Valtuustoaloite, puolet parempaa – liha- ja maitotuotteiden hankintojen puolittaminen vuoteen 2030

HEL 2025-008691
More recent handlings
This is a motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Mai Kivelän valtuustoaloitteesta puolittaa lihan ja maidon hankinnat vuoteen 2030 mennessä

Education Committee

Lausuntoehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle lausunnon liitteenä olevasta Mai Kivelän ja 25 muun allekirjoittaneen aloitteesta, jossa esitetään lihan ja maidon hankintojen puolittamista vuoden 2025 määrästä vuoteen 2030 mennessä:

Varhaiskasvatuksen ja kouluruokailun suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ravitsemus- ja ruokailusuositukset (Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus VRN 2017, Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuositus VRN 2018, Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta – ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin VRN 2019 ja Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024). Ne antavat suuntaviivat terveellisen ja ympäristöystävällisen ruokailun suunnitteluun ja toteutukseen.

Varhaiskasvatuksen ja kouluruokailussa lapset ja nuoret oppivat maistamaan erilaisia ruokia ja oppivat terveellisiä ja vastuullisia elämäntapoja. Ruokailut ovat tärkeitä yhdessä olemisen hetkiä. Ruokakasvatus alkaa varhaiskasvatuksessa ja jatkuu läpi oppiasteiden.

Toimialalle on tärkeää asiakkaiden toiveiden kuuleminen ja varmistaa, että ruoka on mieluista ja se tulee syödyksi. Liharuokien määrän vähentäminen ruokalistoilla vaatii palveluntuottajilta lapsille ja nuorille maistuvien ja mieluisten kasvis- ja kalaruokareseptien kehittämistä. Kasvisruokien lisäksi ruokalistalle voidaan tuoda myös hybridiruokia, joissa osa eläinproteiinista on korvattu kasviperäisellä proteiinin lähteellä. Lapset ja nuoret pääsevät osallistumaan uusien ruokien kehittämiseen makuraadeissa.

Tällä hetkellä toimialan ruokalistojen lihan määrä noudattaa voimassa olevien asiakasryhmäkohtaisten suositusten määriä ja tarjolla on 50 % vähemmän punaista lihaa sisältäviä ruokia kuin vuonna 2019. Toimialalla on laadittu keväällä 2025 uusi vuosittainen suunnitelma lihan vähentämisestä vuoteen 2030 asti, jolloin kaiken lihan määrä on puolittunut vuodesta 2019. Vähentämissuunnitelma on laadittu siten, että varhaiskasvatuksessa ja kouluruokailussa tarjottava lihan määrä vastaa vuoden 2024 kansallista ravitsemussuositusta ja on toimialan Green Deal -sitoumuksen mukainen. Kun varhaiskasvatuksen, koulujen ja 2. asteen asiakasryhmäkohtaiset suositukset julkaistaan, tämänhetkistä suunnitelmaa tarkistetaan riittävyydeltään ja tehdään tarvittavia muutoksia. Suunnitelman mukaiseen etenemiseen kuuluu lapsivaikutusten arviointi sekä lasten osallistaminen prosessiin varmistaaksemme ruokien maistuvuuden lapsille ja nuorille.

Suunnitelman mukaan lukuvuonna 2029–2030 varhaiskasvatuksessa ja kouluissa liharuokaa tarjotaan joka toinen viikko kerran ja joka toinen viikko kaksi kertaa (9 krt/6 viikon aikana). Varhaiskasvatuksen ruokailussa kasvis- ja kalaruokia on 70 % ja liharuokia 30 % lounasruoista. Kasvis- ja vegaaniruoka on saatavilla huoltajan ilmoituksesta. Kouluissa kasvis- ja kalaruokia on 85 % ja liharuokia 15 % lounasruoista. Koulussa kasvisruokaa on aina tarjolla linjastossa 1–2 ruokalajia/päivä. Liharuokien vähentäminen aloitteessa ehdotetulla tavalla, eli vuoden 2025 tasosta, tarkoittaa, että liharuokaa olisi tarjolla kerran viikossa.

Toimialan lihanvähennyssuunnitelman mukaan varhaiskasvatuksen ja koulujen lounailla ei ole tarjolla lihaleikkeleitä syksystä 2026 alkaen. Varhaiskasvatuksen aamu- ja välipalalla tarjottavien leikkeleiden määrää vähennetään, korvaamalla niitä kananmunalla ja kasvilevitteillä. Korvausta ei voida tehdä lisäämällä juustoa, koska sen määrä ylittäisi nykyiset asiakasryhmäkohtaiset suositukset. Prosessoidun lihan vähentämisen aikataulu ja suunnitelma tarkistetaan ruokalistasuunnittelussa kansallisen ja asiakasryhmäkohtaisen suosituksen mukaan.

Maitotuotteiden määrän vähentämisestä ei voida tehdä vastaavaa suunnitelmaa kuin lihatuotteiden vähentämisestä. Ruokajuomana asiakasryhmäkohtaisissa suosituksissa on maito ja piimä. Ruokajuoma on vapaasti valittavissa. Varhaiskasvatuksessa maidon ja piimän lisäksi kaurajuoma on ollut saatavilla huoltajan valinnan mukaan syksystä 2023 alkaen. Käyttöaste on ollut noin 3–4 %.

Varhaiskasvatuksen ja kouluruokalistalla tarjotaan vaihtelevasti erilaisia kasviraaka-aineita ja -proteiininlähteitä. Sillä turvataan monipuolinen ravintoaineiden saanti sekä kasvisruokien maistuvuus. Osa kasviperäisistä raaka-aineista on edullisia, mutta osa voi olla hinnaltaan lihatuotteita kalliimpia. Helsingin varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokalistoilla tarjotaan jo nyt vähemmän liharuokia kuin mitä aloitteessa viitatussa selvityksessä käytetty kansallinen keskiarvo on, eli lihatuotteiden puolittaminen ei toisi mainittuja säästöjä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on tärkeää, että varhaiskasvatuksen ja kouluruoka on ympäristöystävällistä, lapsille ja oppijoille maistuvaa sekä tukee oppimista ja hyvinvointia.

Yhteenveto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kannattaa lihan ja maitotaloustuotteiden käytön vähentämistä toimialalla tehdyn suunnitelman mukaan ja varhaiskasvatuksen, koulu- ja opiskelijaruokailun ravitsemussuosituksia noudattaen. Ruokatarjontaa kasvipainotteisemmaksi muuttamalla edistetään kestävää ruokakulttuuria, vähennetään ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksia ja vastataan uusiin ravitsemussuosituksiin.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 31.10.2025 mennessä Mai Kivelän ja 25 muun allekirjoittaneen aloitteesta lihan ja maidon hankintojen puolittamisesta. Aloitteessa ehdotetaan, että lihan ja maidon hankintojen puolittamista vuoden 2025 määrästä vuoteen 2030 mennessä ja niitä sisältävien ruokien korvaamista kasvipohjaisella ruoalla. Aloite on liitteenä.

Lausuntoa on pyydetty myös kaupunkiympäristön toimialta sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta.

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 09 310 22596

katja.peranen@hel.fi