan laskevan noin 170 lapsella vuoteen 2030 mennessä ja kääntyvän sen jälkeen nousuun siten, että ennustekauden lopussa vuonna 2038 koulun oppilaaksiottoalueella asuvien lasten määrän ennustetaan olevan noin 20 lasta vuoden 2023 toteumaa vähemmän.

Munkkivuoren peruspiirissä asuvien esiopetusikäisten lasten määrän ennustetaan olevan ennustekauden lopussa vuoden 2023 toteuman tasolla.

Nykyinen palveluverkko

Vuoden 2024 laskentapäivänä (10/2024) koulujen yhteenlaskettu oppilasmäärä oli 851 oppilasta, Munkkiniemen ala-asteen koulussa 426 oppilasta ja Munkkivuoren ala-asteen koulussa 425 oppilasta.

Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen kouluista siirrytään yläkouluun Munkkiniemen yhteiskouluun, joka on yksityinen sopimuskoulu.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Munkkiniemen alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan pedagogisesti toimivat, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja monikäyttöiset liikuntatilat. Tilat ja piha suunnitellaan suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa.

Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Varsinaisen kolmeen osaan jaettavan ison liikuntasalin lisäksi kohteeseen sisältyy pienempi monitoimitila, jota tulevat käyttämään myös alueen esikoululaiset.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Henkilökuntaa ja oppijoita osallistetaan pihan suunnitteluun.

Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen metsiin ja puistoihin. Hankkeeseen sisältyvien pihatöiden laajuuden lähtökohtana on pihan nykyisen toiminnallisuuden säilyttäminen (hanke ei sisällä pihan täydellistä perusparannusta). Valmistuttuaan piha edelleen vastaa toimialan pihamitoitustavoitetta.

Hankkeessa toteutettavan pihan lisäksi koulu tulee hyödyntämään Kivitorpan puistoa jokapäiväisessä toiminnassaan.

Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin uudishankkeen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin tilat ovat laajuudeltaan 1550 htm2 (1170 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 46 475 euroa/kk eli 557 700 euroa vuodessa (29,98 euroa/m²/kk).

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa ja varustamisessa tavoitteena on hyödyntää vähintään 35 % toimialan käytössä olleita kalusteita ja varusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita sekä vähentää irtokalustukseen ja varusteluun varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 149 900 euroa, joka sisältää tieto- ja viestintäteknologian kustannukset (9 500 euroa). Muuttokustannusarvio on noin 21 900 euroa, siivouskustannusarvio on noin 42 120 euroa/vuosi. Toimintakustannukset eivät tulevan hankkeen seurauksena nouse.

Väistötiloja ei tule

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen aluepäälliköiden lisäksi alueen rehtorit ovat osallistuneet alueen palveluntarpeen määrittelyyn.

Koulujen edustajat ovat osallistuneet hankkeen valmisteluun useissa käyttäjäkokouksissa tuoden tila- ja pihasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Yhdessä on tarkasteltu sisäänkäyntijärjestelyjen, oppimisympäristöjen, työskentelytilojen ja rakennuksen sisäisen logistiikan toimivuutta. Erityisesti on kiinnitetty huomiota riittävään määrään rauhallisia toimintatiloja ja rakennuksen toimiviin akustisiin ratkaisuihin. Oppijat tulevat osallistumaan pihan ja irtokalusteiden suunnitteluun suunnittelun edetessä.

Henkilökuntaa osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen. Suunnittelulla edistetään lasten ja nuorten sekä henkilöstön hyvinvointia.

Yksiköt ovat välittäneet vanhemmille ja henkilökunnalle 22.01.2025 päivätyn (kaupunkiympäristön toimialan laatiman) tiedotteen hankkeesta.

Munkkiniemen ala-asteen koulussa tilahanketta on käsitelty yksikön sisällä henkilökunnan kanssa 29.1.2025 ja johtokunnassa 19.3.2025.

Munkkivuoren ala-asteella tilahankkeesta on tiedotettu koulun henkilökuntaa 23.1.2025 ja johtokunnassa asia on ollut esillä 25.3.2025.

Aikaisemmat päätökset ja muu valmistelu

Tarveselvitysvaiheessa on kuultu asiantuntijoina kaavoituksen, rakennusvalvonnan, kaupunginmuseon, katu- ja liikennesuunnittelun ja pelastuslaitoksen edustajia sekä esteettömyysasiantuntijaa.

Lapsivaikutusten arviointi

Lapsivaikutusten arviointi ohjaa hankkeen suunnittelua ja toteutusta sekä tulevan toimintakulttuurin kehittämistä.

Lisätilan rakentamisella Munkkiniemen alueella voidaan varmistaa useammalle alueen lapsille perusopetus paikka lähipalveluna. Tämä edesauttaa alueella asuvien lapsien yhtenäisen opinpolun toteutumista. Lisätilojen sijainti mahdollistaa Munkkiniemen ala-asteen ja Munkkivuoren ala-asteen koulujen oppilaiden palvelun jatkumisen lähialueella. Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Tilasuunnittelulla edistetään jokaisen lapsen mahdollisuutta kasvaa ja oppia rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä.

Rakennuksen ja piha-alueiden suunnittelussa varmistetaan lasten ja nuorten mahdollisuus leikkiin ja liikkumiseen pihalla ja lähipuistoissa sekä huomioidaan turvallinen siirtyminen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Henkilökunnalla on mahdollisuus osallistua pedagogisesti tarkoituksenmukaisten ja sosiaalisesti turvallisten tilojen ja yhteisen toimintakulttuurin suunnitteluun. Tilojen ja toimintakulttuurin suunnittelun lähtökohta on oppijoiden hyvinvoinnin, kasvun ja hyvien oppimisen edellytysten turvaamisessa. Lapsille/ nuorille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa tilojen suunnitteluun irtokalustuksen ja pihojen osalta. Lasten osallistaminen toteutetaan yhteistyössä lapselle tutun henkilökunnan kanssa.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Presenter information

perusopetusjohtaja
Ville Raatikainen

Ask for more info

Ilari Suomalainen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 86492

ilari.suomalainen@hel.fi